Home QUESTION BANK 50Valuable point in Indian History-asking for PSC Examinations(20/12/2015)

50Valuable point in Indian History-asking for PSC Examinations(20/12/2015)

0 442

50-Valuable  Questions in the History of India for  PSC Examiantions(20/12/2015)(Set-20)

 

  1. Name the Viceroy of India during the passing of the first factory act
    Ans:Lord Rippon
  2. Who was responsible for the rise of Bombay into its greatness
    Ans:Gerald Aungier
  3. Who is called as the ‘Nawab Maker’
    Ans:Robert Clive
  4. When did Gandhiji last visit to Kerala
    Ans:1937
  5. The Viceroy who made the ‘Deepawali declaration’
    Ans:Lord Irwin
  6. Name the shortest purana
    Ans:Maarkandeya Purana
  7. Who assumed the title ‘Ghazi’
    Ans:Babar
  8. The Zabti system was started during the time of
    Ans:Shershah
  9. Who was the leader of the revolt against Britain at Mathura in 1857
    Ans:Devisingh
  10. Name the Viceroy of India during the third round table conference
    Ans:Lord Willington
  11. When did Gandhiji found the Netal India Congress
    Ans:1894
  12. Who is called as the African Gandhi
    Ans:KennethKounda
  13. Who was the leader of the khond tribal uprising in Orissa
    Ans:Chakra Bisoi
  14. When was the Congress socialist party found
    Ans:1934
  15. Which constitutional document recommended to separate Burma from India
    Ans:The Government of India Act of 1935
  16. Who signed the Poona pact with Gandhi
    Ans:Dr.B.R.Ambedkar
  17. Why did the congress ministries in provinces resign in 1939
    Ans:In protest against the British declaration about the participation of India in the Second World War
  18. Who founded the forward bloc
    Ans:Subhash Chansdra Bose
  19. Name the first law giver in India
    Ans:Manu
  20. Who wrote the book , ‘Tarikh-i-Firozshahi’
    Ans:Ziauddin Barani
  21. What was the purpose of the third visit of Gandhi in Kerala in 1927
    Ans:Propagation of Khadi and charka
  22. When did the ‘August Revolution’ break out in India
    Ans:1942
  23. Name the Viceroy of India during the second partition of Bengal
    Ans:Lord Mount Batten
  24. When did C.Rajagopalachari make his C.R.Formula on the partition of India
    Ans:1944
  25. In which language Gandhiji published the paper ‘Harijan’
    Ans:English
  26. The policy of the British towards the princely states from 1857 to 1935 is known as
    Ans:Policy of subordinate union
  27. Who was the architect of the policy of Ring fence
    Ans:Warren Hastings
  28. When was the chamber of princes formed
    Ans:1921
  29. Name the largest princely state in India by population and size
    Ans:Hyderabad
  30. Name the railway station from which Gandhiji got out on his way to Pritoria in South Africa
    Ans:Peter Maritsburg
  31. The day Muslim League observe the Direct Action
    Ans:16 August 1946
  32. Who was the leader of the Rampa revolts held in Andrapradesh
    Ans:Alluri Sitarama Raju
  33. The last Charter Act passed in
    Ans:1853
  34. Gandhiji returned the Kaiser-i-Hind award to protect against
    Ans:The Jalian Walabagh Massacre
  35. Which was the Court language of Hyderabad Nizam
    Ans:Urdu
  36. Who introduced the ‘trial and error’ law in revenue system
    Ans:Warren Hastins
  37. Name the Governor General who called himself the ‘Tiger of Bengal’
    Ans:Lord Wellesly
  38. Who established a system of centralized control ,known as Non-Regulation System
    Ans:Lord Delhousie
  39. The Governor General of India when the India Penal Code was enacted
    Ans:Lord Canning
  40. When did Gandhiji take the oath of eternal celibacy
    Ans:1906
  41. Name the Constitutional Reform which granted separate electorate for Muslims
    Ans:Minto-morley Reforms of 1909
  42. Who pointed out the Aryan invasion as the main cause for the decline of the Harappan culture
    Ans:Mortimer Wheeler
  43. Who gave information about the Black hole tragedy in Bengal
    Ans:Holwell
  44. Who transalated the autobiography of Gandhiji into English
    Ans:Mahadev Desai
  45. Name the Act which which introduced Dyarchy in the centre
    Ans:Government of India Act of 1935
  46. Who was the first Parsi President of India National Congress
    Ans:Dadabhai Naoroji
  47. Who founded ‘Tatwabodhini Sabha’
    Ans:Debendranath Tagore
  48. The headquarters of Ramakrishna Mission other than Belur
    Ans:Mayavati in Almora
  49. Who founded the Fort William College in Calcutta
    Ans:Lord Wellesly
  50. The period mentioned in the autobiography of Gandhiji
    Ans:1869-1923

NO COMMENTS

Leave a Reply