Home QUESTION BANK 30-Precious valuable questions asking for PSC Examinations

30-Precious valuable questions asking for PSC Examinations

0 411

30-Point- Basic Questions fo PSC Examinations

The following are the very precious collection of knowledge,certain points are appearing repeatedly for PSC  examinations,Study them with utmost care

  1. The escape velocity of Sun-
    Ans:2.4KM/S
  2. Name the visible surface of Sun from Earth-
    Ans:Photosphere
  3. The duration of Sun-wind-
    Ans:11yrs
  4. Name the chemical reaction occurs in Sun-
    Ans:Nuclear Fusion
  5. The first film production centre in Keralam-
    Ans:Udaya Studio
  6. The biggest wall picture in Keralam-
    Ans:Gajendra Moksham
  7. In which planet the  ‘Biggest black spot’can be seen-
    Ans:Neptune
  8. How much percentage of moon surface can be seen-
    Ans:59
  9. The colour of the sky from Moon-
    Ans:Black
  10. Selenology is the study of-
    Ans:Moon
  11. The biggest desert in Asean continent-
    Ans:Gobi
  12. Name of Everest in Nepal-
    Ans:Sagar matha
  13. Who developed Alappuzha as the port city-
    Ans:Raja Kesavadas
  14. The deepest port in India-
    Ans:Visaka Pattanam
  15. The lengthiest irrigation canal in India-
    Ans:Indhira Gandhi Canal
  16. The brightest star-
    Ans:Sirius
  17. The second earth satellite of India-
    Ans:Bhaskara
  18. The percentage of area of India in considering the total area of world-
    Ans:2.42%
  19. The women of India who conquered the Everest two times-
    Ans:Santhosh Yadav
  20. The first space traveller who played Golf in space-
    Ans:Micheal Turine
  21. The year of establishing the NASA-
    Ans:1958
  22. The densiest planet-
    Ans:Earth
  23. The headquarters of ISRO-
    Ans:Banglore
  24. Feral law is the study of-
    Ans:Winds
  25. Kodaikanal is situated in which mountain range-
    Ans:Palani hills
  26. The father of green revolution in India-
    Ans:M.S.Swami Nathan
  27. The coffee research centre in Keralam-
    Ans:Chundale
  28. The computer literacy programme of Kerala Government-
    Ans:Ashaya
  29. In which state Sunderbens forest situated-
    Ans:West Bengal
  30. The female space traveler
    Ans:Valentina Thereshkova

NO COMMENTS

Leave a Reply