Home QUESTION BANK 25 Valuable questions(Set-20)-regularly asking PSC Examinations

25 Valuable questions(Set-20)-regularly asking PSC Examinations

0 511

25-Un avoidable  Questions for PSC Examiantions(16/12/2015)(N)

The following questions study with great attention as it appears frequently for PSC Examinations

  1. Which channel in the Indian Ocean separates the Lakshadweep Islands of Kalpeni ,Suheli Par&Maliku Atoll-
    Ans:Nine Degree Channel
  2. A ring shaped coral reef including a coral rim that encircles a lagoon partially or completely is known as a-
    Ans:Atoll
  3. Who is known as ‘the Father of modern taxonomy &ecology-Carl
    Ans:Linnaeus
  4. Which organ of the United Nations is under suspended animation from 1st November 1994-
    Ans:Trusteeship Council
  5. Which was the last territory prepared for self- government by the trusteeship council of United Nations-
    Ans:The Pacific Island Palavu
  6. Who is known as ‘the Grand Old Man of a 1857 Revolt’-
    Ans:Kunwar Singh
  7. Where is the Kerala Soil Museum situated-
    Ans:Parottukonam(Trivandrum)
  8. Which type of bacteria present in water is also known as’Terror of the Deep’-
    Ans:Vibrio vulnificus
  9. The ‘Iodine Number ‘is often used to determine the amount of –
    Ans:Unsaturation in fatty acids
  10. Which enzyme is used for the clarification of fruit juice-
    Ans:Pectinase
  11. Which Asian capital city has the nickname of ‘the City of Sandalwood’-
    Ans:Vientiane(Laos)
  12. Which is the heaviest satellite launched by Indian space Research Organization-
    Ans:GSAT-10
  13. In which year was the National Council of Educational Research and Training (NCERT) established-
    Ans:1961
  14. Which organizations motto is ‘Dharmo Rakshati Rakshatia(Dharma protects those who protect Dharma)-
    Ans:Research and Analysis Wing
  15. Who was the president of Indian National congress to expel Indira Gandhi from the organization in 1969-
    Ans:S.Nijalingappa
  16. In which Indian state is the famous Chandravalli Caves situated-
    Ans:Karnataka
  17. Which viral disease is also known as ‘Kysanur Forest Disease’-
    Ans:Monkey Fever
  18. Which telecom company is India’s first 3G service provider-
    Ans:Mahanagar Telephone Nigam
  19. Which technology enables mobile phone users to retain their mobile telephone number when changing from one mobile network operator to another-
    Ans:Mobile Number portability(MNP)
  20. What are identified by the Pennant Number-
    Ans:Navy Ships
  21. Which was the first planet discovered using a telescope-
    Ans:Uranus
  22. Which was the world commission for environmental protection &development appointed in 1987 by the United Nations-
    Ans:Brundtland Commission
  23. The LOBAYAN movement ,which champion the course of protecting trees and vegitations,originated in which country-
    Ans:India
  24. Which organization is known as the ‘Environment Commandos’-
    Ans:The Green Peace
  25. Which movement is functioning with the purpose of creating a world order capable of opposing the consequences of globalization-
    Ans:World Social Forum

NO COMMENTS

Leave a Reply