Home Archives 2016 January

Monthly Archives: January 2016

0 456

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(02/01/2016)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. Bhaskara I was a famous in the field of
    Ans:Astronomy
  2. The density of milk is measured by
    Ans:Lactometre
  3. Fountain pen was invented by
    Ans:L.E.waterman
  4. The acid used in car battery is
    Ans:Sulphuric Acid
  5. The steam engine was invented by
    Ans:James Watt
  6. Sodium carbonate is commonly called
    Ans:Washing soda
  7. Brass is alloy of
    Ans:Cu and Zn
  8. Capillary action of liquid can be explained on the basis of its
    Ans:Surface Tension
  9. The branch of science deals with biology chemistry ,genetics and biochemistry is
    Ans:Molecular Biology
  10. Galvanisation of iron sheets is done by
    Ans:Zn plating
  11. Cellular organisms use —to carry the genetic information that direct the synthesis of protein
    Ans:mRNA
  12. Cariolis force arises due to
    Ans:Rotation of frames
  13. Which radioactive ray is more penetrating
    Ans:Gamma rays
  14. How many colours the sunlight spectrum has
    Ans:Seven
  15. Which type fire extinguisher is used for petroleum fire
    Ans:Powder type
  16. Rayon is chemically
    Ans:Cellulose
  17. Oology is the study of
    Ans:Bird eggs
  18. ISAC stands for
    Ans:ISRO satellite Centre
  19. The first atomic power station established in India the
    Ans:Tarapore
  20. Hardness of diamond is measured in —scale is used
    Ans:Mohs scale
  21. The most common element in the earths crust by mass
    Ans:Oxygen
  22. Who discovered vaccination
    Ans:Edward Jenner
  23. Who discovered uranium
    Ans:Martin Klaproth
  24. 916 gold means—carat gold
    Ans:22
  25. Who discovered superconductivity in 1911
    Ans:Kamerlings Onnes
  26. 10,00,000 watts are called
    Ans:One mega watt
  27. The fear of women is known as
    Ans:Gynophobia
  28. The fear of men is known as
    Ans:Androphobia
  29. The fear of crowd is called
    Ans:Ochlophobia
  30. The fear of book is called
    Ans:Bibliophobia
  31. The fear of going to bed is called
    Ans:Clinpphobia
  32. Sodium was discovered by
    Ans:Sir Humphry Davy
  33. Electric lamp was invented by
    Ans:Thomas Alva Edison
  34. Bifocal lens invented by
    Ans:Benjamin Franklin
  35. Cement invented by
    Ans:Joseph Aspidin
  36. Laser invented by
    Ans:Dr.Charles H .Townes
  37. Electromagnet invented by
    Ans:William Sturgeon
  38. Rayon invented by
    Ans:Sir Joseph Swann
  39. Glider was invented by
    Ans:Sir George Caley
  40. Safety matches invented by
    Ans:J.E Lundstrom
  41. Radio valve invented by
    Ans:Sir J A Fleming
  42. The electro cardio graph was invented by
    Ans:William Einthoven
  43. Chronometre was invented by
    Ans:John Harrison
  44. Stethoscope was invented by
    Ans:William Stockes
  45. Spinning frame was invented by
    Ans:Sir Richard Arkwright
  46. Nylon was invented by
    Ans:Dr.Wallace H.Caothers
  47. Electric razor was invented by
    Ans:Jacob Schick
  48. The word robot was coined by
    Ans: Carl Chepek
  49. Radium was discovered by
    Ans:Marie and Pierrie Curie
  50. The existence of isotopes was invented by
    Ans:Frederick Soddy

0 280

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(01/01/2016)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. Hormones helps for flowering of plants
    Ans:Florigen
  2. Hepatitis B is transmitted through
    Ans:Blood and body fluids
  3. Who formulated wave theory of light
    Ans:Christian Huygenes
  4. A change ih DNA that is inherited is known as
    Ans:Mutation
  5. Nitrogen base found in RNA and not found in DNA
    Ans:Urasil
  6. The gas obtained from cow dung
    Ans:Methane
  7. Penicillin is obtained from
    Ans:A fungus called Penecilium notatum P chrysogenum
  8. The symbol Md stands for
    Ans:Mendelevium
  9. Calcium sulphate is commonly called
    Ans:Plaster of paris
  10. The ship used by Darwin for his expedition
    Ans:HMS Beagle
  11. Gonorrhoea is caused by
    Ans:Neisseria gonorrhoea
  12. Least corrosive metal is
    Ans:Iridium
  13. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force
    Ans:Geotropism
  14. The metal used in storage batteries is
    Ans:Lead
  15. The gas formed as the result of fermentation
    Ans:CO2
  16. Which scientist got Nobel prize both in Chemistry and peace
    Ans:Linus pauling
  17. Who discovered the infrared rays in sunlight
    Ans:William Herschel
  18. The law of gravitation was propounded by
    Ans:Sir Isaac Newton
  19. Galileos first scientific discovery was
    Ans:Pendulum
  20. Who used the word rubberfor the first time
    Ans:Joseph Priestly
  21. Which organelle are known as the suicidal bag of the cell
    Ans:Lysosome
  22. Latex is obtained from
    Ans:Rubber tree
  23. Crescograph is used to measure
    Ans:Rate of a growth of a plant
  24. The system for writing by blind people was invented by
    Ans:Louis Braille
  25. A plant adapted to live in dry places is called a
    Ans:Xerophyte
  26. The chemical name of bleaching powder is
    Ans:Calcium hypochlorate
  27. Who is known as the King of Invention
    Ans:Edison
  28. The chemical name of baking powder is
    Ans:Sodium bicarbonate
  29. The pigments imparts yellow colour to flowers
    Ans:Xanthophyll
  30. A plant adapted for grow in water is called a
    Ans:Hydrophyte
  31. Which enzyme in fire fly help it to emit light
    Ans:Luciferase
  32. Japanese art of cultivating plants in miniature size
    Ans:Bonsai
  33. Tata Institute of Fundamental Research was established in
    1945
  34. The edible part in a Jacks fruit
    Ans:Flower
  35. The first Indian in space was
    Ans:Rakesh Sharma
  36. The metal present in Chlorophyll
    Ans:Magnisium
  37. The hormone that is helpful for ripening of fruits
    Ans:Ethylene
  38. The chemical name of Chloroform is
    Ans:Trichloromethane
  39. Sodium Chloride is commonly known as
    Ans:Common salt
  40. Which Indian scientist proved that plants have life as that of animals
    Ans:J C Bose
  41. The instrument that records the intensity of earth quake is
    Ans: Seismograph
  42. The German physicists who first demonstrated the existence of Radio waves was
    Ans:Henrich Hertz
  43. The organelle responsible for maintaining the structure of a cell
    Ans:Endoplasmic reticulum
  44. The first Indian Satellite was launched in the year
    Ans:1975
  45. The parachute was used for the first time by
    Ans:J.P.Blanchard
  46. Which scientist got Nobel price both in Chemistry and Physics
    Ans:Madam Curie
  47. Indian Institute of Horticultural Research is located at
    Ans:Bangalore
  48. The atomic energy commission was set up in
    Ans:August 1948
  49. The first Indian satellite was
    Ans:Aryabhatta
  50. The role of hereditary was demonstrated by
    Ans:Mendel