Home QUESTION BANK 50 Valuable point Indian History-asking for PSC Examinations(19/12/2015)

50 Valuable point Indian History-asking for PSC Examinations(19/12/2015)

0 333

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(19/12/2015)(Set-19)

  1. Where did Beegum Hazrat Mahal lead the revolt of 1857-
    Ans:Awadh
  2. Which is called as the University Education Commission
    Ans:Dr.S.Radhakrishnan commission
  3. Name the founder of the Self Respect Movement
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  4. Who was the founder of the Adi Brahmasamaj
    Ans:Debendranath Tagore
  5. Name the father of electric telegraph in India
    Ans:Lord Delhousie
  6. The Viceroy of India when the Ambala Campaign was started
    Ans:Lord Elgin
  7. Who repealed the Vernacular Press Act
    Ans:Lord Rippon
  8. Name the Famine Commission appointed during the time Lord Lytton
    Ans:Richard Stratchey Commission
  9. Sir Antony Macdonnel Famine Commission was appointed during the Viceroyalty of
    Ans:Lord Curzon
  10. Who founded Sevasadan in Bombay
    Ans:B.M.Malabari
  11. Who killed Siraj-ud-daula
    Ans:Muhammed Beg,on the order of Milan
  12. The battle of Portnova was in
    Ans:1781
  13. Who was the exponent of the concept of ‘Visishtadvaita’
    Ans:Ramanuja
  14. Who shifted capital from Delhi to Daulatabad
    Ans:Muhammed bin Thuglaq
  15. Name the Viceroy who made the august offer
    Ans:Lord Linlithgow
  16. Who headed the interim government
    Ans:Jawaharlal Nehru
  17. The Danes headquarters in India
    Ans:Serampore(Bengal)
  18. Who introduced the blue water policy
    Ans:Francis co de Almeida
  19. Who was selected as the Commander in chief of the Revolt of 1857 by the rebels
    Ans:Bahadursha II
  20. The Hunter education commission was appointed to enquire into the present status of
    Ans:Elementary Education
  21. Who is called as Pattu Marakkar
    Ans:Kunjali III
  22. Which dynasty was the ally of Portuguese in India
    Ans:Vijayanagar Kingdom
  23. Where did Veerapandya Kattabomman lead revolt against the British
    Ans:Panchalam Kurichi
  24. Which constitutional reform of the British was criticized as ‘shadow rather than substance’
    Ans:Minto-Morley reforms of 1909
  25. Who wrote the book of ‘Veda Bhashya’
    Ans:Swami Dayananda Saraswathi
  26. The world parliament of religion held at Chicago was in
    Ans:1893
  27. Who is called ‘Vidyasagar of South India’
    Ans:Veerasalingam
  28. Name the leader of revolt of 1857 at Alahabad
    Ans:Liaqat Ali
  29. Who wrote the book ‘History of Indian Mutiny’
    Ans:T.R Holmes
  30. Who was called as ‘Apostle of the Indies’
    Ans:St.Francis Xavier
  31. In which language the Portuguese impact can easily be traced
    Ans:Konkani
  32. Who considered the revolt of 1857 as a ‘Rebellions of Brahmans on religious pretences’
    Ans:Lord Canning
  33. Name the founder of Sevasamiti at Alahabad
    Ans:H.N.Kunzru
  34. The Aruvipuram movement of Sree Narayana Guru was in
    Ans:1888
  35. Who started the journal ‘Kudi Arasu’
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  36. Who was the exponent of people’s plan
    Ans:M.N.Roy
  37. When did India sign Panchasheel with China
    Ans:1954
  38. Name the Prime Minister of India during the New Education policy
    Ans:Rajiv Gandhi
  39. The first unilingual states in India
    Ans:Andhra Pradesh
  40. Who is called as the ‘Prince of Pilgrims’
    Ans:Hieun Tsang
  41. The formation of constituent assembly was the recommendation of
    Ans:Cabinet Mission of 1946
  42. Who coined the term ‘Pakistan’
    Ans:Rahmat Ali
  43. The Champaran Satyagraha was against the systems of
    Ans:Tinkatiya System
  44. Thwe Thebhaga Agrarian Movement began in
    Ans:1946
  45. The paramilitary force of Hyderabad Nizam who opposed integration
    Ans:Razakars
  46. Who led the campaign to suppress the Thuggee
    Ans:Major Sleeman
  47. Who raised the slogan,’Delhi Chalo
    Ans:Subhash Chandra Bose
  48. Who founded the Progressive Writers Association
    Ans:Munshi Premchand
  49. Who killed Michael O Dwyer in London
    Ans:Sardar Udham Singh
  50. The Kanpur Conspiracy was in
    Ans:1924

NO COMMENTS

Leave a Reply