Home GK Bharatheeya Sangeetham -Tips for PSC Examinations

Bharatheeya Sangeetham -Tips for PSC Examinations

0 782

220px-Ashton_ABG

31Questions and their answers  on Bharatheeya Sangeetham-valuable tips for psc examinations

 The following details give an outlook for Bharatheeya sangeetham and its relation with psc examinations.No.of questions are appearing for psc examinations from the section Bharatheeya Musics.That is study sangeetham,get marks for psc examinations

 

  1. Name the vedam which is known as the origin of Bharatheeya music
    Ans:Sama Vedam
  2. Name the seven basic swarams
    Ans:Shadjam(Sa),Rishabam(Ri),Gandharam(Ga),Madyamam(Ma),Panchamam(Pa),Daivadam(Da),Nishadam(Ni)
  3. Number of basic ragam in carnatic sangeeth
    Ans:72
  4. Name the basic ragas in carnatic sangeeth
    Ans:Melakartha Ragams
  5. Name the personality who was behind the modern carnatic sangeeth
    Ans:Venkitamaki
  6. Name the main two sections in Bharatheeya Sangeetam
    Ans:Carnatic Sangeetham and Hindustani
  7. Whose work is ‘Sangeetha Ratnakaram’
    Ans:Sharngdaran
  8. Father of Carnatic Sangeeth
    Ans:Purandara Dasan
  9. Basic raga in the study of Carnatic Sangeeth
    Ans:Mayamalava Goulam
  10. Who formulated the Basic raga in the study of Carnatic Sangeeth,Malava Goulam
    Ans:Purandaradasan
  11. Name the carnatic ragams sing in the morning
    Ans:Bhoopalam,Malayamarutham,Malahari,Gouri
  12. In which time ‘Bilahari,Saveri,Deva Manohari ragams sing
    Ans:The first yamam of the day
  13. Name the ragams sing in the second yamam
    Ans:Madyamavadi,Sarangam,Sree
  14. Name the ragams sing in the evening
    Ans:Hindolam,Kapi,Canada
  15. Name the ragam sing in the night time
    Ans:Shankarabharanam,Kalyani,Nattakurinchi,
  16. At what time ,’Panthuvarali,Neelambari,Aananda Bhairavi ragams’ sing
    Ans:Night
  17. Name the carnatic ragams sing at any time of the day
    Ans:Mohanam,Kamboji
  18. Who started Keerthanas in Carnatic Sangeeth
    Ans:Thalapakkam Annamacharyar
  19. Name the three stars in carnatic Sangeeth
    Ans:Syamasasthri,Thyaharajan,Muthuswamideeshithar
  20. Who presented ‘Swarajathi’ music tales in carnatic sangeetham
    Ans:Syamasasthri
  21. Who created the ragams named

Ans: ‘Malayamarutham,Mayura dwani,Nalinakanthi
Thyaharajan

  1. Who used violin for the first time in Sangeeth Kacheri
    Ans:Muthuswami Deeshithar
  2. Name the creator of Pancha Ratna Keerthanam
    Ans:Thyaharajan
  3. Name the creator of ‘Hamsa Dwani Ragam
    Ans:Ramaswami Deeshithar
  4. Name the place where Thyaga Raja sangeetholsavam takeplace in each year
    Ans:Thiruvayyar in Tamilnadu
  5. At what name Thana Misra is famous in music world
    Ans:Thansen
  6. Which emperors musician is Thansen
    Ans:Akbar
  7. Name the Guru of Thansen
    Ans:Swami Haridas
  8. Who gave the name Thansen
    Ans:Gwalior King Vikramjith
  9. Name the Hindustani ragam considered to be created by Thansen
    Ans:Miyanki Eyodi,Miyanki Sarang,Miyanki Malhar
  10. Name the common musical instrument used in carnatic and Hindustani Music
    Ans:Thamburu

NO COMMENTS

Leave a Reply