Home QUESTION BANK 50 most Important Basic Questions asking for PSC Examinations

50 most Important Basic Questions asking for PSC Examinations

0 523

50-Valuable Basic Questions for PSC Examiantions(09/12/2015)

The following are the most important basic questions asking for PSC Examinations.So don’t leave single questions unstudied,make sure good rank in any PSC Examinations

  1. The father of Gazal-
    Ans:Mirsa Galib
  2. Who is the author of books, ‘Sangeetham Ishtamillathavane verukkunnu’-
    Ans:Shakesphere
  3. Socrates belongs to which country-
    Ans:Greece
  4. The film star in India who became the chief minister of any state-
    Ans:M.G.Rama Chandran
  5. In which place Satyajith Rai film institute situated-
    Ans:Kolkatha
  6. The first film academy in India-
    Ans:Thiruvanathapuram
  7. In which districts in Kerala having more irrigation project-
    Ans:Palakkad
  8. In which year railway transportation started in India-
    Ans:1853
  9. The person who became Chief Minister of Travancore and Keralam-
    Ans:Pattom M.Thanuppilla
  10. The religion which existed in Afkhanistan before coming Islam religions-
    Ans:Budha religions
  11. The first hydro electric project in India-
    Ans:Shiva Samudram
  12. Supreme Commander of armed forces of India-
    Ans:President
  13. In which districts ‘Jadayu Para located’-
    Ans:Kollam
  14. Name the work of S.K.Pottekad which got Jnanapith Puraskar-
    Ans:Oru Desathinte Katha
  15. The main source of energy in Earth-
    Ans:Sun
  16. Name the disease which caused due to the lack of Vitamin A-
    Ans:Night Blindness
  17. Kalady is located the shore of which river-
    Ans:Periyar
  18. Toxicology is the study of-
    Ans:Poisons
  19. The place Valayar is related to which industry-
    Ans:Cement
  20. The old name of patna-
    Ans:Pataliputram
  21. World television day-
    Ans:November 21
  22. The headquarters of CBI-
    Ans:Delhi
  23. The year in which world population reached 100 crore-
    Ans:1804
  24. The first express highway of India is located in which place-
    Ans:Gujarath
  25. Whose work is ‘Pather Panjali’-
    Ans:Viboothi Bhooshan Chathopadyaya
  26. In which year Panchayath Raj act came into existence-
    Ans:1994
  27. The first country in the world formulated Police force-
    Ans:England
  28. The first cloned rat-
    Ans:Kurulina
  29. The first women who got Bharatha Ratnam-
    Ans:Indhira Gandhi
  30. Name the horse of Rana Pratap-
    Ans:Chethak
  31. The first president of India who presented in the court-
    Ans:V.V.Giri
  32. Who is known as ‘Prachanna Budhan’-
    Ans:Shankaracharyar
  33. The first television programme transmitted-
    Ans:BBC
  34. The person behind the idea of blood bank-
    Ans:Charles Richard Dru
  35. The first privatized river in India-
    Ans:Shiyonath
  36. The year of formation of league of nation-
    Ans:1920
  37. The first electrified city in Keralam-
    Ans:Thiruvanathapuram
  38. The place which is known as modern Babylone-
    Ans:London
  39. The real name of Vathmeeki-
    Ans:Ratnakaran
  40. The term ‘Duck’ is related to which game-
    Ans:Cricket
  41. Whose story is ‘Kaboolivala-
    Ans:Raveendra Nath Tagore
  42. The film capital of India-
    Ans:Mumbai
  43. Who discovered West Indies-
    Ans:Christopher Columbus
  44. The father of modern tourism-
    Ans:Thomas Cook
  45. In which year speed post started in India-
    Ans:1986
  46. The first commercial pilot of India-
    Ans:J.R.D.Tata
  47. The first country which used copper-
    Ans:Egypt
  48. The only Bishop who became the member of Indian Parliament-
    Ans:John Richardson
  49. Whose book is ‘Uncle Tom Cabin’-
    Ans:Hariat Bicher Stove
  50. In which place Loktak lake situated-
    Ans:Manipur

 

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply