Home QUESTION BANK 65 Important questions appearing for PSC Examinations

65 Important questions appearing for PSC Examinations

0 435
  1. Who organized the secret society of ‘Lotus and Dagger’ for the liberation of Indiafrom the British –
    Ans:Aurobindo Ghosh
  2. Which Ministry conducts the decennial Census in India –
    Ans:Ministry of Home Affairs
  3. Which was the only Indian city to be bombed by Germany during the First World War
    Ans:–Chennai
  4. Indian Constitution adopted the concept of basic structure from the Constitution of
    Ans:– USA
  5. What is the name of the area encircling the Earth near equator where the northeast & southeast trade winds come together –
    Ans: Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ)
  6. Which river connects the Great Lakes of America with the Atlantic Ocean –
    Ans:St. Lawrence River
  7. Which social welfare scheme was launched on 1 April 1999 by combining the erstwhile programmes namely IRDP,DWCRA,SITRA,TRYSEM &MWS –
    Ans:Swarnajayanthi Gram Swarozgar Yojana( SGSY)
  8. Which social networking service has been described as ‘the SMS of the Internet’ –
    Ans:Twitter
  9. During which epoch in the age of Earth the creatures resembling man first appeared –
    Ans:Pleistocene
  10. Which range of the Himalayas is composed of sedimentary rocks –
    Ans:Sivaliks(Outer Himalayas)
  11. Who was the first women to win the Booker Prize in 1970 –
    Ans:Bernice Rupens
  12. What is the name of floodplains and foothills of the Eastern Himalayas –
    Ans:Duras
  13. Which river flows in to the Wular lake of Kashmir –
    Ans: Jhelum
  14. Which country has the lengthiest academic year –
    Ans: China
  15. Which Act brought the East India Company’s rule in India under the control of British government –
    Ans:Pitt’s India Act (1784)
  16. The criminal code applicable to which Indian territory is the Ranbir Penal Code –
    Ans:Jammu & Kashmir
  17. Who was the first Indian to win a Gold medal in the Asian Games –
    Ans:Lavy Pinto
  18. Which is the only continent to be devoid of any active volcanoes –
    Ans:Australia
  19. Who is the author of famous article ‘More than 100 Million Women are Missing’ –
    Ans:Amartya Sen
  20. Detergents are sodium or potassium salts of –
    Ans:Sulphonic acid
  21. The princely state of Jhansi was annexed by the British in the year –
    Ans:1853
  22. Who was described by the British as ‘a marvellous  guerilla warrior’ –
    Ans:Tantia Tope
  23. In which state is the Narora Atomic Power Station –
    Ans:Utter Pradesh
  24. The proverty  alleviation seheme ‘Antyodaya Anna Yojana’ was launched on –
    Ans:25 December 2000
  25. Aurobindo Ghosh was arrested and trailed in which case –
    Ans:Allipore Conspiracy Case
  26. International Yoga Day is observed on –
    Ans: June 21
  27. Who was the first President of the Nair Service Society –
    Ans:K.Kelappan
  28. Who was the first General Secretary of Nair Service Society –
    Ans: Mannathu Padmanabhan
  29. Who was the founder of Samatva Samajam –
    Ans: Vaikunda Swamikal
  30. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha –
    Ans:Sardar Vallabhai Patel
  31. Who is known as the Father of local self  government in India –
    Ans:Lord Ripon
  32. Which mountain ghat connects Kerala with Coorg –
    Ans: Perambadi Pass
  33. Which channel separates the Andaman & Nicobar islands –
    Ans: 10 degree channel
  34. Nagarjuna Sagar Dam is built across the river –
    Ans:Krishna
  35. Who was the first Sulthan of Delhi –
    Ans:Qutbuddhin Ibak
  36. What is the basic principle of India’s foreign policy –
    Ans: Non – alignment
  37. Which part of the Constitution contains the concept of ‘Welfare State’ –
    Ans: Directive Principles
  38. Which central scheme was restructured as the National Rural Livelihood Mission (NRLM) –
    Ans:Swarnajayanthi Gram Swarozgar Yojana (SGSY)
  39. Who was the first Chairman of the National Human Rights Commission –
    Ans:Justice Ranganath Misra
  40. Which article of the Constitution contains provision for providing free legal services for the citizens –
    Ans:Article 39(a)
  41. Operation Raahat was carried out by the Indian Armed Forces to evacuate Indian citizens from –
    Ans:Yemen
  42. Which program’s motto is ‘Zero Defect Zero Effect’ –
    Ans:Make in India
  43. Pradhan Mantri Mudra Yojana is associated with which field –
    Ans:Small entrepreneurs
  44. Name the multilateral development bank operated by the BRICS states –
    Ans:New Development Bank
  45. Which Indian state’s dance form is Gaudiya Nritya –
    Ans:West Bengal
  46. Which is the identifying given to the Income Tax payers by the Department –
    Ans:Permanent Account Number (PAN)
  47. Which places are connected by the National Waterway Number- 3 –
    Ans: Kottappuram – Kollam
  48. When the days and nights are equal in both the hemispheres of the Earth, it is called –
    Ans:Equinox
  49. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate –
    Ans:Jupiter
  50. In 1956 Kerala state was formed with how many districts –
    Ans: 5
  51. Who was the only Indian President elected unopposed –
    Ans:Neelam Sanjeeva Reddy
  52. Halley’s Comet appears once in ………..years –
    Ans:76 years
  53. The leader who became Chief Minister in Travancore, Thirucochi, and Kerala –
    Ans:Pottom Thanupillai
  54. Who was the First Indian to score a century in Test Cricket –
    Ans: Lala Amarnath
  55. What is the present name of the ‘Parsons Point’ –
    Ans: Indira point
  56. What was the official language of the Delhi Sulthans –
    Ans: Persian
  57. In a parliamentary democratic system , who is known as ‘the Shadow Prime Minister’ –
    Ans:The leader of opposition
  58. What is the main chemical component of election ink, which is applied to the forefinger of voters during elections –
    Ans:Sliver nitrate
  59. In which year was the Banking Ombudsman Scheme first introduced in India –
    Ans:1995
  60. In which Indian city was declared as country’s first ‘Kerosene- free city’ in June 2014 –
    Ans:Delhi
  61. In which Indian stateis the Intanki National Park situated –
    Ans: Nagaland
  62. Which British Viceroy inaugurated the Indian Parliament House on 18 January 1927 –
    Ans:Lord Irwin
  63. Who served as the first Acting President of India in 1969 May –
    Ans:V.V.Giri
  64. Which city hosted the world’s first motor rally in 1887 –
    Ans:Paris
  65. Which viral disease was historically known as ‘Bronze John’ –
    Ans:Yellow Fever

NO COMMENTS

Leave a Reply