Home QUESTION BANK 50 Valuable questions on Indian History frequently asking for PSC Examinations

50 Valuable questions on Indian History frequently asking for PSC Examinations

0 433

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(19/12/2015)(Set-19B)

  1. Name the place where Maulana Ahmadullah led the revolt of 1857
    Ans:Faiazabad
  2. Who was the exponent of ‘Total Revolution’
    Ans:Jayaprakash Narayan
  3. Who was the only malayalee person associated with the Bombay plan
    Ans:John Mathai
  4. Which is called as the secondary education commission
    Ans:Dr:Mudaliar Commission
  5. When was the Self Respect Movement founded
    Ans:1925
  6. Who introduced the Vernacular press act
    Ans:Lord Lytton
  7. Name the Viceroy who summoned the Shimla conference
    Ans:Lord Wavell
  8. The French headquarters in India
    Ans:Pondichery
  9. Who led the Second Poligar/Palayakker revolt
    Ans:Marudu Pandyan
  10. The women section of Ramakrishna mission was called as
    Ans:Sarada matom
  11. Who is called as “Dayananda of South India”
    Ans:Saint Ramalinga Adikal
  12. Who sacrificed his life for the formation of the separate state of Andhra Pradesh
    Ans:Potti Sriramalu
  13. Name the chairman of the drafting committee of India constitution
    Ans:Dr.B.R.Ambedkar
  14. Who was the local leader of the Champaran Satyagraha
    Ans:Rajkumar Shukla
  15. Who was defeated by Subhash Chandra Bose in the Tripuri session of the Indian National Congress
    Ans:Pattabhi Sita Ramayya
  16. Who was the president of the Indian National Congress during the Quit India movement
    Ans:Maulana Abdul Kalam Azad
  17. Who was the first to consider the revolt of 1857 as India’s first war of national Independent
    Ans:V.D.Savarkar
  18. Name the Governer of Bengal during the battle of Buxar
    Ans:Henry Vansittart
  19. Who was popularly known as ‘Sister Nivedita’
    Ans:Margaratte Elizebath Nobel
  20. Who moved the first resolution in the first session of the Indian National Congress
    Ans:G.Subrahmanya Aiyyar
  21. Name the founder of Calcutta
    Ans:Jobcharnock
  22. In which language did Gandhi publish , ‘My experiments with truth’
    Ans:Gujarathi
  23. The political laboratory of Gandhiji
    Ans:South Africa
  24. The Act that introduced Dyarchyin provinces
    Ans:Montegue-Chelmsford Reforms of 1919
  25. Who claimed Tibet as the original home of the Aryans
    Ans:Dayananda Saraswathi
  26. Who was the first to offer the individual Satyagraha of Gandhiji
    Ans:Vinobabhave
  27. The all party conference were held in
    Ans:1928
  28. Who is called as the ‘lion of Bihar’
    Ans:Kunwar singh
  29. Name the first Muslim president of the Indian national congress
    Ans:Badaruddin Thiyabji
  30. The first European port in India
    Ans:Fort Manual at Cochi
  31. Who was the first Indian women President of the Indian National Congress
    Ans:Sarojini Naidu
  32. The Sikh Guru who founded the Golden temple at Amritsar
    Ans:Guru Arjun Dev
  33. Who introduced the double government in Bengal
    Ans:Robert Clive
  34. The Scottish East India Company was established in
    Ans:1695
  35. What is ‘Subah’
    Ans:Province in Bengal
  36. Which constitutional reforms made the beginning of representative system in India
    Ans:Government of India act of 1892
  37. Name the author of the book ‘Unto the last’
    Ans:John Ruskin
  38. The progressive writers association was founded in
    Ans:1936
  39. Who was associated with the parsi news paper ‘Rast gofter’
    Ans:Dadahbhai naoriji
  40. Who wrote the book’1857’
    Ans:S.N.Sen
  41. When was singh sabha movement founded
    Ans:1873
  42. Name the first Indian president of Theosophical society
    Ans:C.Jinarajadasa
  43. Name the Viceroy of India when the co-operative credit societies act was passed
    Ans:Lord Curzon
  44. The Hindhustan Socialistic Republican Association was founded in
    Ans:1928
  45. The recommendation of the Round table conferences were codified and published in the name of
    Ans:white paper
  46. Who was the chief force behind the Lucknow pact of 1916
    Ans:Balagangadhara Tilak
  47. Who wrote the book , ‘Problems of East’
    Ans:Lord curzon
  48. Who led 17 expeditions in India
    Ans:Mahmud of Gazani
  49. ‘Tamraparni’ stands for
    Ans:Srilanka
    50 In which language Balagangadhara Tilak published the paper, ‘Kesari’
    Ans:Marathi

 

NO COMMENTS

Leave a Reply