Home Archives 2015 December

Monthly Archives: December 2015

0 307

50 -Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section especially appearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission

  1. Germ free isolation suits are essential to those who have
    Ans:Person with SCID (Severe combined Immuno Deficiency)
  2. Protozoan parasite that usually infects AIDS patient is
    Ans:Pneumocystis carinii
  3. Cushings syndrome is a due to the over production of
    Ans:ADH
  4. Otosclerosis is the hardening of —-in the middle ear
    Ans:Stapes
  5. Behcets disease are chronic diseases associated with
    Ans:Defective Autoimmune responses
  6. Which disease is an inheritable nervous disorder
    Ans:Huntingtons disease
  7. A particle having negligible mass and negative charges is
    Ans:Electron
  8. 1 amu is equal to
    Ans: of C-12
  9. The metal which do not liberate Hydrogen gas from acid is
    Ans:Cu
  10. What is the unit for measuring the amplitude of a sound
    Ans:Decibel
  11. Detergents used for cleaning clothes and utensils contain
    Ans:Sulphonates
  12. Soap is mixture of sodium or potassium salts of
    Ans:Monocarboxylic acids
  13. The principal metal used in manufacturing steel is
    Ans:Iron
  14. The first person to see a cell under microscope was
    Ans:Robert Hooke
  15. Thermostat is an instrument used for regulating
    Ans:Temparature
  16. The scientist who developed quantum theory
    Ans:Max plank
  17. The gas used for artificial ripening of fruit is
    Ans:Ethylene
  18. The upper limit of normal cholesterol level in human blood is
    Ans:200mg
  19. 45+XO chromosomal condition is termed as
    Ans:Turner syndrome
  20. The gas released during the production of food in plants
    Ans:Oxygen
  21. Insufficient blood supply in human body is referred to as
    Ans:Ischemia
  22. Pine,fir,spruce,cedar,larch,and cypress are belongs to
    Ans:Gymnosperms or non flowering trees
  23. Monocarpic plant which shows flowering once in 12 years
    Ans:Bamboo
  24. Sound cannot pass through this ,but light pass early
    Ans:Vaccum
  25. Which item is taken by sports men to get instant energy
    Ans:Carbohydrates especially glucose
  26. Name the layer of earths atmosphere that absorb uv rays
    Ans:Ozone
  27. Which element is used in fire works for getting red colour
    Ans:Strontium
  28. Which food crop was most benefitted by Green Revolution
    Ans:Wheat
  29. The element formed in Sun as the result of nuclear fusion
    Ans:Helium
  30. The maximum audible frequency to human ears is—Hz
    Ans:20000
  31. Who is regarded as the father of Indian Nuclear Science
    Ans:H.J.Bhabha
  32. Which cell organelle is known as power house of the cell
    Ans:Mitochondria
  33. What is the wavelength of visible spectrum
    Ans:400nm-700nm
  34. Einstein published General theory of Relativity in
    Ans:1915
  35. One horse power is
    Ans:746 watts
  36. One mach number refer to
    Ans:340.3
  37. Prions are disease causing agents belongs to the category of
    Ans:Proteins
  38. Sleeping sickness is transmitted by
    Ans:Glossina palpalis(tse tse fly)
  39. Halitosis is described as
    Ans:Bad breath
  40. Ferrous Sulphate is known as
    Ans:Green vitriol
  41. Bhopal gas tragedy was due to
    Ans:Methyl isocynate
  42. Typhoid is a disease associated with
    Ans:Intestine
  43. German silver is an alloy of
    Ans:Cu,Zn,Ni
  44. The tendency of an atom to attract to itself the electron pair shared with another atom is called
    Ans:Electro negativity
  45. The deficiency of Na+,K+,Ca2+ in the body fluids are called
    Ans:Addisons Disease
  46. Consumption of Beef affected with mad cow disease causes —in human
    Ans:Creutzfedlt-Jacob disease
  47. Diamond is an allotropic form of
    Ans:Carbon
  48. The element common to all acid
    Ans:Hydrogen
  49. Chemically heavy water is
    Ans:Deuterium oxide
  50. From which mineral radium obtained
    Ans:Pitchblende

0 283

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(24/12/2015)(Set-24B)

  1. Who is called as Desabandhu
    Ans:C.R.Das
  2. The first English factory in India was at
    Ans:Surat
  3. Who published the magazine Udbodhana
    Ans:Swami Vivekananda
  4. The first cotton textile mid in India was established at
    Ans:Bombay
  5. Who sent William Hawkins in to the court of Jahangir
    Ans:James I of England
  6. Who wrote the book , Gora
    Ans:Rabindranath Tagore
  7. R.Das died in
    Ans:1925
  8. When did Central Hindhu college ar Eanaras become Banaras Hindu university
    Ans:1916
  9. Name the anchor of the book , Father of Indian unrest
    Ans:Valentine Chirol
  10. Who is called as Frontier Gandhi
    Ans:Khan Abdul Gaffar Khan
  11. The third Mysore war ended with the treaty of
    Ans:Treaty of Sreerangapatanam
  12. Who was called as Andhra Bhoja
    Ans:Krishnadevaraya
  13. Who wrote the book Kavirajamarga
    Ans:Amogha Varsha
  14. The last maurya ruler
    Ans:Brihadratha
  15. Who was the exponent of the Central Asian theory regarding the origin of the Aryans
    Ans:Max muller
  16. Who represented the Indian National Congress at the congress of oppressed nationalities in Brussels held in 1927
    Ans:Jawaharlal Nehru
  17. The Japanese dictator who made talks with Subhash Chandra Bose in 1943
    Ans:Tojo
  18. Name the day Muslim League observed as the day Deliverance
    Ans:Lord Linlithgow
  19. Who was the leader of the national conference in Kashmir during integration
    Ans: Sheikh Muhammed Abdulla
  20. The Royal Indian Navy Mutiny was held in
    Ans:1946
  21. Who moved an objectives Resolution in the constituent Assembly in 1947
    Ans:Jawaharlal Nehru
  22. Name the exponent of the Laissez Faire theory
    Ans:Adamsmith
  23. Who founded the Deccan Education Society
    Ans:G.G.Agarkar
  24. Who wrote ,Ghare Baire
    Ans:Rabindranath Tagore
  25. Who was known as the Father of Revolutionary thought in India
    Ans:Bipin Chandrapal
  26. Who criticized the government of India Act of 1935 as thoroughly rotten fundamentally bad and totally unacceptable
    Ans:M.A.Jinnah
  27. Name the founder of city Agra
    Ans:Sikandar Lodi
  28. The general service enlistment act which required every recruit to serve wherever required was passed in
    Ans:1856
  29. Name the Viceroy who was considered as Gladstones agent
    Ans:Lord Rippon
  30. The ruler of Afghanistan during the first Anglo-Afghan war
    Ans:Dost Muhammed
  31. Who was the winner of the Crimean was held from 1854 to 1856 between Britain and Russia
    Ans:Britain
  32. The Empress cotton mill at Nagpur was opened J.N.Tata in
    Ans:1887
  33. The Bengal coal company was formed in
    Ans:1843
  34. The muddiman committee was appointed in
    Ans:Examine the working of Dyarchy of the Montague-Chelmsford Reforms
  35. Who appointed the Inam commission which confiscated 20000 estates in Bombay
    Ans:Lord Delhousie
  36. Name the document prepared for the integration of of Princely states into Indian Union
    Ans:Instrument of Accession
  37. Name the Viceroy who is called as Saviour of India and Organiser of Victory
    Ans:John Lawrence
  38. FICCI was founded in
    Ans:1927
  39. Old name of Ghadar Party
    Ans:Hindi Association of Pacific
  40. The Harappan site in Afghanistan
    Ans:Shortughai
  41. Who was crowned as the king of Oudh by rebel sepoys during the revolt of 1857
    Ans:Birjis Qadr
  42. Name the Sulthan of Delhi when the Portuguese reached in India
    Ans:Sikandar Lodi
  43. The battle place ,Ranipatt is in the state of
    Ans:Haryana
  44. Who called Indian civil service as the steel frame which reared and sustained British rule in India
    Ans:Llyod George
  45. Who wrote the book We Our Nationhooddefined
    Ans:M.S.Golwarker
  46. The Viceroy who was known in the literacy worlds as Owen Meredith
    Ans:Lord Lytton
  47. Who founded the association Quam
    Ans:Qasi Abbas Hussain
  48. Who founded the Sidharataha college
    Ans:B.R.Ambedkar
  49. Who built the Labore fort
    Ans:Akbar
  50. The capital of Carnatic
    Ans:Arcot

0 434

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(24/12/2015)(Set-24)

 

  1. Which was called by Gandhiji as Joyfull Pilgrimage
    Ans:Fifth visit of Gandhiji in Kerala in 1937
  2. Who was the president of the Lucknow Session of the Indian National Congress in 1916
    Ans:A.C.Majundar
  3. Name the Policy of Britain towards the Princely states from 1935 to 1947
    Ans:Policy of equal federation
  4. Name the Governor General of India who was associated with the trial of Nanda Kumar
    Ans:Warren Hasting
  5. Who is called as Vichitraditta
    Ans:Mahendravarman I
  6. Which is called as the Ancient City
    Ans:Varanasi or Banaras
  7. Name the founder of the Sayyid Dynasty
    Ans:Khizrkhan
  8. Who restored Mysore to the Wodeyar Dynasty
    Ans:Lord Rippon
  9. Who became the president of the Indian National Congress after the resignation of Subhashchandra Bose
    Ans:Dr:Rajendra Prasad
  10. The second visit of the Prince of Wales was in
    Ans:1889
  11. Who created the North Western frontier Province
    Ans:Lord Curzon
  12. Who is called as the Machiavelli of the Marathas
    Ans:Nana Phadnis
  13. Who is called as Todar Mal of Decan
    Ans:Malik Ambar
  14. Name the first independent ruler of Awadh
    Ans:Saadat Khan Burhan-ul-mulk
  15. What was the main purpose of the fourth visit of Gandhiji in Kerala in 1934
    Ans:Upliftment of Harijans
  16. Who was the president of Indian National Congress when India got Independence
    Ans:Acharya J.B.Kripalani
  17. The Red Fort Trial of the I.N.A .Soldiers was held in
    Ans:1946
  18. Name the Viceroy when the Calcutta Corporation Act was passed in
    Ans:Lord Curzon
  19. The Post Office Act passed in
    Ans:1854
  20. Who was the first chairman of the Atomic Energy Commission of India
    Ans:Homi J Bhaba
  21. Who formulated the 14 points in 1929
    Ans:Muhammadali Jinnah
  22. Who boycotted referendum at NWFP in 1947
    Ans:Khan Abdul Gaffer Khan
  23. Name the only European who declared the Revolt of 1857 as a National Revolt
    Ans:Benjamin Disraeli
  24. The British general who recaptured Jhansi
    Ans:Hugh Rose
  25. Who was the first secretary of Brahma Sabha
    Ans:Tarachand Chakravarty
  26. The second visit of Gandhiji in to Kerala in 1925 was in connection with
    Ans:Vaikom Satyagraha
  27. Who is considered as the first Nawab of Bengal
    Ans:Murshid Quli Khan
  28. Name the founder of the Khilji Dynasty
    Ans:Jalaluddin Khalji
  29. The first Jain Council was held in
    Ans: Pataliputra
  30. Who founded the Young Bengal Movement
    Ans:Henry Vinan Derozio
  31. The Ancient Monument Preservation Act was passed in
    Ans:1904
  32. Who called the revolt of 1857 as legitimate war than a rebellion
    Ans:Ellenborough
  33. When was the Brahmasamaj of India founded
    Ans:1866
  34. What was the original name of Ramakrishna Paramahamsa
    Ans:Gangadhar Chattopadyaya
  35. Who was the founder of the Radhaswami Movement
    Ans:Tulsi Ram
  36. Who is considered as the father of Indian Revolutionary Terrorism
    Ans:Shishir Kumar Ghosh
  37. Who started the paper Sulabh Samajar
    Ans:Keshavachandrasen
  38. Name the author of the book ,Builders of Modern India
    Ans:C.R.Das
  39. Which document is called as Intellectual Charter
    Ans:Woods Despatch
  40. Education was enlisted in the concurrent list of Indian Constitution in
    Ans:1976
  41. Who was the Viceroy of India during the Ilbert Bill controvercery
    Ans:Lord Rippon
  42. Name the father of British Indian Army
    Ans:Major Stringer Lawrence
  43. Who founded the Indian Association of Calcutta
    Ans:Surendranath Banerjee
  44. Who proposed the name ,Indian National Congress
    Ans:Dadabhai Naoroji
  45. Name the mother of Indian Revolution
    Ans:Madam Bhikaji Kama
  46. Which is known as Black Pagoda
    Ans:Sun Temple at Konark
  47. The ahoms revolt was held in
    Ans:Assam
  48. Name the leader of the Revolt of 1857 at Arrah/Jagadishpur
    Ans:Kunwar Singh
  49. Who completed the work of Ganges Canal
    Ans:Lord Delhousie
  50. When was Punjab annexed to the British Empire

Ans:1849

0 287

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(23/12/2015)(Set-23)

  1. Who propounded the safety valve theory regarding the origin of the Indian National Congress
    Ans:Lalalajpath Rai
  2. Who called Rani Gaidinliu as the Rani of Nagas
    Ans:Jawaharal Nehru
  3. Who is called as Red Chera
    Ans:Senguttavan
  4. The last Mughal ruler Bahadurshah II died at
    Ans:Rangoon
  5. The Suez Canal Crisis was in
    Ans:1956
  6. The news paper Shome Prakash was related to
    Ans:Iswara Chandra Vidyasagar
  7. In which language Swami Dayananda Saraswati wrote Sathyarta Prakash
    Ans:Hindi
  8. The Surat Salt agitation was in
    Ans:1844
  9. The 20 years of Indian National Congress is known as
    Ans:Moderate Phase
  10. Name the last Nawab of Awadh
    Ans:Wajid Ali Shah
  11. Who was the first martyr of the revolt of 1857
    Ans:Mangal Pandey
  12. Who founded the Swadeshi Dteam Navigation Company in Tuticorin to spread the Swadeshi Movement in Madras
    Ans:V.O.Chidambaram Pillai
  13. Who was appointed as the principal of Bengal National College founded in 1906
    Ans:Aurobindo Ghosh
  14. Who was the president of the Benaras Session of the Indian National Congress held in 1905
    Ans:Gopalakrishna Gokhale
  15. Name the leader of the Revolt of 1857 who fled to Nepal
    Ans:Nana Saheb
  16. When di d Prince of Wales visit India first
    Ans:1875
  17. Name the only Sikh Guru recognized by Kukas
    Ans:Guru Gobind Singh
  18. The Kuki tribal revolt was held in
    Ans:Manipur
  19. Who was called as Saheb-i-Alam Bhadur
    Ans:General Bhakt Khan
  20. Name the trusted friend of Tantia Tope who betrayed him
    Ans:Mansingh
  21. Which was the special palace of Wajid Ali Shah
    Ans:Parikhana
  22. Who abolished double government in Bengal
    Ans:Warren Hastings
  23. For whom Raja Jaisingh signed the treaty of Purander with Shivaji in 1665
    Ans:Aurangazeb
  24. The Swadeshi East India Company was organized in
    Ans:1731
  25. Who was the first to use the term Swaraj in 1906
    Ans:Dadabhai Naoroji
  26. Who founded the Bengal Chemicals and Pharmaceuticals to promote Swadeshi
    Ans:Acharya P.C.Ray
  27. Who was the advisor and Prime Minister of Nana Saheb
    Ans:Azimullah Khan
  28. Which is considered as the first dated event of ancient Indian History
    Ans:Invasion of Alexander
  29. The books of Rigveda from II to VII were known as
    Ans:Family books
  30. Who was called as Amitraghata
    Ans:Bindusara
  31. Who considered the Revolt of 1857 as a conflict between civilization and barbarism
    Ans:T.R.Holmes
  32. Who introduced the Dahsala land revenue systems
    Ans:Rala Todar Mal
  33. In Bengali language the word Muqaddammeans
    Ans:Village headman
  34. Who is called as the Father of Pope of Indian Ornithology
    Ans:A.O.Hume
  35. Who founded the Paunar Ashram in Maharashtra
    Ans:Acharya Vinobabhave
  36. Who founded the Punjab National Bank to promote Swadeshi
    Ans:Lala Harkishan Lal
  37. Name the wife of C.R.Das who was one of the first women volunteers to court arrest in 1921
    Ans:Basant Debi
  38. Who declared that , It was religiously unlawful for the Muslims to continue in the British Army
    Ans:Muhammed Ali
  39. Who was the author of the book Gandhi versus Lenin
    Ans:S.A.Dange
  40. Name the father of land settlements in Northern India
    Ans:Merttins Bird
  41. Sir Richard Stratchey commission was related with
    Ans:Famine
  42. Name the Viceroy of India during the Young Husbands Missin to Tibet
    Ans:Lord Curzon
  43. Who wrote the novel Rangbhumi
    Ans:Premchand
  44. When did Gandhiji formally launch the Civil Dis Obedience Movement
    Ans:April 6 1930
  45. Who founded the Khudai Khidmatgar movement popularly known as Red Shirts
    Ans:Khan Abdul Gaffer Khan
  46. Name the comrade of Gandhiji during his South African struggle
    Ans:Imam Saheb
  47. Who was the leader of the Chittagong Armoury Raid
    Ans:Surya Sen
  48. Who ran the Congress Radio during the Quit India Movement
    Ans:Usha Mehta
  49. Who moved the Quit India Resolution on 8th August 1942 in Bombay
    Ans:Jawaharlal Nehru
  50. Name the Governor General of India during the annexation of Sindh
    Ans:Lord Ellenborough

0 414

Valuable Fifty and above questions for PSC Examinations(22/12/2015)

  1. The high court issue writs under Article
    Ans:226
  2. Which was the fist Indian state to establish permanent lok Adalats
    Ans:Rajasthan
  3. Nalanda was destroyed by the army of .in 1193
    Ans:Bakhtiyar Khilji
  4. Which commission recommended the 10+2+3 pattern education system in India
    Ans: Kothari Commission
  5. Which national leaders birth anniversary is observed as Samatha Diwas
    Ans: Jagjivan Ram
  6. Which type of clouds are producing tornadoes –
    Ans:Cumulonimbus
  7. After the attainment of monkhood, Chattampi Swami assumed the name –
    Ans:Shanmugadasa
  8. Atma Vidya Sangam was founded in the year –
    Ans:1922
  9. Vakkom Maulavi started the Swadeshabhimani newspaper on Ans:January 19, 1905
  10. Atma Bodini Sangam was started was founded by
    Ans:Subhananda Gurudevan
  11. The recently held joint naval exercise between India and Royal navy Ans:Konkan 2015
  12. Indias fastest train Gatimaan express connects New Delhi and
    Ans: Agra
  13. The term Gandhian Economics was coined by
    Ans:J.C.Kumarappa
  14. Which state becomes first to put the village data available on net Ans:Punjab
  15. How many sports persons are selected for Arjuna awards 2015 –
    Ans:17
  16. Who is the longest serving viceroy of India
    Ans:Lord Linlithgow
  17. The border between USA and Canada
    Ans:49th parallel
  18. The worlds biggest metal statue of a cartoon character is of
    Ans:Common man
  19. Who is the first Keralite to win the Ashok chakra
    Ans:Col.NJ.Nair
  20. Which was the first human virus to be discovered
    Ans:Yellow Fever Virus
  21. Which national leader wrote under the pen name of Ghanashyam –
    Ans:K.M.Munshi
  22. Which world famous writer wrote A letter to a Hindu
    Ans:Leo Tolstoy
  23. Which Indian has the record of fifty years of service as a parliamentarian
    Ans: N.G.Ranga
  24. Who was the Nobel Prize for Literature in 2015
    Ans:Svetlana Alexievich
  25. Which river was considered as sacred by the Vedic Aryans
    Ans:Indus
  26. The famous Thirunelli temple lies in the valley of
    Ans: Brahmagiri
  27. Rajiv Awas Yojana aims at
    Ans:Slum free India
  28. National Mission for Justice Delivery and legal reforms in India was set up in the year
    Ans:August 2011
  29. What are the books written by Brahmananda Sivayogi Ans:Anandakkummi, Ananda Ganam, Ananda Suthram
  30. .. is the name of the military operation in Yemen against Shia Houthi group
    Ans:Operation Decisive storm
  31. Nirbhaya Day is observed in
    Ans:December 16
  32. The name of first talking Robot send to space
    Ans: Kirobo
  33. The Keezhariyur bomb case in Kerala was related to
    Ans:Ouit India Movement
  34. The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year
    Ans:1853
  35. The Vijayanagara ruler , Krishnadev Rayas work Amuktamalyada, was in which language
    Ans:Telugu
  36. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
    Ans:Roasting
  37. Prothrombin which helps in the clotting of blood is released by
    Ans:Blood Platelets
  38. Todar Mal was associated with
    Ans: Land Revenue Reforms
  39. The use of spinning wheel (Charkha) became common during the
    Ans:14th Century AD
  40. Which nationalized bank completed its 150th year establishment in April 2014
    Ans: Allahabad Bank
  41. In which five year plan was the National Horticulture mission launched
    Ans:Tenth plan
  42. In which year the British Committee of Indian National Congress founded
    Ans:1889
  43. Who amongst the following is the author of the book The Namesake
    Ans: Jhumpa Lahiri
  44. Merdeka Cup is associated with the game of
    Ans:Football
  45. The original name of Nana Phadnavis was
    Ans:Balaji Janardanan Bhanu
  46. The soil salinity is measured by
    Ans:Conductivity meter
  47. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of
    Ans:Pascalslaw
  48. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
    Ans: Jhelum and Chenab
  49. Who advocated the adoption of PURA model to eradicate rural poverty –
    Ans:Dr.A.P.J.Abdul Kalam
  50. Who was the author of the famous work Malabar Gazaetteer
    Ans:Charles Alexander Innes
  51. Where is the head quarters of the World Monument Fund(WMF)
    Ans:New York
  52. Ustad Mansur was a famous painter in the court of
    Ans:Jahangir
  53. Which among the following cities will host the Winter Olympics 2022
    Ans: Beijing(China)
  54. The 16th world Sanskrit conference was organized in June-July 2015 in –
    Ans: Bangkok
  55. The total number of writs envisaged in the constitution are –
    Ans:5
  56. How many Indian states are situated on the Tropic of cancer –
    Ans: 8

1 2721

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(21/12/2015)(Set-21)

  1. Name the Viceroy of India during the visit of Princes of Wales
    Ans:Lord North Brook
  2. How many times did Gandhiji visit Kerala
    Ans:5 times
  3. Name the girl who voluntarily gave all her gold ornaments to Gandhiji during his visit in Kerala 1934 for the upliftment of Harijans
    Ans:Kaumudi
  4. The Arab pilot who helped Vasco-da-Gama to reach India
    Ans:Ibn Majid
  5. When did the rule of English East India Company came to an end in India
    Ans:1858 August 2
  6. Who was the second to offer individual satyagraha of Mahatma Gandhi
    Ans:Jawaharlal Nehru
  7. The Meerut conspiracy was in
    Ans:1929
  8. The first Anglo-Sikh war ended by the treaty of
    Ans:Treaty of Lahore
  9. Who was the Governor General of India during the passing of the Hindu Widow Remarriage Act
    Ans:Lord Delhousie
  10. Name the merchant who invited Gandhiji into South Africa as his legal advisor
    Ans:Dada Abdulla
  11. Balagangadhara Tilak died on
    Ans:1st August 1920
  12. Who was the Viceroy of India during the White Mutiny by European troops
    Ans:Lord Canning
  13. When did Gandhiji go to South Africa for legal practice
    Ans:1893
  14. What is ‘Dark millennium’ in ancient India
    Ans:The period from 1500 BC to 500 BC
  15. Who discovered Bhimbetka’
    Ans:V.S.Waknker
  16. Name the founder of the Rashtrakuta Dynasti
    Ans:Dantivarman or Dantidurga
  17. Who made Gulbarga as the as the capital of the Bahmani Empire
    Ans:Hasan Gangu
  18. Sufi orders were known as
    Ans:Silsilahs
  19. Barrackpur was situated in
    Ans:Bengal
  20. The most important centre of the Revolt of 1857 in Rajasthan
    Ans:Kotah
  21. Who founded Sangath Sabha
    Ans:Kesab chandrasen
  22. When was the Shiromani Gurudwara Prabandh Committee formed
    Ans:1920
  23. Who is called as the liberator of Indian Press
    Ans:Charles metcalfe
  24. Who constituted the Hunter Education Commission in 1882
    Ans:Lord Rippon
  25. Name the first Chief Justice of the Supreme Court of Calcutta
    Ans:Sir Elija Impey
  26. When did Gandhiji find the Tolstoy farm in South Africa
    Ans:1910
  27. Who was the Viceroy of India during the second Factory Act
    Ans:Lord Lansdowne
  28. Who appointed the Andrew Frazer Commission for reforms in police
    Ans:Lord Curzon
  29. Who categorized the nature of the British economic exploitation in India into three different phases
    Ans:R.P.Dutt
  30. Who stated that, ‘Congress was a product of Dufferin’s brain’
    Lala laj path Roy
  31. Who published the article , ‘New Lamps for old’
    Ans:Aurobindo Ghosh
  32. Who was the winner of the Russo-Japanese war of 1904-05
    Ans:Japan
  33. Who set up the Durand Commission to define the Durand line between India and Afghanistan
    Ans:Lord Lansdowne
  34. Which was first political murder of Europeans in India
    Ans:The Rand murder at Pune in 1897
  35. Who founded the Indian Ambulance core in South Africa
    Ans:Mahatma Gandhi
  36. Name the founder of the ‘Indian House’ in London
    Ans:Shyamji Krishnavarma
  37. The book ‘Bhawani Mandir’ was the publication of
    Ans:Anusilan Samiti
  38. Who challenged the Indians to frame a constitution which was agreeable to all the political parties of India ,during the visit of Simon Commission
    Ans:Lord Birken head
  39. When was the Muslim league formed
    Ans:1906
  40. Name the Viceroy of India during the Delhi durbar in connection with the coronation of King George V
    Ans:Lord Hardinge II
  41. Who was the secretary of Mahatma Gandhi
    Ans:Mahadev Desai
  42. Who wrote the book ‘The Indian Struggle’
    Ans:Subhash Chandra Bose
  43. The Royal Indian Navy Mutiny happened at
    Ans:Bombay
  44. What was ‘Proletatarian Path’
    Ans:The statement of policy issued by CPI in 1940
  45. Who is called as the ‘Father of Communal Electorate’
    Ans:Lord Minto
  46. Which was regarded as ‘Dead as doornail’ by Jawaharlal Nehru
    Ans:August offer
  47. When did Gandhiji start the paper ‘Indian Opinion’
    Ans:1904
  48. Who was the first Indian to become governor of a state during British rule
    Ans:S.P.Sinha
  49. Name the Viceroy of India during the Malabar rebellion
    Ans:Lord Reading
  50. Who was destined to die in jail after a prolonged hunger strike
    Ans:Jatin Das

0 445

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(20/12/2015)(Set-20)

 

  1. Name the Viceroy of India during the passing of the first factory act
    Ans:Lord Rippon
  2. Who was responsible for the rise of Bombay into its greatness
    Ans:Gerald Aungier
  3. Who is called as the ‘Nawab Maker’
    Ans:Robert Clive
  4. When did Gandhiji last visit to Kerala
    Ans:1937
  5. The Viceroy who made the ‘Deepawali declaration’
    Ans:Lord Irwin
  6. Name the shortest purana
    Ans:Maarkandeya Purana
  7. Who assumed the title ‘Ghazi’
    Ans:Babar
  8. The Zabti system was started during the time of
    Ans:Shershah
  9. Who was the leader of the revolt against Britain at Mathura in 1857
    Ans:Devisingh
  10. Name the Viceroy of India during the third round table conference
    Ans:Lord Willington
  11. When did Gandhiji found the Netal India Congress
    Ans:1894
  12. Who is called as the African Gandhi
    Ans:KennethKounda
  13. Who was the leader of the khond tribal uprising in Orissa
    Ans:Chakra Bisoi
  14. When was the Congress socialist party found
    Ans:1934
  15. Which constitutional document recommended to separate Burma from India
    Ans:The Government of India Act of 1935
  16. Who signed the Poona pact with Gandhi
    Ans:Dr.B.R.Ambedkar
  17. Why did the congress ministries in provinces resign in 1939
    Ans:In protest against the British declaration about the participation of India in the Second World War
  18. Who founded the forward bloc
    Ans:Subhash Chansdra Bose
  19. Name the first law giver in India
    Ans:Manu
  20. Who wrote the book , ‘Tarikh-i-Firozshahi’
    Ans:Ziauddin Barani
  21. What was the purpose of the third visit of Gandhi in Kerala in 1927
    Ans:Propagation of Khadi and charka
  22. When did the ‘August Revolution’ break out in India
    Ans:1942
  23. Name the Viceroy of India during the second partition of Bengal
    Ans:Lord Mount Batten
  24. When did C.Rajagopalachari make his C.R.Formula on the partition of India
    Ans:1944
  25. In which language Gandhiji published the paper ‘Harijan’
    Ans:English
  26. The policy of the British towards the princely states from 1857 to 1935 is known as
    Ans:Policy of subordinate union
  27. Who was the architect of the policy of Ring fence
    Ans:Warren Hastings
  28. When was the chamber of princes formed
    Ans:1921
  29. Name the largest princely state in India by population and size
    Ans:Hyderabad
  30. Name the railway station from which Gandhiji got out on his way to Pritoria in South Africa
    Ans:Peter Maritsburg
  31. The day Muslim League observe the Direct Action
    Ans:16 August 1946
  32. Who was the leader of the Rampa revolts held in Andrapradesh
    Ans:Alluri Sitarama Raju
  33. The last Charter Act passed in
    Ans:1853
  34. Gandhiji returned the Kaiser-i-Hind award to protect against
    Ans:The Jalian Walabagh Massacre
  35. Which was the Court language of Hyderabad Nizam
    Ans:Urdu
  36. Who introduced the ‘trial and error’ law in revenue system
    Ans:Warren Hastins
  37. Name the Governor General who called himself the ‘Tiger of Bengal’
    Ans:Lord Wellesly
  38. Who established a system of centralized control ,known as Non-Regulation System
    Ans:Lord Delhousie
  39. The Governor General of India when the India Penal Code was enacted
    Ans:Lord Canning
  40. When did Gandhiji take the oath of eternal celibacy
    Ans:1906
  41. Name the Constitutional Reform which granted separate electorate for Muslims
    Ans:Minto-morley Reforms of 1909
  42. Who pointed out the Aryan invasion as the main cause for the decline of the Harappan culture
    Ans:Mortimer Wheeler
  43. Who gave information about the Black hole tragedy in Bengal
    Ans:Holwell
  44. Who transalated the autobiography of Gandhiji into English
    Ans:Mahadev Desai
  45. Name the Act which which introduced Dyarchy in the centre
    Ans:Government of India Act of 1935
  46. Who was the first Parsi President of India National Congress
    Ans:Dadabhai Naoroji
  47. Who founded ‘Tatwabodhini Sabha’
    Ans:Debendranath Tagore
  48. The headquarters of Ramakrishna Mission other than Belur
    Ans:Mayavati in Almora
  49. Who founded the Fort William College in Calcutta
    Ans:Lord Wellesly
  50. The period mentioned in the autobiography of Gandhiji
    Ans:1869-1923

0 413

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(19/12/2015)(Set-19B)

  1. Name the place where Maulana Ahmadullah led the revolt of 1857
    Ans:Faiazabad
  2. Who was the exponent of ‘Total Revolution’
    Ans:Jayaprakash Narayan
  3. Who was the only malayalee person associated with the Bombay plan
    Ans:John Mathai
  4. Which is called as the secondary education commission
    Ans:Dr:Mudaliar Commission
  5. When was the Self Respect Movement founded
    Ans:1925
  6. Who introduced the Vernacular press act
    Ans:Lord Lytton
  7. Name the Viceroy who summoned the Shimla conference
    Ans:Lord Wavell
  8. The French headquarters in India
    Ans:Pondichery
  9. Who led the Second Poligar/Palayakker revolt
    Ans:Marudu Pandyan
  10. The women section of Ramakrishna mission was called as
    Ans:Sarada matom
  11. Who is called as “Dayananda of South India”
    Ans:Saint Ramalinga Adikal
  12. Who sacrificed his life for the formation of the separate state of Andhra Pradesh
    Ans:Potti Sriramalu
  13. Name the chairman of the drafting committee of India constitution
    Ans:Dr.B.R.Ambedkar
  14. Who was the local leader of the Champaran Satyagraha
    Ans:Rajkumar Shukla
  15. Who was defeated by Subhash Chandra Bose in the Tripuri session of the Indian National Congress
    Ans:Pattabhi Sita Ramayya
  16. Who was the president of the Indian National Congress during the Quit India movement
    Ans:Maulana Abdul Kalam Azad
  17. Who was the first to consider the revolt of 1857 as India’s first war of national Independent
    Ans:V.D.Savarkar
  18. Name the Governer of Bengal during the battle of Buxar
    Ans:Henry Vansittart
  19. Who was popularly known as ‘Sister Nivedita’
    Ans:Margaratte Elizebath Nobel
  20. Who moved the first resolution in the first session of the Indian National Congress
    Ans:G.Subrahmanya Aiyyar
  21. Name the founder of Calcutta
    Ans:Jobcharnock
  22. In which language did Gandhi publish , ‘My experiments with truth’
    Ans:Gujarathi
  23. The political laboratory of Gandhiji
    Ans:South Africa
  24. The Act that introduced Dyarchyin provinces
    Ans:Montegue-Chelmsford Reforms of 1919
  25. Who claimed Tibet as the original home of the Aryans
    Ans:Dayananda Saraswathi
  26. Who was the first to offer the individual Satyagraha of Gandhiji
    Ans:Vinobabhave
  27. The all party conference were held in
    Ans:1928
  28. Who is called as the ‘lion of Bihar’
    Ans:Kunwar singh
  29. Name the first Muslim president of the Indian national congress
    Ans:Badaruddin Thiyabji
  30. The first European port in India
    Ans:Fort Manual at Cochi
  31. Who was the first Indian women President of the Indian National Congress
    Ans:Sarojini Naidu
  32. The Sikh Guru who founded the Golden temple at Amritsar
    Ans:Guru Arjun Dev
  33. Who introduced the double government in Bengal
    Ans:Robert Clive
  34. The Scottish East India Company was established in
    Ans:1695
  35. What is ‘Subah’
    Ans:Province in Bengal
  36. Which constitutional reforms made the beginning of representative system in India
    Ans:Government of India act of 1892
  37. Name the author of the book ‘Unto the last’
    Ans:John Ruskin
  38. The progressive writers association was founded in
    Ans:1936
  39. Who was associated with the parsi news paper ‘Rast gofter’
    Ans:Dadahbhai naoriji
  40. Who wrote the book’1857’
    Ans:S.N.Sen
  41. When was singh sabha movement founded
    Ans:1873
  42. Name the first Indian president of Theosophical society
    Ans:C.Jinarajadasa
  43. Name the Viceroy of India when the co-operative credit societies act was passed
    Ans:Lord Curzon
  44. The Hindhustan Socialistic Republican Association was founded in
    Ans:1928
  45. The recommendation of the Round table conferences were codified and published in the name of
    Ans:white paper
  46. Who was the chief force behind the Lucknow pact of 1916
    Ans:Balagangadhara Tilak
  47. Who wrote the book , ‘Problems of East’
    Ans:Lord curzon
  48. Who led 17 expeditions in India
    Ans:Mahmud of Gazani
  49. ‘Tamraparni’ stands for
    Ans:Srilanka
    50 In which language Balagangadhara Tilak published the paper, ‘Kesari’
    Ans:Marathi

 

0 311

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(19/12/2015)(Set-19)

  1. Where did Beegum Hazrat Mahal lead the revolt of 1857-
    Ans:Awadh
  2. Which is called as the University Education Commission
    Ans:Dr.S.Radhakrishnan commission
  3. Name the founder of the Self Respect Movement
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  4. Who was the founder of the Adi Brahmasamaj
    Ans:Debendranath Tagore
  5. Name the father of electric telegraph in India
    Ans:Lord Delhousie
  6. The Viceroy of India when the Ambala Campaign was started
    Ans:Lord Elgin
  7. Who repealed the Vernacular Press Act
    Ans:Lord Rippon
  8. Name the Famine Commission appointed during the time Lord Lytton
    Ans:Richard Stratchey Commission
  9. Sir Antony Macdonnel Famine Commission was appointed during the Viceroyalty of
    Ans:Lord Curzon
  10. Who founded Sevasadan in Bombay
    Ans:B.M.Malabari
  11. Who killed Siraj-ud-daula
    Ans:Muhammed Beg,on the order of Milan
  12. The battle of Portnova was in
    Ans:1781
  13. Who was the exponent of the concept of ‘Visishtadvaita’
    Ans:Ramanuja
  14. Who shifted capital from Delhi to Daulatabad
    Ans:Muhammed bin Thuglaq
  15. Name the Viceroy who made the august offer
    Ans:Lord Linlithgow
  16. Who headed the interim government
    Ans:Jawaharlal Nehru
  17. The Danes headquarters in India
    Ans:Serampore(Bengal)
  18. Who introduced the blue water policy
    Ans:Francis co de Almeida
  19. Who was selected as the Commander in chief of the Revolt of 1857 by the rebels
    Ans:Bahadursha II
  20. The Hunter education commission was appointed to enquire into the present status of
    Ans:Elementary Education
  21. Who is called as Pattu Marakkar
    Ans:Kunjali III
  22. Which dynasty was the ally of Portuguese in India
    Ans:Vijayanagar Kingdom
  23. Where did Veerapandya Kattabomman lead revolt against the British
    Ans:Panchalam Kurichi
  24. Which constitutional reform of the British was criticized as ‘shadow rather than substance’
    Ans:Minto-Morley reforms of 1909
  25. Who wrote the book of ‘Veda Bhashya’
    Ans:Swami Dayananda Saraswathi
  26. The world parliament of religion held at Chicago was in
    Ans:1893
  27. Who is called ‘Vidyasagar of South India’
    Ans:Veerasalingam
  28. Name the leader of revolt of 1857 at Alahabad
    Ans:Liaqat Ali
  29. Who wrote the book ‘History of Indian Mutiny’
    Ans:T.R Holmes
  30. Who was called as ‘Apostle of the Indies’
    Ans:St.Francis Xavier
  31. In which language the Portuguese impact can easily be traced
    Ans:Konkani
  32. Who considered the revolt of 1857 as a ‘Rebellions of Brahmans on religious pretences’
    Ans:Lord Canning
  33. Name the founder of Sevasamiti at Alahabad
    Ans:H.N.Kunzru
  34. The Aruvipuram movement of Sree Narayana Guru was in
    Ans:1888
  35. Who started the journal ‘Kudi Arasu’
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  36. Who was the exponent of people’s plan
    Ans:M.N.Roy
  37. When did India sign Panchasheel with China
    Ans:1954
  38. Name the Prime Minister of India during the New Education policy
    Ans:Rajiv Gandhi
  39. The first unilingual states in India
    Ans:Andhra Pradesh
  40. Who is called as the ‘Prince of Pilgrims’
    Ans:Hieun Tsang
  41. The formation of constituent assembly was the recommendation of
    Ans:Cabinet Mission of 1946
  42. Who coined the term ‘Pakistan’
    Ans:Rahmat Ali
  43. The Champaran Satyagraha was against the systems of
    Ans:Tinkatiya System
  44. Thwe Thebhaga Agrarian Movement began in
    Ans:1946
  45. The paramilitary force of Hyderabad Nizam who opposed integration
    Ans:Razakars
  46. Who led the campaign to suppress the Thuggee
    Ans:Major Sleeman
  47. Who raised the slogan,’Delhi Chalo
    Ans:Subhash Chandra Bose
  48. Who founded the Progressive Writers Association
    Ans:Munshi Premchand
  49. Who killed Michael O Dwyer in London
    Ans:Sardar Udham Singh
  50. The Kanpur Conspiracy was in
    Ans:1924

0 491

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(18/12/2015)(Set-18C)

  1. The Muhammadan-Anglo oriental college became Aligarch Muslim university in-
    Ans:1920
  2. The centre of Dayanand Anglo vedic educational Movement was in-
    Ans:Lahore
  3. Who was the first president of the Swaraj party-
    Ans:C.R.Das
  4. The political disciple of Gopala Krishna Gokhale-
    Ans:Mahatma Gandhi
  5. Name the queen of England when the English East India company was founded-
    Ans:Queen Elizabeth I
  6. Who published the magazine , ‘Prabudha Bharat’-
    Ans:Swami Vivekananda
  7. The first jute mill in India was established at-
    Ans:Rishra(Bengal)
  8. The first English factory in South India was at-
    Ans:Masulipatam
  9. The weekly published by the British committee of Indian national congress in London-
    Ans:India
  10. Who wrote the book, ‘Gandhi and Anarchy’-
    Ans:C.Sankara Nair
  11. The ruler associated with Hathigumpha inscription-
    Ans:Kharavela of Kalinga
  12. Who sent Sir Thomas Roe into the court of Jahangir-
    Ans:King James I of England
  13. Name the first president of the All India Trade Union Congress- Ans:Lalalajpath Rai
  14. Who was called as , ‘Bayard of India’-
    Ans:Robert Knight
  15. Who wrote the book, ‘Gulamgiri’-
    Ans:Jyothi Raophule
  16. The greatest painter of birds in the court of Jahangir-
    Ans:Mansur
  17. Name the Swarajist leader who was elected as the president of the Central Legislative Assembly-
    Ans:Vithalbhai Patel
  18. Who was called as the ‘Father of Indian unrest’-
    Ans:Balagangadhar Tilak
  19. When was the Central Hindu college at Banaras founded-
    Ans:1898
  20. Who stated that, ‘The so called first national war of Independence of 1857 is neither first ,nor national ,nor war of independence’-
    Ans:R.C.Majumdar
  21. Who founded the Faraizzi movement-
    Ans:Haji Shariyatullah
  22. The news paper started by K.K.Mitra-
    Ans:Sanjivini
  23. Who established the first French factory in India at Surat-
    Ans:Frncois caron
  24. Who shifted the headquarters of Portuguese from Cochi to Goa- Ans:Ninoda Cunha
  25. The battle in which Alexander defeated Porus-
    Ans:Battle of Hydaspes
  26. The Madras Mahajana Sabha was founded in –
    Ans:1884
  27. Name the founder of Social Service League-
    Ans:N.M.Joshi
  28. The first women graduate from Calcutta University-
    Ans:Kadambini Ganguly
  29. Who built Tughlaqabad-
    Ans:GhiyasuddinTughlaq
  30. “Dickie bird plan “was another name of-
    Ans:Mount Batten Plan
  31. Who is called as Fakhar-e-Afghan-
    Ans:Khan Abdul Gaffer Khan
  32. Name the first president of Muslim League-
    Ans:Nawab Salimullah Khan
  33. The first south Indian president of Indian National Congress- Ans:Ananda Charlu
  34. The person associated with the policy of ‘Lotus and Dagger’- Ans:Aurobindo Ghosh
  35. The Viceroy of India during the withdrawal of the Rowlatt Act- Ans:Lord Reading
  36. The Governor General who saved Indian from the menace of Napolean-
    Ans:Lord Wellesly
  37. The tribal leader who was considered as the incarnation of God- Ans:Birsa Munda
  38. Name the women leader who sacrificed her life to protect peasant rights at Sreekakulam in Andrapradesh-
    Ans:Veera Gunamma
  39. Name the conscience keeper of Mahatma Gandhi- Ans:C.Rajagopalachari
  40. Who was the president of the Lahore session of Indian National Congress held in 1929-
    Ans:Jawaharla Nehru
  41. Who founded Paris Indian Society-
    Ans:Madam Bhikaji Kama
  42. Name the Swarajist leader who was elected as the Mayor of Calcutta-
    Ans:C.R.Das
  43. The Simon Commission which landed at Bombay on 3rd February 1928 consisted of –
    Ans:7 white members
  44. The raid on salt factories in Dharasana were associated with-
    Ans:Civil disobedience movement
  45. Name the national leader who was struck and injured during anti-Simon commission protests-
    Ans:Lala Laj Pathrai
  46. Who was known as ‘Master –da’-
    Ans:Suryasen
  47. Who called to Government of India Act of 1935 as ‘Charter of Slavery’-
    Ans:Jawaharla Nehru
  48. The Prime Minister of Britain during India’s independence- Ans:Clement Atlee
  49. Who wrote the book, ‘India wins freedom’-
    Ans:Maulana Abul Kalam Azad
  50. All India states peoples conference was established in-
    Ans:1927