Home CURRENT AFFAIRS 20 Valuable Current affairs Questions -Inevitable part of any PSc Examinations

20 Valuable Current affairs Questions -Inevitable part of any PSc Examinations

0 476

Current Affairs inevitable part of any PSC Examinations(01/12/2015)

The current affairs plays an important role in any PSC Examinations.About 20 to 30 percentage questions will come from this section for PSC Examinations.Actually this section is rank making one for PSC Examinations.Those who want to raise your existing position in PSC Rank list you study clearly the current affairs section.So getting good rank in PSC Examinations study well this sections

 

  1. Name the first women president of Nepal-
    Ans:Bidhya Bhandari
  2. Which musical composer received this year’s Hridayanath Mangeshwar Award-
    Ans:A.R.Rahman
  3. Which Indian movie,directed by Pan Nalin,bagged the People,s Choice Award at the Rome International Film festival-
    Ans:Angry Indian Goddess
  4. Name the Vice President of Maldives who was arrested over alleged assassination attempt on the President Abdulla Yameen-
    Ans:Ahamed Adeeb
  5. Arjun Vajpai and Bhupesh Kumar scaled an unexplored peak in Himachal Pradesh and named it after which personality-
    Ans:A P J Abdul Kalam
  6. Which Indian sports administrator and honourary member of the International Olympic committee passed away recently-
    Ans:Ashwini Kumar
  7. Which submarine ,the first of six in the ‘Scorpene Class’ Submarine was successfully set afloat recently-
    Ans:INS Kalvari
  8. Which bank organized a marathon named Vigithon,to make people aware of the need to fight corruption-
    Ans:Union Bank of India
  9. What is India’s position ,in the ranking in the World Banking’s report of Ease of doing Business-
    Ans:130th
  10. The third edition of which international submit was held in New Delhi from October 26 to 30-India-
    Ans:Africa Forum Submit
  11. Which African leader was selected for the 2015 Confucius Prize-
    Ans:Robert Mugabe
  12. Who heads the high level committee set up by central government to suggest simplification of income tax laws-
    Ans:Justice R.V.Eswar
  13. Name the bilateral naval exercise held between India and Sreelanka in Trincomalee coast-
    Ans:SLINEX 15
  14. Which neighbouring country signed an agreement with China to import all kinds of fuel in order to ease the prevailing fuel crisis in the country- Ans:Nepal
  15. Jimmy Morales was elected President of which central African country- Ans:Guatemala
  16. What does AMRUT,an urban project of the Government, stands for-
    Ans:Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
  17. Najib Shah has been appointed chairman of which central government agency-
    Ans:Central Board of Excise and Cutoms
  18. Who is the newly appointed Malayalee to the secretary of steel department of India-
    Ans:Arun Sundera Rajan
  19. Who got Jimmy George Foundation Award for 2015 excellent in athletes-
    Ans:Tintu Luka
  20. To whom the Tata group selected as their global ambassador-
    Ans:Lionel Messi

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply