Home Archives 2016 February

Monthly Archives: February 2016

0 1242

site

Kerala History Questions Set-12(11/02/2016-)

Kerala History Questions are played very important in determining the rank of both LDC and LGS examinations conducted by Kerala Public Service Commissions.So all the probable questions appearing for both LDC and LGS Examinations are available in the site www.pscclassroom.com. Kerala History questions are giving as different set .Each set having a particular sections in Kerala History.So dont avoid a single set in Kerala History

In this section of Kerala History,includes various rennaissance leader of ancient Kerala and their various organisations established by them.Their important slogans in Kerala history which makes people of Kerala to uplift their mindset

  1. Where was Sree Narayana Guru born in August 20 1856
    Ans:Chempazhanthi
  2. The parents of Sree Narayana Guru
    Ans:Masan Asan and Kuttiyamma
  3. In which year Sree Narayana Guru consecrated Sivalingam at Aruvipuaram
    Ans:1888
  4. In 1913 Sree Narayana Guru founded the Advaita Ashram at
    Ans:Aluava
  5. Who were behind the concept of Sivagiri pilgrimage from December 30 to January 1 every year
    Ans:Vallabhasseri Govindan Vaidyar and T.K.Kuttan
  6. Whose famous teaching is progress through education ,strenghten to organisation
    Ans:Sree narayana Guru
  7. Ayyankali born in 1863 at
    Ans:Venganoor
  8. Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham in 1905
    Ans:Ayyankali
  9. Who described Ayyankali as Pulaya Raja
    Ans:Gandhiji
  10. Who unveiled the statue of Ayyankali at Kowdiar Square ,Thiruvananthapuram in November 1980
    Ans:Indhira Gandhi
  11. The birth place of sahodaran Ayyappan
    Ans:Cherai(Ernakulam)
  12. Who founded Sahodara Sangham for eradicating casteism
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  13. The founder editor of the magazine Yukthivadi
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  14. The journal started By sahodaran Ayyappan from Mattancherry
    Ans:Sahodaran
  15. Who raised the slogan No Caste ,No Religion,No God for human beings
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  16. The birth place of Chattampi Swamikal
    Ans:Kollur
  17. The original name of Chattampi Swamikal
    Ans:Ayyappan
  18. Kunjan Pillai and Shanmukhadasan were the former names of
    Ans:Chattampi Swamikal
  19. The later part of life of Chattampi Swamikal was spent at
    Ans:Panmana
  20. In which Districts is Panmana Ashram situated
    Ans:Kollam
  21. Vedadikara Niroopanam,Vedantha Saram and Prajeena Malayalam are the major works of
    Ans:Chattampi Swamikal
  22. Where was Ayya vaikunda Swamikal born in 1809
    Ans:Swami thoppu
  23. The original name of Vaikunda Swamikal
    Ans:Muthukutty
  24. The author of books Akhilathirattu and Arulnool
    Ans:Vaikunda Swamikal
  25. Who raised the slogan If we work ,we should be got paid
    Ans:Vaikunda Swamikal
  26. The first to perform mirror consecration in South India
    Ans:Vaikunda Swamikal
  27. Ayyavazhi is a dharmic belief system centred on the life and preachings of
    Ans:Vaikunda Swamikal
  28. In which year Nair Bhruthya Janasangham formed
    Ans:1914
  29. Nair Bhruthya Janasangham was changed into Nair Service Society in 1915 by
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  30. Who led the Savarna Jadha against untouchability
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  31. In 1959 who led the Vimochana Samaram which resulted in the dismissal of EMS ministry
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  32. In 1959,who was given the title Bharata Kesari by the Indian president
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  33. Who was the author of the play Adukkalayil Ninnum Arangathekku
    Ans:V.T.Bhattathirippadu
  34. Who was the first m,edical degree holder from the Ezhava community
    Ans:Dr.Palpu
  35. Who formed Ezhava Mahasabha
    Ans:Dr.Palpu
  36. Who is known as the Lincoln of Kerala
    Ans:K.P.Karuppan
  37. Who is the author of the famous work Jathikkummi
    Ans:K.P.karuppan
  38. Who was the author of Vrithantha Pathra Pravarthanam
    Ans:Swadeshabhimani Rama Krishna Pillai
  39. The first book of journalism in Malayalam
    Ans:Vrithantha Pathra Pravarthanam
  40. Who wrote the biography of Karl Max in Malayalam in 1912 ,the first Marx biography in any Indian language
    Ans:Swadeshabhimani Rama Krishna Pillai
  41. The birth place of K Kelappan
    Ans:Muchukunnu
  42. Who is the author of works Delhi Chunking and Russian panorama
    Ans:KPS Menon
  43. Which Malayali served as the Indian Ambassidor to China and Soviet Union
    Ans:KPS Menon
  44. Name the Keralite who is the author of the works Playing Tokya and Many worlds
    Ans:KPS Menon
  45. Who is the one and only Keralite to hold the position of the President of India National Congress
    Ans:C.Sankara Nair
  46. The only Malayali to become the President of India
    Ans:K.R.Narayanan
  47. Which Keralite became the Vice Chancellor of the Jawaharalal Nehru University in 1979
    Ans:K.R.Narayanan
  48. Which Keralite drafted the introductory chapter of the first Five year plan of India
    Ans:Dr.K.N.Raj
  49. Name the Keralite who became the Vice Chancellor of the Delhi University in 1969
    Ans:Dr.K.N.Raj
  50. Which Economist from Kerala drafted sections of the fist Five Year Plan
    Ans:Dr.K.N.Raj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 1942

site

Typical Kerala History –Questions 

    Kerala History Questions are played very important in determining the rank of both LDC and LGS examinations conducted by Kerala Public Service Commissions.So all the probable questions appearing for both LDC and LGS Examinations are available in the site www.pscclassroom.com. Kerala History questions are giving as different set .Each set having a particular sections in Kerala History.So don’t avoid a single set in  Kerala History 

      And also included the various Diwan and Maharaja ruled in the ancient Kerala.Kerala History complete only with the description of them herewith.Their modification in the administration of ancient Keralam.

  1. Who was the first president of Muslim League in Malabar
    Ans:Abdu rahman Ali Raja
  2. In which year the socialist wing of the Congress in Malabar turned into the Communist Party
    Ans:1939
  3. Who is known as the ‘father of political movement’ in Travancore
    Ans:Barrister G P Pillai
  4. Who is the only Keralite to be mentioned in the autobiography of Gandhiji
    Ans:Barrister G P Pillai
  5. Malayali memorial was submitted to the Travancore king in the year
    Ans:1891
  6. Who was the leader of Malayali Memorial
    Ans:G P Pillai
  7. To which King of Travancore was the Malayali Memorial submitted
    Ans:Sree Moolam Thirunal
  8. The year in which ezhava memorial was submitted to the Travancore King
    Ans:1896
  9. The leader of ezhava memorial
    Ans:Dr.Palpu
  10. Who was the author of Swadeshabhimani newspaper
    Ans:Vakom Abdul Khader Moulavi
  11. Which Diwan of Travancore was criticized by Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
    Ans:P Rajagopalachari
  12. Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai was exiled from the Travancore in the year
    Ans:September 26 1910
  13. Youth League was founded in the year
    Ans:1931
  14. Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai died in the year
    Ans:1916
  15. Where is the resting place of Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
    Ans:Payyambalam Beach(Kannur)
  16. In which year was the Nivarthana agitation
    Ans:1931
  17. Who were the leader of Nivarthana agitation
    Ans:N V Joseph ,C.Kesavan
  18. Who made the Kozhenchery speech in relation with the Nivarthana agitation
    Ans:C Kesavan
  19. In which year was the Thiruvithamkur State Congress formed
    Ans:1938
  20. The first president of Thiruvithamkur state congress
    Ans:Pattam Thanu Pillai
  21. Which Diwan of Travancore declared American model Constitution in 1946
    Ans:C P Ramaswami Iyer
  22. The slogan ‘American model Arabikkadalil’ is associated with which agitation
    Ans:Punnapra Vayalar
  23. Punnappra Vayalar rebellion tookplace in the year
    Ans: 1946
  24. The first minister of Kochi elected by people
    Ans:Ambattu Sivarama Menon
  25. Kochi Prajarajya Mandalam was formed in which year
    Ans:1941
  26. Which princely state in India was first in India to conduct election on the basis of adult franchise
    Ans:Kochi(1946)
  27. The first chief minister of Thiru-Kochi
    Ans:Paravur T K Narayana pillai
  28. The last Chief Minister ofThiru Kochi
    Ans:Panampally Govinda menon
  29. Kayyur agitation was in the year
    Ans:1941
  30. In which district is Kayyur situated
    Ans:Kasargod
  31. The author of Malabar Manuel
    Ans:William Logan
  32. Konoli plot is a famous
    Ans:Teak Plantation
  33. The Prime minister of Kochi
    Ans:P Govinda menon
  34. The first prime minister of Travancore
    Ans:Pattam Thanu Pillai
  35. The last Prime Minister of Kochi
    Ans:Ikanda Warrier
  36. The last Prime Minister of Travancore
    Ans:Paravur T K Narayana pillai
  37. The unique record for being the prime minister of Travancore ,chief minister of Thiru Kochi and Kerala
    Ans:Pattom Thanu Pillai
  38. Who was popularly known as ‘Kerala gandhi’
    Ans:K Kelappan
  39. The founder president of NSS
    Ans:K Kelappan
  40. Who established the Rural Institute at Tnhavanoor(Ponnani)
    Ans:K Kelappan
  41. The founder editor of Mathrubhumi
    Ans:K P Kesava Menon
  42. Who is often called as the ‘Grand old man of kerala’
    Ans:K P kesava menon
  43. The nickname ‘Kerala Subhash Chandra Bose’
    Ans:Muhammed abdu Rahman
  44. Who was known as the ‘Jhansi Rani of Travancore’
    Ans:Akkama Cheriyan
  45. Which Keralite was India’s first High Commissioner in Britain
    Ans:V K Krishna Menon
  46. Who founded Kerala Kaumudi daily in 1911
    Ans:C V Kunju Raman
  47. Name the communist leader who for the first time put forward the slogan ‘Sakhakkale Munnot’
    Ans:P Krishnai Pillai
  48. The author of works ‘Represent India and Indian national congress Man’
    Ans:Barrister G P Pillai
  49. The founder of temple entry movement
    Ans:T K Madhavan
  50. The Malayalee who was the first editor of Hindustan times
    Ans:Sardar K M Panicker

 

 

 

 

 

0 2301

Kerala History Questions Set-10(09/02/2016-)

Kerala History Questions are played very important in determining the rank of both LDC and LGS examinations conducted by Kerala Public Service Commissions.So all the probable questions appearing for both LDC and LGS Examinations are available in the site www.pscclassroom.com. Kerala History questions are giving as different set .Each set having a particular sections in Kerala History.So dont avoid a single set in Kerala History

And also included the various Diwan and Maharaja ruled in the ancient Kerala.Kerala History complete only with the description of them herewith.Their modification in the administration of ancient Keralam.

  1. The Devadasi system of South Travancore was repealed by which ruler
    Ans:Rani Sethu Lakshmi Bhai
  2. Which reforms in the Travancore replaced matriarchy to patriarchy
    Ans:Nair Regulation of 1925
  3. Who was the last Maharaja of Travancore
    Ans:Sree Chithira Thirunal Balaramavarma
  4. In which year was the historical temple entry proclamation issued in Travancore
    Ans:1936
  5. Which Maharaja of Travancore issued the temple entry proclamation
    Ans:Sree Chithira Thirunal Balaramavarma
  6. Who was the famous Diwan of Travancore from 1936 to 1947
    Ans:C.P.Ramaswami Iyer
  7. Who was the Diwan of Travancore at the time of Temple Entry Proclamation
    Ans:C.P.Ramaswami Iyer
  8. Which bank established by C P Ramaswami Iyer eventually became state bank of Travancore
    Ans:Travancore Bank
  9. Which Maharaja is credited with the abolition of capital punishments ,universal adult franchise and midday meal scheme in the Travancore state
    Ans:Sree Chithira Thirunal Balaramavarma
  10. In which year was the Travancore Bhoopanaya bank established
    Ans:1932
  11. In which year was the Travancore University established
    Ans:1937
  12. Which was the first hydroelectric in Kerala
    Ans:Pallivasal
  13. The Thiru-Kochi state was formed in the year
    Ans:July 1,1949
  14. Who was the Maharaja of Travancore at the time of the formation of Thiru-Kochi
    Ans:Sree Chithira Thirunal Balaramavarma
  15. Who was the ruler of Kochi at the time of the the formation of Thiru-Kochi
    Ans:Rama Varma
  16. Name the king who was popularly known as the Parishathu Thampuran
    Ans:Rama Varma
  17. Who was the Rajapramukh of Thiru-Kochi state
    Ans:Sree Chithira Thirunal Balaramavarma
  18. Who was the first Diwan of Kochi
    Ans:Colonel Monroe
  19. Which Diwan of Kochi issued the proclamation of banning slavery in Kochi
    Ans:Sankara Warrier
  20. Which Diwan of Kochi introduced the coin puthan
    Ans:Nanchappayya
  21. The elementary English school of Ernakulam later developed into
    Ans:Maharajas college
  22. The elementary English school was established in the year
    Ans:1845
  23. Who was the famous Diwan of Kochi from 1935 to 1941
    Ans:R.K.Shanmukham Chetty
  24. Which former Diwan of Kochi became the first finance minister of Independent India
    Ans:R.K.Shanmukham Chetty
  25. Who called Kochi as the Queen of Arabian Sea
    Ans:R.K.Shanmukham Chetty
  26. Who was the last Diwan of Kochi
    Ans:C.P.Karunakara Menon
  27. Who was the last Diwan of Travancore
    Ans:PGN Unnithan
  28. Which king of Kochi left the throne due to the difference of opinion with the British in 1914
    Ans:Rama Varma
  29. Who was the last king of Kochi
    Ans:Parishathu Thampuran
  30. Who was the first British viceroy to visit Travancore
    Ans:Lord Curzon
  31. Who called Alappuzha the Venice of the East
    Ans:Lord Curzon
  32. Name the person who was Indias delegate to the first session of the League of Nations and later became the Diwan of Kerala
    Ans:Sir Muhammed Habibullah
  33. Who was the Diwan of Kochi at the time of the famous Electricity Agitation in Thrissur
    Ans:R.K.Shanmukham Chetty
  34. The largest cinnamon estate in the world is situated at
    Ans:Ancharakandy(Kannur)
  35. The foreigners who established the Ancharakandy cinnamon estate
    Ans:The English
  36. In which year was Ancharakandy cinnamon estate established
    Ans:1767
  37. The founder of Malabar Basel Mission
    Ans:Herman Gundert
  38. In which period was 12 Mappila riots occurred in Malabars Ernadu and Valluvanadu Taluks
    Ans:1836 to 1856
  39. Where was first all Kerala Political Conference held
    Ans:Ottappalam
  40. Who convened the first All Kerala Political Conference
    Ans:T Prakasam
  41. In which year was the first All Kerala Political Conference
    Ans:April 1921
  42. In which year was Mappila Rebellion
    Ans:1921
  43. The notorious Wagon Tragedy is associated with
    Ans:Malabar Rebellion
  44. In which year was Wagon Tragedy
    Ans:November 10 1921
  45. In which year was Mathrubhoomi started publication
    Ans:March 1923
  46. Who was the editor of Al Ameen
    Ans:Muhammed Abdu Rahiman
  47. Al Ameen was published from
    Ans:Koxhikode
  48. Which was the main centre of the salt satyagraha in Malabar
    Ans:Payyannur
  49. Which place was called as Second Bardoli
    Ans:Payyannur
  50. Who was the first person from Malabar to become a minister in the Madras State
    Ans:Kongottil Raman Menon

0 2348

pscclassroom

Kerala History –Questions Set-8(08/02/2016-)

Kerala History Questions are played very important in determining the rank of both LDC and LGS examinations conducted by Kerala Public Service Commissions.So all the probable questions appearing for both LDC and LGS Examinations are available in the site www.pscclassroom.com. Kerala History questions are giving as different set .Each set having a particular sections in Kerala History.So don’t avoid a single set in  Kerala History  

  1. Who issued Kundara Vilambaram
    Ans:Velutahmpi Dalawa
  2. Kundara Vilambaram took place in the year
    Ans:January 11 ,1809
  3. The joint army of Veluthampi and Paliyathachan attacked the residence of Resident Mecale in
    Ans:December 18,1808
  4. Who was the British officer assigned to suppress the revolt of Veluthampi
    Ans:Colonel Leeger
  5. Which was the birth place of Veluthampi Dalava
    Ans:Thalakulam
  6. Veluthampi was killed at
    Ans:Mannadi
  7. Who became the Diwan of Travancore after Veluthampi
    Ans:Ummini Thampi
  8. Kurichya and Kuruma of Wayanad revolted against the new tax policy of the British in
    Ans:1812
  9. What was the real name of Pazhassi Raja
    Ans:Kottayam Kerala Varma
  10. In which period was Pazhassi’s first phase of revolt against the British
    Ans:1793-1797
  11. The Pazhassi’s revolt was in the period
    Ans:1800-1805
  12. The Kurichiya warrior leader in Pazhassi’s army
    Ans:Thalakkal Chandu
  13. Who was appointed by the British to curb the Pazhassi’s revolt
    Ans:Arthur Wellesly
  14. In which year was Pazhassi Raja killed in the fight against the British
    Ans:November 30,1805
  15. Where is Pazhassi’s memorial
    Ans:Mananthavadi
  16. ‘Mulaku Madisseela Karyakar’of Travancore  was equivalent to
    Ans:Commerce minister
  17. Who was the founder of Balaramapuram town
    Ans:Ummini Thampi
  18. Which was the period of Rani Gouri Lakhmi Bhai’s rule in Travancore
    Ans:1810-1815
  19. Who was appointed as Diwan by Rani Gouri Lakhmi Bhai
    Ans:Colonel Monroe
  20. Which ruler banned the slave trade in Travancore
    Ans:Rani Gouri Lekshmi Bhai
  21. For the first time who was the Diwan to introduce the secretariat system in Travancore
    Ans:Colonel Monroe
  22. What was ‘Chattavariyolakal’
    Ans:Compilation of Law
  23. Who prepared ‘Chattavariyolakal’ in 1811 for the better functioning of the courts
    Ans:Colonel Monroe
  24. In which year the Travancore government directly undertook the administration of Dewasvams
    Ans:1811
  25. Which period was the regent rule of Rani Gouri Parvathy in Travancore
    Ans:1815-1829
  26. Which ruler’s period is known as the ‘Golden Age of Travancore’
    Ans:Swathi Thirunal
  27. Which Travancore ruler was known as ‘Garba Sreeman’
    Ans:Swathi Thirunal
  28. Which Travancore ruler banned ‘Suchindram Kaimukku’
    Ans:Swathi Thirunal
  29. During the rule of which King ,did the English Education started in Travancore
    Ans:Swathi Thirunal
  30. The observatory zoo and government press at Trivandrum were started during the reign of
    Ans:Swathi Thirunal
  31. The first Kaneshkumari (Census)conducted in Travancore in the year
    Ans:1836
  32. The first comprehensive census in Travancore was held in 1875 during the reign of
    Ans:Ayilyam Thirunal
  33. Where was the first post office in Travancore opened
    Ans:Alappuzha
  34. The first post office in Travancore was opened in the year
    Ans:1857
  35. Name the American who opened the first modern coir factory in Travancore
    Ans:James Dara
  36. In which year was Travancore’s first modern coir factory opened
    Ans:1857
  37. What was the name of the coir factory opened by James Dara
    Ans:Dara’s mail
  38. Which was the period of Swathi Thirunal’s rule in Travancore
    Ans:1829-1847
  39. Who was the first Travancore King to be awarded in the title of ‘Maharaja’ by the British Queen
    Ans:Ayilayam  Thirunal
  40. Under the rule of which King did the Ayurveda College ,Sanskrit college and Law college were started at Trivandrum
    Ans:Sree moolam Thirunal
  41. Which Travancore king started the archeological department
    Ans:Sree moolam Thirunal
  42. Which was the first Princely state in India to start the Legislative council
    Ans:Mysore
  43. Which was the second Princely state in India to have a legislative council
    Ans:Travancore
  44. The legislative council of Travancore came in to being in
    Ans:1888
  45. Who was the ruler of the Travancore to start the legislative council
    Ans:Sree moolam Thirunal
  46. The legislative council of the Travancore was known in the name
    Ans:Sree moolam Thirunal
  47. In which year the Sreemoolam Prajasabha started functioning
    Ans:1904
  48. Which was the period of Sethulakshmi Bhai’s regent rule in Travancore
    Ans:1924-1931
  49. The grama panchayath were formed under the rule of —–in Travancore
    Ans:Sethu Lakshmi Bhai
  50. In which year was grama panchayaths formed in Travancore
    Ans:1925

 

 

0 802

Kerala History Questions Set-8

If you study the following details you will be a little more understand the history of Kerala.As a person live in Kerala hill will have minimum knowledge about the History of Kerala .It will also help you to score good marks in PSC Examinations conducted by Kerala Public Service Commission.Differant Rajas ruled in the ancient times Kerala is decribed in the article.And their nicknames also described.Differant importany years in the History of kerala is also clearly specified.

  1. Who were the prime ministers of Dharma Raja
    Ans:Raja Kesava Dasan and Ayyappan Marthanda Pillai
  2. Which fort was built by Dharma raja to resist the invasion of Mysore Army
    Ans:Nedumkotai
  3. The founder of Varkala town
    Ans:Ayyappan marthanda Pillai
  4. Which minister of Travancore divided the country into three revenue divisions namely Thekke mugham,Vadakke mugham and Padinjare mugham
    Ans:Ayyappan marthanda Pillai
  5. The first prime minister of the Travancore to hold the title Diwan
    Ans:Raja Kesavadas
  6. Who was known as Valiya Divanji in Travancore
    Ans:Raja Kesavadas
  7. The founder of Alappuzha fort
    Ans:Raja Kesava das
  8. The architect of Chala market in Trivandrum
    Ans:Raja Kesavadas
  9. Which British Governor General granted the title Rajato Diwan Kesavadas
    Ans:Lord Mornington
  10. Name the Travancore king who is the author of Balaramabharatham
    Ans:Dharmaraja
  11. The capital of the Travancore shifted to Trivandrum from Padmanabhapuram during the reign of
    Ans:Dharmaraja
  12. Which Europeans built the Dutch Palace in Mattancherry
    Ans:The Portuguese
  13. In which year was the Dutch Palace built
    Ans:1555
  14. For which king of Kochi was the Dutch Palace built
    Ans:Veera Kerala Varma
  15. Which King of Kochis court was decorated by Balakavi and Mazhamangalathu Narayanan
    Ans:Kesava Ramavarma
  16. Who was the author of Ramavarmavilasam
    Ans:Balakavi
  17. Who was the author of the Malayalam Champus Rajaratnavaleeyam and Naushadam
    Ans:Mazhamangalathu Narayanan
  18. The Jews settled in Kochi and built the Jew street during the reign of
    Ans:Kesava ramavarma
  19. Who was the author of Veera Kerala Prasasthi
    Ans:Melpathur Narayana Bhattathiri
  20. The only female ruler of Kochi dynasty
    Ans:Rani gangadhara Lakhshmi
  21. Which was the time of Rani Gangadhara Lakshmis rule
    Ans:1656-1658
  22. Which Kochi king was popularly known as Shakthan Thampuran
    Ans:Rama Varma
  23. In which year was the coronation of Shaktan Thampuran
    Ans:1790
  24. The administrative units equivalent to today,s taluks during the rule of Shakthan Thampuran
    Ans:Kovilakathum Vathukkal
  25. The Kochi king who started the famous Thrissur Pooram
    Ans:Shakthan Thampuran
  26. In which year Hyder Ali attacked the Malabar
    Ans:1766
  27. In which year the English conquered Mayyazhi
    Ans:1779
  28. The founder of Feroke city
    Ans:Tipu Sulthan
  29. Tipu Sulthan shifted the capital of Malabar to
    Ans:Feroke
  30. Feroke is the banks of river
    Ans:Bepore Puzha

    PSC EXAMINATION asking Kerala History Questions

    Certain percentage of questions Kerala PSC Examinations are appearing from this history sections .That may Indian history and Kerala History and world history .Thorough knowledge of history is necessary for writing psc Examinations

  31. As per the treaty of Tipu Sulthan handed over the control of Malabar to the British
    Ans: Sreerangapattanam Treaty
  32. Sreerangapattanam Treaty was signed in the year
    Ans: 1792
  33. Which country is known as Pegu in the historical records of Kerala
    Ans:Myanmar
  34. The first English man to reach Kerala
    Ans:Master Ralph Fitch
  35. The first revolt against the British in Kerala
    Ans:Attingal Rebellion
  36. In which year was the Attingal rebellion
    Ans:1721
  37. With which princely state In India did the British made their first treaty in 1723
    Ans:Travancore
  38. Slave trades was banned in Malabar in the year
    Ans:1792
  39. In which year was Malabar separated from the Bombay province and added to Madras Province
    Ans:1800
  40. Kochi came under the administrative control of the Madras Province in which year
    Ans:1800
  41. Who was the first British resident to Travancore
    Ans: Colonel Mecale
  42. Which was the first book to be published completely in Malayalam script
    Ans:Samkshepa Vedartham
  43. The Samkshepa Vedartham was published in 1772 from
    Ans:Rome
  44. Who compiled the first Malayalam dictionary
    Ans:Dr.Herman Gundart
  45. In which year the British made subsidiary Alliance with Travancore
    Ans:1795
  46. In which year Travancore accepted the British supremacy
    Ans:1805
  47. Where is St.Anjelo Fort
    Ans:Kannur
  48. In which year was Veluthampi appointed as Dalava of Travancore
    Ans:1800
  49. Name the King of Travancore who appointed Veluthampi as Dalava
    Ans:Balarama Varma
  50. Which Dalava of Travancore started farming at Pathiramanal islands in Vembanattu lake
    Ans:Veluthampi

0 1239

Kerala History Questions Set-7

The following details throws light on the Kerala History especially in rule of Marthanda Varma ,Dharamaraja etc.And also the invasion of Dutch ,Portuguese and French.Differant battles of them with foreign countries and its after effect.These questions plays important events in Kerala History in step by step by each short questions .Those who write any Kerala Public Service Examinations should study Kerala History in detailed manner.Questions from Kerala History parts plays an important role in any PSC Examinations.

  1. The first agreement between the British and the Venad King was signed in the year
    Ans:1723
  2. Name the Yuvaraja,who signed in the agreement for Venad with the British
    Ans:Marthanda Varma
  3. In which year was the Dutch East india Company established
    Ans:1602
  4. The English East Company was founded in the year
    Ans:1600
  5. Who were the first protestants in Europe to establish trade link with Kerala
    Ans:The Dutch
  6. The first Indian ruler to execute an agreement with Dutch
    Ans:Zamorin
  7. The first Dutch expedition team to India was led by
    Ans:Admiral Steven Vander Hagen
  8. In which year the Dutch captured Kochi from the Portuguese
    Ans:1663
  9. The Dutch captured Kollam fort of the Portuguese in which year
    Ans:1658
  10. The Vettam war was in the year
    Ans:1691
  11. Who propagated the scientific coconut farming in Kerala
    Ans:The Dutch
  12. Which Europeans introduced sea salt harvesting in Kerala
    Ans:The Dutch
  13. The industry of dyeing was popularized in Kerala by which foreigners
    Ans:The Dutch
  14. In Kerala history which people were natively called as Lanthakkar
    Ans:The Dutch
  15. Which Europeans were widely known as Paranki
    Ans:The Portuguese
  16. Paranthriswere native name of which foreigners in Kerala
    Ans:The French
  17. Name the book which was conceived by the Dutch deals with the medicinal properties of the flora of Kerala
    Ans:Hortus Malabaricus
  18. In which language was Hortus Malabaricus originally written
    Ans:Latin
  19. What is the literal meaning of Hortus malabaricus
    Ans:Garden of Malabar
  20. Name the Dutch governor of Malabar who conceived the Hortus Malabaricus
    Ans:Hendrik van Rheede
  21. Who translated Hortus malabaricus into English and malayalam
    Ans:K.S.Manilal
  22. In which year was Hortus malabaricus first volume published
    Ans:1678
  23. The Hortus malabaricus was published in twelve volumes in between 1678 and 1703 from
    Ans:Amsterdam
  24. Which was the first work to print Malayalam letters
    Ans:Hortus Malabaricus
  25. Who is known as the founder of modern Travancore
    Ans:Marthanda Varma

    Indian History Treasury of General Knowledge

    Acquire the knowledge on Indian History and reach the top rank in psc examinations.These sort of general knowledge plays vital role PSC Examinations

  26. Which was the period of Marthanda Varmas rule in Travancore
    Ans:1729-1758
  27. In which year was the Kulachal war
    Ans:1741
  28. Which Travancore ruler defeated the Dutch in the Kulachal war
    Ans:Marthanda Varma
  29. Name the Dutch commander who was captured by the Travancore army in the battle of Kulachal
    Ans:Dilanoy
  30. Who was later known as Valiya Kappithan in Travancore
    Ans:Dilanoy
  31. In which year the feudal state Kayamkulam engaged in Mannar treaty with Travancore
    Ans:1742
  32. In which year Marthanda Varma conquered Kayamkulam
    Ans:1746
  33. Which European engaged in Mavelikkara treaty with Marthanda Varma
    Ans:The Dutch
  34. The Mavelikkara treaty was signed in the year
    Ans:1753
  35. Who built ponmana Ana and Puthan ana
    Ans:Marthanda Varma
  36. Who was the important minister of Marthanda Varma
    Ans:Ramayyan Dalava
  37. Name the Minister of Marthanda Varma who divided the land into Devaswam,Brahmaswam,Dhanam and Pandaravaka
    Ans:Mallan Sankaran
  38. During Marthanda Varmas rule what was equivalent to todays village
    Ans:Pakuthi
  39. Mandapathum vathukkal is equivalent to
    Ans:Taluk
  40. The system which stands equivalent to budget system during Marthanda Varma reign
    Ans:Pathivu Kanakku
  41. Which Travancore ruler made the famous Thrippadi Danam
    Ans:Marthanda Varma
  42. Thrippadi Danam took place in the year
    Ans:1750
  43. The rituals like murajapam and bhadradeepam started at Padmanabha Swamy temple during the reign of
    Ans:Marthanda Varma
  44. The famous poets who decorated the court of Marthanda Varma
    Ans:Ramapurathu Varier and Kunjan Nambiar
  45. Who is considered as the pioneer of Vanchipattu
    Ans:Ramapurathu Varier
  46. The most celebrated work of Ramapurathu Varier
    Ans:Kuchela Vritham Vanchipattu
  47. The successor of Marthanda Varma as the ruler of Travancore
    Ans:Dharmaraja
  48. The king popularly known as Dharma Raja
    Ans:Karthika Thirunal Rama Varma
  49. The Travancore king known as Kizhavan Raja
    Ans:Dharmaraja
  50. Who was the king of Travancore during the invasion of Hyder Ali and Tipu Sultan
    Ans:Dharmaraja

0 674

hist

Kerala History Questions Set-6

The following details depicts clearly the various things in Kerala History.That is the coming of Portuguese rulers in India and establishing power in India and Kerala .They are the first foreigner came in India and last foreigner gone from India .In Kerala History they have very important role in various happenings.Vasco da Gama plays a key role in the invasion to Kerala.Such different things are clearly explained through this following objective type questions

  1. Who were the Europeans to find out the sea route to India

    Ans:The Portuguese

  2. In which year did Vasco da Gama arrive at Kappad

    Ans:1498

  3. Name the ship which was commanded by Vasco da Gama in his first journey to India

    Ans:Sao Gabriel

  4. Which King of Portugal sent Vasco da Gama to India

    Ans:Dom Manual

  5. Who lead the second Portuguese expedition to India

    Ans:Pedro Alvaris Kabral

  6. Vasco da Gama arrived Kerala for the second time in

    Ans:1502

  7. Who was appointed as the first governor and Viceroy of Portuguese India in 1505

    Ans:Francisco de Almeda

  8. What is the importance of the ship Santa Catarina

    Ans:Ship captured by Gama in his third voyage to India

  9. Which was the first headquarters of the Portuguese in India

    Ans:Kochi

  10. Who shifted the Portuguese base in India to Goa from Kochi

    Ans:Afonso de Albuquerque

  11. Name the Portuguese Viceroy who banned the practice of Sati in areas under their control

    Ans:Albuquerque

  12. In which year Vasco da Gama arrived India for the third and final time

    Ans:1524

  13. On December 24 ,1524,Vasco da Gama died at

    Ans:Kochi

  14. Vasco da Gamas body was buried at

    Ans:St.Francis Church

  15. Who proclaimed himself the title the captain of India Ocean

    Ans:Kunjali IV

  16. Who was the captain of Zamorins navy

    Ans:Kunjali Marakkar

  17. Which feudal ruler of Kerala was given the title of Military partner of the Portuguese king

    Ans:King of Purakkadu

  18. Who built the Chaliyam fort in 1531

    Ans:The Portuguese

  19. Where was the Marakar fort built under the leadership of Kunjali III

    Ans:Pudupattanam

  20. Which Kunjali Marakkar was killed by the Portuguese

    Ans:Kunjali IV

  21. The agricultural products that were introduced by the Portuguese in India

    Ans:Cashew nut,Pineapple,Guava,Tobacco

  22. The art form of Chavitunatakam,Christian imitations of Kathakali ,evolved by the influence of

    Ans:The Portuguese

  23. Which incident marked first permanent split among the saint Thomas Christians in Kerala

    Ans:Coonan Cross Oath

  24. In which year was the Coonan cross Oath

    Ans:1653

  25. Which place witnessed the Coonan cross oath

    Ans:Mattancherry

History Related PSC Questions

hist2

  1. Who is the author of Athyadma Ramayanam and Harinama Kirthanam
    Ans:Thunjathu Ramanujan
  2. Which was the period of Melpathur Narayana Bhattathiri
    Ans:1530-1646
  3. Who is the author of Narayaneeyam
    Ans:Melpathur Narayana Bhattathiri
  4. Narayaneeyam is based on
    Ans:Bhagavatha Puranam
  5. Which was the period of Poothanam Namboothiri
    Ans:1547-1640
  6. Jnanappana,Sreekrishna Karnamrutham and Santhanam Gopalam are the works of
    Ans:Poonthanam Namboothiri
  7. Which Krishna story in Malayalam is written in the model of Jayadevas Geeta Govind
    Ans:Krishna Geethi
  8. Which temple is known as the Guruvayur of South Kerala
    Ans:Sreekrishna Swami Temple,Ambalappuzha
  9. Who was the first king to hold the throne as per matriarchy in Venad
    Ans:Veera Udaya Marthanda Varma
  10. Name the king who ruled for the longest period in Venad
    Ans:Chera Udaya Marthanda Varma
  11. Leelathilakam was completed during the rule of
    Ans:Chera Udaya Marthanda Varma
  12. Which place was earlier known as Thenvanji
    Ans:Kollam
  13. Who was the king of Venad at the time of Venads battle with Vijayanagar
    Ans:Bhoothala Veera Udaya Marthanda Varma
  14. Who ruled Venad during the time of the arrival of the missionary saint Francis Xavier
    Ans:Veera Keralavarma
  15. Who was the ruler of Venad during the invasion of Thirumalai Naikkan
    Ans:Ravi Varma
  16. In which year did the English open their trading centre at Vizhinjam
    Ans:1644
  17. At the time of the English opening their trading centre at Vizhinjam ,the king of Venad was
    Ans:Ravi Varma
  18. Who was the first female ruler of Venad
    Ans:Umayamma Rani
  19. Which was the period of Umayumma Ranis rule in Venad
    Ans:1677-1684
  20. Who was given the title of Hiranyasimhanalloor Rajakumaran(Iraniyal Prince)by Umayamma Rani
    Ans:Kottayam Kerala Varma
  21. Mughal sardar invaded Venad during the reign of
    Ans:Umayamma Rani
  22. Who repealed the custom of Mannepedi and Pulappedi in 1696
    Ans:Kottayam Kerala Varma
  23. What is the importance of the Thiruvithamcode rock edict
    Ans:Repealed pulappedi and mannepedi
  24. In which year the English established a trading centre at Anchuthengu
    Ans:1684
  25. In which year the native people attacked the Anchuthengu fort and killed 140 English men
    Ans:1721