Home Archives 2016 January

Monthly Archives: January 2016

0 405

36 Chemical Process-Asking for LDC and LGS Examinations conducted by Kerala Public Service Examinations

Chemical process questions can be had in every psc examinations.A good collection of chemical process questions is there in psc question bank.It is an inevitable part of psc questions in science sections

1. Bosch Process- Hydrogen

2. Caster process- Sodium
3. Downs process- Sodium
4. Nelson cell- NaOH
5. Caster Kellner cell- NaOH
6. Lowing process -NaOH
7. Solvay process- Na2CO3 & NaHCO3
8. Leblanc process- Na2CO3
9 Precht process- K2CO3
10 Mac Arthur Forrest process (Cyanide) Ag
11.Parkes process Ag
12 Cupellation process Ag (purification)
13 Pattisons process Ag
14 Baeyers process Al
15 Serpecks process Al
16 Hoopes process Al (purification)
17 Hall- Heroult process Al
18 Goldschmidt process Thermite welding
19 Carter process Basic lead carbonate

20 Habers process NH3
21 Birkeland Eyde process NO, HNO3
22 Oswald process NO, HNO3
23 Deacons process Cl2
24 Lead Chamber process H2SO4
25 Contact process H2SO4
26 Kaldo and L.D process Steel
27 Corey-House- Alkane
28 Oxo process -Alcohol
29 Dows Sea water process- Mg
30 Pidgeon process- Mg
31 Cyanamide process- NH3
32 Bessimer-Thomas process Steel
33 Simenss process -Steel
34 Frasch process -Sulphur

35 IMI process- Ti
36 Mond process -Ni

0 627

Kerala History Questions Set-5(31/01/2016-)

Study all the given set in Kerala History ,surely you can score good mark in any Kerala Public Service Examinations.In all the question paper of kerala Public Service Examinations a lot of questions are from Kerala History parts.

  1. Which Zamorins court was decorated by Pathinettarakavikal
    Ans:Manavavikraman
  2. Who was the Arakaviamong Pathinettarakavikal
    Ans:Punam Namboothiri
  3. Who was the naval captain of Zamorins
    Ans:Kunjali Marakkar
  4. The ritualistic trial of a Namboothiri woman and fellow male adulterers who were accussed of illegitimate sexual relations was known as
    Ans:Smarthavicharam
  5. What was the name of the annual seven days assembly of scholars who held under the patronage of the Zamorin at Koxhikode
    Ans:Revathy Pattathanam
  6. Which temple was staged foer the Ravathy Pattathanam
    Ans:Thali temple
  7. Which Zamorin was the originator of the Krishnanattom
    Ans:Manavedan
  8. Which Zamorin was the author of Krishnageethi
    Ans:Manavedan
  9. Who was the creator of Ramanattam
    Ans:Veera Kerala Varma
  10. Ramanattam is widely believed to be the immediate stem of the famous art form of Kerala
    Ans:Kathakali
  11. In which year Marthanda varma conquered Kayamkulam
    Ans:1746
  12. Which palce was known as Martha in the European records
    Ans:Karunagapally
  13. Which place was called as Bettimeni by the Dutch
    Ans:Karthikapally
  14. Odanadu was the former name of —
    Ans:Kayamkulam
  15. Which place was called Porka by the Europeans
    Ans:Purakkadu
  16. Which feudal state was famously known as Chempakasserry
    Ans:Purakkadu
  17. The famous Devanarayana were the rulers of
    Ans:Chempakassery
  18. Which rulers court was decorated by Melpathur Narayana Bhattathiri and Kunchan Nambiar
    Ans:Devanarayana of Chempakassery
  19. What was the name of the feudal state before it divided into Thekkumkur and Vadakkumkur
    Ans:Vembolinadu
  20. Which place was called by Portuguese as Pepper Country
    Ans:Vadakkumkur
  21. Which company was formed as result of the agreement between the punjar king and English East owner John Monroe
    Ans:Kannan Devan
  22. Which place was called as Mautan by Europeans
    Ans:Karappuram
  23. Which feudal state is known as Rapolin in the European documents
    Ans:Edappally
  24. Which feudal state was Elangallur Swarupam
    Ans:Edappally
  25. Pindinivattathu Swarupam was another of the which feudal state
    Ans:Paravur
  26. Which feudal state was Papaneethi in the European records
    Ans:Ayirur
  27. Which place of Kerala was known as Vallabhashobhiniin the Sanskrit documents
    Ans:Valluvanadu
  28. Which ruler had the titles such as Vellathiri,Arangittu Udayavar and Valluvakonathiri
    Ans:King of Valluvanadu
  29. Which feudal state was known as Arangottu Swarupam
    Ans:Valluvanadu
  30. The rulers of which feudal state was known as Shekharivarmans
    Ans:Palakkad
  31. Who is known as the father of Malayalam language
    Ans:Thunjathu Ezhuthachan
  32. In which feudal state was Thunjathu Ezhuthachan born
    Ans:Vettathunadu
  33. Vettathu Sampradayam is style in
    Ans:Kathakali
  34. Which place is known as Pappu kovilin European records
    Ans:Parappanad
  35. Todays Vadakara and surroundings were the parts of erstwhile feudal states
    Ans:Kadathanad
  36. Which rulers had the title Puraleeshwaran
    Ans:Kings of Kottayam
  37. Which was the northern most feudal state in Kerala
    Ans:Kumbala
  38. Which Chera King issued Thirunelli edict
    Ans:Bhaskara Ravivarma
  39. Who was the author of Valmiki Ramayanam Kilipattu
    Ans:Kerala Varma Thampuran
  40. Who is popularly known as Kerala Simham
    Ans:Kerala varma Pazhassi raja
  41. Pazhassi Raja was the ruler of
    Ans:Kingdom Kottayam
  42. Which dynastys family diety was sri Porkkali Bhagavathy
    Ans:Kings of Kottayam
  43. Which was the only Muslim dynasty in Kerala
    Ans:Arakkal kingdom
  44. Which place was included in the Arakkal Kingdom
    Ans:Kannur
  45. What was the title of the ruling king of Arakkal
    Ans:Ali Raja
  46. What was the title of ruling queen in Arakkal
    Ans:Arakkal Beevi
  47. Which rulers of kerala controlled the Laccadives
    Ans:Arakkal Kingdom
  48. Who was the first Arakkal Beevi
    Ans:Ali Raja Beevi Harrabichi Kadavube
  49. Which ruler had sent Chavers to the amankams
    Ans:Valluvakkonathiri
  50. Who called Pazhassi Raja as Kerala Simham
    Ans:Sardar K.M.Panicker

0 442

computer

The first Computer Virus

Computer viruses and worms is a program that badly affecting the smooth function of computer .Viruses spread from one computer to another or to the whole network .Sometimes it enters while inserting the memory devices like optical disks or USB pen drive.Viruses were predicted as early as 1949 by the mathematician John von Neumann.The first virus called the Creeper,which affected ARPANET in 1971.These type of questions are frequently appearing for psc exam

Popular computer virus

virus

The following are the important computer virus.These are frequently asking for Kerala Public Service Examinations.Those who want to appear for PSC Examinations should study these details to higher rank.

  1. 1260

  2. A and A

  3. Abraxas

  4. ABC

  5. Agena

  6. Alabama

  7. Ambulance

  8. Anna Kournikova

  9. Bomber

  10. Brain

  11. Christmas trees

  12. I LOVE YOU

  13. Code Red

  14. Nimada

  15. Mellissa

  16. Sasser

  17. The morris Internet worm

  18. Blaster

  19. SQL Slammer

  20. Creeper

0 442

Kerala History Questions from psc question bank

The important questions asking for any Kerala Public Service Examination from psc question bank.It will appear for both online and offline examination conducted by PSC of Kerala.With that much seriousness study this rare questions.You wont leave single questions unstudied.

  1. Who was the most famous ruler of the Ezhimala Kingdom
    Ans:Nannan
  2. Paranar was the court poet of
    Ans:Nannan
  3. Which Chera king was also known in the names Vaanavaramban and perumchottuthiyan
    Ans:Uthiyan Cheral
  4. Name the Chera King who was also known as Imayavaramban
    Ans:Nedumcheralathan
  5. Which Chera king was nicknamed as Kadalpirakottiya Cheran
    Ans: Velkezhu Kuttuvan
  6. Which was the capital of the first Chera Kingdom
    Ans:Vanchimuthur
  7. Who was the war god of Dravida religion
    Ans:Kottavai
  8. In ancient Kerala which was the important centre of the Jains
    Ans:Thrikanamathilakam
  9. What was the former name of Sulthan Bathery
    Ans:Ganapathivattom
  10. Which was the most important centre of Buddhism in ancient Kerala
    Ans:Sreemoolavasam
  11. Which religious sect popularized the Ayurveda in Kerala
    Ans:Buddhists
  12. Which Buddhist scholar was the author of Astangahridaya
    Ans:Vagbhatan
  13. Who propagated the Philosophy of Gurumatham
    Ans:Prabhakara
  14. In Kerala where was the first Synagogue built
    Ans:Kodungallur
  15. Who was the Chera Emperor at the time of the Kollam Eras beginning
    Ans:Rajasekhara Varman
  16. Which was the period of the second Chera Empire
    Ans:800-1102 AD
  17. Who was the founder of second Chera Empire
    Ans:Kulasekhara Varma
  18. The second Chera Empire is also known in the name
    Ans:Kulasekhara Empire
  19. Which Chera King was the author of Mukundamala
    Ans:Kulasekhara Azhvar
  20. Which Chera Emperor is mentioned in the Sivananda Lahari of Adi Sankara
    Ans:Rajasekhara Varma
  21. Which was the capital of the second Chera Empire
    Ans:Mahodayapuram
  22. Who was the last ruler of the Kulasekhara Empire
    Ans:Ramavarma Kulasekhara
  23. Which period is known as the Golden age in the Kerala History
    Ans:Kulasekhara empire
  24. During the Chera ruler ,which tax was known as the Pathavaaram
    Ans:Land tax
  25. Poliponnu was the name of —tax during the Chera rule
    Ans:Sales tax

    Kerala History Questions from psc question bank

    Good percentage of history questions from psc question bank is given.The following are repeatedly asking for psc examinations 2016.History question has its own importance in all the psc examinations questions

  26. Which officer was known as Theeyamazhvan during the Chera ruler
    Ans:Police sub Inspector
  27. What kind of tax was Aalkash
    Ans:Slave tax
  28. What was known in the names of Manigramam ,Anchuvannam,Valachiyar Nanadeshis
    Ans:Group of traders
  29. Jewel trade were known as
    Ans:Manigramam
  30. The group that dealt with foreign trade in ancient Kerala
    Ans:Valanchiyar
  31. The author of Sanskrit drama Ashcharya Choodamani
    Ans:Shakthibadran
  32. The kachham that dealt with laws of temples
    Ans:Moozhikulam Kachham
  33. The author of Kramadeepika
    Ans:Tholan
  34. The founder of Venad kingdom
    Ans:Ramavarma Kulashekara
  35. Which royal families in Kerala belonged Pandyan Kingdom
    Ans:Panthalam and Punjar
  36. Which place was earlier known as Jayasinha Nadu
    Ans:Kollam
  37. Which Venad king was coronated in Madurai in 13123 as the emperor of south India
    Ans:Ravivarma Kulasekhara
  38. The venad king who who had the title Samgramadheeram
    Ans:Ravivarma Kulasekhara
  39. The capital of Venad
    Ans:Kollam
  40. The capital of Mushaka Kingdom was
    Ans:Ezhimala
  41. In which name did the Mushaka Kingdom also known
    Ans:Kolathu Nadu
  42. Who was the author of Krishnagatha
    Ans:Cherussery
  43. Which kings court was decorated by Cherusserry
    Ans:Udayavarman Kolathiri
  44. Kolathiri was the ruler of
    Ans:Kolathu Nadu
  45. Which dynasty was Perumpadappu Swarupam
    Ans:Kochi
  46. Veeraraghava Pattayam was granted in the year
    Ans:1225
  47. Nediyiruppu Swarupam was another name of
    Ans:Zamorin
  48. Which ruler had the title of Kunnalakonathiri and Erlathiri
    Ans:Zamorin
  49. The coronation of the which Kerala king was known as Ariyittuvazhacha
    Ans:Zamorin
  50. Who was the most important minister of the Zamorin
    Ans:Mangattachan

0 576

Kerala History Questions Set-3(26/01/2016)

The following details plays an important role in any Kerala Public Service Examinations.In all the PSC offline and online question paper number of questions are appearing from this section.So that should determine the Rank of Kerala Public Service Examinations

  1. The famous Mamankam festival was conducted at
    Ans:Tirunavaya
  2. Tirunavaya is situated on the banks of
    Ans:Bharatapuzha
  3. River which is known as Nila-
    Ans:Bharatapuzha
  4. The largest river of Kerala
    Ans:Periyar
  5. Mamankam was a festival of days
    Ans:28 days
  6. Mamankam was held once in every —years
    Ans:12 years
  7. Earlier times ,who presided over the Mamankam
    Ans:Chera Kings
  8. In the midevial period who was vested with the right to conduct Mamankam
    Ans:Ruler of Valluvanadu
  9. In the later period ,which ruler took the right to conduct Mamankam by force
    Ans:Zamorin
  10. Who used to send Chavers to fight until death to capture the right of Mamankam from the Zamorin
    Ans:Valluvakkonathiri
  11. The last Mamankam was held at Thirunavaya in
    Ans:1755
  12. Recently Mamankam organized again to give Malabar the thrust as a tourist destination When was it
    Ans:1999
  13. Which Mangolian emperor sent Marco polo as his ambassador
    Ans:Kublai Khan
  14. The travelogue Rihila was written by
    Ans:Ibn Batuta
  15. Which Persian traveler visited Kerala during 1443-44
    Ans:Abdu Rassak
  16. Name the Persian ruler who sent Abdu Rassak to the court of Zamorin
    Ans:Shah Rukh
  17. Name the Italian traveler who visited Malabar at the beginning of 16th century
    Ans:Ludovico di Varthema
  18. Which was the first fort built by the English in Kerala
    Ans:Anchuthengu Fort
  19. Which is the oldest European fort in India
    Ans:Pallippuram Fort
  20. Who built the Pallippuram fort in 1503
    Ans:The Portuguese
  21. Who built the Palakkad fort in 1766
    Ans:Hyder Ali
  22. Which is the largest fort in Kerala
    Ans:Bakel Fort
  23. Who built the Bakel fort
    Ans:Sivappa Naik of Bednore
  24. Where is the St.Angelo fort
    Ans:Kannur
  25. Which Europeans were behind the construction of St:Angelo fort
    Ans:The Portuguese
  26. Thalassery fort was built by
    Ans:The British
  27. To resist the invasion of Tipu Sultan ,which Travancore ruler constructed the Nedumkotta
    Ans:Dharama raja
  28. Eezhakkash,which was popular in ancient Kerala were the coins from
    Ans:Ceylone
  29. Name the gold coin which is known as the earliest coin of Kerala
    Ans:Rasi
  30. Veerarayan puthiya panam was the coin of
    Ans:The Zamorin
  31. Anantharayanpanam and ananthavaraham were the coins of
    Ans:Travancore
  32. Which was the most important coin issued by the Kochi kings
    Ans:Puthan
  33. Anakas was the coin of
    Ans:Mysore
  34. Which was the only princely state in India to have the right to issue its own coins at the time of —–Indian independence
    Ans:Travancore
  35. Which is the first edict of the Chera Kings that recovered from Kerala
    Ans:Thiruvananthapuram
  36. Which is the first edict of the Chera Kings that recovered from Kerala
    Ans:Vazhapally Edict
  37. Name the Chera King who issued the Vazhapally edict
    Ans:Rajashekhara Varma
  38. Who was the ruler to issue the Jew Edict
    Ans:Bhaskara Ravivarma I
  39. In which year was the Jew edict issued
    Ans:1000 AD
  40. Which ruler of the Venad issued the Tharisappally Copper Plates in 849 AD
    Ans:Ayyanadikal Thiruvadikal
  41. Which was the first edict to mention the Kollam Era
    Ans:Mampally edict(974 AD)
  42. Name the Venad ruler who issued the Mampally Edict
    Ans:Sree Vallabhan Kotha
  43. Who is known as Shastrabahyan in the midevial history of Kerala
    Ans:Tipu Sultan
  44. What was described as Yavanapriya
    Ans:Pepper
  45. Which port of Kerala was known as the entry point to the ancient India
    Ans:Kodungallur
  46. Which port of Kerala was known in the name Barakke
    Ans:Purakkad
  47. Which place in Kerala was known Kottanora in ancient times
    Ans:Kuttanadu
  48. Which port city of Kerala was once renamed as Rajendra Chola Pattanam
    Ans:Vizhinjam
  49. Which Kerala port was called as Naura by the foreigners
    Ans:Kannur
  50. Balitaha was the ancient name of
    Ans:Varkala

0 427

Kerala History Questions Set-2(25/01/2016)

The following points are very important in Kerala Public Service Examination point of view .It is frequently asked both offline and online PSC Examinations conducted by Kerala Public Service Examinations.In all the PSC Examinations a good percentage of questions are asking from Kerala Sections.So please not leave a single point from this sections those are preparing for Kerala Public Service Examinations

  1. Who is the author of Manimekalai
    Ans:Saathanar
  2. Saathanar was a ——poet
    Ans:Buddhist
  3. The story of Manimekalai is a sequel to which epic
    Ans:Silapathikaram
  4. Who was the author of Perumal Thirumozhi
    Ans:Kulasekhara Azhvar
  5. Nayanars were —saints
    Ans:Shaiva
  6. Azhwars were —saints
    Ans:Vaishnava
  7. Who was the founder of second Chera dynasty
    Ans:Kulasekhara Azhvar
  8. Name the author of Periyapuranam
    Ans:Chekkizhar
  9. Which was the oldest dynasty of south Kerala
    Ans:Ay Kingdom
  10. Which was the capital of the Ay Kingdom
    Ans:Aykudi
  11. What is the present day name of Aykudi
    Ans:Shenkottai
  12. Which port was the administrative capital of the Ay Kingdom
    Ans:Vizhinjam
  13. Which Ay king issued Paliyam copper plate
    Ans:Vikramaditya Varaguna
  14. Who was known as the Asoka of Kerala
    Ans:Vikramaditya Varaguna
  15. Antiran,Titiyan,and Atiyan were the prominent rulers of Kingdom of
    Ans:Ay Kingdom
  16. Which Ay King was the contemporary of of poets Kapilar and Parnar
    Ans:Titiyan
  17. Which Ay King was considered as the founder of Kandalur Salai
    Ans:Karunandakkan
  18. Which was the period of Vikramaditya Varagunas rule
    Ans:885-925
  19. In which year was Paliyam Copper plate issued
    Ans:925 AD
  20. Which is considered as the first historical work of Keralite
    Ans:Thukhfatul Mujahiddin of Shaik Sainuddin
  21. Which work of Kalidasan mentions Kerala often
    Ans:Raghuvamsa
  22. Which Chera King was the author of Sanskrit dramas such as Thapathisamvaranam and Subhadradhananjayam
    Ans:Kulasekhara
  23. Melpathur Narayana Batathiri was the counter poet of which ruler
    Ans:Ambalappuzha Devanarayana
  24. Gosrinagaravarnnana authored by Melpathur is about which place
    Ans:Kochi
  25. Who was the counter poet of Marthanda Varma
    Ans:Krishna Sharma
  26. Which Kings court was decorated by Ramapurath Warrier
    Ans:Marthanda Varma
  27. Which Arab traveler is said to have visited Calicut six times
    Ans:Ibn Batuta
  28. Who was the of Mirabuliya Descripta
    Ans:Friyar Jordannes
  29. Who was the first foreigner to mention about the matriarchy system in Kerala
    Ans:Friyar Jordannes
  30. Who was the first English traveler to arrive at Kochi
    Ans:Master Ralph Fitch
  31. Which English traveler is widely known as Englands pioneer to India
    Ans:Master Ralph Fitch
  32. In which year was Synod of Diamper
    Ans:1599
  33. Which event united ancient Christian Church in India with the Roman Catholic Church
    Ans:Synod of Diamper
  34. Who convened the Synod of Diamper
    Ans:Aleixo de Menezes
  35. Which foreigners were behind the synod of Diamper
    Ans:The Portuguese
  36. Which caves in Kerala are famous for the pictorial writings believed to be from the Neolithic period
    Ans:Edakkal
  37. Which place in India is often called as an ethonological museum
    Ans:Kerala
  38. What is Karumadikuttan
    Ans:Sitting Buddha statue dated back to 11th century (Alappuzha)
  39. Where in Kerala you can see a Synagogue
    Ans:Mattancherry
  40. What is the name of the Mattanchery Synagogue
    Ans:Paradesi Synagogue
  41. Wher is the oldest synagogue in the entire common wealth Nationas situated
    Ans:Mattancherry
  42. In which year was Mattanchery Synagogue built
    Ans:1568
  43. Which place was once known as the pepper capital of the world
    Ans:Calicut
  44. Which Venitian traveler visited Kerala at the end of the 13th century
    Ans:Marco polo
  45. Which place of Kerala was visited by Marco polo in 1293
    Ans:Kollam
  46. In which districts is Padmanabhapuram palace situated
    Ans:Kanyakumari
  47. Who built the Dutch palace at Mattanchery in 1555
    Ans:The Portuguese
  48. The largest mural in Kerala
    Ans:Gajendramoksham(Krishnapuram)
  49. Name the Travancore ruler who constructed the Padnabhapuram palace around 1601 AD
    Ans:Iravipillai Iravivarma
  50. The earliest capital of Travancore
    Ans:Padmanabhapuram

0 645

Kerala History Questions Set-1(24/01/2016)

The following are the typical questions asking for Kerala public Service Examinations.These are appearing both On line and offline PSC Examinations.So study them with utmost care.No question paper in the Kerala Public Service Examination is with out Kerala History questions

  1. Which is the earliest written record mentioning Kerala
    Ans:Aitareya Aranyaka
  2. Name the Ancient Emperor who in his 3rd century rock inscription mentions Kerala as Keralaputra
    Ans:Asoka
  3. Which dynasty was the rulers of Kerala during first century BC,who traded with Greeks,Romans and Arabs
    Ans:Chera Dynasty
  4. Which place in Kerala is mentioned by Megasthanes in his work indica asAutomela
    Ans:Muziris
  5. Who is the author of Naturalis Historia
    Ans:Pliny the Elder
  6. Which w3as Indias first port of importance
    Ans:Kodungallur
  7. In which year was Kodungallur fort ravaged due to the flood in the Periyar
    Ans:1341
  8. Puthuvaip Samvat started in the year
    Ans:1341
  9. Which Greek navigator is credited with finding the direction of South-West monsoon in 45 AD
    Ans:Hippalus
  10. What is the present name of the city earlier known in the names Muziris and Mahodayapuram
    Ans:Kodungallur
  11. According to the Christian belief,in which place did Thomas the Apostle arrive in the middle of the first century
    Ans:Kodungallur
  12. Which is the oldest mosque in India
    Ans:Cheraman Juma Masjid
  13. According to the tradition ,who built the Cheraman Juma Masjid in 629 AD
    Ans:Malik bin Dinar
  14. Which prominent spice of Kerala is also known as Black Gold
    Ans:Pepper
  15. Which Kerala river is mentioned as Choorni in Chanakyas Arthasasthra
    Ans:Periyar
  16. Name the Kerala river which was called Baris in the ancient times
    Ans:Pamba
  17. Who was the first foreign traveler to call Malabar by that name
    Ans:Al Beruni
  18. Who was the author of Mushakavamsam
    Ans:Athulan
  19. Who was the first Keralite to write a book on history
    Ans:Shaik ainudheen
  20. Who is credited with the introduction of Christianity in India
    Ans:St:Thomas
  21. Which is believed to be the probable year of St.Thomas arrival to India
    Ans:AD 52
  22. Who is believed to bring Islam to India
    Ans:Malik bin Dinar
  23. Who was the contemporary Chera king at the time of Malik bin Dinars arrival
    Ans:Bhaskara Ravi Varma
  24. Which is considered as the life period of Adi Sankara
    Ans:788-820 AD
  25. Which was the birth place of Sri Sankara
    Ans:Kaladi
  26. The philosophy propagated by Sri Sankara
    Ans:Advaita
  27. The contemporary Chera King of Sri Sankara
    Ans:Kulasekhara Azhvar
  28. Who was the Guru of Sankara
    Ans:Govinda Yogi
  29. Who is called as Prachanna Buddha
    Ans:Adi Sankara
  30. In which field was Sankaranarayana an exponent
    Ans:Astronomy
  31. Which rulers court was decorated by Sankaranarayana
    Ans:Sthanu Ravi
  32. Name the author of ancient book Mahabhasya ,in which Kerala is mentioned
    Ans:Patanjali
  33. Who was the first known Chera King of the Mahodayapuram
    Ans:Sri Rajasekhara Devar
  34. In which year Kollam era began
    Ans:825 AD
  35. First Mamankam was celebrated in the year
    Ans:829 AD
  36. Which king is considered to have established the Kollam era
    Ans:Udaya Marthanda Varma
  37. Who issued Tharisapalli copper plates to the Syrian Christian
    Ans:Sthanu Ravi
  38. Sankaranarayaniyam is a treatise based on
    Ans:Astronomy
  39. Who was the author of Sankaranarayaniyam
    Ans:Sankaranarayana
  40. Which rock edict of Asoka mentions Kerala
    Ans:Rock Edict No-2
  41. In which year did the Jews arrive in Kerala
    Ans:68 AD
  42. Which ancient study centre of Kerala was called Dakshina Nalanda
    Ans:Kantalur Sala
  43. Athulan was the court poet of which Mushaka King
    Ans:Sreekantan
  44. Which 14th century work discusses Manipravalam
    Ans:Leelathilakam
  45. Who was the famous female poet of Sangam period
    Ans:Avvaiyar
  46. Who was the author of Silappathikaram
    Ans:Ilango Adikal
  47. Ilango Adikal was a —monk
    Ans:Jain Monk
  48. Name the Chera ruler who was the brother of Ilango Adikal
    Ans:Sennguttuvan
  49. Who were the central characters in the Silappathikaram
    Ans:Kovalan and Kannagi
  50. As per Silappathikaram which city was cursed by Kannagi
    Ans:Madurai

0 382

Indian Constitution :Facts to Remember

It should be studied and understood clearing before writing any Kerala Public Service Examinations

For the philosophy underlying Indian Constitution we must look back to the historic Objectives Resolution of Nehru adopted unanimously by the Constituent Assembly on 22nd January 1947.

The Indian Independence Act ,1947

The British Parliament passed the Indian Independence Act 1947 on July 18,1947.The act provided that from 15th August 1947 ,in place of India as defined in the Government of India Act 1935,there would be set up two independent Dominions known as India and Pakistan and the Constituent Assembly of each was to have unlimited powers to frame and adopt any constitution and to repeal any Act of the British Parliament including the Indian Independence Act.

The Constituent Assembly of India

Members of Constituent Assembly were elected by the elected Legislative assemblies of the Provinces.A total of 292 seats were allotted to the British Indian Provinces and 93 seats ,in addition were set apart for the Indian States representatives in the assembly.Thus the total membership of the Constituent assembly was 385 and it was this body that was entrusted with the task of framing the new constitution for India.Rajendra Prasad was its President and another important member was Sardar Vallabhbhai Patel.The Drafting committee was chaired by Dr.B.R.Ambedkar and he was ably assisted by stalwarts like Alladi Krishnaswami Aiyar,N.Gopalaswamy Ayyengar,K.M.Munshi and T.T.Krishnamachari,among others.

The constituent Assembly held its first meeting on 9th December 1946 and took two years,eleven months and seventeen days to finalise the Constitution.The Assembly met on 14th November 1949 for the third reading and finished it on 26th November 1949 on which date it received the assent of the President.The final form of the Constitution had 395 articles and 8 schedules .The Constitution was formally inaugurated on 26th January 1950 which was the twentieth anniversary of the day on which the Indian National Congress adopted the Resolution on Purna Swaraj(Complete Independence)

0 527

Kerala Public Service Examination Details on the preamble of the Constitutions

Lot of questions are asking from the preamble sections for Kerala Public Service Examinations.Study them clearly those are preparing for PSC Examinations

  • The Preamble or the preface gives in a nutshell the aim and purpose of the constitution of India. It also embodies the ideals and aspiration.
  • The preamble is considered to be the key to open the edifice of the constitution.
  • Almost all the constitutions of the world have a preamble.
  • Jawaharlal Nehru is the architect of preamble.
  • It was adopted by the constituent assembly on January 22nd 1947.
  • The preamble serves three purposes- It indicates the source from which the constitution derives its authority. States the objects that the constitution seeks to establish and promote and the date of adoption.
  • The importance of the utility of the preamble has been pointed out in several decisions of the Supreme Court.
  • In the Kesvanada Bharathi case 1973 the Supreme Court held that preamble is the part of the constitution.
  • Justice Madhokar said in Sajjan singh Vs Rajasthan state case that the preamble is the sum and substance of the constitution.
  • In the Golknath Vs Punjab state case, Justice Hidaytullah remarked that the preamble is the synopsis of those principle on which the government has to work upon
  • As originally enacted the preamble described the state as a “sovereign democratic republic”. In 1976 the Forty-second Amendment changed this to read “sovereign socialist secular democratic republic”
  • K M Munshi termed it as the political Horoscope.
  • Earnest Barker called it the Key to the constitution
  • Thakurdas Bhargava called it as the soul of constitution.
  • The preamble is a part of the constitution statute but it is not a part of the constitution. It is its identity card said by N. A Palkhivala.
  • The term socialistic pattern of society was adopted as a goal of the Indian state by the congress in 1955 in Avadi session.
  • These are the opening words of the preamble to the Indian Constitution
  • WE, THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC and to secure to all its citizens

0 284

Kerala Public Service Examinations-Constitutional Questions

The questions appearing from the part constitution plays an important role in determining the rank in Kerala Public Service Examinations.That is lot of questions are asking from this parts for PSC Examinations

  • Constituent assembly was formed according to the proposals of the cabinet mission.
  • The ideal of a constituent assembly was propounded by M.N.Roy.
  • Election was held in November 1946 to form a constituent assembly when there were 389 members.
  • Of these, 296 were to be from British India and 93 from the princely Indian states.
  • The recognized constituent assembly had 299 members
  • The first stiting of the constituent assembly was held on 09 December 1946 with its president Dr.Sachchinananda sinha. Dr Rajendra Prasad was elected as the permanent president after two days.
  • The process of making the constitution began on 13 December 1946 with the introduction of an objective proposal by Jawaharlal Nehru.
  • B.N Rao was appointed the constitutional advisor of the assembly.
  • On 3 June 1947, the Mountbatten Plan was announced which made it clear that India was to be partitioned.
  • On 29th August 1947, it set up the drafting committee under the chairmanship of Dr. B.R Ambedkar.
  • The draft of the constitution was conferred to the assembly on 8 February 1948.
  • The constituent assembly next met in November 1948 and the whole work was over 17 October 1949.
  • The constitution of India was adopted on 26 November 1949.
  • The constituent assembly turned in to interim parliament on 26 January 1950 with appointment of Dr.Rajendraprasad of the union.
  • It took 2 years, 11months and 18 days to finish whole work.
  • There were 395 articles and 8 schedules in the constitution when it was finally passed.
  • The constitution of India is the largest written constitution.
Committee under the constituent Assembly
Committee on the rule of procedure . Dr. Rajendra Prasad
Steering Committee . Dr. Rajendra Prasad
Finance and Staff Committee . Anugrah Narayan Sinha
Credential Committee . Alladi krishnaswamy Iyer
House Committee . B. Pattabhi sitaramyya
Order of Business committee . K M Munshi
Adhoc Committee on Nation flag . Dr. Rajendra Prasad
Committee on the function of the constituent Assembly . G. V Mavalankar
State Committee . Jawarharlal Nehru
Advisory Committee on fundamental rights, minoritys tribal and excluded areas . Vallabhai Patel
Minorities subcommittee . H C Mookherjee
Fundamental Rights sub Committee . J B kripalani
Union power Committee . Jawaharlal Nehru
Union constitution Committee . Jawaharlal Nehru
Drafting Committee . B R Ambedkar
North east frontier tribal areas and Assam. Excluded and partially excluded areas sub committee . Gopinath Bardoloi
Excluded and partially excluded area (other than those in Assam) sub Committee . A.V Thakkar