Home GK 29 Miracle questions of Sound in PSC Examinations 2016

29 Miracle questions of Sound in PSC Examinations 2016

0 1592

snd

Miracles of Sounds in psc examinations

Let us study some psc tips about sounds ,sounds may be sweet ,hard ,irritating ,moderate level .By the following points we can study the different  characteristics of sound which is more helpful in psc examinations.Acquire the rank marks lies behind the different types of sounds ,then sound plays miracles in your life.

  1. Study of sound is known as
    Ans:Acoustics
  2. From which parts of human beings the sound is produced
    Ans:Larynx
  3. At what type of waves the sounds are passing through gas and liquids
    Ans:Longitudinal waves
  4. At what type of waves the sounds are passing through hard substance
    Ans:Transverse waves
  5. Name the unit to record sounds
    Ans:Decibel
  6. Name the unit to record the frequency of sounds
    Ans:Hertz
  7. The velocity of sounds in the normal temperature of air
    Ans:340 m/s
  8. The velocity of sounds in the water
    Ans:1435 m/s
  9. The range of hearing capacity of human beings
    Ans:20 hz-20000 hz
  10. The tender sounds that can be heard to human beings
    Ans:0 decibels in 3000 tunes
  11. The sound waves known below 20hz
    Ans:Infrasonic
  12. The sound waves known above 20000hz
    Ans:Ultrasonic
  13. Name the term used to represent the double the speed of sounds
    Ans:Supersonic
  14. What is meant by hypersonic
    Ans:Five folds of sound velocity
  15. The term used to represent the half speed of sound
    Ans:Subsonic

    Sounds Importance in PSC Examinations

    ssssssss

    Differant types psc questions can be expected from this sections.That may be vital for rank making point of view .Study each and every points from this sections to improve your capability in this section for attending psc on line examination point of view too.

  16. What is the use of Mac number
    Ans:To record the speed of planes and missiles
  17. One mac number is equal to
    Ans:340 m/s(Velocity of sounds in air)
  18. Name the creatures used their sound to remove the obstacles of their journey and also to know their presence to prey
    Ans:Vulture and Dolphin
  19. Name the instrument used to detect the depth of ocean
    Ans:Sonar
  20. Name the term used to the returned sound after hitting various surfaces within one tenth of seconds
    Ans:Reflection
  21. Whispering gallery ,the best example for sound reflection is situated in which place
    Ans:St:Cathedral in London
  22. Up to what time the heard sound is remains in the ear
    Ans:one tenth of seconds
  23. Name the instrument used to the graphical representation of sound
    Ans:Oscilloscope
  24. The equipments used to the observation of internal organs and taking picture of it
    Ans:Ultrasound scanning
  25. Why the sound not heard in moon
    Ans:Due to the lack of air
  26. Name the instrument used to the sound experiments
    Ans:Sonometre
  27. Name the repeated reflected sounds heard after hitting various objects
    Ans:Reverberation
  28. The sound range which is harmful hearing
    Ans:Above 120dB
  29. The permitted sound range in the human habitat
    Ans:50 dB in day time and 40 dB in night time

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply