Home Archives 2015 December

Monthly Archives: December 2015

0 304

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(18/12/2015)(Set-18B)

The following are the most important questions asking for PSC Examinations.So don’t leave single questions unstudied,make sure good rank in any PSC Examinations

  1. Name the first free university in India-
    Ans:Women’s university in Pune
  2. The All India Kissan Sabha was formed at –
    Ans:Lucknow
  3. Who summoned the 4th Budhist council at Kashmir-
    Ans:Kanishka
  4. Who laid the foundation stone of the Anglo Oriental College-
    Ans:Lord Lytton
  5. The East India Association was founded in –
    Ans:1866
  6. Thomas visited India during the time of the Parthian ruler- Ans:Gondophernes
  7. Name thye greatest Peshwa of Maratha-
    Ans:Baji RaoI
  8. Who was the secretary of state for India during the Constitutional reforms of 1919-
    Ans:Edwin Montague
  9. Name the leader of Gurukula section of Aryasamaj-Swami
    Ans:Sradhanand
  10. The Governor General who made slavery illegal-
    Ans:Lord Ellenborough
  11. Dhanurveda is the Upaveda of –
    Ans:Yajurveda
  12. Name the Mughal ruler during the invasion of Nadirsha in 1739-
    Ans:Muhammed Shah
  13. The treaty by which the first Carnatic war came to an end-
    Ans:Treaty of Aix-La-Chapelle
  14. Who is called as ‘Indian Bismark’-
    Ans:Sardar Vallabhai Patel
  15. The author of book , ‘Nation in making’-
    Ans:Surendra Nath Banerjee
  16. Who transformed the traditional Ganapathi utsav into a public celebration where patriotic ideas could be spread-
    Ans:Balagangadhara Tilak
  17. Who wrote the book , ‘Economic History of India’-
    Ans:R.C.Dutt
  18. The Seditious meeting act was passed in-
    Ans:1907
  19. Name the Viceroy of India when Muslim League was formed-
    Ans:Lord Minto II
  20. “Mutiny party” was another name of –
    Ans:Ghadar Party
  21. Who took initiative for the reunion of moderates and extremists of Indian National Congress in 1916-
    Ans:Annie Besant
  22. The centre of ‘Silk Letter Consipiracy’-
    Ans:Afghanistan
  23. Name the author of the book , ‘Prosperous British India’-
    Ans:William Digby
  24. Rabindranath Tagore renounced the knighthood in connection with –
    Ans:Jallianwalabagh massacre
  25. Who was the elected president of All India Khilafat conference held in 1919-
    Ans:Mahatma Gandhi
  26. The non-corporation movement started on 1st August 1920 which was also the day of demise of-
    Ans:Balagangadhara Tilak
  27. The Jamia Milia Islamia was founded in –
    Ans:1920
  28. Who abolished the Caliphate of Turkey-
    Ans:Mustafa Kamal Pasha Ataturk
  29. The president of the Gaya Session of India National Congress held in 1922-
    Ans:C.R.Das
  30. The Prince of Whales landed in Bombay in-
    Ans:1921
  31. Name the secretary of state for India during India’s Independence-
    Ans:William Francis Hare
  32. Who founded Nava Vidhan-
    Ans:Kesab Chandra Sen
  33. Who published the paper Bombay Chronicle-
    Ans:Firozshah Mehta
  34. The Swaraj Party was founded in –
    Ans:1923
  35. Who introduced the Mahalwari system-
    Ans:Holt Mckenzie
  36. The trade dispute act passed in –
    Ans:1929
  37. Who founded Indian union in 1884-
    Ans:A.O.Hume
  38. Name the founder of the India National party at Zurich-
    Ans:Champaka Raman Pillai
  39. The first newspaper to announce the partition of Bengal on 6th july 1905-
    Ans:Sanjivini
  40. The political Guru of Gopala Krishna Gokhale-
    Ans:M.G.Ranade
  41. Who is called as Srilankan Gandhi-
    Ans:A.T.Arayaratna
  42. Who gave the concept ‘Aatmashakti’-
    Ans:Rabindranath Tagore
  43. Who participated in all the three Round Table conferences in addition to Ambedkar-
    Ans:Tej Bahadur Shastri
  44. The northern most site of the Harappan culture-
    Ans:Manda in Kashmir
  45. Who discovered the site of Mehrgarh-Jeen-
    Ans:Francois Jarrige
  46. Who created “Turkan-i-chalgani”-
    Ans:Iltumish
  47. Who wrote ‘Amuktamalyada’in Telugu-
    Ans:Krishna Deva raya
  48. Name the ruler of France when the French East India company was established-
    Ans:Louis XIV
  49. The Indian civil service agitation was held in-
    Ans:1877

50 Who was called as ‘Rajarshi’by Gandhiji-
Ans:P.D.Tadanne

0 433

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions

The following are the most important questions asking for PSC Examinations.So don’t leave single questions unstudied,make sure good rank in any PSC Examinations

  1. Who introduced the Gurumukhi Script
    Ans:Guru Angad
  2. The third Anglo-Afgan war ended by the treaty of-
    Ans:Treaty of Rawalpindi
  3. Who criticized the government of India Act of 1935 ,as ‘the act had strong brakes but no engine-
    Ans:Jawaharlal Nehru
  4. Who summoned the first Budhist Council at Rajagriha-
    Ans:Ajatasatru
  5. Who was the first vice-chancellor of the womens university in India
    Ans:R.G.Bhandarkar
  6. Who was the first Indian to become a member of British parliament
    Ans:Dadabhai Naoroji
  7. Who was the first president of All India kissan Sabha
    Ans:Swami Sahajanand Saraswati
  8. The goods purchased by using Indian Revenue and that were sent to England were called as
    Ans:Investments
  9. What was Ex-oriente Lux (Light from the Orient)
    Ans:The motto of a generation of European Scholars
  10. Name the first educated Indian to break the taboo against crossing the seas
    Ans:Rajaram Mohan Roy
  11. Who founded the Hindhu College of Calcutta in 1817
    Ans:David Hare
  12. Who published the paper Dyanaprakash
    Ans:Gopal Harideshmukh
  13. Who was instrumental in passing the ‘Age of Consent Act’of 1891
    Ans:Behramji Merwanji Malabari
  14. The Muhammaden Anglo-Oriental college was founded in
    Ans:1875
  15. Who started yearly Hindu Mela in 1867
    Ans:Nabagopal Mitra
  16. When was queen Victoria proclaimed as Empress of India
    Ans:1877
  17. Who founded East India Association-
    Ans:Dadabhai Naoroji
  18. Name the founder of Indian Association in Calcutta
    Ans:Surendranath Banerjee
  19. Who led the Indian Civil Service agitation
    Ans:Surendranath Banerjee
  20. Who criticized Indian National Congress as an organization representing only a microscopic minority
    Ans:Lord Dufferin
  21. Who published the paper paridarsak
    Ans:Bipin Chandrapal
  22. ‘Satayamevajayate’ is taken from
    Ans:Mundakopanishad
  23. Who composed the work ‘Milindapanha’
    Ans:Nagasena
  24. The original name of shershasuri
    Ans:Farid
  25. Who was called ‘Lakh Bakhsh’
    Ans:Qutubuddin Aibak
  26. Who was called ‘Periyor’
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  27. Name the publisher of the journal ,’Tahzib ul Akhalaq’
    Ans:Sir Sayyed Ahamed Khan
  28. Who wrote the book ‘An Indian Pilgrim’
    Ans:Subhash Chandra Bose
  29. The Osmania University was set up in Hyderabad to encourage the learning of
    Ans:Urdu
  30. The first Peshwa of Maratha
    Ans:Balaji Viswanath
  31. The Diwan of Travancore who opposed the integration of Travacore into Indian Union
    Ans:Sir C.P.Ramaswami Aiyyar
  32. The Secretary of state department who helped Sardar Vallabhai patel in the integration of princely states into Indian Union
    Ans:V.P.Menon
  33. When di Junagarh join with Indian Union
    Ans:1948 February
  34. Name the Secretary of State for India during the Constitutional Reforms of 1909
    Ans:John Morley
  35. Who founded the Ahmadiya Movement
    Ans:Mirza Gulam Ahamed
  36. Name the reform movement which preached purified Hinduism
    Ans:Aryasamaj
  37. Who was the leader of the college section of Aryasamaj
    Ans:Lala Hans Raj
  38. The first Principal of the Anglo-oriental college
    Ans:Theodore Beck
  39. Who published the paper, ‘Independence’
    Ans:Motilal Nehru
  40. The first interference of the British parliament over the affairs of the English East India Company in India was
    Ans:The Regulating Act of 1773
  41. The first examination of Indian civil services under the supervision of the Board of control was held in
    Ans:1855
  42. Lord Kitchner made reforms in army during the Viceroylty of
    Ans:Lord Curzon
  43. Who founded widows home in Pune in 1896
    Ans:D.K.Karve
  44. The High Courts of Calcutta,Bombay and Madras were established in-
    Ans:1865
  45. The symbol of revolt of 1857
    Ans:Red Lottus and Chappathi
  46. Slavery was made illegal in India in
    Ans:1843
  47. Who founded widows home in Madras in 1898
    Ans:Veeresalingam Pantulu
  48. The Sharda Act was passed in
    Ans:1930
  49. The land revenue system recommended by Munro and Charles reed
    Ans:Ryot wari system
    50 Who is considered as the father of local self government in India-

Ans:Lord Rippon

0 447

50-Valuable  Questions during the freedom fighting period of India for  PSC Examiantions

The following are the most important questions asking for PSC Examinations.So don’t leave single questions unstudied,make sure good rank in any PSC Examinations

 

  1. Who was the queen of Britain during the revolt of 1857-
    Ans:Queen Victoria
  2. Who is considered as the father of Indology-
    Ans:William Jones
  3. Name the Harappan site known as Black Bangles-
    Ans:Kalibangan
  4. Which is considered as the Magnacarta in the trade history of the English East India company in India-
    Ans:Firman issued by Farruksiyar in 1717
  5. The Doctrine of lapse was withdrawn in-
    Ans:1859
  6. Who was the Viceroy of India during the enactment of the Code of Criminal Procedure in 1861-
    Ans:Lord Canning
  7. The second Anglo-Afghan war ended with the treaty of –
    Ans:Treaty of Gandamak
  8. Who was the leader of the revolt of 1857 at Bareilly-
    Ans:Khan Bahadur
  9. Which is called as the Indian Education commission-
    Ans:Kothari Commission
  10. The Wavell plan was in the year-
    Ans:1945
  11. Who is known as the Christian Viceroy-
    Ans:Lord Irwin
  12. When was the all India Kisan Sabha formed-
    Ans:1936
  13. Muhammadali Jinnah propounded hid two Nation Theory in-
    Ans:The Lahore session of Muslim League in 1940
  14. The political party founded by Subhash Chandra Bose-
    Ans:Forward Bloc
  15. The interim government was formed in –
    Ans:1946
  16. Who called as ‘Rajayogi’-
    Ans:Shivaji
  17. When did the Muslim League observe the ‘Day of Deliverence’-
    Ans:1939
  18. According to R.P.Dutt,the British economic exploitation in India from 1860 to 1947 is referred to as-
    Ans:Finance imperialism
  19. The sergeant Education Commission was appointed in –
    Ans:1944
  20. Who wrote ‘Veda Bhashya Bhumika’-
    Ans:Dayananda Saraswathi
  21. Who is called as ‘Lokahitawadi-
    Ans:Gopal Hari Deshmukh
  22. The founder of Madras-
    Ans:Francis Day
  23. Who claimed Arctic region as the original home of the Aryans-
    Ans:Balagangadhara Tilak
  24. Name the Sikh Guru who introduced the Pahul System-
    Ans:Guru Gobind Singh
  25. Which constitutional reform introduced the portifolio system in India-
    Ans:The government of India act 1861
  26. Where was the progressive writers Association founded-
    Ans:Lucknow
  27. The Hindustan Republican Association was founded in –
    Ans:1924
  28. In which language Balagangadara Tilak published the news paper ‘Maratha’-
    Ans:English
  29. The first general census in India was held in –
    Ans:1881
  30. The transfer of capital from Calcutta to Delhi was announced in –
    Ans:1911
  31. Who published the Tamil paper ‘Swadeshamitram’-
    Ans:G.Subramanya Aiyer
  32. Name the author of the book ‘Indian Mutiny of 1857’-
    Ans:G.B.Malleson
  33. Who founded Devasamaj in 1887-
    Ans:Shiv Narain Agnihotri
  34. The Viceroy of India during the Jalianwalabagh massacre-
    Ans:Lord Chelmsford
  35. In which session the Indian National congress declared ‘Poorna Swaraj’ as its ultimate goal-
    Ans:Lahore congress of 1929
  36. The India military Academy at Dehra Dun was founded in –
    Ans:1932
  37. Who summoned the second Buddist Council at Vaisali-
    Ans:Kalasoka
  38. Which Act introduced provincial autonomy-
    Ans:Government of India Act of 1861
  39. During British period the white paper was published in –
    Ans:1933
  40. Who presented the first Railway Budget in 1947-
    Ans:John Mathai
  41. Who suppressed the pindaris-
    Ans:Lord Hasting
  42. Which was called as the private war of Duplex-
    Ans:Second Carnatic war
  43. The first Anglo Maratha war was ended with the treaty of –
    Ans:Treaty of Salbai
  44. Who followed the policy of war and peace in India-
    Ans:Lord Delhousie
  45. Name the Viceroy of India during the war with Bhutan in 1865-
    Ans:John Lawrence
  46. When did Gopala Krishna Gokhale die-
    Ans:1915
  47. The founder of Hindu Mahasabha in 1915-
    Ans:Madan Mohan Malavya
  48. Who made the August declaration in 1917-
    Ans:Montague
  49. Name the founder of the first women university in India-
    Ans:D.K.Karve
  50. Who was the second Indian to become a member of British parliament-
    Ans:S.P.Sinha

 

 

0 1341

Some Important Human Diseases

Any of the following details should appear for any PSC Examinations and that may play the key role for determining the rank of any PSC Examinations.So that much important should be given to them

I Caused by Bacteria
Sl.No. Disease Causative Organism Mode of transmission
1 Diphtheria Corynebacterium  diphtheriae Direct contact ,air ,food
2 Pneumonia Diplococcus pneumoniae Through air
3 Tuberculosis Mycobacterium tuberculosis Through air ,Direct contact
4 Bubonic Plague Yersinla pestic Rat fleas
5 Tetanus Clostredium tetani Through wound
6 Typhoid Salmonella typhi Flies,food,ficeces,water
7 Cholera Vibrio cholerae Flies,food,ficeces,water
8 Bacterial dysentery Shigella dysenteriae ,food,ficeces,water
9 Whooping cough Hemophilus pertussis Food,coughing,sneezing
10 Gonorrhoea Neisseria gonorrhoea Sexual intercourse
11 Syphilis Treponema Sexual intercourse
12 Leprosy Mycobacterium leprae Longterm close contact
13 Botulism Clostridium botulinum Infected food
II Caused by Virus
14 Small pox Variola virus Direct contact
15 Chicken pox Varicella virus Direct contact
16 Common cold Rhino virus  contact
17 Influenza Orthomixo virus  Contact,through air
18 Measles Paramyxo virus Direct contact,air
19 Mumps Mumps virus Direct contact,saliva
20 Encephalitis Encephalitis virus Mosquito bite
21 Polio Poliomyelitis virus Contact,flies,food,water
22 Rabies Rhabdo virus Infected dog bite
23 Dengue Fever Dengue virus Acdes mosquito bite
24 Herpes simplex Herpes virus simplex Contact ,faeces,saliva
25 Herpes zoster Herpes virus zoster Contact,air
26 AIDS Human immune virus Via blood and sperm
III Caused by Fungi
27 Ring worm Microsporum,Trichophyton Direct contact,pets
28 Athlet’s  foot Trichophyton Bad foot hygiene
29 Dhobie’s itch Several Fungi Direct contact

 

0 310

metal elements essential to the human body and its quantity

 

The following details are very much important on the PSC examination point of view.The following details sometimes act as the rank determining point for any PSC Examinations.So study them with utmost care

  1. Calcium-1000g
  2. Potassium-140g
  3. Sodium-100g
  4. Magnesium-25g
  5. Iron-4.2g
  6. Zinc-2.3g
  7. Copper-72mg
  8. Tin-20mg
  9. Vanadium-20mg
  10. Chromium-14mg
  11. Manganese-12mg
  12. Molybdenum-5mg
  13. Cobalt-3mg
  14. Nickel-0.1mg

Different Classes of metals

 

  1. Base metals-Copper,Iron,Lead ,Zinc
  2. Precious metals-Gold,Platinum,Silver
  3. Light metals-Aluminium,Magnisium,Titanium
  4. Feroy alloy metals-Chromium,manganese,molybdenum,nickel,tungsten,Vanadium
  5. Electronic-mercury,silicon
  6. Nuclear-Plutonium,uranium

 

 

Alloys and their uses

 

 

SlNo. Alloy Composition Uses
1 Coinage bronze Copper,tin,zinc Copper coins
2 Dental gold Chromium,molybdenum,cobalt,titanium As an alternative to pure gold
3 Coinage silver Silver ,copper,lead Silver coins
4 Duralumin Aluminium,copper,magnesium,manganese Aircraft constructions
5 Nichrome Nickel,chromium,magnesium,iron,carbon or silicon Heating element
6 Maganin Copper,manganese or nickel Electrical resistors
7 Pewter Tin,lead, Domestic utensils
8 Soft solder Tin and led Soldering copper
9 Hard solder Copper&silver or zinc Hard brazing solders
10 Stainless steel Iron,chromium,nickel,fittings Cutlery and kitchen
11 Tool steel Hard steel with .9 to 1.4 percent carbon Cutting tools

 

0 486

25-Un avoidable  Questions for PSC Examiantions(16/12/2015)(N)

The following questions study with great attention as it appears frequently for PSC Examinations

  1. Which channel in the Indian Ocean separates the Lakshadweep Islands of Kalpeni ,Suheli Par&Maliku Atoll-
    Ans:Nine Degree Channel
  2. A ring shaped coral reef including a coral rim that encircles a lagoon partially or completely is known as a-
    Ans:Atoll
  3. Who is known as ‘the Father of modern taxonomy &ecology-Carl
    Ans:Linnaeus
  4. Which organ of the United Nations is under suspended animation from 1st November 1994-
    Ans:Trusteeship Council
  5. Which was the last territory prepared for self- government by the trusteeship council of United Nations-
    Ans:The Pacific Island Palavu
  6. Who is known as ‘the Grand Old Man of a 1857 Revolt’-
    Ans:Kunwar Singh
  7. Where is the Kerala Soil Museum situated-
    Ans:Parottukonam(Trivandrum)
  8. Which type of bacteria present in water is also known as’Terror of the Deep’-
    Ans:Vibrio vulnificus
  9. The ‘Iodine Number ‘is often used to determine the amount of –
    Ans:Unsaturation in fatty acids
  10. Which enzyme is used for the clarification of fruit juice-
    Ans:Pectinase
  11. Which Asian capital city has the nickname of ‘the City of Sandalwood’-
    Ans:Vientiane(Laos)
  12. Which is the heaviest satellite launched by Indian space Research Organization-
    Ans:GSAT-10
  13. In which year was the National Council of Educational Research and Training (NCERT) established-
    Ans:1961
  14. Which organizations motto is ‘Dharmo Rakshati Rakshatia(Dharma protects those who protect Dharma)-
    Ans:Research and Analysis Wing
  15. Who was the president of Indian National congress to expel Indira Gandhi from the organization in 1969-
    Ans:S.Nijalingappa
  16. In which Indian state is the famous Chandravalli Caves situated-
    Ans:Karnataka
  17. Which viral disease is also known as ‘Kysanur Forest Disease’-
    Ans:Monkey Fever
  18. Which telecom company is India’s first 3G service provider-
    Ans:Mahanagar Telephone Nigam
  19. Which technology enables mobile phone users to retain their mobile telephone number when changing from one mobile network operator to another-
    Ans:Mobile Number portability(MNP)
  20. What are identified by the Pennant Number-
    Ans:Navy Ships
  21. Which was the first planet discovered using a telescope-
    Ans:Uranus
  22. Which was the world commission for environmental protection &development appointed in 1987 by the United Nations-
    Ans:Brundtland Commission
  23. The LOBAYAN movement ,which champion the course of protecting trees and vegitations,originated in which country-
    Ans:India
  24. Which organization is known as the ‘Environment Commandos’-
    Ans:The Green Peace
  25. Which movement is functioning with the purpose of creating a world order capable of opposing the consequences of globalization-
    Ans:World Social Forum

0 280

BIRD SANCTUARIES

  1. Thattakadu –  Ernakulam
  2. Mangalavanum – Ernakulam
  3. Kumarakam – Kottayam
  4. Pakshipathalam – Wayanad
  5. Jadayupara – Kollam
  6. Ranganathittu – Karnataka(Mysore)
  7. Bharathpur – Rajasthan
  8. Vedanthankal – Tamilnadu

VITAMINS AND ITS CHEMICAL NAMES

.Vitamins &  Chemical Names                                                      

  1. Vitamin A   – Retinol
  2. Vitamin D    -Calciferol
  3. Vitamin E    – Tocoferol
  4. Vitamin K    – Filloquinon
  5. Vitamin B1   -Thayamine
  6. Vitamin B2   -Riboflavin
  7. Vitamin B5   -Niacin/Nicotinic acid
  8. Vitamin B6    – Piridoxine
  9. Vitamin B9   – Folic acid
  10. Vitamin B12  – Cyanocobalamin
  11. Vitamin C   -Ascorbic acid

PREGNANCY PERIOD

  1. Rat – 21 days
  2. Tiger – 98 to 109 days
  3. Dog – 60 days
  4. Lion – 105 days
  5. Cow – 270 days
  6. Human being – 280 days
  7. Gorilla – 8 to 9 month

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 356

Railway zone,headquarters and year of their existence

  1. Northern Railway-Delhi-1952
  2. North Eastern Railway-Ghorakpur-1952
  3. North East Frontier Railway-Guwahati-1958
  4. Eastern Railway-Kolkata-1952
  5. South Eastern Railway-Kolkota-1955
  6. South Central Railway-Seconderabad-1966
  7. Southern Railway-Chennai-1951
  8. Central Railway-Mumbai-1951
  9. Western Railway-Mumbai-1951
  10. South Western Railway-Hubli-2003
  11. North Western Railway-Jaipur-2002
  12. West central railway-Jabalpur-2003
  13. North Central Railway-Alahabad-2003
  14. South East Central Railway-Bilaspur-2003
  15. East Coast Railway-Bhuvaneshwar-2003
  16. East Central Railway-Hajipur-2002

The main Institution under Indian Raiway

  1. Rail India Technical and Economics Services Limited(RITES)
  2. Indian Rail Construction Company Limited(IRCON)
  3. Container Corporation of India Limited(CONCOR)
  4. Konkan Railway Corporation Limited(KRC)
  5. Centre for Railway Information System(CRIS)
  6. India Railway Catering &Tourism Corporation Limited(IRTC)
  7. Rail Tel Corporation of India Limited
  8. National rail Museum(Delhi)

The Important Production Unit of Indian Railway

  1. Chitharanjan Locomotives Works- Chitharanjan
  2. Diesel Locomotives Works-Varanasi
  3. Integral coach Factory-Perambur,Chennai
  4. Rail Coach Factory –Kapurthala
  5. Rail Wheel Factory-Yelahanka
  6. Diesel Modernisation works-Patyala

0 397
  1. Who organized the secret society of ‘Lotus and Dagger’ for the liberation of Indiafrom the British –
    Ans:Aurobindo Ghosh
  2. Which Ministry conducts the decennial Census in India –
    Ans:Ministry of Home Affairs
  3. Which was the only Indian city to be bombed by Germany during the First World War
    Ans:–Chennai
  4. Indian Constitution adopted the concept of basic structure from the Constitution of
    Ans:– USA
  5. What is the name of the area encircling the Earth near equator where the northeast & southeast trade winds come together –
    Ans: Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ)
  6. Which river connects the Great Lakes of America with the Atlantic Ocean –
    Ans:St. Lawrence River
  7. Which social welfare scheme was launched on 1 April 1999 by combining the erstwhile programmes namely IRDP,DWCRA,SITRA,TRYSEM &MWS –
    Ans:Swarnajayanthi Gram Swarozgar Yojana( SGSY)
  8. Which social networking service has been described as ‘the SMS of the Internet’ –
    Ans:Twitter
  9. During which epoch in the age of Earth the creatures resembling man first appeared –
    Ans:Pleistocene
  10. Which range of the Himalayas is composed of sedimentary rocks –
    Ans:Sivaliks(Outer Himalayas)
  11. Who was the first women to win the Booker Prize in 1970 –
    Ans:Bernice Rupens
  12. What is the name of floodplains and foothills of the Eastern Himalayas –
    Ans:Duras
  13. Which river flows in to the Wular lake of Kashmir –
    Ans: Jhelum
  14. Which country has the lengthiest academic year –
    Ans: China
  15. Which Act brought the East India Company’s rule in India under the control of British government –
    Ans:Pitt’s India Act (1784)
  16. The criminal code applicable to which Indian territory is the Ranbir Penal Code –
    Ans:Jammu & Kashmir
  17. Who was the first Indian to win a Gold medal in the Asian Games –
    Ans:Lavy Pinto
  18. Which is the only continent to be devoid of any active volcanoes –
    Ans:Australia
  19. Who is the author of famous article ‘More than 100 Million Women are Missing’ –
    Ans:Amartya Sen
  20. Detergents are sodium or potassium salts of –
    Ans:Sulphonic acid
  21. The princely state of Jhansi was annexed by the British in the year –
    Ans:1853
  22. Who was described by the British as ‘a marvellous  guerilla warrior’ –
    Ans:Tantia Tope
  23. In which state is the Narora Atomic Power Station –
    Ans:Utter Pradesh
  24. The proverty  alleviation seheme ‘Antyodaya Anna Yojana’ was launched on –
    Ans:25 December 2000
  25. Aurobindo Ghosh was arrested and trailed in which case –
    Ans:Allipore Conspiracy Case
  26. International Yoga Day is observed on –
    Ans: June 21
  27. Who was the first President of the Nair Service Society –
    Ans:K.Kelappan
  28. Who was the first General Secretary of Nair Service Society –
    Ans: Mannathu Padmanabhan
  29. Who was the founder of Samatva Samajam –
    Ans: Vaikunda Swamikal
  30. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha –
    Ans:Sardar Vallabhai Patel
  31. Who is known as the Father of local self  government in India –
    Ans:Lord Ripon
  32. Which mountain ghat connects Kerala with Coorg –
    Ans: Perambadi Pass
  33. Which channel separates the Andaman & Nicobar islands –
    Ans: 10 degree channel
  34. Nagarjuna Sagar Dam is built across the river –
    Ans:Krishna
  35. Who was the first Sulthan of Delhi –
    Ans:Qutbuddhin Ibak
  36. What is the basic principle of India’s foreign policy –
    Ans: Non – alignment
  37. Which part of the Constitution contains the concept of ‘Welfare State’ –
    Ans: Directive Principles
  38. Which central scheme was restructured as the National Rural Livelihood Mission (NRLM) –
    Ans:Swarnajayanthi Gram Swarozgar Yojana (SGSY)
  39. Who was the first Chairman of the National Human Rights Commission –
    Ans:Justice Ranganath Misra
  40. Which article of the Constitution contains provision for providing free legal services for the citizens –
    Ans:Article 39(a)
  41. Operation Raahat was carried out by the Indian Armed Forces to evacuate Indian citizens from –
    Ans:Yemen
  42. Which program’s motto is ‘Zero Defect Zero Effect’ –
    Ans:Make in India
  43. Pradhan Mantri Mudra Yojana is associated with which field –
    Ans:Small entrepreneurs
  44. Name the multilateral development bank operated by the BRICS states –
    Ans:New Development Bank
  45. Which Indian state’s dance form is Gaudiya Nritya –
    Ans:West Bengal
  46. Which is the identifying given to the Income Tax payers by the Department –
    Ans:Permanent Account Number (PAN)
  47. Which places are connected by the National Waterway Number- 3 –
    Ans: Kottappuram – Kollam
  48. When the days and nights are equal in both the hemispheres of the Earth, it is called –
    Ans:Equinox
  49. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate –
    Ans:Jupiter
  50. In 1956 Kerala state was formed with how many districts –
    Ans: 5
  51. Who was the only Indian President elected unopposed –
    Ans:Neelam Sanjeeva Reddy
  52. Halley’s Comet appears once in ………..years –
    Ans:76 years
  53. The leader who became Chief Minister in Travancore, Thirucochi, and Kerala –
    Ans:Pottom Thanupillai
  54. Who was the First Indian to score a century in Test Cricket –
    Ans: Lala Amarnath
  55. What is the present name of the ‘Parsons Point’ –
    Ans: Indira point
  56. What was the official language of the Delhi Sulthans –
    Ans: Persian
  57. In a parliamentary democratic system , who is known as ‘the Shadow Prime Minister’ –
    Ans:The leader of opposition
  58. What is the main chemical component of election ink, which is applied to the forefinger of voters during elections –
    Ans:Sliver nitrate
  59. In which year was the Banking Ombudsman Scheme first introduced in India –
    Ans:1995
  60. In which Indian city was declared as country’s first ‘Kerosene- free city’ in June 2014 –
    Ans:Delhi
  61. In which Indian stateis the Intanki National Park situated –
    Ans: Nagaland
  62. Which British Viceroy inaugurated the Indian Parliament House on 18 January 1927 –
    Ans:Lord Irwin
  63. Who served as the first Acting President of India in 1969 May –
    Ans:V.V.Giri
  64. Which city hosted the world’s first motor rally in 1887 –
    Ans:Paris
  65. Which viral disease was historically known as ‘Bronze John’ –
    Ans:Yellow Fever

0 627

Current Affairs

The following Current Affairs Questions study and clearly understand them as they are surely appearing for PSC Examinations.Good percentage of questions are appearing from this section for PSC Examinations

  1. Name the Liberian teenager who was awarded the International Children’s Peace Prize 2015-
    Ans:Abraham Keita
  2. Which Indian was elected to the Board of Governors of the World Water Council-
    Ans:Prithvi Raj Singh
  3. Which popular writer of children’s book known for the tales of Tenali Raman,passed away recently-
    Ans:Kamala Laxman
  4. Where was the Asia-Europe Foreign Ministers Meeting 2015 held-
    Ans:Luxembourg
  5. Which Australian fast bowler announced his retirement from international cricket in November-
    Ans:Mitchell Johnson
  6. Who won the Brazilian Formula one Grand Prix-
    Ans:Nico Roseberg
  7. Vijay Kesav Gokhale has been appointed as India’s ambassador to which country-
    Ans:China
  8. Where was this years G20 summit held-
    Ans:Antalya(Turkey)
  9. Where was Asia Pacific Economic Cooperation (APEC)summit held this year-
    Ans:Manila(Philippines)
  10. Where was the 35th edition of India international Trade Fair held-
    Ans:Pragati Maidan,New Delhi
  11. Which party led by Aung San Suu Kyi won the election held in Myanmar recently-
    Ans:National League for Democracy(NLD)
  12. Who defeated Saina Nehwal in the finals of the 2015 China Open Badminton Tournament-
    Ans:Xuerui Li
  13. Which Indian has been elected as Vice Chaiman of the Bank for International settlement-
    Ans:Raghuram Rajan
  14. World pneumonia Day was observed on –
    Ans:12 November
  15. International day for tolerance was observed on –
    Ans:16 November
  16. What is the name of the Navy’s shipwright school recently commissioned in Visakhapatnam-
    Ans:INS Viswakarma
  17. Who is India’s New Permanent Represantative to the United Nations-
    Ans:Syed Akbaruddin
  18. Name the Advanced Torpedo Defence System developed by the DRDO- Ans:Maareech
  19. Name the language which is talking more in India-
    Ans:Hindi
  20. The 5th language which got classical status-
    Ans:Malayalam(2013)