Home QUESTION BANK 50 valuable points in Indian History-asking regularly for PSC Examinations-Set18

50 valuable points in Indian History-asking regularly for PSC Examinations-Set18

0 433

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions

The following are the most important questions asking for PSC Examinations.So don’t leave single questions unstudied,make sure good rank in any PSC Examinations

  1. Who introduced the Gurumukhi Script
    Ans:Guru Angad
  2. The third Anglo-Afgan war ended by the treaty of-
    Ans:Treaty of Rawalpindi
  3. Who criticized the government of India Act of 1935 ,as ‘the act had strong brakes but no engine-
    Ans:Jawaharlal Nehru
  4. Who summoned the first Budhist Council at Rajagriha-
    Ans:Ajatasatru
  5. Who was the first vice-chancellor of the womens university in India
    Ans:R.G.Bhandarkar
  6. Who was the first Indian to become a member of British parliament
    Ans:Dadabhai Naoroji
  7. Who was the first president of All India kissan Sabha
    Ans:Swami Sahajanand Saraswati
  8. The goods purchased by using Indian Revenue and that were sent to England were called as
    Ans:Investments
  9. What was Ex-oriente Lux (Light from the Orient)
    Ans:The motto of a generation of European Scholars
  10. Name the first educated Indian to break the taboo against crossing the seas
    Ans:Rajaram Mohan Roy
  11. Who founded the Hindhu College of Calcutta in 1817
    Ans:David Hare
  12. Who published the paper Dyanaprakash
    Ans:Gopal Harideshmukh
  13. Who was instrumental in passing the ‘Age of Consent Act’of 1891
    Ans:Behramji Merwanji Malabari
  14. The Muhammaden Anglo-Oriental college was founded in
    Ans:1875
  15. Who started yearly Hindu Mela in 1867
    Ans:Nabagopal Mitra
  16. When was queen Victoria proclaimed as Empress of India
    Ans:1877
  17. Who founded East India Association-
    Ans:Dadabhai Naoroji
  18. Name the founder of Indian Association in Calcutta
    Ans:Surendranath Banerjee
  19. Who led the Indian Civil Service agitation
    Ans:Surendranath Banerjee
  20. Who criticized Indian National Congress as an organization representing only a microscopic minority
    Ans:Lord Dufferin
  21. Who published the paper paridarsak
    Ans:Bipin Chandrapal
  22. ‘Satayamevajayate’ is taken from
    Ans:Mundakopanishad
  23. Who composed the work ‘Milindapanha’
    Ans:Nagasena
  24. The original name of shershasuri
    Ans:Farid
  25. Who was called ‘Lakh Bakhsh’
    Ans:Qutubuddin Aibak
  26. Who was called ‘Periyor’
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  27. Name the publisher of the journal ,’Tahzib ul Akhalaq’
    Ans:Sir Sayyed Ahamed Khan
  28. Who wrote the book ‘An Indian Pilgrim’
    Ans:Subhash Chandra Bose
  29. The Osmania University was set up in Hyderabad to encourage the learning of
    Ans:Urdu
  30. The first Peshwa of Maratha
    Ans:Balaji Viswanath
  31. The Diwan of Travancore who opposed the integration of Travacore into Indian Union
    Ans:Sir C.P.Ramaswami Aiyyar
  32. The Secretary of state department who helped Sardar Vallabhai patel in the integration of princely states into Indian Union
    Ans:V.P.Menon
  33. When di Junagarh join with Indian Union
    Ans:1948 February
  34. Name the Secretary of State for India during the Constitutional Reforms of 1909
    Ans:John Morley
  35. Who founded the Ahmadiya Movement
    Ans:Mirza Gulam Ahamed
  36. Name the reform movement which preached purified Hinduism
    Ans:Aryasamaj
  37. Who was the leader of the college section of Aryasamaj
    Ans:Lala Hans Raj
  38. The first Principal of the Anglo-oriental college
    Ans:Theodore Beck
  39. Who published the paper, ‘Independence’
    Ans:Motilal Nehru
  40. The first interference of the British parliament over the affairs of the English East India Company in India was
    Ans:The Regulating Act of 1773
  41. The first examination of Indian civil services under the supervision of the Board of control was held in
    Ans:1855
  42. Lord Kitchner made reforms in army during the Viceroylty of
    Ans:Lord Curzon
  43. Who founded widows home in Pune in 1896
    Ans:D.K.Karve
  44. The High Courts of Calcutta,Bombay and Madras were established in-
    Ans:1865
  45. The symbol of revolt of 1857
    Ans:Red Lottus and Chappathi
  46. Slavery was made illegal in India in
    Ans:1843
  47. Who founded widows home in Madras in 1898
    Ans:Veeresalingam Pantulu
  48. The Sharda Act was passed in
    Ans:1930
  49. The land revenue system recommended by Munro and Charles reed
    Ans:Ryot wari system
    50 Who is considered as the father of local self government in India-

Ans:Lord Rippon

NO COMMENTS

Leave a Reply