Home QUESTION BANK 50 Valuable Indian History Questions-asking regularly PSC Examinations(21/12/2015)

50 Valuable Indian History Questions-asking regularly PSC Examinations(21/12/2015)

1 2741

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(21/12/2015)(Set-21)

  1. Name the Viceroy of India during the visit of Princes of Wales
    Ans:Lord North Brook
  2. How many times did Gandhiji visit Kerala
    Ans:5 times
  3. Name the girl who voluntarily gave all her gold ornaments to Gandhiji during his visit in Kerala 1934 for the upliftment of Harijans
    Ans:Kaumudi
  4. The Arab pilot who helped Vasco-da-Gama to reach India
    Ans:Ibn Majid
  5. When did the rule of English East India Company came to an end in India
    Ans:1858 August 2
  6. Who was the second to offer individual satyagraha of Mahatma Gandhi
    Ans:Jawaharlal Nehru
  7. The Meerut conspiracy was in
    Ans:1929
  8. The first Anglo-Sikh war ended by the treaty of
    Ans:Treaty of Lahore
  9. Who was the Governor General of India during the passing of the Hindu Widow Remarriage Act
    Ans:Lord Delhousie
  10. Name the merchant who invited Gandhiji into South Africa as his legal advisor
    Ans:Dada Abdulla
  11. Balagangadhara Tilak died on
    Ans:1st August 1920
  12. Who was the Viceroy of India during the White Mutiny by European troops
    Ans:Lord Canning
  13. When did Gandhiji go to South Africa for legal practice
    Ans:1893
  14. What is ‘Dark millennium’ in ancient India
    Ans:The period from 1500 BC to 500 BC
  15. Who discovered Bhimbetka’
    Ans:V.S.Waknker
  16. Name the founder of the Rashtrakuta Dynasti
    Ans:Dantivarman or Dantidurga
  17. Who made Gulbarga as the as the capital of the Bahmani Empire
    Ans:Hasan Gangu
  18. Sufi orders were known as
    Ans:Silsilahs
  19. Barrackpur was situated in
    Ans:Bengal
  20. The most important centre of the Revolt of 1857 in Rajasthan
    Ans:Kotah
  21. Who founded Sangath Sabha
    Ans:Kesab chandrasen
  22. When was the Shiromani Gurudwara Prabandh Committee formed
    Ans:1920
  23. Who is called as the liberator of Indian Press
    Ans:Charles metcalfe
  24. Who constituted the Hunter Education Commission in 1882
    Ans:Lord Rippon
  25. Name the first Chief Justice of the Supreme Court of Calcutta
    Ans:Sir Elija Impey
  26. When did Gandhiji find the Tolstoy farm in South Africa
    Ans:1910
  27. Who was the Viceroy of India during the second Factory Act
    Ans:Lord Lansdowne
  28. Who appointed the Andrew Frazer Commission for reforms in police
    Ans:Lord Curzon
  29. Who categorized the nature of the British economic exploitation in India into three different phases
    Ans:R.P.Dutt
  30. Who stated that, ‘Congress was a product of Dufferin’s brain’
    Lala laj path Roy
  31. Who published the article , ‘New Lamps for old’
    Ans:Aurobindo Ghosh
  32. Who was the winner of the Russo-Japanese war of 1904-05
    Ans:Japan
  33. Who set up the Durand Commission to define the Durand line between India and Afghanistan
    Ans:Lord Lansdowne
  34. Which was first political murder of Europeans in India
    Ans:The Rand murder at Pune in 1897
  35. Who founded the Indian Ambulance core in South Africa
    Ans:Mahatma Gandhi
  36. Name the founder of the ‘Indian House’ in London
    Ans:Shyamji Krishnavarma
  37. The book ‘Bhawani Mandir’ was the publication of
    Ans:Anusilan Samiti
  38. Who challenged the Indians to frame a constitution which was agreeable to all the political parties of India ,during the visit of Simon Commission
    Ans:Lord Birken head
  39. When was the Muslim league formed
    Ans:1906
  40. Name the Viceroy of India during the Delhi durbar in connection with the coronation of King George V
    Ans:Lord Hardinge II
  41. Who was the secretary of Mahatma Gandhi
    Ans:Mahadev Desai
  42. Who wrote the book ‘The Indian Struggle’
    Ans:Subhash Chandra Bose
  43. The Royal Indian Navy Mutiny happened at
    Ans:Bombay
  44. What was ‘Proletatarian Path’
    Ans:The statement of policy issued by CPI in 1940
  45. Who is called as the ‘Father of Communal Electorate’
    Ans:Lord Minto
  46. Which was regarded as ‘Dead as doornail’ by Jawaharlal Nehru
    Ans:August offer
  47. When did Gandhiji start the paper ‘Indian Opinion’
    Ans:1904
  48. Who was the first Indian to become governor of a state during British rule
    Ans:S.P.Sinha
  49. Name the Viceroy of India during the Malabar rebellion
    Ans:Lord Reading
  50. Who was destined to die in jail after a prolonged hunger strike
    Ans:Jatin Das

1 COMMENT

Leave a Reply