Home GK

0 1583

snd

Miracles of Sounds in psc examinations

Let us study some psc tips about sounds ,sounds may be sweet ,hard ,irritating ,moderate level .By the following points we can study the different  characteristics of sound which is more helpful in psc examinations.Acquire the rank marks lies behind the different types of sounds ,then sound plays miracles in your life.

  1. Study of sound is known as
    Ans:Acoustics
  2. From which parts of human beings the sound is produced
    Ans:Larynx
  3. At what type of waves the sounds are passing through gas and liquids
    Ans:Longitudinal waves
  4. At what type of waves the sounds are passing through hard substance
    Ans:Transverse waves
  5. Name the unit to record sounds
    Ans:Decibel
  6. Name the unit to record the frequency of sounds
    Ans:Hertz
  7. The velocity of sounds in the normal temperature of air
    Ans:340 m/s
  8. The velocity of sounds in the water
    Ans:1435 m/s
  9. The range of hearing capacity of human beings
    Ans:20 hz-20000 hz
  10. The tender sounds that can be heard to human beings
    Ans:0 decibels in 3000 tunes
  11. The sound waves known below 20hz
    Ans:Infrasonic
  12. The sound waves known above 20000hz
    Ans:Ultrasonic
  13. Name the term used to represent the double the speed of sounds
    Ans:Supersonic
  14. What is meant by hypersonic
    Ans:Five folds of sound velocity
  15. The term used to represent the half speed of sound
    Ans:Subsonic

    Sounds Importance in PSC Examinations

    ssssssss

    Differant types psc questions can be expected from this sections.That may be vital for rank making point of view .Study each and every points from this sections to improve your capability in this section for attending psc on line examination point of view too.

  16. What is the use of Mac number
    Ans:To record the speed of planes and missiles
  17. One mac number is equal to
    Ans:340 m/s(Velocity of sounds in air)
  18. Name the creatures used their sound to remove the obstacles of their journey and also to know their presence to prey
    Ans:Vulture and Dolphin
  19. Name the instrument used to detect the depth of ocean
    Ans:Sonar
  20. Name the term used to the returned sound after hitting various surfaces within one tenth of seconds
    Ans:Reflection
  21. Whispering gallery ,the best example for sound reflection is situated in which place
    Ans:St:Cathedral in London
  22. Up to what time the heard sound is remains in the ear
    Ans:one tenth of seconds
  23. Name the instrument used to the graphical representation of sound
    Ans:Oscilloscope
  24. The equipments used to the observation of internal organs and taking picture of it
    Ans:Ultrasound scanning
  25. Why the sound not heard in moon
    Ans:Due to the lack of air
  26. Name the instrument used to the sound experiments
    Ans:Sonometre
  27. Name the repeated reflected sounds heard after hitting various objects
    Ans:Reverberation
  28. The sound range which is harmful hearing
    Ans:Above 120dB
  29. The permitted sound range in the human habitat
    Ans:50 dB in day time and 40 dB in night time

 

 

 

 

 

0 516

  xx

Plane Services and Related Countries-sure question for psc examinations

 One of the most important sections in the psc examination is the following details.Surely one questions will appear from this section for any psc examinations .And it is the sure collection of psc question bank.Without any doubt study this details thoroughly that means you get one marks for any psc examinations

  1. Ithihad Airways-UAE
  2. Emirates-UAE
  3. Aftrikiya Airways-Libia
  4. Middle East Airlines-Lebanon
  5. Druke Air-Bhootan
  6. Royal Khamar Airlines-Kambodia
  7. Kathe Pacefic-Hongkong
  8. Aeriana Afghan Airlines-Afghanisthan
  9. Quandas-Australia
  10. Gulf Air-Begrein,Oman
  11. Viman-Bengladesh
  12. Brussels Airlines-Belgium
  13. Maya Island Air-Belis
  14. Hemus Air-Belgaria
  15. Lan Airlines-Chili
  16. Aviansa-Columbia
  17. Laksa-Costorica
  18. Air Pacefic-Figi
  19. Lufthansa-Germany
  20. Olimbic Airlines-Greece
  21. Heva Bora Airways-Democratic Republic of Congo
  22. Malev-Hangary
  23. Garuda-Indonessia
  24. Air Links,Riyan Air-Aireland
  25. Air Asthana-Kasakisthan
  26. Asiana Airlines-South Korea
  27. Air Baltic-Lathvia
  28. Flylal-Lithwania
  29. KLM-Netherland
  30. Koppa Airlines-Panama
  31. Aerofloat-Russia
  32. Get Airways-Serbia
  33. Andria Airways-Slovenia
  34. Iberia-Spain
  35. Virgin Atlantic-Britain

Pluna-Uruguay

0 775

220px-Ashton_ABG

31Questions and their answers  on Bharatheeya Sangeetham-valuable tips for psc examinations

 The following details give an outlook for Bharatheeya sangeetham and its relation with psc examinations.No.of questions are appearing for psc examinations from the section Bharatheeya Musics.That is study sangeetham,get marks for psc examinations

 

  1. Name the vedam which is known as the origin of Bharatheeya music
    Ans:Sama Vedam
  2. Name the seven basic swarams
    Ans:Shadjam(Sa),Rishabam(Ri),Gandharam(Ga),Madyamam(Ma),Panchamam(Pa),Daivadam(Da),Nishadam(Ni)
  3. Number of basic ragam in carnatic sangeeth
    Ans:72
  4. Name the basic ragas in carnatic sangeeth
    Ans:Melakartha Ragams
  5. Name the personality who was behind the modern carnatic sangeeth
    Ans:Venkitamaki
  6. Name the main two sections in Bharatheeya Sangeetam
    Ans:Carnatic Sangeetham and Hindustani
  7. Whose work is ‘Sangeetha Ratnakaram’
    Ans:Sharngdaran
  8. Father of Carnatic Sangeeth
    Ans:Purandara Dasan
  9. Basic raga in the study of Carnatic Sangeeth
    Ans:Mayamalava Goulam
  10. Who formulated the Basic raga in the study of Carnatic Sangeeth,Malava Goulam
    Ans:Purandaradasan
  11. Name the carnatic ragams sing in the morning
    Ans:Bhoopalam,Malayamarutham,Malahari,Gouri
  12. In which time ‘Bilahari,Saveri,Deva Manohari ragams sing
    Ans:The first yamam of the day
  13. Name the ragams sing in the second yamam
    Ans:Madyamavadi,Sarangam,Sree
  14. Name the ragams sing in the evening
    Ans:Hindolam,Kapi,Canada
  15. Name the ragam sing in the night time
    Ans:Shankarabharanam,Kalyani,Nattakurinchi,
  16. At what time ,’Panthuvarali,Neelambari,Aananda Bhairavi ragams’ sing
    Ans:Night
  17. Name the carnatic ragams sing at any time of the day
    Ans:Mohanam,Kamboji
  18. Who started Keerthanas in Carnatic Sangeeth
    Ans:Thalapakkam Annamacharyar
  19. Name the three stars in carnatic Sangeeth
    Ans:Syamasasthri,Thyaharajan,Muthuswamideeshithar
  20. Who presented ‘Swarajathi’ music tales in carnatic sangeetham
    Ans:Syamasasthri
  21. Who created the ragams named

Ans: ‘Malayamarutham,Mayura dwani,Nalinakanthi
Thyaharajan

  1. Who used violin for the first time in Sangeeth Kacheri
    Ans:Muthuswami Deeshithar
  2. Name the creator of Pancha Ratna Keerthanam
    Ans:Thyaharajan
  3. Name the creator of ‘Hamsa Dwani Ragam
    Ans:Ramaswami Deeshithar
  4. Name the place where Thyaga Raja sangeetholsavam takeplace in each year
    Ans:Thiruvayyar in Tamilnadu
  5. At what name Thana Misra is famous in music world
    Ans:Thansen
  6. Which emperors musician is Thansen
    Ans:Akbar
  7. Name the Guru of Thansen
    Ans:Swami Haridas
  8. Who gave the name Thansen
    Ans:Gwalior King Vikramjith
  9. Name the Hindustani ragam considered to be created by Thansen
    Ans:Miyanki Eyodi,Miyanki Sarang,Miyanki Malhar
  10. Name the common musical instrument used in carnatic and Hindustani Music
    Ans:Thamburu

0 719

Model Questions for LDC Examinations

The following are the questions appearing different PSC Examinations.Certain questions are repeating in PSC Examination.So it is very good to study the previous question papers.

  • Who is considered as the Father of Modern Psychology
    Ans:Sigmund Freud
  • Who is the Man-the Maker of his own Destiny
    Ans:Swami Vivekananda
  • The technique adopted to find out the level of acceptability of an individual by the members of a group is
    Ans:Sociometry
  • Par sec is unit of
    Ans:Distance
  • Detergents are sodium or potassium salts of
    Ans:Sulphonic Acid
  • The ultimate source of energy is
    Ans:Sun
  • Non metals are generally bad conductors of electricity .However graphite is a good conductor of electricity because it
    Ans:is brittle
  • Thiokol is a
    Ans:Synthetic Rubber
  • Kangaroo is the main animal of
    Ans:Australia
  • In copper production —-leads the globe
    Ans:China
  • Ajmer in Rajasthan is a great pilgrim centre of
    Ans:Muslims
  • Coffee is an important source of income of
    Ans:Kenya
  • Who wrote Asian drama
    Ans:Gunnar Mirdayal
  • Name the book written by Rabindranath Tagore
    Ans:Gora
  • Name the key to Indian pre-historic archaeology
    Ans:Harappa
  • The ‘Navaretnas’ lived during the period of
    Ans:Gupthas
  • The Ashtadigajas belonged to —dynasty
    Ans:Vijayanagara
  • Kandalur Salai is an ancient university of
    Ans:Pandyas
  • The Chinese traveler Hiuen Tsang visited the pilgrim centre of—in South India
    Ans:Kanchi
  • Din-Ilahi is a religion founded by
    Ans:Akbar
  • Name the only Malayalee President of the All India Congress Committee
    Ans:Sir C Shankaran Nair
  • The revolt of 1721 at—-is the first attempt against foreign domination from the south
    Ans:Attingal
  • The —company was last to leave India after Independence
    Ans:Portuguese
  • Who is known as the Gandhi of Kerala
    Ans:K Kelappan
  • Name the Malayalee editor of ‘Ganhiji’s Young India’
    Ans:George Joseph
  • The right to work or the right to aliving wage had been included among the fundamental rights ,based on the 1931 Resolution of the congress which met in—
    Ans:Karachi
  • —had outlined a strategy of non-cooperation in his manifesto,HINDSWARAJ as early as 1909
    Ans:Gandhiji
  • Name the Grand old man of Indian Nationalism
    Ans:Dadabhai Naoroji
  • The Doctrine of lapse was introduced by
    Ans:Delhousie
  • The non-brahmin movement begun by Dr.T.M.Nair became a mass movement under
    Ans:E.V.Ramaswami Naicker
  • As part of the Vaikom Satyagraha ,a savarna jatha was organized under the leadership of
    Ans:Manath Padmanabhan
  • The temple entry proclamation was issued by
    Ans:Chithira Tirunal
  • The Malayalam lullaby ‘Omanathinkal Kidavu was written by’
    Ans:Irayimman Tampi
  • The painting ‘Mysore Kheda’was drawn by
    Ans:Raja Ravi Varma
  • Robert Bristow is the architect of the port at
    Ans:Cochin
  • Herman Gundert who enriched Malayalam language is a
    Ans:Missionary
  • The increase in agricultural production in 1971 resulted in a wheat revolution .It is referred to as the Green Revolution .Who was the Prime minister at that time
    Ans:Inira Gandhi
  • Who was the first non-congress Prime Minister of India
    Ans:Morarji Desai
  • In 1974 India surprised the world by exploding a nuclear device’ in an under ground test in—state
    Ans:Rajasthan
  • The first South Asean Association for Regional Co-operation(SAARC)held its first summit of the Heads of seven states
    Ans:Dhaka
  • The most popular social welfare scheme adopted in India is
    Ans:
  • Which plan envisaged a frontal attack on poverty and at the same time self reliance in science and technology
    Ans:Fifth plan
  • ‘A tree for every child ‘programme was launched during the —Five year Plan
    Ans:Sixth
  • Panchayati Raj envisages a
    Ans:Three tie system
  • The cheapest transport in India is
    Ans:Water Transport
  • Public health and sanitation under the India constitution fall in —list
    State list
  • The SC/St people are specified in—articles of the Indian constitution
    Ans:341 and 342
  • The oldest of the existing news paper
    Ans:Bombay Samajar
  • When was the TPS formulated(Technology Policy Statements)
    Ans:1983
  • The sword of Velu Tampi Dala Dalava(1809) which was missing had been located in the National Museum, New Delhi who located it
    Ans:T.P Sankaran Kutty Nair
  • Varika Varika Sahajare—these Malayalam poetic lines had been written by
    Ans:Amsi Narayana Pillai
  • The largest planet is
    Ans:Jupiter
  • Forint is the monetary unit of —country
    Ans:Hungary
  • Name the capital of Switzerland
    Ans:Berne
  • The Chairperson of the National Human Rights Commission shall be
    Ans:Rtd.Chief Justice of India
  • The punishment for intentionally insulting a member of SC/ST is imprisonment for a period of
    Ans:6 months to 5 year

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 644

Model Questions for LDC Examinations

The following are the questions appearing different PSC Examinations.Certain questions are repeating in PSC Examination.So it is very good to study the previous question papers.

 

  1. Open door policy in China was announced by

    Deng Xiaoping

  2. Person who is known as the George Washington of South Africa

    Simon Boliver

  3. First ISO certified police station in Kerala

    Koxhikode Town

  4. Grass land found in Africa

    Savanna

  5. Venue of 2016 Olympics

    Rio-de-Janeiro

  6. The operation made by America immediately after the attack of the world trade centre

    Operation Infinite Justice

  7. First Eco town in India

    Panipat

  8. Banana Republic means

    countries with political instabilities

  9. The ‘Dreams from my father’ is written by

    Barak Obama

  10. Julia Gillard is the first woman prime minister of

    Australia

  11. Father of modern Indology and the founder of Asiatic Society

    Sir William Jones

  12. The great among the Portuguese viceroys in India

    Albuquerque

  13. Founder of Prarthana Samaj

    Athmarang Pandurang

  14. The person known as Periyar

    V.Ramaswamy Naicker

  15. The famous horse of Rana Pratap

    Chetak

  16. How many times Gandhiji became the president of Indian national congress

    Once

  17. Who abolished Privy Purse

    Indira Gandhi

  18. The Railway Strike 1974 was led by

    George Fernandes

  19. Anti-Arrack movement originated in

    Andhra Pradesh

  20. Drain theory belongs to

    Dadabhai Naoroji

  21. National water way no.3 connects

    Kottapuram-Kollam

  22. Push and pull factors are responsible for

    Migration

  23. Which writ is issued by the supreme court when an office holder is not doing his legal duties

    Mandamus

  24. If the total strength of the Loksabha is 545 and 300 members are present at the time of voting special majority requires

  25. As per 73rd constitutional amendment 29 subjects are transferred to local bodies from

    11th schedule

  26. ‘Agent orange’ is a

    Pesticide

  27. People who live with instrument like contact lens,insulin pumps etc.are called

    Cyborg

  28. The scientist who developed ballistic science

    Kalvin Godard

  29. Study of life in outer space is called

    Exobiology

  30. The first space station in the world

    Salute 1

  31. Cell used in mobile phones

    Lithium Iron Cell

  32. Medulla Oblongata is connected with the control of

    heart beat

  33. The unmanned aerial vehicle for counter insurgency operations developed by DRDO

    Lakshya

  34. The first satellite launched by India

    Aryabhata

  35. Raman Science Centre Planetarium is situated at

    Nagpur

  36. Cyber laws are included in

    Concurrent list

  37. Second Generation Human Rights include

    Social economic &Cultural rights

  38. Maximum period in which the information has to be given to the applicant according to the Right to information Act

    35 days

  39. Total number of members in the National Human Rights Commission

    5 members

  40. Whose birthday is celebrated as the National Sports Day in India

    Dhyan Chand

  41. The world Social Forum was formed mainly to resist

    Globalisation

  42. Kyoto Protocol is related to

    emission of green house gas

  43. Who is the author of the novel ‘Alchemist’

    Paulo Coelho

Surely asking G.K.Questions in LDC Examinations

World Literature-Pen-names

  • Henry-William Sidney Porter
  • Mark Twain-Samuel Lang horn Clemants
  • George Orwell-Eric Arther Blaire
  • Maxim Gorky-Alaksy Maximovich Peshkov
  • Saki-Hector Hug Manro
  • Pablo Neruda-Rayas Basolto
  • Voltaire-Frankoyis Mary Aro
  • Louis Karol-Charles Ludvig Dojson
  • George Eliot-Mary Aan Evans
  • Moliar-Yeen Baptist Pokilin
  • Mary Best Makot-Agatha Christy
  • Bose-Charles Dickens
  • Herge-Georges Remi
  • Paul French-Issac Asimov

Characters and Creators

  • Shelak Holms-Arther Konal Doyal
  • Don Quicksot-Servantis
  • Sorba-Nikose Kasansakis
  • Tomsoyar-MarkTwain
  • Jeen valgin-Victor Hugo
  • Frankenstin-Mary Shelly
  • K-France Kafka
  • Kim,Mougly-Rudyard Kippling
  • Oliver Twist-Charles Dickens
  • Drakula-Bram stocker
  • Count of Montichristo
  • Hary Porter-J.K.Rouling

Famous Autobiography in Malayalam

  • Arangu Kanatha Nadan-Thikodiyan
  • Ente Nadukadathal-Sodeshabimani
  • Ente Jeevithakada-A.K.G
  • Ente Vakeel Jeevitam-Thakazhi
  • Ene Vazhiyambalam-S.K.Pottekad
  • Ethirpu-Kesavadev
  • Kazhinja Kalam-K.P.Kesava Menon
  • Kozhinja Elakal-Mundassery
  • Kanneerum Kinavum-V.T Bhatathiripad
  • Kaviyude Kalpadukal-P.KunjiRaman Nair
  • Ormayude Olangal-G.Sankara Kurup
  • Ormayude Arakal-Basheer
  • Njan-N.N.Pilla
  • Smarana Mandalam-P.K.Narayana Pilla
  • Thudikkunna Thalukal-Changampuzha
  • Service Story-Malayatur
  • Athma Katha-EMS
  • Kavya Lokha Smaranakal-Vailopilly
  • Ente Kudippum Kidappum-Fr.Vadakkan
  • Anubhavangalude Sangeetham-Pavanan
  • Jeevitha Samaram-C.Kesavan
  • Ente Kathayillaymakal-A.P.Udayabhanu
  • Ente Balyakala Smaranakal-C.Achuthamenon

 

 

0 647

TYPICAL MODEL LDC QUESTION

Workout this model questions clearly,that will become good exercise  for the forthcoming LDC Examinations.Following questions were taken from different sections of General Knowledge.

  1. Atoms can be sorted according to their mass by the help of instrument

    Ans:Spectrometre

  2. Aluminium,Copper,magnesium and manganese are the constituent element of the alloy

    Ans:tool steel

  3. Heavy water boils at a temperature of —degree Celsius

    Ans:101.4

  4. Which compound is used in nasal drops as an antisceptic

    Ans:aceleldehyde

  5. Unit of time is

    Ans:second

  6. Which Newtonian law states that action is equal to reaction

    Ans:third law

  7. Mesons and baryons are together called

    Ans:hadrons

  8. Simplest elementary particles

    Ans:leptones

  9. Lichen is symbiotic association between

    Ans:alga&fungus

  10. Example for living fossil

    Ans:Ginko biloba

  11. Who directed the opening ceremony of the 30th Olymbics

    Ans:Dany Boyle

  12. When was the investors summit ,Emerging Kerala held

    Ans:Sept 12-14

  13. The author book , “Indian my beloved”

    Ans:Dominic Lapier

  14. NASA’s next mission to Mars to be launched in 2016 is named

    Ans:Insight

  15. The country with which India started diplomatic relations for the first time on August 30,2012

    Ans:Niue

  16. The Asean games held every

    Ans:4 years

  17. Who regarded as the education alone as a means of National progress

    Ans:Sir Syed Ahammed Khan

  18. The Indian Red cross society was established in the year

    Ans:1920

  19. Name the longest dam in the India

    Ans:Hirakud

  20. Maximum yield of milk is obtained from—–varity of cows

    Ans:Red Sindhi

  21. The Punjab takes its name from the tributaries of the river

    Ans:Indus

  22. The constitutional validity of the law passed by the states and the parliament is decided by –

    Ans:The supreme court

  23. Project tiger was instituted in India in—

    Ans:1973

  24. The progressive street play writer and actor who was murdered by revolutionary force in Delhi was

    Ans:Safdar Hashmi

  25. Indias first television centre came into being on

    Ans:15 Aug 1959

  26. Who was the finance minister to start lottery

    Ans:P K Kunju

  27. Who was the winner of the first Jnanpith prize in 1965

    Ans:G Shankara Kurup

  28. In which year was the split in the Communist party at national level

    Ans:1964

  29. In which year was the state institute of languages constituted

    Ans:1968

  30. Which was the centre of Orana Samaram in 1958

    Ans:Alapuzha

  31. In which year Keralam won the Santhosh Trophy National Football Championship for the first time

    Ans:1973

  32. In which year the Door darshan started Malayalam broadcasting

    Ans:1985

  33. Which was first total literate town in India

    Ans:Kottayam

  34. Who was the first women judge of the Supreme court

    Ans:Fathima Beevi

  35. How many times Gandhiji visited Kerala

    Ans:5

  36. Which amendment is known as ‘Mini constitution’

    Ans:42nd

  37. The Lok Adalat was held at

    Ans:Chennai

  38. Judges of High courts are appointed at

    Ans:President

  39. Provision regarding state election commission is mentioned in article

    Ans:243K

  40. Which authority has the power to alter the boundaries of the states

    Ans:Parliament

  41. The CAG report is presented to

    Ans:Public Account Committee

  42. Gandhian principles are mentioned in

    Ans:Directive Principles

  43. Who ws the advisor of the constituent assembly of India

    Ans:B.N Rau

 

0 504

 Public Policy,Climate Change,Latest Economic Data

 46 TYPICAL MODEL QUESTIONS FOR LDC

Prepared on the basis of latest trend in LDC Examinations and other PSC

Examinations .Climate change questions related things are appearing here.This parts

include the general knowledge in India.For every psc questions general knowledge of

India plays important role .Again this sections include public policy climatic change

economic data  consdering its importance .

  1. Which hill in Western Ghats is considered as the homeland of Soliga tribes.
    Ans:BRT hills Karnataka
  2. Which state has the maximum no.of districts coming in the Western Ghats ranges
    Ans:Kerala
  3. The decision to build a residence for British Viceroys in New Delhi was taken in—
    Ans:1911 Delhi Durbar
  4. What was the importance of the city of Calcutta before 1911
    Ans:Capital British India
  5. On which day the Viceroy’s residence became renamed as Rashtrapathi Bhavan
    Ans:January 26,1950
  6. Who was the chief engineer involved in the construction of Viceroy’s residence
    Ans:Huge Keeling
  7. The contractor who completed the main building of Rashtrapathi Bhavan was—
    Ans:Haroun-al-Rashid
  8. The iseas to adopt bells in the pillars of Rashtrapathi Bhavan came from—
    Ans:Jain temple at Moodabidri,Karnataka
  9. From March 23 to 27,2012 Prime minister made a visit to Republic of Korea to attend—
    Ans:Nuclear security summit
  10. Who has been awarded United Nations Food and Agriculture Organization’s highest distinction ,the Agricola medal for the contribution to agriculture and social development in India
    Ans:Man Mohan Singh
  11. ICAR recently signed an agreement on the project on the preparation of World Mango Encyclopedia with—
    Ans:Oman
  12. Central Institute of Plastics Engineering&Technology is an institution coming under the purview of the ministry of—
    Ans:Ministry of chemicals and Fertilizers
  13. Bureau of Civil Aviation security was formed in 1978 after the recommendation of —-committee
    Ans:Pande committee
  14. Which air port is the first ever airport to receive the Golden Peacock Environment Award 2012
    Ans:Bengaluru International Airport
  15. According to a report of Forbes Magazine which language is most precise and most suitable language for computer software
    Ans:Sanskrit
  16. Which is the world’s first granite temple
    Ans:Brihadeshwara temple Tanjavur
  17. What is the peculiarity of Chali Cricket Ground of Himachal Pradesh
    Ans:World’s highest cricket ground
  18. The word Navy is derived from the Sanskrit word—
    Ans:Nou
  19. The value of “pie” was first calculated by the Indian Mathematician—
    Ans:Budhayana
  20. The oldest European Church and Synagogue of India is situated in the city of—
    Ans:Cochin
  21. In 2011,RBI deregulated saving bank account interest rate in which differential rate interest could be set for the deposit over—lakh
    Ans:One Lakh
  22. Which is the major microfinance programme in the country
    Ans:Self help bank in linkage Bank
  23. What is RIDF
    Ans:Rural Infrastructure Fund
  24. Who was the chairman of the committee that studied the issues and concerns in the microfinance sector
    Ans:Y H Malegam
  25. Out of the six regions in India,which regions have achieved maximum disbursement of the sanctioned fund in RIDF and BharatNirman
    Ans:North and west 69 %each

    PSC QUESTIONS 2016 RELATED CLIMATE CHANGE

    Analyse the questions to score good marks in psc examinations.Such a valuable questions are given below.This questions are little confusing things.Any way clearly understand and record in mind

  26. Which is the nodal agency for implementing the Agriculture Debt Waiver and Debt Relief(ADWDR) Scheme
    Ans:NABARD
  27. The The gross NPAsto gross advance ratio declined from 2.4 per cent in 2009-10 to—-in 2010-11
    Ans:2.3
  28. What is the rate of growth in percentage of ATMs during 2010-11 as compared to that of previous year
    Ans:24 percent
  29. The short form of Non-deposit taking Non Banking Financial Companies is —
    Ans:NBFCs-ND
  30. Major source of funds for deposit taking NBFCs is—
    Ans:Borrowings
  31. The number of registered FIIs in India as on31st March 2011 is —
    Ans:1722
  32. The new pension scheme ,NPS was opened to all citizens of India
    Ans:1 May 2009
  33. In order to make it affordable for economically disadvantaged people ,the pension fund Regulatory and Development Authority introduced a lower cost version of the NPS known as –
    Ans:Swavalamba
  34. Current account capital account errors omissions and change in foreign exchange reserves are the four components of —
    Ans:Balance of payments
  35. What position does India hold among the world countries in terms of foreign exchange reserves
    Ans:Sixth(the order is China,Japan,Russia,Brazil,Switzerland,India)
  36. Won is the currency of—
    Ans:South Korea
  37. India’s share in world merchandise exports in the first half of 2011 is –
    Ans:1.9 percent
  38. The top four items in India’s manufactured exports are—
    Ans:Engineering goods,gems ,jewellery,chemicals,and related products and textiles
  39. Which items rank rank top in the list of India’s textile export
    Ans:Ready made garments
  40. Which country is emerging as the India’s largest trading partner who replaces US for the three consecutive financial years from 2008-09
    Ans:UAE
  41. India has high trade deficit with Switzerland because mainly of the rising of import of—
    Ans:Gold
  42. What is “LIBOR”(associated with trade credit in foreign currency by banks)
    Ans:Londen Interbank Offered Rate
  43. Which is Indias second major export item
    Ans:Gems and Jewellary
  44. The largest cutting and polishing centre of diamonds in the world is –
    Ans:India
  45. In related to bamboo and cane ,which town has been notified as town of export excellence by foreign trade policy measures 2011-12
    Ans:Agarthala
  46. As per the data on state origin of exports of goods ,which state has been ranked top in the list
    Ans:Gujarat

 

 

 

 

 

 

 

 

0 942

Public Policy,Climate Change,Latest Economic Data

Certain general questions  and their answers probably asking for LDCand other PSC Examinations are givenare given below .These are all round questions appearing for PSc Examinations.To attain highest rank for LDC and other PSC Examinations study the followings carefully and thoroughly.The following can be treted as the quick reference for any PSC Examinations

TYPICAL LDC MODEL PSC QUESTIONS AND ANSWERS

Following questions may be as much importance .That may be related with the atmosphere ,earth etc.Those factors are the treasury of knowledge.Those questions can play miracle in your life while you write the psc examinations

  1. The average surface temparature of Mars is
    63 degree Celsius
  2. Mars has a week green house effect because —
    Low concentration of carbon dioxide
  3. The most important green house gas that naturally occurs in earth’s atmosphere is —
    Water Vapour
  4. The amount water vapour in the air is called—
    Humidity
  5. Who first proposed that earth’s average temparature would rise due to the additional carbon dioxide accumulation since large scale burning of fossil fuels
    Svante August Arrhenius
  6. Recently a Hyderabad court gave summoned notice to Governor of—
    Tamilnadu
  7. Which global rating agency scaled down India’s credit from stable to navigative in June 2012
    Fitch
  8. Which Indian firm bagged a 605 million order from Bangladesh Road Transport Corporation for supplying 88 air conditional buses
    Asok Leyland
  9. The rise of air temparature near earths surface over the past century is known as—
    Global warming
  10. Which more potent warming molecule carbon dioxide or halocarbons
    Halocarbons
  11. IPCC was established in 1988 by
    UNEP and World Meterological Organisation
  12. The first major multinational agreement aimed at curtailing green house gas emmission was—–
    United Nations Framework Convention on Climate change –Rio-1992
  13. How many member countries participated in United Nations Conference on Climate Change at Kyoto in 1997
    150
  14. West Nile Virus,which caused havoc in United States at the beginning of present century is spead by
    Mosquito
  15. The Greek word oikos,from which the term ecology is derived ,means—
    House hold
  16. In an ecosystem ,a species that has an unusually large effect on its neighbours is called—
    Keystone species
  17. An interaction between two species that benefits both is called—
    Mutualism
  18. The study of geographic distribution of living beings is known as —
    Biogeography
  19. “The Malay Archipelago” is the book written by—
    Alfred Russel
  20. The coldest of all the six major biomes is —
    Tundra
  21. The bio-graphic belt across North America,Europe and Asia that lies between latitudes 60 and 50 North is called—-
    Taiga
  22. The most biographically diverse places on the earth are—
    Tropical rain forest
  23. Whooping crane ,West Indian mane tee ,Chinese Alligator and Ethopian Wolf have one thing in common,They are all
    Endagered species
  24. Which is the herbivorous animal that still retains the digestive system of its carnivore past and is unable to digest cellulose
    Giant Panda
  25. ATMs set up owned and operated by non bank entities under the companies act 1956 are known as—
    White Label ATM

    Valuable PSC Questions asking PSC Examinations

    Amazing questions asking for psc Examinations.If you study it it will reflects in your psc results.That is PSC Examinations result.You will be happy when the PSC Examination result come

  26. The seventh G20 Summit was held in—
    Los Cabos(Mexico)
  27. P’9981 is smart phone developed by—
    Blackberry
  28. Which is the largest manufacturer of construction equipments in India
    JCB India Ltd.
  29. As per the 2012 January updates of IMF what is the expected growth rate of Global Economy in 2012
    3 percentage
  30. According to OECD report 2011,which European country is showing the highest unemployment rate—
    Spain
  31. What is Eurozone
    A currency union of 17 European countries
  32. Which country is projected to the second fastest growing economy after China as per IMF
    India
  33. As per the UN Popu;ation Division 2010 report ,the percentage of international migrants out of the 6.9 billion Global population is —
    1 percent
  34. According to Human Development Report 2011,HDI for India is —
    547
  35. The global average life expectancy in 2011 was—
    8
  36. The National Human Development Report (NHDR)2011 states that India’s HDI between 1999-2000 and 2007-08 has increased by—
    21 percent
  37. India is the second country to grant a compulsory license to a cancer drug.Which was the first country to do so
    Thailand
  38. Which Indian drug firm has got the compulsory license for manufacturing the anticancer medicine sorafenib
    Natco Pharma
  39. What is WCCB(related to wild life)
    Wild life crime control bureau
  40. What is name given to convention on wetlands 1971
    RAMSAR
  41. Which forest is the last refuge of worlds remaining 250-300 Asiatic wild lion
    Gir
  42. What is the money value of each hectare of dense forest in India in terms of eco tourism
    65192
  43. Which country stands top in the list of countries that have highest species richness per unit area in the world
    Bhutan
  44. The most biologically diverse country in the world is
    Indonesia
  45. In Kenya,local community lease out land to private wildlife conservancy for the envoronmental benefit .The project is known as
    Masai Porini
  46. The most significant threats to biological diversity are—
    Habitat lose and poaching
  47. Which country is emerged as the transit hub for trade in illegal wild life commodities for consumption in East China
    Nepal
  48. Wha is SAWTI
    South Asia Wildlife Trade Initiative
  49. Which article reads “The state shall endeavour to protect and improve the environment and to safeguard the forests and wild life of the country”
    Article 48-A
  50. The average maximum width of Western Ghats is —-
    210 KM

0 571

Public Policy,Climate Change,Latest Economic Data

Following Climate questions are un avoidable part for psc questions 2016.Some Questions are surely appearing from

Climate Latest Economy etc.for psc exam 2016.This is also treasury general knowledge.These type important general

knowledge questions are good source PSC Questions 2016

  1. Which ministry sponsors Government Goodwill Delegation of Members of parliament to other countries
    Ans:Parliamentary affairs
  2. The youth parliament scheme was first introduced in the scools of —in 1966-67
    Ans:Delhi
  3. In which districts of Odisha, the Bhitarkanika resorts National park situates
    Ans:Kendrapara
  4. Which part of Indian constitution is considered as “Fundamental in governance of the country”
    Ans:Part-4
  5. Who,according to constitution advises the President in governance
    Ans:Prime Minister
  6. What is the name of the newsletter brought out by Cabinet Secretariat on matters relating to performance management in government
    Ans:Performance matters
  7. To fullfillthe obligations enunciated in the chemical weapon convention ,a national authority was set up in India .Name it
    Ans:NACWC(National Authority Chemical Weapons Convention)
  8. The procedure and ground for the removal of CAG from his office are the same as for a—
    Ans:Supreme court judge
  9. The report of the CAG relating to the accounts of a state shall be submitted to—
    Ans:Governor
  10. The article that empowers the government to create an All India Service is—
    Ans:312
  11. By the extension of two percent interest subsidy,what is the rate of increase in exports the central government targeted as per the Foreign Trade Policy-2012
    Ans:11%
  12. Annual finace statements is the part of of—
    Ans:Union Budget
  13. What is the percentage of growth of Agriculture and food in GDP during 2011-12
    Ans:13.9
  14. Which is the parameter used to measure industrial growth
    Ans:Index of Industrial Production
  15. The overall rank of India in the Banking of Environmental performance is —
    Ans:122 out of 132 countries
  16. What are three outcome indicators those indicate remarkable gains in the field of sustainable development in India
    Ans:Life expectancy increases in forest cover and literacy among young women
  17. During 1961-2003 global average sea levels rose by—per year
    Ans:1.8mm
  18. Which organization is responsible for the development of infrastructure and train manpower for strong defence technology base
    Ans:DRDO
  19. Sarva Shiksha Abhiyan was launched in–
    Ans:2001-
  20. Which was the programme under SSA that focused to address obstacles to girls education
    Ans:NPEGEL(National Programme for Education of Girls at elementary level)
  21. Which article in the Constitution provides for free and compulsory education in the age group of six to fourteen years
    Ans:21A
  22. Which project aims to provide an impetus to achieving the goal of a fully literate society engaged in lifelong learning
    Ans:Sakshar bharat
  23. Indian Constitute of Advanced Study is situated at—
    Ans:Shimla
  24. India is a member of the World Intellectual Proprty Organization since —
    Ans:1976
  25. The first electricity supply system in India was commissioned during 1897 in—
    Ans:Darjeeling
    PSC QUESTIONS 2016 ON ECONOMIC DATA

    Economic questions plays an important role in psc questions

    2016.Economy is the interesting part for setting questions for

    psc examinations.That may be differant awards,changes in

    economy and differant forums for economic progress

    etc.Surely this part will have a number questions for PSC

    Questions 2016

  26. How many billions unit(BU)of the power had been imported from Bhutan to India during 2010-11
    Ans:5.61
  27. Which award is known alternatively as Green Oscar
    Ans:Panda Award
  28. Banking Ombudsman is directly under the control of —
    Ans:RBI
  29. The upperlimit of income in rural areas for applying loan under DRI scheme is
    Ans:Rs.18,000
  30. The SJSRY scheme is funded by central and state government on a ratio of—
    Ans:3:1
  31. The National Housing Bank started its operations in India in the year–
    Ans:1988 July
  32. How much amount did the EXIM Bank receive from central government during the year 2009-10
    Ans:Rs.300 crore
  33. Which social security scheme was started in October 2007 for rural landless households
    Ans:Aam Admi Bima Yojana
  34. What is the share of rice production in lakhs MTs during crop year 2009-10
    Ans:891.1
  35. The national level consumers co-operative organization in India is—
    Ans:NCCF(National Consumer Cooperative Federation)
  36. What is CONFONET
    Ans:Computerisation and Computer network of consumer for in the country
  37. “Jago Grahak Jago”is a slogan related to
    Ans:Consumer awareness
  38. Food and Civil supplies department in consultation with Postal department issued a post card to disseminate consumer awareness .name it
    Ans:Megdoot post card
  39. The scheme for Hallmarking of gold jewellery was launched in—
    Ans:2000
  40. Ordinary Portland,Portland Pozzolana Portland blast furnace slag are varieties of—
    Ans:Cement

    PSC QUESTIONS 2016   FOR PUBLIC POLICY

    Differant head of nations sit together and make some public policy on differant

    matters such as terrorism,environment,culture peace of world ,differant health

    related matters etc.Conduct differant meetings at differant places.And also give

    help to those country which are very poor.Such public policy making related

    things plays an important sections in psc questions 2016

  41. The production of cigarettes in India during 2009-10 was —
    Ans:90217 million number
  42. The largest integrated Aliumina –Aluminium plant complex in India is —
    Ans:NALCO
  43. The aggregate long term weather of any place is known as—
    Ans:Climate
  44. What is the average difference between night time low temperature and afternoon high temperature in deserts
    Ans:17 degree
  45. How many percentage of total solar insolation does the earth absorb
    Ans:About 47 percentage
  46. A belt of low pressure known as intertropical convergence zone (ITCZ) lies along the
    Ans:Equator
  47. For every 1000 meters elevation ,the drop in temperature in a mountain is—
    Ans:6.5 degree celsius
  48. Which climate type is distinguished by warm to hot ,dry summers and cool to mild ,fairly wet winters
    Ans:Mediterranean climate
  49. Rub-al-Khali desert is in—
    Ans:Saudi Arabia
  50. The solar energy absorbed by earth’s surface is emitted back as —
    Ans:Infrared radiation

0 499

Psc Exam Questions on International Agencies 

 Number of   psc exams questions are appearing from international agencies.These are rank scoring

points for psc exams.Beginners of writing psc exams surely understand the importance psc exam

questions from this parts.The following are the very important questions for LDC and other PSC

Examinations.So please don’t leave a single ponts given below

  1. What is ECOSOC
    Ans:Economic and Social Council
  2. How many member states in ECOSOC
    Ans:54
  3. —-members of the ECOSOC are retiring every two years
    Ans:One third(1/3)
  4. The member states of ECOSOC are elected for —Years
    Ans:3 Years
  5. Where is the Headquarters of ECOSOC
    Ans:New York
  6. When did ECOSOC established
    Ans:1946 January 23rd
  7. Who is ECOSOC’s first President
    Ans:Ramaswami Mudaliar(India)
  8. ECOSOC have —-specialised agencies
    Ans:14
  9. ECOSOC’s meeting are held —-in each year
    Ans:Two times
  10. Which is the body of UN prepares people for self government or independence
    Ans:The Trusteeship Council
  11. Who is the Head of UN Secretariat
    Ans:The Secretary General
  12. N.Secretary General is elected for —-Years
    Ans:5 Years
  13. N.Secretariat is located in—-
    Ans:New York
  14. Who is Chief Administrative officer in the U.N.Secretariat
    Ans:The Secretary General
  15. Which Secretary General recommended for the post of N.Deputy Secretary General
    Ans:Kofi Annan
  16. Who was the first Deputy Secretary General of  N
    Ans:Louise Frechette
  17. When did the post Deputy Secretary General of U.N.created
    Ans:1997
  18. Which is the principal judicial organ of the United Nations
    Ans:International Court of Justice
  19. When did International Court of Justice Established
    Ans:1945 June
  20. How many Judges includes in the International Court of Justice
    Ans:15
  21. The terms of office of the Judges in the ICJ is
    Ans:9 Years
  22. The Headquarters of International Court of Justice is in—
    Ans:Hague(Netherland)
  23. Which are the official languages of ICJ
    Ans:English and French
  24. Who was the first Indian to become the Judge of ICJ
    Ans:Nagendra Singh
  25. How many Judges from India who served as the Judges of ICJ so far
    Ans:3

    Typical model questions for psc exams

    Those who want write psc exams surely study following questions.Accountability of the following following psc

    exams questions are very important.New trends for psc exams are revealed by analysing them.

  26. Who was the first U.N.Secretary General
    Ans:Trygve Lie
  27. The first Asean Secretary General of the U.N
    Ans:U.Thant
  28. Who was the second Asean Secretary General of the U.N
    Ans:Ban Ki Moon
  29. Who was the Indian diplomat had been appointed  Under Secretary General of the U.N
    Ans:Vijay Nambiar
  30. Who was the Indian completed for the post of U.N.Secretary General against Ban ki Moon
    Ans:Sasi Tharoor
  31. Where is the U.N.Library situated
    Ans:New York
  32. Who was the U.N.Secretary General killed in the air Crash
    Ans:Dag Hammarskjold
  33. Where is the U.N.University situated
    Ans:Tokyo
  34. The first Indian who had been appointed as the United Nations Civilian Police Adviser
    Ans:Kiran Bedi
  35. When did U.N.Celebrate its 50th Anniversary
    Ans:1995
  36. Who was the first Secretary General from America
    Ans:Javier Perez de Cuellar
  37. The official residence of the Secretary General
    Ans:Manhattan House in New York
  38. How many specialized agencies for U.N
    Ans:17
  39. Which was the first specialized agency of UN
    Ans:International Labour Organisation
  40. International Labour Organization was established on—
    Ans:1919

    Treasure of psc exam questions

    Simple reading of following questions is not good those who want to write psc exams

    Certain time you spend on the following questions in the purpose of writing psc exam.That will help you to avoid confusion in answer  while you write psc exams

  41. When did ILO become the part of UNO
    Ans:1946
  42. Where is ILO become the part of UNO
    Ans:Geneva
  43. Current membership of ILO
    Ans:185
  44. What is the motto of ILO
    Ans:Decent Work
  45. ILO won Nobel Prize for peace in which year
    Ans:1969
  46. World Decent work day
    Ans:October 7th
  47. Who is the Director General of ILO
    Ans:Guy Ryder
  48. What is the IPEC stands for
    Ans:International Programme on the Elimination of Child Labour
  49. International Labour conference widely known as—
    Ans:Parliament Labour