Home Archives 2015 December

Monthly Archives: December 2015

0 372

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(31/12/2015-B)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. The most abundant element in plants
    Ans:Carbon
  2. Polio Myelitus is caused by
    Ans:Entero virus
  3. Who was the inventor of Black Box Flight recorder
    Ans:David Warren
  4. The disease caused by the deficiency of Nicotinic acid
    Ans:Pellagra
  5. Huntingsons disease affects
    Ans:Nervous system
  6. Alternating current is converted into direct current by using
    Ans:Rectifier
  7. From which plant Asafoetida is prepared
    Ans:Fenula asafoetida
  8. The gas usually filled in the electric bulb is
    Ans:Nitrogen
  9. Auxine,giberellin and cytokinine are
    Ans:Plant hormones
  10. The type of mirrors used in the headlamp of cars is
    Ans:Parabolic concave
  11. In turmeric the usable part of the plant is
    Ans:Under ground stem
  12. Which protein in human blood contain iron
    Ans:Hemoglobin
  13. Which compound causes itching while handling an elephant foot yam and colocasia
    Ans:Calcium oxalate
  14. Knot is used for measuring
    Ans:Speed of ship
  15. The rays used in the remote control of TV
    Ans:Infra Red rays
  16. Which of the following is a common constituent of Transistor
    Ans:Germanium
  17. The alkaloid present in tobacco
    Ans:Nicotine
  18. The solid carbon dioxide is known as
    Ans:Dry ice
  19. Which animal produces tears without crying
    Ans:Seal
  20. Which is known as August Fever
    Ans:Influenza
  21. Who first used the term Nanotechnology
    Ans:Nario Taniguchi
  22. Systolic pressure in Hypertension exceeds
    Ans:above 140 mm of Hg
  23. The hard parts of the plant body is made up of tissues
    Ans:Schlerenchyma
  24. Pyrometre is used for measuring
    Ans:Very high temparature
  25. Which is the most widely used food grain in India
    Ans:Rice
  26. Crohns disease is a inflammation condition of
    Ans:Intestine
  27. Hypoinsulinism causes
    Ans:Diabetes mellitus
  28. Diabetes insipidus is a disease associated with the hormone
    Ans:Vasopressin
  29. Macrogenitosoma in children is caused by —hormone
    Ans:Melatonin
  30. The deficiency of —causes adrenal virilism
    Ans:Sexcorticoids
  31. Multiple sclerosis is associated with damages on
    Ans:Central Nervous System
  32. Pink eye codition is also called
    Ans:Conjunctivitis
  33. The gas responsible for the smell of rotten eggs
    Hydrogen Sulphide
  34. Microtia is a disease associated with
    Ans:Hearing ability
  35. The mammal that identifies its path using its ear
    Ans:Bat
  36. The plant which is known as poor mans wood
    Ans:Bamboo
  37. Edward syndrome is a trisomy of —chromosome
    Ans:18th Chromosome
  38. Acid rain is due to the presence of
    Ans:Sulphur dioxide
  39. Vertigo is a major symptom of a disease of ear called
    Ans:Otitis interna
  40. Who categorized elements according to atomic number
    Ans:Mosley
  41. Batten disease is a disease found connected with
    Ans:A nervous system disorder in children
  42. Damage to language part of brain caused
    Ans:Aphasia
  43. Which hormone deficiency causes cretinism in children
    Ans:Thyroxine
  44. The plant family that helps Nitrogen fixation
    Ans:Papilionaceae
  45. The tendency of plants to grow towards light
    Ans:Phototropism
  46. The catalyst used for the manufacture of Ammonia
    Ans:Iron
  47. Which soil is most suitable for Paddy cultivation
    Ans:Alluvial soil
  48. How many seed leaves does a monocot plant have
    Ans:One
  49. Pollination through bird is known as
    Ans:Ornithophily
  50. Mulberry growing is known as
    Ans:Sericulture

0 277

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Down Syndrome,a genetic disease is also known as
    Ans:Mongolism
  2. Who classified elements according to atomic mass
    Ans:Mendeleef
  3. Spherical surfaces curvature is measured by
    Ans:Spherometer
  4. Brass gets discoloured in air because of the presence
    Ans:Hydrogen sulphide
  5. Sound wave is an example of
    Ans:Longitudinal wave
  6. Who discovered Tachyons
    Ans:ECG Sudarshan
  7. Tetraethyl lead is used as
    Ans:Petrol Additive
  8. The variety of coal in which the deposit contains recognizable traces of the original plant material is
    Ans:Peat
  9. The hardest substance available on earth is
    Ans:Diamond
  10. Bromine exists in—form
    Ans:Red liquid
  11. Which cell in human body lack the property of division
    Ans:Neuron
  12. A plant hormone existing in gas state is
    Ans: Ethylene
  13. Which vitamins Anti-Pellagra vitamin
    Ans:Niacin
  14. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing is
    Ans:Helium
  15. The gases used in different types of welding include
    Ans:Oxygen and acetylene
  16. The group organisms which make food with the help of light and carbon dioxide is called
    Ans:Autotrophs
  17. How many noble gases are there in a periodic table
    Ans:Six
  18. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
    Ans:Deliquescence
  19. Which non metal that remains liquid at room temperature
    Ans:Bromine
  20. A train of length 100m crossing a bridge of length 200m with a speed of 46 km/hr what will be the time taken to cross the bridge
    Ans:30 sec
  21. The gas which is most soluble in water
    Ans:Ammonia
  22. Chlorophyll is a natuarally occurring chelate compound in which central elements is
    Ans:Magnesium
  23. The carrier agent that transmits Chikunguniya virus is
    Ans:Aedes aegypti mosquito
  24. Silicon carbide is used for
    Ans:Cutting very hard substance
  25. The average salinity of sea water is
    Ans:3.5%
  26. The botanical name of caster plant is
    Ans:Ricinus communis
  27. The elements of group 1.2,13,14,15,16&17 are collectively called
    Ans:Representative elements
  28. What will be the colour of sky in the outer space
    Ans:Black
  29. When an iron nail gets rusted ,the weight of the nail got increased due to the formation of
    Ans: Iron oxide
  30. Which material is used in pencils
    Ans:Graphite
  31. The father of Modern Medicine
    Ans:Hippocratus
  32. Which metal forms an amalgam with other materials
    Ans:Mercury
  33. Galvanised iron sheets have a coating of the metal
    Ans:Zinc
  34. What is known as Black gold
    Ans:Petroleum
  35. H1N1 Virus is associated with
    Ans:Swine flu
  36. The first test tube baby in India
    Ans:Durga
  37. Styrene contains the elements of
    Ans:Hydrogen and Carbon
  38. Who calculated the circumference of earth for the first time
    Ans:Erathosthanes
  39. The voltage of torch cell is
    Ans:1.5V
  40. The nearest ancestor of man is
    Ans:Neanderthal man
  41. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc.is chemically
    Ans:Silicon Dioxide
  42. Washing soda is the common name of
    Ans:Sodium Carbonate
  43. The main constituent of Natural gas
    Ans:Methane
  44. Which was called herb of immortality by the ancient Egyptians
    Ans:Aloe vera
  45. Which plants helps nitrogen fixation
    Ans:Plants of pulse family
  46. The pigment imparts yellow colour to Termeric
    Ans:Curcumine
  47. Among the various allotropes of carbon ,which is hardest and which is softest
    Ans:Diamond is the hardest ,graphite is the softest
  48. Which disease is identified by Benedicts test
    Ans:Diabetes
  49. Which vitamin prevents bleeding of gums
    Ans:C
  50. Who discovered that light has maximum speed in vaccum
    Ans:Leon Fukart

0 440

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(30/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. When a body is in force fall under gravity its apparent weight will be
    Ans:Zero
  2. The shape of water drops are spherical because of
    Ans:Surface tension of water
  3. Which is known as the metal of hope
    Ans:Uranium
  4. GMcrops means
    Ans:Genetically modified crops
  5. Downs syndrome is agenetic disorder associated with —pair of chromosome
    Ans:21st pair
  6. Centre of mass of a uniform spherical sphere is at
    Ans:At its centre
  7. What is the mode of nutrition of mushroom
    Ans:Saprophytic
  8. What is known as rock oil
    Ans:Petroleum
  9. The smallest atom is
    Ans:Hydrogen
  10. The lightest metal in the periodic table
    Ans:Li
  11. Amalgams are
    Ans:Amalgams are
  12. Sonara-64 is a variety of
    Ans:Wheat
  13. Mercury sticks to the surface of the glass when it comes to contact with
    Ans:O3
  14. The gas emitted by plants during respiration is
    Ans:Carbon dioxide
  15. Cinnabar is an ore of
    Ans:Mercury
  16. The founder of Quantum Theory
    Ans:Max plank
  17. Keplers 2nd Law is a consequence of
    Ans:Law of conservation of Angular momentum
  18. Small pox is caused by
    Ans:Variola Virus
  19. The first disease that was eradicated from Earth through vaccination
    Ans:Small pox
  20. Albert Einstein awarded Nobel Prize for his contribution to
    Ans:Photo Electric Effect
  21. The mass of the same body in earth and in moon
    Ans:Same
  22. The weakest force out of the four fundamental forces
    Ans:Gravitational force
  23. The artificial geostationary satellites are having time period of
    Ans:24 hrs
  24. The acceleration due to gravity value at the centre of the Earth is
    Ans:Zero
  25. Escape velocity of Earth
    Ans:11.2km/s
  26. Which constituent of light of the spectrum has the shortest wavelength
    Ans:Violet
  27. Which organism converts milk into curd
    Ans:Lactiform Bacteria
  28. The working principle of a rocket
    Ans:Newtons Third Law
  29. Who discovered that combination of constituent colours give white colour
    Ans:Newton
  30. John F.Kennedy is the name of a variety of
    Ans:Rose
  31. A hereditary disease in which the blood does not clot is called
    Ans:Haemophilia or Royal disease
  32. Glossy objects are often stored with soft spongy materials Why
    Ans:To reduce impulsive force
  33. The element with atomic number 100
    Ans:Fermium
  34. Rajapalayam is related to variety of
    Ans:Dog
  35. Hibiscus rosasinensis is the botanical name of
    Ans:Shoe flower
  36. The height above the ground which the artificial satellite to be projected to have a rotation time period of 24 hrs is
    Ans:36000 km
  37. The scientist who got Nobel Prize in both Physics and Chemistry
    Ans:Madam Currie
  38. The scientist who got Nobel prize for Physics two times
    Ans:John Bardeen
  39. The plant which has fruits but has no well developed seeds
    Ans:Plantain
  40. Who discovered radio activity
    Ans:Henri Becquerel
  41. Which ecosystems covers the largest area of the earths surface
    Ans: Marine Ecosystem
  42. The phenomina of Gravitational lensing can be explained by
    Ans:General theory of relativity
  43. The general trajectory of a projectile is
    Ans:Parabolic
  44. The cyclones in Northern hemisphere is in anti-clockwise because of
    Ans:Cariolis force due to rotation of Earth
  45. The name given to the plant group in which individual plants grow on other plants without taking food from the host plant is
    Ans:Epiphyte
  46. Artificial heart was discovered by
    Ans:William Kolf
  47. Anti particles are those
    Ans:Which got same mass of particle but opposite charge
  48. Who gives the Theory for Gravitation as due to the curvature of space time
    Ans:Albert Einstein
  49. Universal law of gravitation was put forwarded by
    Ans:Isaac Newton

50. Which is the laziest mammal
Ans:Koala

0 324

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(29/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of the Kerala PSC exams in 2015 or PSC Exams in 2016.Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. Rectifiers are used to convert
    Ans:Alternating current to Direct Current
  2. Magnetism at the centre of a bar magnet is
    Ans:Zero
  3. Who isolated insulin ,the hormone to control diabetes
    Ans:Frederick Banting and Charles Best
  4. The scientist who is known as Second Darwin
    Ans:Ernest Mayor
  5. Which element is known as little silver
    Ans:Platinum
  6. Blue green bacteria are also known as
    Ans:Cyanobacteria
  7. Who discovered Electro Cardiogram
    Ans:William Einthoven
  8. Red data book provides data on
    Ans:Endangered plants and animals
  9. What is hematite and magnetite
    Ans:Ores of iron
  10. The absorption of ink by blotting paper involves
    Ans:Capillary action
  11. The structure of atom was discovered by
    Ans:Niels Bohr
  12. Television signals cannot be received ordinarily beyond a particular distance due to
    Ans:Curvature of Earth
  13. Hyperglycemia is a condition associated with hormone
    Ans:Insulin Hormone
  14. Which part of the human body directly absorb Ozone
    Ans:Cornea of eyes
  15. What condition is caused by iodine deficiency during pregnancy and is
    characterized by stunted growth,deafness,and mental retardation in children
    Ans:Cretinism
  16. Which element is required as a component of blood hemoglobin
    Ans:Iron
  17. On a rainy day small oil films on water show brilliant colours .This is due to
    Ans:Interference
  18. RADAR is used for
    Ans:Detecting and locating the position of objects such as aeroplanes
  19. Selenium deficiency leads to
    Ans:liver necrosis
  20. Which vitamins is essential for the absorption of calcium from the intestinal part
    Ans:Vitamin D
  21. Heavy alcohol consumption leads to
    Ans:Cirrhosis
  22. Colour blind people cannot distinguish —-colours
    Ans:Green,Red
  23. Struggle for Existence is one of the main concept of
    Ans:Darwinian Evolution Theory
  24. What is the colour of Ozone
    Ans:Blue
  25. The rarest gas element in the atmosphere of Earth
    Ans:Radon
  26. Who discovered Bacteria
    Ans:Antone van Leuwanhock
  27. Who is called as the father of first aid
    Ans:Dr.Ismark
  28. Which animal has the normal gestation period of 22-24 months
    Ans:Elephant
  29. Indhira Gandhi is the name of a variety of
    Ans:Hibiscus
  30. An instrument that can accelerate charged particles to high energy particles
    Ans:Cyclotron
  31. What is a super cooled liquid
    Ans:Glass
  32. Who invented lift
    Ans:Otis
  33. In the bionmeal systems of naming ,the first part of the name of a organism is
    Ans:Genus name
  34. The nucleic acid of AIDS virus is
    Ans:Single stranded RNA
  35. The main gas emitted during the combustion of petroleum fuels
    Ans:Carbone Dioxide
  36. Enzymes are basically
    Ans:Proteins
  37. Sound of frequency below 20Hz is called
    Ans:Infrasonic
  38. The temperature at which Celsius and Fahrenheit scales are equal
    Ans:40
  39. Bradycardia is a condition of heart with
    Ans:Low heart beat
  40. Oedema is abnormal accumulation of tissue fluid beneath the skin and reason is
    Ans:Due to Kidney and heart disorder
  41. —are the medium of transport of Ascaris
    Ans:Flies
  42. Kwashiorkor is due to deficiency of
    Ans:Proteins and essential fatty acid
  43. Scurvy is disorder due to the deficiency of
    Ans:Ascorbic acid
  44. Xerophthalmia is common children due to the deficiency of
    Ans:Retinol
  45. The founder of Electromagnetic Wave Theory
    Ans:Jamed Clerk Maxwell
  46. The particles with integral spin values are called
    Ans:Bosons
  47. The particle with half integral spin values are called
    Ans:Fermions
  48. The collision in with both kinetic energy and momentum are conserved are called
    Ans: Elastic collision
  49. The most of the mass of rotating wheels are concentrated at the rim because
    Ans:To increase the moment of inertia

50. The clock which cannot be used in spaceship orbiting round the Earth are
Ans:Pendulum clocks

0 255

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(28/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of the Kerala PSC exams in 2015 or PSC Exams in 2016.Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Well defined nucleus is absent in lower organisms coming under
    Ans:Prokaryte
  2. Cholera is caused by a bacterium belongs to the group
    Ans:Vibrio
  3. Light from the Sun reaches earth in nearly
    Ans:8 minutes
  4. Survival of the fittest is a theory of evolution put forward by
    Ans:Charles Darwin
  5. A compound which contains only Hydrogen and Carbon is called a
    Ans:Hydrocarbon
  6. The liquid used to preserve specimens of plants and animals
    Ans:Formalin
  7. Mass number of an element having 147 neutrons and atomic number 92 will be
    Ans:239
  8. Auriscope is used to detect
    Ans:Ear disorders
  9. Descending order of the hierarchy of levels of biological classification is
    Ans:Kingdom,phylum,class,order,family,genus,species
  10. The response of a plant to heat is called
    Ans:Thermotropism
  11. All cells are derived from the existing cell is the part of —theory
    Ans:cell theory
  12. Mirage is due to
    Ans:unequal heating of different parts of the atmosphere
  13. Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are
    Ans:binary star
  14. The inherited traits of an organism are controlled by
    Ans:Genes
  15. The most abundant element in the moon
    Ans:Oxygen
  16. The gas formed when Potassium permanganate is heated
    Ans:Oxygen
  17. The line that separates atmosphere and outer space
    Ans:Karman line
  18. Papiloma is the virus that cause
    Ans:Wart disease
  19. Which hormone is related to the disease Tetany
    Ans:Parathormone
  20. The cell wall of plant cells is mainly composed of
    Ans:Cellulose
  21. What type of mirror is used in the rear view mirror of automobiles
    Ans:Convex
  22. Instrument used in submarines to view the surface of water
    Ans:Periscope
  23. Which has the biggest eye among the land mammals
    Ans:Horse
  24. The most abundant metal in Earth
    Ans:Iron
  25. The prolonging of sound due to reflection is called
    Ans:Reverberation
  26. Who was the first to state that the earth revolves round the sun
    Ans:Copernicus
  27. Who discovered Doppler Effect
    Ans:Christian Doppler
  28. The process of water becoming vapour is
    Ans:Evaporation
  29. Which element has the lowest melting point
    Ans:Mercury
  30. Amount of water in the atmosphere is known as
    Ans:Humidity
  31. Visible part of sun is
    Ans:Photosphere
  32. Which is known as the king of inventions
    Ans:Steam engine
  33. Ozone quantity is measured by the unit of
    Ans:Dobson
  34. Which element has the least ionization energy
    Ans:Iron
  35. The word cell was first used by
    Ans:Robert Hooke
  36. Which plastids help plants in the process of photosynthesis
    Ans:Chloroplast
  37. What is the colour of light used in automobiles during snow fall
    Ans:Yellow
  38. Who discovered the bacteria that cause cholera
    Ans:Robert Koch
  39. The foundation of germ theory of disease was set down by
    Ans:Louis Pasteur
  40. The plants which is poisonous and also used as medicine
    Ans:Castor and datura
  41. Light year is a unit of
    Ans:distance
  42. The power of lens is stated in
    Ans:Dioptre
  43. Nuclear sizes are expressed in a unit named
    Ans:Fermi
  44. The vitamin which is destroyed by heat is
    Ans:Vitamin C
  45. Chronic consumption of excess selenium can lead to
    Ans:Muscle weakness
  46. PH of pure water is
    Ans:7
  47. Which trace mineral is a component of the enzyme that activates vitamin A in the eye
    Ans:Zinc
  48. The science of calculating the age of trees by counting the annual rings
    Ans:Dendrochronology
  49. Brilliance of diamonds is due to the phenomenon of
    Ans:Total internal reflection
  50. Pa(Pascal) is the unit of
    Ans:pressure

0 290

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(27/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of the Kerala PSC exams in 2015 or PSC Exams in 2016.Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Ancient chemistry was given the name Alchemy
    Ans:Arabs
  2. Which disease is caused by Micro bacterium Leprae
    Ans:Leprosy
  3. Pepsin a digestive enzyme is produced in
    Ans:Stomach
  4. Ammonia is produced through
    Ans:Haeber process
  5. Which light has the longest wavelength
    Ans:Red
  6. The fast breeder nuclear reactor of India KAMINI is located at
    Ans:Kalpakkom
  7. Number of films passing through a film projector in a second
    Ans:24
  8. Which natural substance has least expansion
    Ans:Diamond
  9. Which bird is known as American Ostrich
    Ans:Rhea
  10. The blood cells in perform the function of transport of oxygen is
    Ans:RBC
  11. 35Cl17 and 37Cl15 are
    Ans:Isotopes
  12. Which is known as wonder metal brand metal of future
    Ans:Titanium
  13. Molecules responsible for the smell of fruits
    Ans:Ester
  14. The instrument that converts mechanical energy into electrical energy
    Ans:Dynamo
  15. One fathom is equal to —feet
    Ans:6 feet
  16. Which animal can produce two sounds at one time
    Ans:Dolphin
  17. Which animal can produce two types of milk
    Ans:Kangaroo
  18. Common cold is caused by
    Ans:Rhino virus
  19. The minimum distance of reflecting surface from the source of sound for echo
    Ans:17m
  20. Which colour absorb the maximum amount of heat
    Ans:Black
  21. In an electric motor electrical energy is mainly to
    Ans:Mechanical energy
  22. Fathom is the unit of —
    Ans:Depth
  23. Light year is a measurement of
    Ans:Stellar distance
  24. Very small time intervals are accurately measured by
    Ans:Atomic clocks
  25. One kilometer is equal to how many miles
    Ans:0.62
  26. Kilohertz is a unit which measures
    Ans:Wave frequencies
  27. —-is used as a moderator in nuclear reactor
    Ans:Graphite
  28. —-is a positively charged particle emitted by a radioactive element
    Ans:Alpha ray
  29. The isotope of uranium capable of sustaining chain reaction
    Ans:U-235
  30. Epoxy resins are used as
    Ans:Adhesive
  31. Which is /are the important raw materials required in cement industry
    Ans:Limestone and Clay
  32. Two trains length 100m each crossing each other in parallel tracks with speed 54 km/hr the time taken for the crossing is
    Ans:6.6 sec
  33. Space Applications Centre is located at
    Ans:Ahmedabad
  34. Vulcanised rubber was invented by
    Ans:Charles Good year
  35. A tangent galvanometer is to study the
    Ans: Strength of direct current
  36. The major ingredient of leather is
    Ans:Collagen
  37. Michael Faraday worked as an assistant under an eminent scientists whose name
    Ans:Sir Humphry Davy
  38. The instrument used to measure the concentration of salt water is the
    Ans: Salinometer
  39. Two balls with masses 10 kg and 100kg drops to ground from the same height which one hits the ground first
    Ans:Both will reach at the same time
  40. Dactylography is the study of
    Ans:Finger prints
  41. The response of a plant to touch is called
    Ans:Thigmotropism
  42. The common name for potassium carbonate is
    Ans:Potash
  43. Calcium oxide is commonly known as
    Ans:Quick lime
  44. A deviation of light passing from one medium to another is known as
    Ans:Refraction
  45. An apparatus for generation of atomic energy is called a
    Ans:Reactor
  46. A machine used for converting mechanical energy into electrical energy is called
    Ans:Generator /Dynamo
  47. Atomic energy commission located at
    Ans:Mumbai
  48. Dynamics is the study of
    Ans:Moving bodies
  49. Statics is the study of
    Ans:Forces acting on bodies at rest
  50. The first American to orbit earth was
    Ans:John H Glen

0 334

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(26/12/2015)

The following are basic questions in Science section regularlyappearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC 2015&16 online Examinations too.

  1. Soda water contains —acid
    Ans:Carbonic acid
  2. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
    Ans:Sodium Carbonate
  3. Which element was to be discovered first in the chromospheres of the sun
    Ans:Helium
  4. Production of chlorofluorocarbons gas which is proposed to be banned in India is used in which of the domestic products
    Ans:Refrigerator
  5. Other than Caesium ,which element shows least electro negativity
    Ans:Francium
  6. What percent of the mass of human body is Oxygen
    Ans:65
  7. The gas filled in flying balloon is
    Ans:Helium
  8. Sodium is kept under
    Ans:Kerosene
  9. Which metal pollute the air of a big cities
    Ans:Lead
  10. The filament of an electric bulb is made of
    Ans:Tungsten
  11. Actinides are the elements with atomic numbers from
    Ans:89 to 103
  12. What are the ingradients of gun metal
    Ans:Copper ,Tin
  13. The chemical added to the odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
    Ans:Sulphur
  14. The age of most ancient geological formations is estimated by
    Ans:C14 method(Carbon dating)
  15. Bell metal is an alloy of
    Ans:Tin and Copper
  16. Water is a good solvent of ionic salts because
    Ans:It has a high dipole
  17. Atoms are composed of
    Ans:Electrons and nuclei
  18. The main constituent of pearls are
    Ans:Calcium carbonate and magnesium carbonate
  19. Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus
    Ans:Rutherford
  20. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water because
    Ans:It is an oxidizing agent
  21. In nuclear fission which particle is used to start the fission reaction
    Ans:Neutron
  22. Reading of a barometre going down is an indication of
    Ans:Cyclone and wind
  23. Gypsum is added to cement clinker to
    Ans:Decrease the rate of setting of cement
  24. The four blood groups were discovered by
    Ans:Karl Landsteiner
  25. The scientist who is known as father of modern biology is
    Ans:Aristotle
  26. The type of glass used in making lenses and prisms is
    Ans:Flint glass
  27. Which wax is obtained from the petroleum
    Ans:Paraffin wax
  28. The basic building blocks of proteins are
    Ans:amino acids
  29. The atomic number of oxygen is
    Ans:Eight
  30. Plant that eat insects are called
    Ans:Insectivorous plants
  31. The theory of special relativity was propounded by-
    Ans:Albert Einstein
  32. Plants that flower only once in their lifetime are called
    Ans: Mono carpic
  33. Fruits that are formed without fertilization are called
    Parthenocarpic
  34. Cellulose is present in the cell wall of
    Ans:Plants
  35. The five kingdom system of classification was set up by
    Ans:Robert Whittaker
  36. The electrical resistance of a substance is zero the substance is called
    Ans:Super conductor
  37. The most abundant mineral in sea water
    Ans:Chlorine
  38. Number of oxygen atoms in an ozone molecule
    Ans:3
  39. What is the percentage of oxygen in the atmosphere of earth
    Ans:20.95
  40. Yellow revolution is related to the increased production of
    Ans:Oil seeds
  41. Black lead is
    Ans:Graphite
  42. T*D is a variety of
    Ans:Coconut
  43. The temperature of human body in Kelvin Scale
    Ans:310
  44. The compounds leading to the origin of life were
    Ans:Protein and nucleic acids
  45. The colour of sodium vapour lamp
    Ans:Yellow
  46. Which type of parasitism is related with sandal wood trees
    Ans:Partial root parasite
  47. Which element has the second highest density
    Ans:Iridium
  48. The second hardest natural substances
    Ans:Corrundum
  49. Mirrors used by dentists to get the magnified view of teeth
    Ans:Concave
  50. Root nodules of Pea plants has bacteria called
    Ans:Rhizobrum

0 364

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(N)

The following are basic questions in Science section regularlyappearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC 2015&16 online Examinations too.

  1. Which bird egg that has the longest incubation period
    Ans:Albatross
  2. The element with highest boiling boint
    Ans:Tungsten
  3. When a moving bus stops suddenly the passengers are pushed forward because of the
    Ans:Inertia
  4. The most abundant metal in human body
    Ans:Calcium
  5. Which isotope of carbon is used for Carbon dating
    Ans:Carbon-14
  6. Which is the only bird that can see blue colour
    Ans:Owl
  7. Pure gold is—carat
    Ans:24 Carat
  8. Chemically respiration is
    Ans:Oxidation reaction
  9. Which is known as the the age of reptiles
    Ans:Mezozoic era
  10. The infective stage of Wuchereria bancrofti is
    Ans:Microfilaria
  11. New world hook worms otherwise known as
    Ans:Necator americanus
  12. Cycle of Ross is associated with a disease called
    Ans:Malaria
  13. Endo-erythrocytic cycle in Malaria is also known as
    Ans:Cycle of Golgi
  14. Eosinophilia is a pathological condition caused by —- count
    Ans:High Eosinophils
  15. Birth of Blue baby is a pathological condition associated normally due the entry of —and immunological reaction
    Ans:Rh factor of baby to mother ,by mother
  16. Graves disease is associated with overproduction of
    Ans:Thyroxine
  17. Overproduction of Parathermone causes the pathological condition
    Ans:Demineralisation of bones and teeth
  18. Atoms elements belonging to the same group of the periodic table have the same number of
    Ans:Valence Electrons
  19. The cause of periodicity in proportion is
    Ans:The recurrence of similar other electronic configuration
  20. During evaporation of liquid temperature
    Ans:temperature of liquid falls
  21. Stainless steel contains
    Ans:Fe,Cr,Ni
  22. Bordeaux mixture which is used as fungicide in agriculture is
    Ans:CuSO4
  23. Iron is manufactured from the ore
    Ans:Haematite
  24. Psoriasis an immune disorder with
    Ans:scaly patches on skin
  25. Lunar caustic is
    Ans:AgNO3
  26. The number of periods in the periodic table is
    Ans:7
  27. Which is known as philosophers wool
    Ans:ZnO
  28. Silver get tarnished in air due to the reaction of silver with
    Ans: H2S
  29. Variable valence is generally exhibited by
    Ans:Transition elements
  30. Penicillin was discovered by
    Ans:Alexander Fleming
  31. The metal present in insulin
    Ans:Zinc
  32. Natural rubber is
    Ans:Poly isoprene
  33. In the modern long form of the periodic table elements are arranged in the increasing order of
    Ans:Atomic number
  34. The elements with highest electro negativity value is
    Ans:Fluorine
  35. The arm of a spanner is made longer because
    Ans:To increase the torque
  36. In Earth the value of acceleration due to gravity having the maximum value at
    Ans:Poles
  37. Two trains moving parallel tracks in opposite direction with speeds 50 KM/Hr What is the velocity of first train seeing from the other
    Ans:100 Km/Hr
  38. Two trains moving parallel tracks in same direction with speeds 50 KM/Hr What is the velocity of first train seeing from the other
    Ans:Zero
  39. The value of escape velocity of Moon is
    Ans:2.38km/s
  40. For getting maximum horizontal range the projectile should project with an angle of projection
    Ans:45 degree
  41. Who proposed Laws of Planetary Motion
    Ans:Kepler
  42. Who proposed the General Theory of Relativity
    Ans: Albert Einstein
  43. Non stick cooking utensils are coated with
    Ans:Teflon
  44. Carbon,diamond and graphite are carbon—-
  45. Ans:allotropes
  46. In fire works ,the green flame is produced because of —
    Ans:Barium
  47. When washing soda applied to hard water ,the hardness
    Ans:Disappears
  48. Which gas is known as marsh gas
    Ans:Methane
  49. LPG consists of mainly
    Ans:Methane
  50. Air is a /an
    Ans:Methane ,butane and propane
  51. The most important ore of aluminium is
    Ans:Bauxite

0 374

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section regularlyappearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC 2015&16 online Examinations too.

  1. The most abundant element in Petroleum
    Ans:Carbon
  2. Which organic acid is realized by a bee when it sticks an organism
    Ans:Methanoic acid
  3. Bladder worms or cycticerus larvae are the larval forms of
    Ans:Taenia solium
  4. Blood flukes are the causative agents of
    Ans:Schistosomiasis
  5. Transmission of round worms ,ascaris through
    Ans:contaminated food
  6. The main function of B-cells are to produce
    Ans:Plasma cells
  7. The common secondary diseases that kill AIDS victims areand
    Ans:Karposis Sarcoma and Protozoan Pneumonia
  8. Rheumatoid arthritis is
    Ans:An autoimmune disease
  9. An ecosystem has two components which are they
    Ans:Biotic ad abiotic
  10. The purest form of carbon
    Ans:Diamond
  11. The metal used in Cyanide process to extract gold
    Ans:Zinc
  12. Eczema is an allergic condition affects
    Ans:Skin
  13. Leucopenia is a blood condition in which
    Ans:Abnormal low count of WBC
  14. Interferon is a glycoprotein secreted by host cells when they are affected by
    Ans:Viruses
  15. Antiserum provides type of immunity to the recipient
    Ans:Temporary immunity
  16. Cholera is a bacterial disease caused by bacterial genus
    Ans:Vibrio
  17. Name the major vector that transmit Dengue fever
    Ans:Aedes aegypti mosquito
  18. Which diarrhieal disease is caused by a bacteria called shigella
    Ans:Shigellosis
  19. Anaemia is caused due to the lack of
    Ans:Iron
  20. The fastest reptile
    Ans:Spiny tailed Iguana
  21. Which element has the same crystalline structure of Diamond
    Ans:Germanium
  22. Which allotrope of carbon has lubricant property
    Ans:Graphite
  23. Chemical property of a metal is determined by
    Ans:Electrons
  24. Plant ash contains mainly
    Ans:Potassium
  25. The plant hormone that is abundant in coconut water
    Ans:Cytokinins
  26. The region where the presence of electron can be detected around the nucleus of an atom is called
    Ans:Orbit
  27. Kala Azar is a dreadful disease caused by
    Ans:Leishmania donovani
  28. Name the pathogen that caused Malignant Malaria
    Ans:Plasmodium falciparum
  29. Pork tapeworm is caused disease in man called
    Ans:Taeniasis
  30. Japanese encephalitis is transmitted by
    Ans:Mosquitoes
  31. Electron was discovered by
    Ans:J.J.Thomson
  32. Botanical survey of India located at
    Ans:Kolkatta
  33. A chemical equation balanced according to the law of
    Ans:Conservation of mass
  34. In known element maximum number is of
    Ans:Metals
  35. Which property of an element is always a whole number
    Ans:Atomic Number
  36. The lusture of the metal is on account of
    Ans:Reflection of light due to the presence of free electron
  37. The law which relates the solubility of a gas with pressure is
    Ans:Henrys law
  38. Kinetic energy of a molecule is highest in
    Ans:Gases
  39. At what temperature the volume of a gas would become zero
    Ans:-273.15 degree celsius
  40. What are the soaps
    Ans:Sodium or potassium salts of heaviest fatty acids
  41. How does the common salt help in separating soap from the solution after saponification
    Ans:By decreasing solubility of soap
  42. In vulcanization natural rubber is heated with which element
    Ans:Sulphur
  43. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of
    Ans:Cobalt Oxide
  44. Glass is made of the mixture of
    Ans:Sand and silicates
  45. The device used to measure the depth of ocean sea and using sound waves
    Ans:SONAR
  46. The inert gas that possess radio active properties
    Ans:Radon
  47. The primary function of plasma membrane is to
    Ans:Regulate the flow of materials into and outside the cell
  48. Annapurana is a variety of
    Ans:Rice
  49. In termites the cellulose of wood is digested with the help of
    Ans:Protozoan living in the intestine of termites
  50. Semi conductor used for making integrated circuits
    Ans:Germanium

0 332

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section especially appearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC online Examinations too.

 

  1. Hypoxia is a pathological condition due to
    Ans:Lack of oxygen in blood
  2. High pressure of the aqueous humour of eyes causes
    Ans:Glaucoma
  3. What is laughing gas
    Ans:Nitrous oxide
  4. Which variety of coal contains the largest amount of carbon
    Ans:Anthrasite
  5. The names of the scientist Newlands ,Mendeleev and Meyer are associated with the development of
    Ans:Periodic table of elements
  6. The major constituent of air is
    Ans:Nitrogen
  7. The first metal used by man was
    Ans:Copper
  8. Potassium nitrate is used in
    Ans:Fertilizers
  9. Monozite is an ore of
    Ans:Thorium
  10. The two elements that are frequently used for making transistors are
    Ans:Silicon and Germanium
  11. Rainbow is due to
    Ans:Refraction and reflection of sunlight by water droplets
  12. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegitable oil is
    Ans:Hydrogen
  13. Solar eclipse will take place from
    Ans:The moon is between the sun and earth
  14. Koala is found in
    Ans:Australia
  15. Myopia is a disorder of eye in which image of eyes are focused
    Ans:In front of retina
  16. Conjunctivitis is a common disease affecting
    Ans:Eye
  17. The most malleable metal is
    Ans:Gold
  18. Cocos nucifera is the botanical name of
    Ans:Coconut tree
  19. From which part of the plant Quinine is obtained
    Ans:Stem bark of cinchona plant
  20. Cotton cultivation is suited in
    Ans:Black soil
  21. Humus is formed due to the action of
    Ans:Microbes on detritus
  22. The longest reptile
    Ans:Reticulated Python
  23. The light waves are
    Ans:Electromagnetic waves
  24. The enzyme that converts glucose into ethyl alcohol is
    Ans:Invertase
  25. Reo virus are
    Ans:Double stranded RNA viruses
  26. Retinoblastoma is a cancer associated with gene in —- Chromosomes of human
    Ans:13th chromosome
  27. Espundia is a disease caused by
    Ans:Protozoa
  28. Electrolyte in a Volta cell
    Ans:Diluted Sulphuric acid
  29. The gas absorbed by plants during photosynthesis
    Ans:Carbon dioxide
  30. The most stable forms of carbon
    Ans:Graphite
  31. The first organic compound prepared in laboratory
    Ans:Urea
  32. Light travel fastest in
    Ans:Vacuum
  33. Superconductors are substances which
    Ans:Offer no resistance to the flow of electricity
  34. Oil raise up the wick in a lamp. The principle involves
    Ans:Capillary action
  35. The nucleus of Hydrogen atom consists of
    Ans:1 proton only
  36. The most commonly used bleaching agent is
    Ans:Chlorine
  37. Light from the star,Alpha Centauri Which is nearest to the earth after the sun reaches the earth in
    Ans:4.2 years
  38. The main chemical constituent of clay is
    Ans:Aluminium silicate
  39. The main active constituent of tea and coffee is
    Ans:Caffeine
  40. Sir C.V.Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which phenomenon
    Ans:Scattering of light
  41. In which industries mica is used as raw material
    Ans:Electrical
  42. Which one of the following is a progressive degenerative disorser causes trembling of hands arms legs etc.
    Ans:Parkinsons disease
  43. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of
    Ans:Fossils
  44. Natural radioactivity was discovered by
    Ans:Henry Baquerel
  45. Optical works on the
    Ans:Total internal reflection
  46. Sound travels with different speed in media ,In what order does the velocity of sound increase in iron air water
    Ans:Air,water and iron
  47. The maximum desirable limit as per BIS norms of lead in the drinking water
    Ans:0.05mg/1
  48. Anthology is the study of
    Ans:Flowers
  49. Kidney stone is chemically
    Ans:Calcium oxalate
  50. The intensity of whisper is
    Ans:20 decibel