Home GK PSC QUESTIONS 2016 ON PUBLIC POLICY CLIMATE CHANGE ETC.FOR LDC EXAM

PSC QUESTIONS 2016 ON PUBLIC POLICY CLIMATE CHANGE ETC.FOR LDC EXAM

0 579

Public Policy,Climate Change,Latest Economic Data

Following Climate questions are un avoidable part for psc questions 2016.Some Questions are surely appearing from

Climate Latest Economy etc.for psc exam 2016.This is also treasury general knowledge.These type important general

knowledge questions are good source PSC Questions 2016

  1. Which ministry sponsors Government Goodwill Delegation of Members of parliament to other countries
    Ans:Parliamentary affairs
  2. The youth parliament scheme was first introduced in the scools of —in 1966-67
    Ans:Delhi
  3. In which districts of Odisha, the Bhitarkanika resorts National park situates
    Ans:Kendrapara
  4. Which part of Indian constitution is considered as “Fundamental in governance of the country”
    Ans:Part-4
  5. Who,according to constitution advises the President in governance
    Ans:Prime Minister
  6. What is the name of the newsletter brought out by Cabinet Secretariat on matters relating to performance management in government
    Ans:Performance matters
  7. To fullfillthe obligations enunciated in the chemical weapon convention ,a national authority was set up in India .Name it
    Ans:NACWC(National Authority Chemical Weapons Convention)
  8. The procedure and ground for the removal of CAG from his office are the same as for a—
    Ans:Supreme court judge
  9. The report of the CAG relating to the accounts of a state shall be submitted to—
    Ans:Governor
  10. The article that empowers the government to create an All India Service is—
    Ans:312
  11. By the extension of two percent interest subsidy,what is the rate of increase in exports the central government targeted as per the Foreign Trade Policy-2012
    Ans:11%
  12. Annual finace statements is the part of of—
    Ans:Union Budget
  13. What is the percentage of growth of Agriculture and food in GDP during 2011-12
    Ans:13.9
  14. Which is the parameter used to measure industrial growth
    Ans:Index of Industrial Production
  15. The overall rank of India in the Banking of Environmental performance is —
    Ans:122 out of 132 countries
  16. What are three outcome indicators those indicate remarkable gains in the field of sustainable development in India
    Ans:Life expectancy increases in forest cover and literacy among young women
  17. During 1961-2003 global average sea levels rose by—per year
    Ans:1.8mm
  18. Which organization is responsible for the development of infrastructure and train manpower for strong defence technology base
    Ans:DRDO
  19. Sarva Shiksha Abhiyan was launched in–
    Ans:2001-
  20. Which was the programme under SSA that focused to address obstacles to girls education
    Ans:NPEGEL(National Programme for Education of Girls at elementary level)
  21. Which article in the Constitution provides for free and compulsory education in the age group of six to fourteen years
    Ans:21A
  22. Which project aims to provide an impetus to achieving the goal of a fully literate society engaged in lifelong learning
    Ans:Sakshar bharat
  23. Indian Constitute of Advanced Study is situated at—
    Ans:Shimla
  24. India is a member of the World Intellectual Proprty Organization since —
    Ans:1976
  25. The first electricity supply system in India was commissioned during 1897 in—
    Ans:Darjeeling
    PSC QUESTIONS 2016 ON ECONOMIC DATA

    Economic questions plays an important role in psc questions

    2016.Economy is the interesting part for setting questions for

    psc examinations.That may be differant awards,changes in

    economy and differant forums for economic progress

    etc.Surely this part will have a number questions for PSC

    Questions 2016

  26. How many billions unit(BU)of the power had been imported from Bhutan to India during 2010-11
    Ans:5.61
  27. Which award is known alternatively as Green Oscar
    Ans:Panda Award
  28. Banking Ombudsman is directly under the control of —
    Ans:RBI
  29. The upperlimit of income in rural areas for applying loan under DRI scheme is
    Ans:Rs.18,000
  30. The SJSRY scheme is funded by central and state government on a ratio of—
    Ans:3:1
  31. The National Housing Bank started its operations in India in the year–
    Ans:1988 July
  32. How much amount did the EXIM Bank receive from central government during the year 2009-10
    Ans:Rs.300 crore
  33. Which social security scheme was started in October 2007 for rural landless households
    Ans:Aam Admi Bima Yojana
  34. What is the share of rice production in lakhs MTs during crop year 2009-10
    Ans:891.1
  35. The national level consumers co-operative organization in India is—
    Ans:NCCF(National Consumer Cooperative Federation)
  36. What is CONFONET
    Ans:Computerisation and Computer network of consumer for in the country
  37. “Jago Grahak Jago”is a slogan related to
    Ans:Consumer awareness
  38. Food and Civil supplies department in consultation with Postal department issued a post card to disseminate consumer awareness .name it
    Ans:Megdoot post card
  39. The scheme for Hallmarking of gold jewellery was launched in—
    Ans:2000
  40. Ordinary Portland,Portland Pozzolana Portland blast furnace slag are varieties of—
    Ans:Cement

    PSC QUESTIONS 2016   FOR PUBLIC POLICY

    Differant head of nations sit together and make some public policy on differant

    matters such as terrorism,environment,culture peace of world ,differant health

    related matters etc.Conduct differant meetings at differant places.And also give

    help to those country which are very poor.Such public policy making related

    things plays an important sections in psc questions 2016

  41. The production of cigarettes in India during 2009-10 was —
    Ans:90217 million number
  42. The largest integrated Aliumina –Aluminium plant complex in India is —
    Ans:NALCO
  43. The aggregate long term weather of any place is known as—
    Ans:Climate
  44. What is the average difference between night time low temperature and afternoon high temperature in deserts
    Ans:17 degree
  45. How many percentage of total solar insolation does the earth absorb
    Ans:About 47 percentage
  46. A belt of low pressure known as intertropical convergence zone (ITCZ) lies along the
    Ans:Equator
  47. For every 1000 meters elevation ,the drop in temperature in a mountain is—
    Ans:6.5 degree celsius
  48. Which climate type is distinguished by warm to hot ,dry summers and cool to mild ,fairly wet winters
    Ans:Mediterranean climate
  49. Rub-al-Khali desert is in—
    Ans:Saudi Arabia
  50. The solar energy absorbed by earth’s surface is emitted back as —
    Ans:Infrared radiation

NO COMMENTS

Leave a Reply