Home QUESITONS AND ANSWERS

0 3306
201-Kerala-PSC-Questions-And-Answers

Hallo dears! certain relevant 201 Kerala PSC Questions and Answers are given below from the different valuable parts repeatedly appearing in the question papers of PSC Examinations.Systematically arrange the variety of PSC questio

ns and answers after giving sub-heads for the convenience preparations for examinations.

 

Various sections in questions and answers dealt here is given below

  •   Typical psc questions and answers from History
  •   Relevant psc questions and answers from Science Sections
  •   Include latest Current affairs questions from all over the world.
  •   Miscellaneous questions appearing in psc question bank
  1. The Travancore State Manual was compiled by-
    A. Pachu Moothathu
    B. G P Pillai
    C. V Nagam AiyahD. K P Kesavamenon
    Answer: V Nagam Aiyah
  2. Kerala Soil museum  is at –
    A. Sree Karyam
    B. Parothukonam
    C. Poojapura
    D. Kazhakootam
    Answer: Parothukonam
  3. Keolade Khana National Park situated in Rajasthan also known as-
    A. Sulthanpur Bird Sanctuary
    B. Bharathpur Sanctuary
    C. Ranganathitha Bird Sanctuary
    D. Vedathangal Sanctuary
    Answer: Bharathpur Sanctuary
  4. Name the leader of Paliam Sathyagraha who died in police action —-
    A. Madathil Appul
    B. Koyittatil Chirukandan
    C. A G Velayudhan
    D. Potora Kunhambu Nair
    Answers: A G Velayudhan
  5. ‘Hereditary laws are related to which scientist-
    A. Ronald Rose
    B. Charles Darwin
    C. Robert Hooke
    D. Gregor Mendel
    Answers: Gregor Mendel
  6. In which year state human right commission formed-
    A. 1992
    B. 1993
    C. 1996
    D. 1998
    Answers: 1998
  7. Who compiled the work ‘Ayini Akbari’-
    A. Firdousi
    B. Akbar
    C. Abul fasal
    D. Albaruni
    Answers: Abul fasal
  8. Name the freedom fighterWho turned from theevravadam to spirituality-
    A. J B Kripalani
    B. Arabinda Ghosh
    C. Bala gangadhara Thilak
    D. Madan Mohan Malavya
    Answers:Arabinda Ghosh
  9. The poltical party formed by Meda padkar
    A. Party for Environmental Protection
    B. Party for Democratic Protection
    C. People’s Political Front
    D. People’s Democratic Party
    Answers: People’s Political Front
  10. The Rennaissance leader who is known as the ‘Kalvin of Hindhu Religion’-
    A. Swami Dayananda Saraswathi
    B. Ramakrishna Parama Hamsan
    C. Swami Vivekanandan
    D. Raja ram Mohan Roy
    Answers: Swami Dayananda Saraswathi
  11. The living period of Dr:B C Roy-
    A. 1889-1964
    B. 1861-1941
    C. 1856-1920
    D. 1882-1962
    Answers: 1882-1962
  12. Who got the Bharat Award for the first time-
    A. Naseerudeen Sha
    B. P J Antony
    C. Uthamkumar
    D. M G Rama Chandran
    Answers: Uthamkumar
  13. Which famous French Philosophers autobiography is ‘The Confession’-
    A. Russo
    B. Adolf Hitlor
    C. Leo Tolstoy
    D. Jeen Pole Sathru
    Answers: Russo
  14. Whose work is ‘A Confession’-
    A. Russo
    B. Adolf Hitlor
    C. Leo Tolstoy
    D. Jeen Pole Sathru
    Answers: Leo Tolstoy
  15. Who was the British Prime Minister when Cabinet Mission reached in India in 1946-
    A. Ramse Mcdonald
    B. Winsten Churchil
    C. Harol Macmillan
    D. Clemant Atlee
    Answers:Clemant Atlee
  16. In which year P J Antony got Bharath Award –
    A. 1973
    B. 1977
    C. 1972
    D. 1970
    Answers: 1973
  17. In which year Mammooty got Bharath Award for the first time –
    A. 1987
    B. 1989
    C. 1990
    D. 1991
    Answers: 1989
  18. How many times Mohanlal got Bharath Award-
    A. 2
    B. 1
    C. 3
    D. 4
    Answers: 2
  19. In Which year Prarthana Samaj established –
    A. 1867
    B. 1875
    C. 1828
    D. 1857
    Answers: 1867

    Confusing facts in PSC Questions on Science & History Of KeralaThese are the source of infinite questions for psc examinations.Avoiding this sections, nobody can achieve to reach the required level in psc rank list. Keep it mind this general knowledge questions answers  while you prepare for examinations.
  20.  Name the first dog created through cloning
    A. Dolly
    B. Snupy
    C. Garima
    D. Samrupa
    Answers: Snupy
  21. Name the disease not because of bacteria-
    A. Rat fever
    B. Trachoma
    C. Pig fever
    D. Anthrax
    Answers: Pig fever
  22. Number of Chromosome in humanbeings
    A. 42
    B. 44
    C. 46
    D. 48
    Answers: 46
  23. The biggest irrigation project in Kerala
    A. Idukki
    B. Kallada
    C. Edamalayar
    D. Sabarigiri
    Answers: Kallada
  24. Name the state which supply milk in the form of money from ATM –
    A. Madhya Pradesh
    B. Haryana
    C. Gujarath
    D. Rajasthan
    Answers: Gujarath
  25. Name the company which firstly brought mobile phone into markets-
    A. Motorolla
    B. Samsung
    C. Nokia
    D. Apple
    Answers:Motorolla
  26. Dry ice is the solid form of which chemicals-
    A. Amonium
    B.Sodium Chloride
    C.Potassium Chloride
    D.Carbon Dio Oxide
    Answers: Carbon Dio Oxide
  27. The elements which is known as the ‘ metal of future’-
    A. Magnesium.
    B. Titanium
    C. Platinum
    D. Vanedium
    Answers: Titanium
  28. Constituents of elements in sugar-
    A. Carbon,Hydrogen
    B. Carbon,Oxygen
    C. Carbon,Hydrogen,Oxygen
    D. None of this
    Answers: Carbon,Hydrogen,Oxygen
  29. The example of acid of Carbon-
    A. Nitric Acid
    B. Sulphuric Acid
    C. Acetic Acid
    D. Hydrochloric Acid
    Answers: Acetic Acid
  30. Name the element having no neutron in their atom-
    A. Helium
    B.Hydrogen
    C.Neon
    D.Xenon
    Answers: Hydrogen
  31. The strongest part of human body-
    A. Enamal
    B. Bone at thigh
    C. Bone at jaw
    D. Back bone
    Answers: Enamal
  32. Name the deficiency  of Vitamins for the disease  Rickets-
    A. Viamin B12
    B. Vitamin C
    C. Viatamin D
    D. Vitamin E
    Answers: Viatamin D
  33. Name the gland which is active only in children-
    A. Thymus
    B. Pitutary
    C. Parathyroid
    D. Adrenalin
    Answers: Thymus
  34. Name the disease which increase the pressure of eye-lids-
    A. Astigmatism
    B. Squint Eye
    C. Cataract
    D. Glucoma
    Answers: Glucoma
  35. Who is the leader of Malayali Memorial-
    A. K Kelappan
    B. V T Bhattathiripad
    C. Mannath Padmanabhan
    D. G P Pillai
    Answers: G P Pillai
  36. Who address V K Gurukkal as Vaghbadananthan for the first time
    A. Sri Narayana Guru
    B. Brahmananda Sivayohi
    C. Chattambi Swamikal
    D. Ananda Theerthan
    Answers: Brahmananda Sivayohi
  37. Who is known as ‘Kerala Lincon’-
    A. K P Kesava Menon
    B. Mannath Padmanabhan
    C. K Ayyappan
    D. Pndt:Karuppan
    Answers: Pndt:Karuppan
  38. In which year the drama ‘Adukkalayil Ninnu Arangathekku’published-
    A. 1923
    B. 1926
    C. 1927
    D. 1929
    Answers: 1929
  39. The first electricity minister of keralam-
    A. K R Gouri
    B. T A Majeed
    C. V R Krishna Ayyer
    D. T V Thomas
    Answers: V R Krishna Ayyer
  40. Name the country having the same time-zone of India
    A. Nepal
    B. Bhutan
    C. Srilanka
    D. Myanmar
    Answers: Srilanka
  41. Which articles of Indian Constitution declares Hindi as our official language-
    A. 343
    B. 334
    C. 434
    D. 346
    Answers: 343
  42. In which day observe as international water day-
    A. Jan:22
    B. Feb:22
    C. March:22
    D. Aprl:22
    Answers: March: 22
  43. With which revolution relates ‘Gilletin’-
    A. American Freedom Struggle
    B. French Revolution
    C. Russian Revolution
    D. Irish Revolution
    Answers: French Revolution
  44. Which game is known as ‘Ping-Pong-
    A. Table Tennis
    B.Lawn Tennis
    C.Volley ball
    D.Badminton
    Answers:Table Tennis
  45. Who invented X-ray –
    A. William Einthoven
    B. Marconi
    C. Samual Guthri
    D. Rontgen
    Answers: CF Rontgen
  46. Who got Saraswathi Samman for first time in Malayalam
    A. K Ayyappa Panicker
    B. Bala Maniyamma
    C. Lalithambika Antherjenam
    D. Sugatha kunmari
    Answers:Bala Maniyamma
  47. In which country ‘Karathe’formed-
    A. China
    B. Korea
    C. Thaivan
    D. Japan
    Answers: Japan
  48. Total number of member in Rajya Sabha –
    A. 545
    B. 550
    C. 235
    D. 250
    Answers: 250

    Treasury of questions and answers from psc questions bank on independent struggles and related facts .
    Much of scope is there for asking questions from this typical sections.Avoiding this section is quiet impossible for questions maker. Analysing any PSC examination question papers large number questions appearing from this sections.
  49.  In the history of Indian census, which census shows less population than the previous-
    A. 1901
    B. 1921
    C. 1941
    D. 1961
    Answers: 1921
  50. Who is called ‘Vidyadirajan’
    A. Chattambi Swamikal
    B. Vaikunda Swamikal
    C. Dr.Palpu
    D. Brahmananda Siva Yohi
    Answers: Chattambi Swamikal
  51. In which year Sree Narayana Dharma Paripalana Yoham’started
    A. 1904
    B. 1903
    C. 1905
    D. 1901
    Answers: 1903
  52. Who led the agitation ‘Adilahala’
    A. Chattambi Swamikal
    B. Vaikunda Swamikal
    C. Dr.Palpu
    D. Poikayil Yohannan
    Answers: Poikayil Yohannan
  53. Name the malayalee who participated in the first meeting of congress
    A. Kesava Pillai
    B. Dr.Palpu
    C. Sree Narayana Guru
    D. V P Menon
    Answers: Kesava Pillai
  54. Who is the second president of Congress
    A. Kesava Pillai
    B. Badarudeen Thyabji
    C. Geogre Yul
    D. Subramanya Ayyer
    Answers: Badarudeen Thyabji
  55. Who is the first foreign president of Congress
    A. Kesava Pillai
    B. Badarudeen Thyabji
    C. Geogre Yul
    D. Subramanya Ayyer
    Answers: Geogre Yul
  56. The foreigner who became two times the congress president
    A. William Wederbun
    B. Badarudeen Thyabji
    C. Geogre Yul
    D. Subramanya Ayyer
    Answers: William Wederbun
  57. In which congress meeting Jawaharlal Nehru was elected as the president of congress for the first time
    A. Lahore meeting in 1929
    B. Belgam meeting in 1924
    C. Haripura meeting in 1937
    D. Phaispur meeting in 1936
    Answers:Lahore meeting in 1929
  58. In which meeting of congress passed the non-co-operative policy passed
    A. Lahore meeting in 1929
    B. Belgam meeting in 1924
    C. Haripura meeting in 1937
    D. Nagpur Congress in 1920
    Answers: Nagpur Congress in 1920
  59. In which congress meeting Subhash Chandra Bose elected the congress the congress president for the first time
    A. Lahore meeting in 1929
    B. Belgam meeting in 1924
    C. Haripura meeting in 1937
    D. Nagpur Congress in 1920
    Answers:Haripura meeting in 1937
  60. Who was the chairman of congress meeting in Madrass -1927 ,decided to boycott the Simon Commission
    A. William Wederbun
    B. Badarudeen Thyabji
    C. Geogre Yul
    D. Dr.Ansari
    Answers: Dr.Ansari
  61. How many members were participated the first meeting of congress
    A. 72
    B. 78
    C. 6
    D. 74
    Answers:72
  62. The first Vanitha president of Congress
    A. Nelli Sen Gupta
    B. Sarojini Naidu
    C. Ani Beasant
    D. Non of this
    Answers: Ani Beasant
  63. The first Indian Vanitha president of Congress
    A. Nelli Sen Gupta
    B. Sarojini Naidu
    C. Ani Beasant
    D. Non of this
    Answers: Sarojini Naidu
  64. Who proposed the name Indian National Congress for it
    A. William Wederbun
    B. Badarudeen Thyabji
    C. Geogre Yul
    D. Dada Bhai Naoroji
    Answers: Dada Bhai Naoroji
  65. The moderate era of Congress
    A. 1885-1905
    B. 1857-1906
    C. 1905-1919
    D. 1919-1947
    Answers:1885-1905
  66. The extremist era of Congress
    A. 1885-1905
    B. 1857-1906
    C. 1905-1919
    D. 1919-1947
    Answers:1905-1919
  67. Gandhian era of congress
    A. 1885-1905
    B. 1857-1906
    C. 1905-1919
    D. 1919-1947
    Answers:1919-1947
  68. The renaissance leader of India
    A. Raja ram Mohan Roy
    B. Sree Narayana Guru
    C. William Bentic
    D. Dada Bhai Naoroji
    Answers:Raja ram Mohan Roy
  69. In which year Sathi stopped in India
    A. 1829
    B. 1830
    C. 1828
    D. 1835
    Answers:1829
  70. Whose work is ‘Sathyartha Prakasam’
    A. Raja ram Mohan Roy
    B. Sree Narayana Guru
    C. Dayanada Saraswathi
    D. Dada Bhai Naoroji
    Answers:Dayanada SaraswathiMiscellaneous Questions asking for PSC Ecaminations
  71. The real name of Dayananda Saraswathi
    A. Mool Shanker
    B. Adi Sanker
    C. Daya Sanker
    D. Jayasanker
    Answers:Mool Sanker
  72. The capital of Rama Krishna Mission
    A. Srinkeri
    B. Belur Madam
    C. Mettur
    D. Badari Nath
    Answers:Belur Madam
  73. Whose birth day is observed as National  Youth day
    A. Rama Krishnan
    B. Swami Nathan
    C. Swami Vivekananda
    D. Sree Narayana Guru
    Answers:Swami VivekanandaShort answers questions and their answers from various sections for quick reference
  74. Name the national leader called as the ‘Jewel of India’
    Answers:Gopala Krishana Gokhale
  75. The first person who became three times the congress
    Answers:Dada Bhai Navroji
  76. Who was the president of congress at the Suarat meeting in 1907
    Answers:Rash Bihari Bose
  77. The only Malayali who became the congress presidentAnswers:C Shankaran Nair
  78. Who was the Viceroy at the time of formation of congress
    Answers:Dufferin
  79. The second meeting of congress tookplace in which city
    Answers:Kolkotha
  80. The first Muslim president in Congress
    Answers:Badaruddeen Thyabji
  81. Who formed the symbol for Indian Rupee
    Answers:D Udaya Kumar(2010)
  82. In which year decimal system formed in India
    Answers:1957
  83. The approved flag production centre in India
    Answers:Hubli in Karnataka
  84. The proportionate size of Natioanl flag
    Answers:3:2
  85. From which Upanishad ‘Satyameva Jayathe’ was taken
    Answers:Mundakopanishath
  86. National calendar of IndiaAnswers:Saka Year
  87. The time taken to complete the national song
    Answers:52 Second
  88. In which year Bengal Tiger was declared as our national animal
    Answers:1972
  89. Which emperor started Sakha Era in AD 78Answers:Asokan
  90. Who formed the organization, ‘Bachpan Bachavo Antholan,
    Answers:Kailash Sathyarthi
  91. The highest volacanes in the solar system
    Answers:Olympus Mons
  92. The date of reaching Mangalyan in the orbit of Mars
    Answers:2014 Sept:24
  93. Who got nobel prize for literature in 2014
    Answers:Patric Modiyano
  94. Who got nobel prize for economics in 2014
    Answers:Zhang Tirrol
  95. The first Asean country reaching the orbit of Mars
    Answers:India
  96. The biggest warship built by India-
    Answers:INS Kolkotha
  97. The Indians who became the chief executive of Microsoft
    Answers:Sathya Nadelle
  98. The 29th states in India
    Answers:Thelungana
  99. Who got first G-Smaraka Puraskaram
    Answers:ONV Kurup
  100. Who got Odakuzhal award in 2014
    Answers:Rafeeque AhammedPreviously asked psc questions and answers -back born of any Questions paper
    With out any doubt, we can say that any question makers can not avoid this sections. Study this sections is helpful for getting good marks in examinations. Extra notice to be given in the method of asking questions and its level.while you study,front and back of  scope in this sort of  questions understands,that is acquire the related facts
  101. The first chief minister of Thelungana
    A. Chandra Sekhar Rao
    B.Chandra Babu Naidu
    C. Ilaneer Shelvam
    D.Pani Neer Shelvam
    Answers:Chandrasekhar Rao
  102. The river which flows through Silent Valley
    A. Periyar
    B. Pamba Nathi
    C. Kunthi Puzha
    D. Maha nadi
    Answers:Kunthi Puzha
  1. The King of Chemicals
    A. Sulphuric Acid
    B. Hydrochloric Acid
    C. Ascetic Acid
    D. Citric Acid
    Answers:Sulphuric Acid
  1. Indias first Radar Imaging Satellite
    A. Cartosat
    B. Metsat
    C. Resat-1
    D. Ocean sat
    Answers:Resat-I
  1. In which year the symbol rupees officially approved
    A. 2009
    B. 2008
    C. 2011
    D. 2010
    Answers:2010
  1. Whose autobiography is ‘Kumbasarangal’
    A. Russo
    B. Lenin
    C. Kennedy
    D. Karl Max
    Answers: Russo
  1. .In which year the historical Kayyur Agitation occurred
    A. 1921
    B. 1941
    C. 1931
    D. 1951
    Answers: 1941
  2. Which continent represents the blue colour in the five rings of Olymbics symbol
    A. Australia
    B. Europe
    C. America
    D. Asia
    Answers: Europe
  3. National games og Bengladesh
    A. Hockey
    B. Cricket
    C. Kabadi
    D. AmbeithuAnswers:Kabadi
  4. In which state the sun temple known as black Pagoda situated
    A. Karnatakam
    B. Orissa
    C. Madhya Pradesh
    D. UPAnswers: Orissa
  5. .Who declared Temple Entry Proclamation in 1936 Nov:12
    A. Sree Chithira Thirunal
    B. Sree Moolam Thirunal
    C. Swathi Thirunal
    D. Ayillyam ThirunalAnswers: Sree Chithira Thirunal
  6. The Vitamin essential for reproduction
    A.Vitamin A
    B.Vitamin D
    C. Vitamin E
    D.Vitamin KAnswers:Vitamin E
  7. Which beings scientific name is Kanis familiarisis
    A.Dog
    B.Cat
    C. Lion
    D.TigerAnswers:Dog
  8. Governor of Reserve Bank
    A. D Subha Rao
    B. Bimal jalan
    C. Urjith Patel
    D. R L MalhothraAnswers:Urjith Patel
  9. Who is known as the Columbus of Universe
    A. Rakesh Sharma
    B.Yuri Gagarin
    C. Galelio
    D.Neil AmsrongAnswers:Yuri Gagarin
  10. In which districts Shenthuruni wild life sanctuary situated
    A. Wayanad
    B. Palakkad
    C. Idukki
    D. KollamAnswers:Kollam
  11. Which Asean city host the Asian games more than one times
    A. London
    B. Bankoke
    C. Kolalampur
    D. New DelhiAnswers:Bankoke
  12. Who combiled the song “Jaya jaya komala Kerala Dharani,Jaya jaya pavana Bharatha Hirini”
    A. Bodeshwaran
    B. Changampuzha
    C. P Kunji Raman Nair
    D. VallatholAnswers:Bodeshwaran
  13. Chingam 1 observed as
    A. Women Day
    B. Navi day
    C.  Martyre Day
    D. Farmers dayAnswers:Farmers day
  14. Which machinery play the key role in the development of educational-industrial development of Malabar
    A. LMS
    B. BEM
    C. CMS
    D. Eso-sabhaAnswers:BEM
  15. The first Malayali who became the president of India National Congress
    A. K Madhavan Nair
    B. K P Kesava Menon
    C. C Shankaran Nair
    D. K KelappanAnswers:C Shankaran Nair
  16. In which place of Kerala sandalwood tees are seen
    A. Marayur
    B. Parambikulam
    C. Iravikulam
    D. Silent ValleyAnswers:Marayur
  17. In which state of India rubber produced more
    A. Karnatakam
    B. Tamil Nadu
    C. Keralam
    D. W.BengalAnswers:Keralam
  18. The northern end of India
    A. Indhira Col
    B.Indhira Point
    C. Ran of Kutch
    D.Chori CreechAnswers:Indhira Col
  19. In which state the Hirakud dam situated
    A. Punjab
    B. Orissa
    C. Bihar
    D. Madhya PradeshAnswers: Orissa
  20. In which state Ennur port situated
    A. Punjab
    B. Orissa
    C. Bihar
    D. Tamil NaduAnswers:Tamil Nadu
  21. The leading state in the production of coal in India
    A. Jharkand
    B. Maharashtra
    C. Andhra Pradesh
    D. Tamil NaduAnswers:Jharkand
  22. The headquarters of Bamini Kingdom
    A. Vijaya Nagar
    B. Beedar
    C. Beejapur
    D. GulbergAnswers:Gulberg
  23. The Venitian traveler visited the Vijaya nagar Kingdom
    A. Nicolo Kondi
    B. Abdul Razak
    C. Marco Polo
    D. Ibanu BathuthaAnswers:Nicolo Kondi
  24. Name the first patriotwho put forward the idea of autonomous rule for the country
    A. Bala Gangadhara Thilakan
    B. Madam Kama
    C. Ani Besant
    D. Jawaharlal NehruAnswers:Bala Gangadhara Thilak
  25. During the freedom struggle who formed the Red shirt organization in the North-west section of India.
    A. Sikhs
    B. Santhals
    C. Jatts
    D. PathansAnswers:Pathankar
  26. In which congress meeting decided to observe independence day on 30 Jan”1930
    A. Lahore
    B. Surath
    C. Kolkotha
    D. LucknowAnswers:Lahore
  27.  Name the viceroy who implemented the permanent land settlement tax system
    A. Caning
    B. Convalis
    C. Wellesly
    D. DelhousieAnswers: Convalis
  28. Who combiled ‘Anantha Madam’
    A. Subra Manya Bharathi
    B. Raveendra Nath Tagore
    C. Raja Ram Mohan Roy
    D. Benkim Chandra ChatterjiAnswers:Benkim Chandra Chatterjee
  29. The father of missile technology in India
    A. Homi J Baba
    B. Vikram Sarabhai
    C. A P J Abdul Kalam
    D. C V RamanAnswers:APJ Abdul Kalam
  30. In which place first non-alignement meeting takeplace in 1961
    A. Banthung
    B. Belgrade
    C. Havana
    D. KeyroAnswers:Belgrade
  31. The Indian Prime Minister signed in the Thashkent declaration
    A. Lal Bahadur Sastri
    B. Vajpey
    C. Indhira Gandhi
    D. Man Mohan SinghAnswers:Lal Bahadur Sasthri
  32. The chairman of State planning commission
    A. Prime Minister
    B. Chief Minister
    C. Finance Minister
    D. PresidentAnswers:Chief minister
  33. .The head quarter of Reserve Bank of India
    A. Mumbai
    B. Chennai
    C. Delhi
    D. ThiruvananthapuramAnswers:Mumbai
  34. Name the plan implemented for the improvements of health activities in Gramam
    A. Deseeya Gramin Thozhilurappu Paddhathi
    B. Deseeya Gramin Arogya Mission
    C. Primary Health Centre
    D. Health Sub centresAnswers:Deseeya Gramin Arogya Mission
  35. The administrative subject included in the concurrent list of Indian constitution
    A. Education
    B. Rajya Raksha
    C. Forein Affairs
    D. AgricultureAnswers:Education
  36. The human right activist continuing the strike against the black rule AFSAPA
    A. Meda Padkar
    B. Ang San Suji
    C. Sugatha Kumari
    D. Irom SharmilaAnswers:Irom Sharmila
  37. The author of works ‘Indian Struggle’
    A. Dr.Rajendra Prasad
    B. Subhash Chandra Bose
    C. Gandhiji
    D. NehruAnswers:Subhash Chandra Bose
  38. The metal which is seen as liquid in normal atmospheric temperature
    A. Sodium
    B. Magnesium
    C. Mercury
    D. UraniumAnswers: Mercury
  39. The unit which is used to record the loudness of sound
    A. Decibel
    B. Hertz
    C. Ampere
    D. OhmAnswers: Decibel
  40. Name the disease not because of bacteria
    A. Diphtheria
    B. Typhoid
    C. Pneumonia
    D. Chicken poxAnswers: Chicken Pox
  41. World anti narcotic day
    A. June 5
    B. June 26
    C. Sept:5
    D. Sept:26Answers: June 26
  42. The Indian region declared as world bio-sphere day in May 2013
    A. Sunderben
    B. Nilagiri
    C. Nanda Devi
    D. Nicobar IslandsAnswers: Nicobar Islands
  43. The female, Yelena Yisin Bayova is related to which sports item
    A. Gimnastics
    B. High-Jump
    C. Pol-Walt
    D. Long JumpAnswers: Pol Walt
  44. Whose work is Malgudi days
    A. raveendra Nath Tagore
    B. R K Narayanan
    C. V S Naipal
    D. AmarthyasenAnswers: R K narayanan
  45. The first navigation satellite of India
    A. IRNSS-1A
    B. INSAT-1A
    C. EDUSAT
    D. METSATAnswers: IRNSS 1A
  46. The biggest Adivasi’s section in Keralam
    A. Paniyar
    B. Kurichiyar
    C. Koragar
    D. KurumarAnswers: Paniyar
  47. The smallest planet in solar system
    A. Mercury
    B. Earth
    C. Venus
    D.UranusAnswers: Mercury
  48. The substance which is added to Rubber during vulcanization
    A. Phosphuraus
    B. Sulphur
    C. Pottassium
    D. CalciumAnswers: Sulphur
  49. The vitamin which is known as ascorbic acid
    A. Vitamin A
    B .Vitamin B
    C. Vitamin C
    D.Vitamin DAnswers: Vitamin C
  50. The article which ensures free and compulsory education for children
    A. Article 24
    B. Article 21A
    C. Article 21
    D. Article 4AAnswers: Article 21 A
  51. The Thanneer Mukkam Bund is constructed across which Kayal
    A. Vembanattu Kayal
    B. Sastham Kotta Kayal
    C. Kayam Kulam Kayal
    D. Ashtamudi kayalAnswers: Vembanattu Kayal
  52. In which year implemented banking regulating act
    A. 1946
    B.1949
    C. 1945
    D. 1948Answers: 1949
  53. International Human Rights day
    A. Dec:2
    B. Dec:10
    C. Nov:26
    D. Jan:26Answers: Dec:10
  54. Number of Lok sabha seat in Keralam
    A. 20
    B. 15
    C. 16
    D. 12Answers: 20
  55. In which year Kerala Vanitha Commission formed
    A. 1996
    B. 1993
    C. 1995
    D. 1994Answers: 1996
  56. The National Water Highway-1 is through which river
    A. Sindhu
    B. Kosi
    C. Brahma Puthrai
    D. GangaAnswers: Ganga
  57. In which state Haldia port situated
    A. Andhra Pradesh
    B. Orissa
    C. West Bengal
    D. KarnatakamAnswers: West Bengal
  58. The state having third place in population
    A. Andhra Pradesh
    B.Bihar
    C. West Bengal
    D.KarnatakamAnswers: Bihar
  59. In which place Subhash Chandra Bose Inter National airport situated
    A. Coimbatore
    B. Mangalapuram
    C. Ahammedabad
    D. KokothaAnswers: Kolkotha
  60. The father of Rennaissance in kerala
    A. Ayyankali
    B.Chattambi swamikal
    C. Sree Narayana Guru
    D.K KelappanAnswers: Sree Narayana guru
  61. In which river Hirakud dam situated
    A. Maha Nadi
    B.Godavari
    C. Krishna
    D.KaveriAnswers: Maha Nadi
  62. Thansen Samman is related which field
    A. Art
    B. Music
    C. Literature
    D.DramaAnswers: Music
  63. Who constructed Buland Darwasa
    Jaham Gir
    B.Shajahan
    C. Akbar
    D.BabarAnswers: Akbar
  64. The Barren Deep the onl one active volcane is situated in which place
    A. Andhra Pradesh
    B. Orissa
    C. Andaman Nicobar
    D. Madhya PradeshAnswers: Andama Nicobar
  65. Which Prime minister adopted the new economic policy
    A. Indhira Gandhi
    B. Narasimha Rao
    C. Rajiv Gandhi
    D.Man Mohan SinghAnswers: Narasimha Rao
  66. Whose work is Mudra Rakshasam
    Visaka dattan
    B.Dandi
    C. Amara simhan
    D.Kali dasanAnswers: Vishaka Dathan
  67. Who led the great revolution 1857 in Kanpur
    A. Thantio Thopi
    B. Nana sahib
    C. Bahadursha Second
    D. Hasrath mahalAnswers: Nan Sahib
  68. Which Prime minister of India put sign in the Thashkent declaration
    A. Indhira Gandhi
    B. Lal Bahadur Shasthri
    C. A B Vajpey
    D. Narasimha RaoAnswers: Lal Bahadur Sasthri
  69. State department secretary who played key role in the co-ordination in the Kingly States
    A. V P Menon
    B.Sr.Vallabhai patel
    C. K Kelappan
    D.C raja GopalachariAnswers: V P Menon
  70. Who is the chairman of University Education Commission Chairman
    A. Pr:Yeshpal
    B. Dr:V S Kothari
    C. Lekshmana Muthaliar
    D.Rama MurthyAnswers: Dr: V S Kothari
  71. In the following,the state which is formed in 1956 not included
    A. Assam
    B.Himachal Pradesh
    C. Rajasthan
    D.Andhra PradeshAnswers: Himacha Pradesh
  72. In the following the substance which is used as rectifier
    A. Transistor
    B. Resistor
    C. Diode
    D.CapacitorAnswers: Diode
  73. What is the pen-name of the eminent writer in Hindi literature,Prem Chandh
    A. Syam Narayan Pande
    B. Madhu Pandh
    C. Manoj Das
    D.Dhanapath RaiAnswers: Dhanpath Rai
  74. The first Indian Reserv Bank Governor
    A. H V R Ayyenkar
    B. C D Deshmukh
    C. Sir Benegal Rama Rao
    D.Dr:C ranga RajanAnswers: C.D Desh Mukh
  75. The important constituent of bio-gas
    Methane
    B.Ethane
    C. Propane
    D.ButaneAnswers: Methaine
  76. Name the rocket which was carried India’s Remote Sensing Satellite IRS-1D to the orbit
    A. PSCLV-C1
    B. PSCLV-C2
    C. PSCLV-D3
    D. PSCL-D4Answers: PSCLV-C1
  77. The Pakistan Prime Minister who was removed from power by Supreme Court
    A. Navas Sherif
    B.Parves Mushraf
    C. Usaf raza Gilani
    D.Benasir BhutoAnswers: Usaf Rasa Gilani
  78. In which place the first cartoon museum was established in India
    A. Kayam Kulam
    B.Thrissur
    C. Thripunithura
    D.KollamAnswers: Kayam Kulam
  79. In which districts of Tamilnadu Koodamkulam atomic power station established
    Thuthukudi
    B.Thirunal Veli
    C. Thirupur
    D.ThiruchirapalliAnswers: Thirunal Veli

    Rare Questions and Answers for any competitive examinations  Above details are very helpful in any objective type examinations.Care shoul be given in acquiring in related facts and its current relevance.References: Kerala PSC,
    https://www.keralapsc.gov.in
    https://thulasi.psc.kerala.gov.in
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

Hi friends,

Here I am sharing you with 50 valuable questions and answers for Kerala PSC examinations.

After each questions answer key is also given.

That is much helpful those who are preparing for PSC Examinations.

I have listed this below 50 questions and Answers for you.

Suitable PSC Questions to be included in PSC Rank List

Hallo! The More you study this the more you have the chance to include in the list.This can be treated as mock test for all who are seeking Govt:through PSC Examinations.

The following categories are included in this list.

  • General Knowledge Questions
  • Current affairs
  • Science
  • History

50 Questions Prepared in accordance with latest trends in PSC Examinations

My dears! Get its importance.

Any way you are registered your profile with One time registration.

So time you reached to the Eager study for PSC Examinations.

Conquere these 50 Questions and answers while you login PSC sites your register to be included in Short list and hence appear in Rank list of PSC

  1. Which is known as the red river in India?
    A. Yamuna
    B. Brahmaputra
    C. Ganga
    D. KrishnaAnswer. Brahmaputra
  2. Third Panipat war was between –
    A. Hemu&Akbar
    B. Nadirshas&Mughals
    C. Humayun&Shersha
    D. Ahamadsha Abdali&Marathers&Answer. Ahamadsha Abdali&Marathers
  3. Name of Parliament in Japan-
    A. Nesset
    B. Diat
    C. Senet
    D. Syndicate

    Answer. Diat

  4. Two important freedom-fighters died in 1948 who are they —-
    A. Gandhi&Patel
    B. Jinna&Patel
    C. Gandhi&Jinna
    D. Tagore&Jinna

    Answer. Gandhi&Jinna

  5. ‘Who controls the Union Public Service Commission-
    A. President
    B. Vice President
    C. Prime Minister
    D. Chief Justice

    Answer. President

  6. White Revolution relates to-
    A. Egg Production
    B. Fish Production
    C. Food Production
    D. Milk Production

    Answer. Milk Production

  7. In which year first independent war occurred –
    A. 1757
    B. 1857
    C. 1867
    D. 1767

    Answer. 1857

  8. In which state silk is produced most in India-
    A. Karnataka
    B. Keralam
    C. Assam
    D. Tamil Nadu

    Answer. Karnataka
  9. Who got Nobel Prize on economics in 1998
    A. Amartya Sen
    B. Waltor Kohen
    C. John Hue
    D. Jose saramago

    Answer. Amartya Sen

  10. Which Scientist firstly used the term ‘Gene’-
    A. Johanson
    B. Lamark
    C. Khorana
    D. Mendel

    Answer. Johanson

  11. The acid generated in intestine-
    A. HNO3
    B.HCl
    C.H2SO4
    D.CACO3

    Answer. HCl

  12. How many bones can be seen in the human beings-
    A. 216
    B. 601
    C. 206
    D. 616

    Answer. 206

  13. In which year LIC nationalized in India-
    A. 1949
    B. 1956
    C. 1969
    D. 1980

    Answer. 1956

  14. Raghuveer Choudhary,who got Jnanpeet in 2015 belongs to which state-
    A. MahaRashtra
    B. Gujarath
    C. Andhra Pradesh
    D. West Bengal

    Answer. Gujarath

  15. Which is known as ‘Oil of Vitriole’-
    A. Sodium Chloride
    B. Nitric Acid
    C. Salphuirc Acid
    D. Hydrochloric Acid

    Answer. Salphuirc Acid

  16. Bakranangal was constructed across which river –
    A. Satlej
    B. Bageerathi
    C. Narmada
    D. Mahanadi

    Answer. Satlej

  17. International soil year-
    A. 2012
    B. 2013
    C. 2014
    D. 2015

    Answer. 2015

  18. Escape velocity of Earth-
    A. 2.37 m/s
    B. 11.2KM/S
    C. 11.2m/s
    D. 7.5m/s

    Answer. 11.2km/s

  19. The principle behind Atom Bomb’-
    A. Nuclear Fusion
    B. Nuclear Fission
    C. Magnetic Reaction
    D. None of this

    Answer. Nuclear Fission

  20. The Acid present Apple-
    A. Ctric Acid
    B. Phytic Acid
    C. Malic Acid
    D. Tartaric Acid

    Answer. Malic Acid
  21. The level of glucose in human blood-
    A. 80-120 mg//100ml
    B. 70-110 mg//100ml
    C. 60-100 mg//100ml
    D. 100-150 mg//100ml

    Answer. 70-110 mg//100ml

  22. World Diabettic Day-
    A. Nov:14
    B. Nov:24
    C. Nov:28
    D. Aug:3

    Answer. Nov:14

  23. The unit measuring mercury-
    A. Kg.
    B. Gram
    C. Gallon
    D. Flask

    Answer. Flask

  24. Which metals ore is Monocyte-
    A. Titanium
    B. Thorium
    C. Radium
    D. Uranium

    Answer. Thorium

  25. Name the process for the preparation of H2SO4-
    A. Contact Process
    B. Ostwald Process
    C. Dumas
    D. Decons

    Answer. Contact Process

  26. The elements used for the Vulcanization-
    A. Sulphur
    B. Zinc
    C. Carbon
    D. Nitrogen

    Answer. Sulphur

  27. The metals having highest resistance-
    A. Silver
    B. Tungsten
    C. Platinum
    D. Rhodium

    Answer. Tungsten

  28. The date at which President signed the food safety bill
    A. 2013 sept:12
    B. 2013 sept:2
    C. 2014 jan:1
    D. 2013 dec:31

    Answer. 2013 sept:12

  29. The limit of lowest frequency of audible sound of human beings-
    A. 20 Hz
    B. 200 Hz
    C. 20000 Hz
    D. 30 Hz

    Answer. 20 Hz

  30. Name the Scientist formulated the wave theory
    A. Max Plank
    B. Einstein
    C. Christian Hygens
    D. Newton

    Answer. Christian Hygens

  31. The existence of hearing in the ear human beings-
    A. 0.5 Second
    B. 0.2 Second
    C. 0.3 Second
    D. 0.1 Second

    Answer. 0.1 Second

  32. The speed of sound in Aluminium-
    A. 6420
    B. 5941
    C. 1482
    D. 1522

    Answer. 6420

  33. The plant hormone helpful for the ripening of fruits-
    A. Ethilene
    B. Cytokynene
    C. Auxene
    D. Giberllinei

    Answer. Ethilene

  34. Whose autobiography is ‘A Passion for Dance’-
    A. Mrilani Sarabhai
    B. Rukmini Arundele
    C. Yamini Krishana Murthy
    D. Mallika Sarabhai

    Answer. Yamini Krishana Murthy

  35. Who is the architecture of Gramin Bank-
    A. Amathya Sen
    B. Muhammed Yunus
    C. Nom Chosky
    D. Robert Owen

    Answer. Muhammed Yunus

  36. The date of reaching of Chandrayan in the Moon’s orbit
    A. 2008 Oct:22
    B. 2009 Aug:29
    C. 2008 Nov:14
    D. 2008 Nov:8

    Answer. 2008 Nov:8

  37. No.of Districts in Telungana-
    A. 21
    B. 31
    C. 15
    D. 20

    Answer. 31

  38. Who got Vayalar Award in 2016-
    A. U.K Kumaran
    B. Leelawathi
    C. Bala Chandarn Chullikad
    D. Meera

    Answer. U.K Kumaran

  39. Nobel Prize in literature in 2016-
    A. Bob Deel
    B. Bengt Ostram
    C. Oliver Hart
    D. Amarthya Sen

    Answer. Bob Deel

  40. The childhood days name of famous social reformer Vagbadanandan-
    A. Kunjan Pillai
    B. Kunjikannan
    C. Subbharayan
    D. Karat Govindamenon

    Answer. Kunjikannan

  41. Who is having the power to order writs,protectors of fundamental rights-
    A. Central Cabinet
    B. Indian Parliament
    C. President
    D. Supreme Court&High Court

    Answer. Supreme Court&High Court

  42. The river which divide North India and South India
    A. Mahanadi
    B. Godavari
    C. Narmada
    D. Kaveri

    Answer. Narmada

  43. Who got Gandhi peace award in 2014-
    A. ISRO
    B. NSS
    C. Red Cross
    D. Asia Watch

    Answer. ISRO

  44. Who was president of Congress at the time of spli tin Congress at Surat-
    A. Rash Bihari Ghosh
    B. Aravinda Ghosh
    C. A C Majundar
    D. Bala Gangadharan

    Answer. Rash Bihari Ghosh

  45. ‘Chipko movement’ is connected with-
    A. Project Tiger
    B. Plant Breeding
    C. Plant/Forest conservation
    D. Conservation of Natural resources

    Answer. Plant/Forest conservation

  46. World Environment day is celebrated on-
    A. 5th June
    B. 28th February
    C. 7th August
    D. 10th April

    Answer. 5th June

  47. Pollutant released by jet planes is –
    A. CO
    B. NH3
    C. CO2
    D. CFCs

    Answer. CFCs

  48. Pollution of SO2 destroys-
    A. Lichen
    B. Fungi
    C. Algae
    D. Fishes

    Answer. Lichen

  49. Cadmium poisoning is responsible for-
    A. Minamata disease
    B. Itai-Itai disease
    C. Blue Baby Syndrome
    D. None of this

    Answer. Itai-Itai disease

  50. Noise pollution is measured in –
    A. Hertz
    B. Fathoms
    C. Nano Metres
    D. Decibels

    Answer. Decibels

Questions for making the Success Place –PSC Kerala Thulasi

Wonder! Here the term success that is success in life .Once you get the Govt:job you became stability in earning and correct social status etc,are qualities of it .Make this page a success sections in your life.Hope you understand its underlying sense Okay best of luck………

 

References: Kerala PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

PSC notification 2016 Examinations Appearing Questions

Here I am sharing with you some critical questions and its answers .Importance is that it has a major role in the notified examination conducted by PSC in 2016.Wheneve you go through this questions,study details of options too.

The following questions includes below given topics

1)Current Affairs

2) General Science

3)Constitutions

4)History related Questions

5)Economics related Questions

6)Miscellaneous Questions

50 All round Connected Details including PSC Questions

Hallo! Dear just a glance at the following questions.Beneficial that in the nearest future of you.Something bring you colourful to you.Colouring in the sense your place PSC Rank list.

 

50 Career Smartening PSC Questions and answers

 

Wonder!How its so?Listen your smartness in the view of PSC Questions oriented manner.Lies the answer there.Listen the all the PSC notifications appearing in your one time registration profile.Apply it in time.And also study the shocking questions also in time……

 

  1. Which disease was declared as an international public health emergency by WHO
    A.Yellow Fever
    B.Arab  Fever
    C.Zika Virus
    D.Swine Flu
    Ans: Zika Virus
  2. Which countries Parliament is the first to run completely on solar power
    A.Pakistan
    B.Tunisia
    C.Israel
    D.Nepal
    Ans: Pakistan
  3. Which year was observed as the International Year of Pulses’
    A.2016
    B.2015
    C.2014
    D.2013
    Ans: 2016
  4. Which High Court is celebrating its 150th foundation year in 2016
    A.Kolkatta
    B.Mumbai
    C.Chennai
    D.Allahabad
    Ans: Allahabad
  5. The Chairperson of the National Human Rights Commission shall be
    A.The Chief Justice of India
    B.Rtd.Chief Justice of India
    C.Chief Justice of High court of India
    D.Rtd.Chief Justice of High Court
    Ans: Rtd.Chief Justice of India
  6. Which is the first state to make gender education compulsory at the graduate level
    A.Manipur
    B.Goa
    C.Telangana
    D.Sikkim
    Ans: Telangana
  7. Which is India’s first zero landless district of India
    A.Kasargod
    B.Kannur
    CAlappuzha
    D.Kollam
    Ans: Kannur
  8. ‘Operation Valsaya’launched by the State Governments aims
    A.Landless
    B.Mentally retarded
    C.Missing Children
    D.De-addicted
    Ans: Missing Children
  9. Which is the first Grama Panchayat in the state to declare a Water Policy

A.Vellanadu
B.Vembayam
C.Peelikode
D.Perumanna
Ans: Perumanna

10)  Which is the world’s first dengue vaccine

A.Dengfax
B.Dengvaxia
C.Denguefia
D.Denglax
Ans: Dengvaxia

11)  The revolt 1721 at which place is the first attempt against foreign domination from the South India
A.Kulachal
B.Varkala
C.Kayakulam
D.Attingal
Ans: Attingal

12) Who among the following was not the member of the Cabinet Mission
A.Clement Atlee
B.Lord Alexander
C.Stafford Cripps
D.Pethwick Lawrence
Ans: Clement Atlee

13) The Eighth Schedule of the Constitution deals with

A.Official Language
B.Anti defection
C. Panchayath Raj
D. Nagarpalika
Ans: Official Language

14) Detergents are sodium or potassium salts of

A.Adipic Acid
B.Carboxilic Acid
C.Sulphonic Acid
D.Hydroflouric Acid
Ans: Sulphonic Acid

15) The author of’Man the Maker of his own Destiny is’

A.Tagore
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Vivekananda
D.Vallabhai Patel
Ans: Vivekananda

16) Which disease is caused by the deficiency of Vitamin D

A.Scurvy
B.Anaemia
C.Rickets
D.Berberi
Ans: Rickets

17)Kyoto Protocol deals with

A.Endangered Species
B.Green House Gas Reduction
C.Ban on Nuclear Test
D.New plant Varieties
Ans: Green House Gas Reduction

18) The Green Belt Movement,the campaign for the protection of environments was founded by

A.Graca Machelle
B.Ellen John Sirleaf
C.Wangari Mathai
D.Winnie Mandela
Ans: Wangari Mathai

19) Which country is the first to bring a parliamentary legislation on climate change

A.Singapore
B.Canada
C.Poland
D.Chile
Ans: Canada

20) The Jatakas contain 500 stories connected with the previous births of :

A.Mahavira
B.Rishabha
C.Adi Sankara
D.Buddha
Ans: Buddha

21) Right to Information Act became effective in India on

A.15th June 2000
B.15th June 2001
C.15th June 2003
D.15th June 2005
Ans: 15th June 2005

22) The substance most commonly used as a foos preservative is

A.Sodium Citrate
B.Benzoic Acid
C.Tartaric Acid
D.Calcium Carbide
Ans: Benzoic Acid

23) Pneumonia affects

A.Kidney
B.Spleen
C.Liver
D.Lungs
Ans: Lungs

24) Most of the light rays inside a tube light is in the form of

A.Visible light
B.Infra red
C. Ultra Violet
D. Bright Light
Ans Ultra Violet

25) The decimal system of currency was introduced in India in the year

A.1957
B.1962
C.1969
D.1980
Ans: 1957

26) Which of the following is a renewable source of energy

A.Sun light
B.Diesel
C.LPG
D.Coal
Ans: Sun light

27) Which one of the following Fundamental Rights is known as ‘Heart and Soul of the Constitution

A.Right to Religion
B.Right to Equality
C.Right to constitutional Remedies
D.Right to Freedom
Ans: Right to constitutional Remedies

28) Panchayath Day is observed on

A.Feb:19
B.April 24
C.March 19
D.May 10
Ans: April 24

*29) Who is the Chancellor of the State Universities

A.Chief Minister
B.Governor
C.Education Minister
D.DPI
Ans: Governor

30) Which of the following crops help in nitrogen fixation

A.Maize
B.Wheat
C.Rice
D.Beans
Ans: Beans

31) Which dance form is known as ‘Poetry in motion’

A.Bharata Natyam
B.Mohiniyattom
C.Odissy
D.Kuchuppudi
Ans: Bharata Natyam

32) Which body has the power to grant State party status to a political party

A.State Legislature
B.Election Commission
C.Rajya Sabha
D.Public Accout Committee
Ans: Election Commission

33)Which force is responsible for the protection of Indo-Nepalese border

A.Border SecurityForce
B.Sasastra Seema Bal
C.Assam Rifles
D.Special Frontier Force
Ans: Sasastra Seema Bal

34) Which is the exclusive Tribal Panchayat of Kerala

A.Attapadi
B.Idamalakkudi
C.Bhoothathankettu
D.Ambalavayal
Ans: Idamalakkudi

35) C Sankaran Nair was elected as Congress President in

A.1893
B.1895
C.1897
D.1899
Ans: 1897

36)Srisailam Dam is built across the river

A.Godavari
B.Kaveri
C.Mahanadi
D.Krishna
Ans: Krishna

37)National Handloom Day is observed on

A.December 7
B.January 18
C.September 18
D.August 7
Ans: August 7

38) Which belt of the Himalayas are famous for the doon valleys

A.Shivalik
B.Himachal
C.Himadri
D.Great Himalayas
Ans: Shivalik

39) Madhav Gadgil Committee is associated with the conservation of

A.Sea Turtle
B.Endemic Plants
C.Evergreen Forests
D.Western Ghats
Ans: Western Ghats

40)Who was the author of ‘Jathibharatam’

A.Pandit Karuppan
B.T K Madhavan
C.K Ayyappan
D.Vagbhatananda
Ans: K Ayyappan

41) Who has the right to suspend the fundamental rights of citizen

A.Supreme Court
B.Lok Sabha
C.President
D.Central Cabinet
Ans: President

42)Who was known as ‘the Vivekananda of Kerala’

A.Agamananda Swami
B.Anandatheertan
C.Bodeshwaran
D.Subhananda Gurudev
Ans: Agamananda Swami

43) Which organization is known as the ‘Angelic arm of UN’

A.UN Women
B.UNESCO
C.UNICEF
D.Security Council
Ans: UNICEF

44) Who is the author books’The light of Asia’

A.Edwin Arnold
B.EM Foster
C.Dominique Lapier
D.William Johns
Ans: Edwin Arnold

45) Who said that ‘the proper study of mankind is man’

A.Aristotle
B.Aldous Huxely
C.Immanuel Kant
D.Alexander Pope
Ans: Alexander Pope

46) In diesel engines,ignition takes place by

A.Compression
B.Electrical spark
C.Dyanmo
D.Battery
Ans: Compression

47) Alcohol contains

A.Carbon,Hydrogen,Nitrogen
B. Carbon,Hydrogen,Oxygen
C. Carbon,Hydrogen,Amonia
D. Hydrogen,Oxygen,Nitrogen
Ans: Carbon,Hydrogen,Oxygen

48) How many banks were nationalized in 1980

A.6
B.14
C.10
D.8
Ans: 6

49) Which river forms the Palaruvi falls

A.Kalladayar
B.Pamba
C.Vamanapuram puzha
D.Neyyar
Ans: Kalladayar

50) Rajiv Gandhi Combined Cycle Project Plant is situated at

A .Nallalam
B.Brahmapuram
C.Kayamkulam
D.Perumbavur
Ans: Kayamkulam

 

 

Specially made datas for PSC notified Examinations

Remind this questions the famous poem ‘Road Not Taken’ by Robert Frost. As so this questions are less appeared in usual books but appeared in PSC Examinations .Hope you are understanding its importance of questions

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

 

images-2

The following psc Questions and answers contains the below given topics

1)Current Affairs

2)Science

3)History

4)Economics

5)Constitution

6)Reformation in Keralam

 

50 Valuable Questions and Answers asking from PSC Kerala Thulasi

I say you ,first analyse the psc question papers,that is the primary step those who wants to write and attain good rank in the rank list.After analysis you will get a clear cut idea and scope of psc notifications as well as its your chance of including in the rank list.Analysing includes vacancies of particular post as well as an average idea of number applicants

 

Pin pointed questions appearing for online-applied PSC Examinations

Here I am giving some typical questions seen in the online test in the PSC notifications.As far as online applicant, special concentration given to this sort of questions where  the vacancies filled after online test.Those who are preparing LDC Examination it is very helpful.

 

Questions and answers any PSC Examinations inviting application from PSC Kerala Thulasi

 

Hallo! Dears. ,studying of following given questions sometimes may change your fate,no doubt.It is intellectually oriented questions in tune with the various frequently asked psc notification.Studying it proves your sincerity towards your own life.So dear,don’t waste your time, such a way you make your own life not much brighter.So brighter your life Decide and proceed,,,,, to study the following questions.Rare collection from the psc question bank.

 

  1. The main income of state government
    Corporate Tax
    B.Customs Tax
    C.Sale Tax
    D.Income Tax
    Ans: Sale tax
  2. The Green Revolution started in which plan of India
    2nd Five Year Plan
    B.3rd Five Year Plan
    C.4th Five Year Plan
    D.5th Five Year Plan
    Ans: 3rd Five Year plan
  3. Which King is behind the ‘Hathi Kumbha Shasanam’
    Khara Velan
    B.Shatha Karni 1
    C.Mihira Bhojan
    D.None of this
    Ans: Khara Velan
  4. Who wrote the novel ‘Saraswathi Vijayam’in the pretexts of 19th centuries Social rites and observances
    Potheri Madhavan
    B.Attur Krishna Pisharady
    C.K.P.Narayana Pisharady
    D.Potheri Kunjambu
    Ans: Potheri Kunjambu
  5. The small islands situated in between Kumarakam and Thannermukkam bund
    Wellington
    B.Pathiramanal
    C.Marakunnam
    D.Vypene Islands
    Ans: Pathiramanal
  6. In which place in Kerala implemented the Rice and Fish project
    Kuttanad
    B.Poonthura
    C.Neenda kara
    D.Palakkad
    Ans: Kuttanad
  7. In which Indian states the ‘Chunnambu Rock Caves’seen
    Rajasthan
    B.Karnatakam
    C.tamil Nadu
    D.Jammu-Kashmir
    Ans: Jammu-Kashmir
  8. The alphabets used more before the coming of Malayalam Language
    Vattezhuth
    B.Kharoshty
    C.Kolezhuth
    D.Prakruth
    Ans: Vattezhuth
  9. Whose pen-name Mullanezhi

A.Neela Kandan Namboothiri
B.Subramanyan Namboothiri
C.Achuthan Namboothiri
D.Narayanan Namboothiri
Ans: Neela Kandan Namboothiri

10)  Who combiled the Malayalam Dictionary ‘Shabda Tharavaly’

A.Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai
B.C.Madavan Pillai
C.Vadakkum Koor Raja Raja Varma
D.S.Gupthan Nair
Ans: Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai

11)  The Emperor of India when English East India Company formed
A.Babar
B.Humayun
C.Akbar
D.Aurangazeb
Ans: Akbar

12) Who published ‘Samvad Kaumudi’ the first  journal in Indian Language
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Raveendra Nath Tagore
D.Arabindo
Ans: Raja Ram Mohan Roy

13) Who brought under control the Pazhashi Mutiny

A.Thomas Harve Babar
B.Jonathan Dungen
C. Arthur Wellesly
D. General Diar
Ans: Thomas Harve Babar

14) The interpretation given to ‘Bagavath Geetha’by Gandhiji

A.Sathyana Prayoha
B.Anasakthi Yoham
C.Sanmarga Jeevitham
D.Ente Jeevithamanu Ente Sandesham
Ans: Anasakthi Yoham

15) Whose work is ‘1857-The Great Rebellion’

A.Asok Metha
B.Nana Sahib
C.V D Savarkar
D.Thanthio Topi
Ans: Asok Metha

16) The first princely states captured by Britishers by Doctrine of Lapses

A.Hyderabad
B.Jhansi
C.Nagpur
D.Sathara
Ans: Sathara

17)Name the agitation conducted by Thiruvithankur State Congress from 1938 to 1947

A.Poorna Bharana Pankalitha Bharanam
B.Utharavada Bharana Prakshobam
C.Poura Samatwa Vatha Prakshobam
D.Ayithochhadanam
Ans: Utharavada Bharana Prakshobam

18) Which Kingdom ruled in ancient India Kanjipuram as its capital

A.Pallavans
B.Cholans
C.Cherans
D.Pandyans
Ans: Pallavans

19) In which place the first sea food park inKerala started

A.Kollam
B.Kozhikode
C.Alapuzha
D.Kannur
Ans: Alapuzha

20) The Syrian Christian leader related to Tharissapally Pattayam :

A.Coln Mecalay
B.Coln Manro
C.Bhodaravi
D.Mar Sapir Eso
Ans: Mar Sapir Eso

21) The biggest children’s park situated in Keralam

A.Vagamon
B.Mananthavady
C.Nellyambathi
D.Aakulam
Ans: Aakulam

22) Who transalated Bible into Malayalam

A.John Wycliff
B.Charled Dickens
C.Benjamin Baily
D.P.C.Devassy
Ans: Benjamin Baily

23) In whose tenure archeological departments started in India

A.Curson Prabhu
B.Minto Prabhu
C.Elgin II
D.Hardinj II
Ans: Curson Prabhu

24) The first southern Indian city hosted the INC

A.Mumbai
B.Pune
C. Chennai
D. Cochi
Ans: Chennai

25) In which year widow re-marriage act passed

A.1896
B.1884
C.1826
D.1856
Ans: 1856

26) What is meant by Dart System

A.Tsunami forecasting system
B.Earth quake              forecasting system
C.Volcane Explosion forecasting system
D.None of this
Ans: Tsunami forecasting system

27) The first dam in India

A.Mettur Dam
B.Grant Dam
C.Krishna Raja Sagar dam
D.Indhira Sagar Dam
Ans: Grant Dam

28) In which year Forest-Environmental departments formed in India

A.1983
B.1984
C.1985
D.1986
Ans: 1985

*29) World Diabetic day

A.Nov:14
B.Dec:2
C.Jan:2
D.July:5
Ans: Nov:14

30) Name the Governor who ordered to shoot at Jalian walabag

A.Micheal O Daire
B.General Diare
C.Mayo Prabhu
D.Rippon Prabhu
Ans: Micheal O Daire

31) The biggest cotton production centre in India

A.Delhi
B.Chennai
C.Mumbai
D.Kotkotha
Ans: Mumbai

32) The pass which connects Koxhikode to Wayanad

A.Perambady Pass
B.Body Naikannur Pass
C.Thamarassery pass
D.Palakkad Pass
Ans: Thamarassery pass

33)In which districts Aruvi Kuzhi water falls situated

A.Iduki
B.Wayanad
C.Thrissur
D.Kotayam
Ans: Kotayam

34) Name the river which is otherwise known as Perar

A.Periyar
B.Pampa
C.Bharathapuzha
D.Chaliyar
Ans: Bharathapuzha

35) The year in which KSEB start functioning

A.1957 March 31
B.1957             April 10
C.1929 March 31
D.1929 April 10
Ans:1957 March 31

36)The clouds which is formed due to the passage of Jet planes

A.Constrail
B.Zerocumilus
C.Cloud streets
D.Nacreas Clouds
Ans: Cloud streets

37)The metal used during the production of protein

A.Zink
B.Calcium
C.Pottassium
D.Sodium
Ans: Pottassium

38) The name of elements having the valency zero

A.Metals
B.Transition elements
C.By metals
D.Inert gases
Ans: Inert gases

39) Name the fluid which is known as candy fluid

A.Silver Bromide
B.Silver Iodide
C.Hydrochloric Acid
D.Pottassium Permanganate
Ans: Pottassium Permanganate

40)Who designed the red ribbon in connection with AIDS

A.Visual AIDS
B.AIDS Society
C.National AIDS Control Society
D.UNESCO
Ans:Visual AI DS

41) Indias first remote sensing satellite

A.IRS I B
B.IRS I C
C.IRS 1A
D.IRS 1D
Ans: IRS I C

42)The metal contained in the bathing soap

A.Sodium
B.Pottassium
C.Silicon
D.Iron
Ans: Pottassium

43) The substance having more density of the given below substance

A.Glicerine
B.Pure water
C.Coconut Oil
D.Kerosine
Ans: Glicerine

44) The instruments which is operated in AC only

A.Motor
B.Transformer
C.Bulb
D.Induction Coil
Ans: Transformer

45) Who combiled ‘Kottiyur Pattu’

A.Pndt:Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.Vagbadanandan
D.Thaikad Ayya
Ans: Vagbadanandan

46) The disease which is due to the lack of shortage of Calcium in blood

A.Tetanus
B.Lukemia
C.Tetani
D.Haemophilia
Ans: Tetani

47) National Lepracy Eradication day

A.Jan:26
B.March:8
C.Jan:30
D.Oct:28
Ans: Jan:30

48) The Social Reformer declared the slogan ‘Manassanu Daivam’

A.Brahmananda Siva Yogi
B.Thaikad Ayya
C.Chattambi Swami
D.Nataraja Guru
Ans: Thaikad Ayya

49) The real name of Brahmananda Sivayogi

A.Shankaran
B.Ayyappan
C.Kunjikannan
D.Karattu Govinda Menon
Ans: Karattu Govinda Menon

50) In which year Pndt:Karuppan organized Kayal sammelanam

A.1912
B.1914
C.1925
D.1

  • Valuable Questions for the PSC Examinations conducted from KPSC Thulasi

By the following psc questions and answers I am sharing you the valuable seeds,from KPSC Thulasi that will decide your fate .Seeds means valuable questions having the capacity of determine your rank in examinations.While you KPSC Login You can see the effects this seeds in the form appearing in top most rank in psc rank list

Question paper  Oriented details to make easy to enter in the Rank list

I am thinking ,this sort of question surely benefits you to brighten your future.That is why I am sharing with you.My advice that you should start your preparation not only from notification for a particular post but far-far from psc notification

 

Life Giving Question papers from the Examination Conducted from KPSC Thulasi

You will be wonder how the following questions  becomes plays role of as the heading indicated manner .Really so.Each every questions help you to near your place in rank list.Current affairs matter also inco-operated with it for psc notification based manner

  1. In which place the biggest solar plant situated
    A.Bagavanpur
    B.Kamudi
    C.Kanpur
    D.Vadodara
    Ans: Kamudi
  2. Marine national park which is declared as eco-sensitive zone is situated in which state
    A.Rajasthanr
    B.Maharashtra
    C.Gujarath
    D.Goa
    Ans: Gujarath
  3. Name the punishment of inserting the long iron bar into the body of people belongs to lower class of people and make them die after tying in the tree existing in the central region of Keralam
    A.Thooku pareeksha
    B.Chitravadam
    C.Visha pareeksha
    D.Vidikalpitha Vadam
    Ans: Chitravadam
  4. Name the atmospheric phenomenon which is called the ‘real finance minister of India’
    A.Loo
    B.Monsoon wind
    C.Rain
    D.Rivers
    Ans: Monsoon wind
  5. Name the experiment to possible the internet connection in the region of having no telephone line or mobile connectivity
    A.Project Loon
    B.Google-10
    C.Mozilla Firefox
    D.Google Chrome
    Ans: Project Loon
  6. Greek philosopher known as ‘Jnanikalude Aacharyan’
    A.Socrates
    B.Plato
    C.Aristotle
    D.Periclis
    Ans: Aristotle
  7. Whose official palace is ‘Narayan Hiti Kotaram’
    A.Nepal King
    B.Japan Prime Minister
    C.Singapore President
    D.Bhootan King
    Ans: Nepal King
  8. In which year United nations given approval for child right and declared child right year
    A.1993
    B.1979
    C.1982
    D.1989
    Ans: 1989
  9. The first chief minister who is non- eligible after punishing in criminal case

A.Jayalalitha
B.Mamatha Banerjee
C.Karuan Nithi
D.Lalu Prasad
Ans: Jayalalitha

10)  The first bio-metric ATM in Keralam

A.Munar
B.Cochi
C.Thekadi
D.Thiruvananthapuram
Ans: Munar

11)  Who is known as Anfrank of Gasa
A.Mala Usuf Sai
B.Fara Backer
C.Elfred Jellenic
D.Shiri Ebadi
Ans: Fara Backer

12) The constitution under gone large number of amendments in which Prime Ministers term
A.Jawaharlal Nehru
B.Rajiv Gandhi
C.Indhira Gandhi
D.Morarji Desai
Ans: Indhira Gandhi

13) The social reformer who is known as ‘Daiva Dasan’

A.Kumara Guru Devan
B.Chavara Achan
C.Pndt:Karuppan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans: Chavara Achan

14) Who started the journal ‘Velakkaran’

A.Vagbadanandan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Brahmananda Siva Yohi
D.Dr.Palpu
Ans: Sahodaran Ayyappan

15) The chemicals used to protect blood in blood bank

A.Sodium Nitrate
B.Sodium Carbonate
C.Sodium Citrate
D.Sodium Silicate
Ans: Sodium Citrate

16) The parts of Indian Constitution which reflects the philosophy and thoughts of Indian Constitution

A.Fundamental Rights
B.Directive Principle
C.The First Schedule
D.Preamble
Ans: Preamble

17)Who invented optical fibre

A.Karothers
B.Huganse
C.Nareender Kapani
D.Samuel Colt
Ans: Nareender Kapani

18) The father of Indian Music

A.Saranga Devan
B.Purandara Dasan
C.Narasimha Metha
D.Vishnu Digambar
Ans: Saranga Devan

19) The place Makavu is under the rule of which country

A.Portugal
B.Britain
C.China
D.USA
Ans: China

20) Name the connector of Central Govt: and State Govt:

A.Speaker
B.Chief Minister
C.Chief Secretary
D.Governor
Ans: Governor

21) KPCC President at the time of ‘Vimochana Samaram’

A.R.Sanker
B.P.T.Chacko
C.Panabilly Govinda Menon
D.None of this
Ans: R.Sanker

22) The germ behind the Siphilis disease

A.Naiceria
B.Tipponima Palledium
C.Myca Bacterium
D.Plasmodium Vivax
Ans: Tipponima Palledium

23) The chemicals cotain in the sleeping pills

A.Barbiturate
B.Salicylic Acid
C.Amphitamimbukal
D.Pencillin
Ans: Barbiturate

24) Loka Mithavyaya Dinam

A.Oct:1
B.Oct:24
C.Oct:2l
D.Oct:30
Ans: Oct:30

25) Name the ‘navika pathippu’ of Prithvi Missile

A.Surya
B.Nag
C.Dhanush
D.Pinaka
Ans: Dhanush

26) Who transalated H G Well’s book as ‘Loka Charotra Samgraham’in Malayalam

A.E K Nayanar
B.EMS
C.C Achutha Menon
D.Pattam M Thanupilla
Ans: C Achutha Menon

27) In what name the Hungarian citizen John Earnest Hang Salser famous in Kerala history

A.Arnose pathiri
B.Herman Hundert
C.Mathews Pathiri
D.Chavara Achan
Ans: C Arnose pathiri

28) What is known as ‘Brave Wave Test’

A.Electro Encephalo Gram
B.Electro Cardio Gram
C.Tread mill test
D.Mandroks Test
Ans: Electro Encephalo Gram

29) The American President who handled the Cuban missile crisis

A.Icenovar
B.John F Kennedy
C.Linden B Johnson
D.Richard Nixon
Ans: John F Kennedy

30) The national territory having more number of districts

A.Lakshadeep
B.Pondichery
C.Delhi(National capital)
D.Andaman Nicobar
Ans: Delhi

31) Parimargan Jogi related to which sports item

A.Tennis
B.Kabady
C.Cricket
D.Chess
Ans: Chess

32) Golden fibre

A.Chanam
B.Paruthy
C.Nylon
D.Rayon
Ans: Chanam

33)Name the Indian river called ‘Gaiva Maruboomi’

A.Mahanadi
B.Narmada
C.Tapti
D.Damodar
AnsDamodar

34) Name the chera king who received the degree ‘Mnukuladityan’

A.Kulashekara Azhwar
B.Rajashekhara Varman
C.Indhukotha Varma
D.Bhaskara ravi Varma
Ans: Bhaskara ravi Varma

35) The year in which KSEB established

A.1964
B.1957
C.1960
D.1963
Ans: 1957

36)Which state in India having the earth quake warning secretariat

A.Gujarath
B.Maharashtra
C.Haryana
D.Goa
Ans: Haryana

37)The widely used protocol in network

A.TCP/IP
B.FTP
C.DHCP
D.WAP
Ans: TCP/IP

38) The chief information officer in India

A.Nassim Syed
B.R K Mathur
C.H L Dattu
D.T S Takur
Ans: R K Mathur

39) The instrument which is used to measure the speed of computer mouse

A.Wiki
B.Byte
C.Nibble
D.Miki
Ans: Miki

40)The first film artist nominated to Rajya Sabha

A.Nargese Dutt
B.dada Sahib Phalke
C.Utham Kumar
D.Prithwi Raj kapur
Ans: Prithwi Raj kapur

Career making through PSC Results of notified examinations

Hai friends; how the heading indicates so happens,at any you think about that.Right now think, that make you cheerful in getting the required psc results from KPSC

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission