Home QUESTION BANK

Hi friends,

Here I am sharing you with 50 valuable questions and answers for Kerala PSC examinations.

After each questions answer key is also given.

That is much helpful those who are preparing for PSC Examinations.

I have listed this below 50 questions and Answers for you.

Suitable PSC Questions to be included in PSC Rank List

Hallo! The More you study this the more you have the chance to include in the list.This can be treated as mock test for all who are seeking Govt:through PSC Examinations.

The following categories are included in this list.

  • General Knowledge Questions
  • Current affairs
  • Science
  • History

50 Questions Prepared in accordance with latest trends in PSC Examinations

My dears! Get its importance.

Any way you are registered your profile with One time registration.

So time you reached to the Eager study for PSC Examinations.

Conquere these 50 Questions and answers while you login PSC sites your register to be included in Short list and hence appear in Rank list of PSC

  1. Which is known as the red river in India?
    A. Yamuna
    B. Brahmaputra
    C. Ganga
    D. KrishnaAnswer. Brahmaputra
  2. Third Panipat war was between –
    A. Hemu&Akbar
    B. Nadirshas&Mughals
    C. Humayun&Shersha
    D. Ahamadsha Abdali&Marathers&Answer. Ahamadsha Abdali&Marathers
  3. Name of Parliament in Japan-
    A. Nesset
    B. Diat
    C. Senet
    D. Syndicate

    Answer. Diat

  4. Two important freedom-fighters died in 1948 who are they —-
    A. Gandhi&Patel
    B. Jinna&Patel
    C. Gandhi&Jinna
    D. Tagore&Jinna

    Answer. Gandhi&Jinna

  5. ‘Who controls the Union Public Service Commission-
    A. President
    B. Vice President
    C. Prime Minister
    D. Chief Justice

    Answer. President

  6. White Revolution relates to-
    A. Egg Production
    B. Fish Production
    C. Food Production
    D. Milk Production

    Answer. Milk Production

  7. In which year first independent war occurred –
    A. 1757
    B. 1857
    C. 1867
    D. 1767

    Answer. 1857

  8. In which state silk is produced most in India-
    A. Karnataka
    B. Keralam
    C. Assam
    D. Tamil Nadu

    Answer. Karnataka
  9. Who got Nobel Prize on economics in 1998
    A. Amartya Sen
    B. Waltor Kohen
    C. John Hue
    D. Jose saramago

    Answer. Amartya Sen

  10. Which Scientist firstly used the term ‘Gene’-
    A. Johanson
    B. Lamark
    C. Khorana
    D. Mendel

    Answer. Johanson

  11. The acid generated in intestine-
    A. HNO3
    B.HCl
    C.H2SO4
    D.CACO3

    Answer. HCl

  12. How many bones can be seen in the human beings-
    A. 216
    B. 601
    C. 206
    D. 616

    Answer. 206

  13. In which year LIC nationalized in India-
    A. 1949
    B. 1956
    C. 1969
    D. 1980

    Answer. 1956

  14. Raghuveer Choudhary,who got Jnanpeet in 2015 belongs to which state-
    A. MahaRashtra
    B. Gujarath
    C. Andhra Pradesh
    D. West Bengal

    Answer. Gujarath

  15. Which is known as ‘Oil of Vitriole’-
    A. Sodium Chloride
    B. Nitric Acid
    C. Salphuirc Acid
    D. Hydrochloric Acid

    Answer. Salphuirc Acid

  16. Bakranangal was constructed across which river –
    A. Satlej
    B. Bageerathi
    C. Narmada
    D. Mahanadi

    Answer. Satlej

  17. International soil year-
    A. 2012
    B. 2013
    C. 2014
    D. 2015

    Answer. 2015

  18. Escape velocity of Earth-
    A. 2.37 m/s
    B. 11.2KM/S
    C. 11.2m/s
    D. 7.5m/s

    Answer. 11.2km/s

  19. The principle behind Atom Bomb’-
    A. Nuclear Fusion
    B. Nuclear Fission
    C. Magnetic Reaction
    D. None of this

    Answer. Nuclear Fission

  20. The Acid present Apple-
    A. Ctric Acid
    B. Phytic Acid
    C. Malic Acid
    D. Tartaric Acid

    Answer. Malic Acid
  21. The level of glucose in human blood-
    A. 80-120 mg//100ml
    B. 70-110 mg//100ml
    C. 60-100 mg//100ml
    D. 100-150 mg//100ml

    Answer. 70-110 mg//100ml

  22. World Diabettic Day-
    A. Nov:14
    B. Nov:24
    C. Nov:28
    D. Aug:3

    Answer. Nov:14

  23. The unit measuring mercury-
    A. Kg.
    B. Gram
    C. Gallon
    D. Flask

    Answer. Flask

  24. Which metals ore is Monocyte-
    A. Titanium
    B. Thorium
    C. Radium
    D. Uranium

    Answer. Thorium

  25. Name the process for the preparation of H2SO4-
    A. Contact Process
    B. Ostwald Process
    C. Dumas
    D. Decons

    Answer. Contact Process

  26. The elements used for the Vulcanization-
    A. Sulphur
    B. Zinc
    C. Carbon
    D. Nitrogen

    Answer. Sulphur

  27. The metals having highest resistance-
    A. Silver
    B. Tungsten
    C. Platinum
    D. Rhodium

    Answer. Tungsten

  28. The date at which President signed the food safety bill
    A. 2013 sept:12
    B. 2013 sept:2
    C. 2014 jan:1
    D. 2013 dec:31

    Answer. 2013 sept:12

  29. The limit of lowest frequency of audible sound of human beings-
    A. 20 Hz
    B. 200 Hz
    C. 20000 Hz
    D. 30 Hz

    Answer. 20 Hz

  30. Name the Scientist formulated the wave theory
    A. Max Plank
    B. Einstein
    C. Christian Hygens
    D. Newton

    Answer. Christian Hygens

  31. The existence of hearing in the ear human beings-
    A. 0.5 Second
    B. 0.2 Second
    C. 0.3 Second
    D. 0.1 Second

    Answer. 0.1 Second

  32. The speed of sound in Aluminium-
    A. 6420
    B. 5941
    C. 1482
    D. 1522

    Answer. 6420

  33. The plant hormone helpful for the ripening of fruits-
    A. Ethilene
    B. Cytokynene
    C. Auxene
    D. Giberllinei

    Answer. Ethilene

  34. Whose autobiography is ‘A Passion for Dance’-
    A. Mrilani Sarabhai
    B. Rukmini Arundele
    C. Yamini Krishana Murthy
    D. Mallika Sarabhai

    Answer. Yamini Krishana Murthy

  35. Who is the architecture of Gramin Bank-
    A. Amathya Sen
    B. Muhammed Yunus
    C. Nom Chosky
    D. Robert Owen

    Answer. Muhammed Yunus

  36. The date of reaching of Chandrayan in the Moon’s orbit
    A. 2008 Oct:22
    B. 2009 Aug:29
    C. 2008 Nov:14
    D. 2008 Nov:8

    Answer. 2008 Nov:8

  37. No.of Districts in Telungana-
    A. 21
    B. 31
    C. 15
    D. 20

    Answer. 31

  38. Who got Vayalar Award in 2016-
    A. U.K Kumaran
    B. Leelawathi
    C. Bala Chandarn Chullikad
    D. Meera

    Answer. U.K Kumaran

  39. Nobel Prize in literature in 2016-
    A. Bob Deel
    B. Bengt Ostram
    C. Oliver Hart
    D. Amarthya Sen

    Answer. Bob Deel

  40. The childhood days name of famous social reformer Vagbadanandan-
    A. Kunjan Pillai
    B. Kunjikannan
    C. Subbharayan
    D. Karat Govindamenon

    Answer. Kunjikannan

  41. Who is having the power to order writs,protectors of fundamental rights-
    A. Central Cabinet
    B. Indian Parliament
    C. President
    D. Supreme Court&High Court

    Answer. Supreme Court&High Court

  42. The river which divide North India and South India
    A. Mahanadi
    B. Godavari
    C. Narmada
    D. Kaveri

    Answer. Narmada

  43. Who got Gandhi peace award in 2014-
    A. ISRO
    B. NSS
    C. Red Cross
    D. Asia Watch

    Answer. ISRO

  44. Who was president of Congress at the time of spli tin Congress at Surat-
    A. Rash Bihari Ghosh
    B. Aravinda Ghosh
    C. A C Majundar
    D. Bala Gangadharan

    Answer. Rash Bihari Ghosh

  45. ‘Chipko movement’ is connected with-
    A. Project Tiger
    B. Plant Breeding
    C. Plant/Forest conservation
    D. Conservation of Natural resources

    Answer. Plant/Forest conservation

  46. World Environment day is celebrated on-
    A. 5th June
    B. 28th February
    C. 7th August
    D. 10th April

    Answer. 5th June

  47. Pollutant released by jet planes is –
    A. CO
    B. NH3
    C. CO2
    D. CFCs

    Answer. CFCs

  48. Pollution of SO2 destroys-
    A. Lichen
    B. Fungi
    C. Algae
    D. Fishes

    Answer. Lichen

  49. Cadmium poisoning is responsible for-
    A. Minamata disease
    B. Itai-Itai disease
    C. Blue Baby Syndrome
    D. None of this

    Answer. Itai-Itai disease

  50. Noise pollution is measured in –
    A. Hertz
    B. Fathoms
    C. Nano Metres
    D. Decibels

    Answer. Decibels

Questions for making the Success Place –PSC Kerala Thulasi

Wonder! Here the term success that is success in life .Once you get the Govt:job you became stability in earning and correct social status etc,are qualities of it .Make this page a success sections in your life.Hope you understand its underlying sense Okay best of luck………

 

References: Kerala PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

PSC notification 2016 Examinations Appearing Questions

Here I am sharing with you some critical questions and its answers .Importance is that it has a major role in the notified examination conducted by PSC in 2016.Wheneve you go through this questions,study details of options too.

The following questions includes below given topics

1)Current Affairs

2) General Science

3)Constitutions

4)History related Questions

5)Economics related Questions

6)Miscellaneous Questions

50 All round Connected Details including PSC Questions

Hallo! Dear just a glance at the following questions.Beneficial that in the nearest future of you.Something bring you colourful to you.Colouring in the sense your place PSC Rank list.

 

50 Career Smartening PSC Questions and answers

 

Wonder!How its so?Listen your smartness in the view of PSC Questions oriented manner.Lies the answer there.Listen the all the PSC notifications appearing in your one time registration profile.Apply it in time.And also study the shocking questions also in time……

 

  1. Which disease was declared as an international public health emergency by WHO
    A.Yellow Fever
    B.Arab  Fever
    C.Zika Virus
    D.Swine Flu
    Ans: Zika Virus
  2. Which countries Parliament is the first to run completely on solar power
    A.Pakistan
    B.Tunisia
    C.Israel
    D.Nepal
    Ans: Pakistan
  3. Which year was observed as the International Year of Pulses’
    A.2016
    B.2015
    C.2014
    D.2013
    Ans: 2016
  4. Which High Court is celebrating its 150th foundation year in 2016
    A.Kolkatta
    B.Mumbai
    C.Chennai
    D.Allahabad
    Ans: Allahabad
  5. The Chairperson of the National Human Rights Commission shall be
    A.The Chief Justice of India
    B.Rtd.Chief Justice of India
    C.Chief Justice of High court of India
    D.Rtd.Chief Justice of High Court
    Ans: Rtd.Chief Justice of India
  6. Which is the first state to make gender education compulsory at the graduate level
    A.Manipur
    B.Goa
    C.Telangana
    D.Sikkim
    Ans: Telangana
  7. Which is India’s first zero landless district of India
    A.Kasargod
    B.Kannur
    CAlappuzha
    D.Kollam
    Ans: Kannur
  8. ‘Operation Valsaya’launched by the State Governments aims
    A.Landless
    B.Mentally retarded
    C.Missing Children
    D.De-addicted
    Ans: Missing Children
  9. Which is the first Grama Panchayat in the state to declare a Water Policy

A.Vellanadu
B.Vembayam
C.Peelikode
D.Perumanna
Ans: Perumanna

10)  Which is the world’s first dengue vaccine

A.Dengfax
B.Dengvaxia
C.Denguefia
D.Denglax
Ans: Dengvaxia

11)  The revolt 1721 at which place is the first attempt against foreign domination from the South India
A.Kulachal
B.Varkala
C.Kayakulam
D.Attingal
Ans: Attingal

12) Who among the following was not the member of the Cabinet Mission
A.Clement Atlee
B.Lord Alexander
C.Stafford Cripps
D.Pethwick Lawrence
Ans: Clement Atlee

13) The Eighth Schedule of the Constitution deals with

A.Official Language
B.Anti defection
C. Panchayath Raj
D. Nagarpalika
Ans: Official Language

14) Detergents are sodium or potassium salts of

A.Adipic Acid
B.Carboxilic Acid
C.Sulphonic Acid
D.Hydroflouric Acid
Ans: Sulphonic Acid

15) The author of’Man the Maker of his own Destiny is’

A.Tagore
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Vivekananda
D.Vallabhai Patel
Ans: Vivekananda

16) Which disease is caused by the deficiency of Vitamin D

A.Scurvy
B.Anaemia
C.Rickets
D.Berberi
Ans: Rickets

17)Kyoto Protocol deals with

A.Endangered Species
B.Green House Gas Reduction
C.Ban on Nuclear Test
D.New plant Varieties
Ans: Green House Gas Reduction

18) The Green Belt Movement,the campaign for the protection of environments was founded by

A.Graca Machelle
B.Ellen John Sirleaf
C.Wangari Mathai
D.Winnie Mandela
Ans: Wangari Mathai

19) Which country is the first to bring a parliamentary legislation on climate change

A.Singapore
B.Canada
C.Poland
D.Chile
Ans: Canada

20) The Jatakas contain 500 stories connected with the previous births of :

A.Mahavira
B.Rishabha
C.Adi Sankara
D.Buddha
Ans: Buddha

21) Right to Information Act became effective in India on

A.15th June 2000
B.15th June 2001
C.15th June 2003
D.15th June 2005
Ans: 15th June 2005

22) The substance most commonly used as a foos preservative is

A.Sodium Citrate
B.Benzoic Acid
C.Tartaric Acid
D.Calcium Carbide
Ans: Benzoic Acid

23) Pneumonia affects

A.Kidney
B.Spleen
C.Liver
D.Lungs
Ans: Lungs

24) Most of the light rays inside a tube light is in the form of

A.Visible light
B.Infra red
C. Ultra Violet
D. Bright Light
Ans Ultra Violet

25) The decimal system of currency was introduced in India in the year

A.1957
B.1962
C.1969
D.1980
Ans: 1957

26) Which of the following is a renewable source of energy

A.Sun light
B.Diesel
C.LPG
D.Coal
Ans: Sun light

27) Which one of the following Fundamental Rights is known as ‘Heart and Soul of the Constitution

A.Right to Religion
B.Right to Equality
C.Right to constitutional Remedies
D.Right to Freedom
Ans: Right to constitutional Remedies

28) Panchayath Day is observed on

A.Feb:19
B.April 24
C.March 19
D.May 10
Ans: April 24

*29) Who is the Chancellor of the State Universities

A.Chief Minister
B.Governor
C.Education Minister
D.DPI
Ans: Governor

30) Which of the following crops help in nitrogen fixation

A.Maize
B.Wheat
C.Rice
D.Beans
Ans: Beans

31) Which dance form is known as ‘Poetry in motion’

A.Bharata Natyam
B.Mohiniyattom
C.Odissy
D.Kuchuppudi
Ans: Bharata Natyam

32) Which body has the power to grant State party status to a political party

A.State Legislature
B.Election Commission
C.Rajya Sabha
D.Public Accout Committee
Ans: Election Commission

33)Which force is responsible for the protection of Indo-Nepalese border

A.Border SecurityForce
B.Sasastra Seema Bal
C.Assam Rifles
D.Special Frontier Force
Ans: Sasastra Seema Bal

34) Which is the exclusive Tribal Panchayat of Kerala

A.Attapadi
B.Idamalakkudi
C.Bhoothathankettu
D.Ambalavayal
Ans: Idamalakkudi

35) C Sankaran Nair was elected as Congress President in

A.1893
B.1895
C.1897
D.1899
Ans: 1897

36)Srisailam Dam is built across the river

A.Godavari
B.Kaveri
C.Mahanadi
D.Krishna
Ans: Krishna

37)National Handloom Day is observed on

A.December 7
B.January 18
C.September 18
D.August 7
Ans: August 7

38) Which belt of the Himalayas are famous for the doon valleys

A.Shivalik
B.Himachal
C.Himadri
D.Great Himalayas
Ans: Shivalik

39) Madhav Gadgil Committee is associated with the conservation of

A.Sea Turtle
B.Endemic Plants
C.Evergreen Forests
D.Western Ghats
Ans: Western Ghats

40)Who was the author of ‘Jathibharatam’

A.Pandit Karuppan
B.T K Madhavan
C.K Ayyappan
D.Vagbhatananda
Ans: K Ayyappan

41) Who has the right to suspend the fundamental rights of citizen

A.Supreme Court
B.Lok Sabha
C.President
D.Central Cabinet
Ans: President

42)Who was known as ‘the Vivekananda of Kerala’

A.Agamananda Swami
B.Anandatheertan
C.Bodeshwaran
D.Subhananda Gurudev
Ans: Agamananda Swami

43) Which organization is known as the ‘Angelic arm of UN’

A.UN Women
B.UNESCO
C.UNICEF
D.Security Council
Ans: UNICEF

44) Who is the author books’The light of Asia’

A.Edwin Arnold
B.EM Foster
C.Dominique Lapier
D.William Johns
Ans: Edwin Arnold

45) Who said that ‘the proper study of mankind is man’

A.Aristotle
B.Aldous Huxely
C.Immanuel Kant
D.Alexander Pope
Ans: Alexander Pope

46) In diesel engines,ignition takes place by

A.Compression
B.Electrical spark
C.Dyanmo
D.Battery
Ans: Compression

47) Alcohol contains

A.Carbon,Hydrogen,Nitrogen
B. Carbon,Hydrogen,Oxygen
C. Carbon,Hydrogen,Amonia
D. Hydrogen,Oxygen,Nitrogen
Ans: Carbon,Hydrogen,Oxygen

48) How many banks were nationalized in 1980

A.6
B.14
C.10
D.8
Ans: 6

49) Which river forms the Palaruvi falls

A.Kalladayar
B.Pamba
C.Vamanapuram puzha
D.Neyyar
Ans: Kalladayar

50) Rajiv Gandhi Combined Cycle Project Plant is situated at

A .Nallalam
B.Brahmapuram
C.Kayamkulam
D.Perumbavur
Ans: Kayamkulam

 

 

Specially made datas for PSC notified Examinations

Remind this questions the famous poem ‘Road Not Taken’ by Robert Frost. As so this questions are less appeared in usual books but appeared in PSC Examinations .Hope you are understanding its importance of questions

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

 

images-2

The following psc Questions and answers contains the below given topics

1)Current Affairs

2)Science

3)History

4)Economics

5)Constitution

6)Reformation in Keralam

 

50 Valuable Questions and Answers asking from PSC Kerala Thulasi

I say you ,first analyse the psc question papers,that is the primary step those who wants to write and attain good rank in the rank list.After analysis you will get a clear cut idea and scope of psc notifications as well as its your chance of including in the rank list.Analysing includes vacancies of particular post as well as an average idea of number applicants

 

Pin pointed questions appearing for online-applied PSC Examinations

Here I am giving some typical questions seen in the online test in the PSC notifications.As far as online applicant, special concentration given to this sort of questions where  the vacancies filled after online test.Those who are preparing LDC Examination it is very helpful.

 

Questions and answers any PSC Examinations inviting application from PSC Kerala Thulasi

 

Hallo! Dears. ,studying of following given questions sometimes may change your fate,no doubt.It is intellectually oriented questions in tune with the various frequently asked psc notification.Studying it proves your sincerity towards your own life.So dear,don’t waste your time, such a way you make your own life not much brighter.So brighter your life Decide and proceed,,,,, to study the following questions.Rare collection from the psc question bank.

 

  1. The main income of state government
    Corporate Tax
    B.Customs Tax
    C.Sale Tax
    D.Income Tax
    Ans: Sale tax
  2. The Green Revolution started in which plan of India
    2nd Five Year Plan
    B.3rd Five Year Plan
    C.4th Five Year Plan
    D.5th Five Year Plan
    Ans: 3rd Five Year plan
  3. Which King is behind the ‘Hathi Kumbha Shasanam’
    Khara Velan
    B.Shatha Karni 1
    C.Mihira Bhojan
    D.None of this
    Ans: Khara Velan
  4. Who wrote the novel ‘Saraswathi Vijayam’in the pretexts of 19th centuries Social rites and observances
    Potheri Madhavan
    B.Attur Krishna Pisharady
    C.K.P.Narayana Pisharady
    D.Potheri Kunjambu
    Ans: Potheri Kunjambu
  5. The small islands situated in between Kumarakam and Thannermukkam bund
    Wellington
    B.Pathiramanal
    C.Marakunnam
    D.Vypene Islands
    Ans: Pathiramanal
  6. In which place in Kerala implemented the Rice and Fish project
    Kuttanad
    B.Poonthura
    C.Neenda kara
    D.Palakkad
    Ans: Kuttanad
  7. In which Indian states the ‘Chunnambu Rock Caves’seen
    Rajasthan
    B.Karnatakam
    C.tamil Nadu
    D.Jammu-Kashmir
    Ans: Jammu-Kashmir
  8. The alphabets used more before the coming of Malayalam Language
    Vattezhuth
    B.Kharoshty
    C.Kolezhuth
    D.Prakruth
    Ans: Vattezhuth
  9. Whose pen-name Mullanezhi

A.Neela Kandan Namboothiri
B.Subramanyan Namboothiri
C.Achuthan Namboothiri
D.Narayanan Namboothiri
Ans: Neela Kandan Namboothiri

10)  Who combiled the Malayalam Dictionary ‘Shabda Tharavaly’

A.Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai
B.C.Madavan Pillai
C.Vadakkum Koor Raja Raja Varma
D.S.Gupthan Nair
Ans: Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai

11)  The Emperor of India when English East India Company formed
A.Babar
B.Humayun
C.Akbar
D.Aurangazeb
Ans: Akbar

12) Who published ‘Samvad Kaumudi’ the first  journal in Indian Language
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Raveendra Nath Tagore
D.Arabindo
Ans: Raja Ram Mohan Roy

13) Who brought under control the Pazhashi Mutiny

A.Thomas Harve Babar
B.Jonathan Dungen
C. Arthur Wellesly
D. General Diar
Ans: Thomas Harve Babar

14) The interpretation given to ‘Bagavath Geetha’by Gandhiji

A.Sathyana Prayoha
B.Anasakthi Yoham
C.Sanmarga Jeevitham
D.Ente Jeevithamanu Ente Sandesham
Ans: Anasakthi Yoham

15) Whose work is ‘1857-The Great Rebellion’

A.Asok Metha
B.Nana Sahib
C.V D Savarkar
D.Thanthio Topi
Ans: Asok Metha

16) The first princely states captured by Britishers by Doctrine of Lapses

A.Hyderabad
B.Jhansi
C.Nagpur
D.Sathara
Ans: Sathara

17)Name the agitation conducted by Thiruvithankur State Congress from 1938 to 1947

A.Poorna Bharana Pankalitha Bharanam
B.Utharavada Bharana Prakshobam
C.Poura Samatwa Vatha Prakshobam
D.Ayithochhadanam
Ans: Utharavada Bharana Prakshobam

18) Which Kingdom ruled in ancient India Kanjipuram as its capital

A.Pallavans
B.Cholans
C.Cherans
D.Pandyans
Ans: Pallavans

19) In which place the first sea food park inKerala started

A.Kollam
B.Kozhikode
C.Alapuzha
D.Kannur
Ans: Alapuzha

20) The Syrian Christian leader related to Tharissapally Pattayam :

A.Coln Mecalay
B.Coln Manro
C.Bhodaravi
D.Mar Sapir Eso
Ans: Mar Sapir Eso

21) The biggest children’s park situated in Keralam

A.Vagamon
B.Mananthavady
C.Nellyambathi
D.Aakulam
Ans: Aakulam

22) Who transalated Bible into Malayalam

A.John Wycliff
B.Charled Dickens
C.Benjamin Baily
D.P.C.Devassy
Ans: Benjamin Baily

23) In whose tenure archeological departments started in India

A.Curson Prabhu
B.Minto Prabhu
C.Elgin II
D.Hardinj II
Ans: Curson Prabhu

24) The first southern Indian city hosted the INC

A.Mumbai
B.Pune
C. Chennai
D. Cochi
Ans: Chennai

25) In which year widow re-marriage act passed

A.1896
B.1884
C.1826
D.1856
Ans: 1856

26) What is meant by Dart System

A.Tsunami forecasting system
B.Earth quake              forecasting system
C.Volcane Explosion forecasting system
D.None of this
Ans: Tsunami forecasting system

27) The first dam in India

A.Mettur Dam
B.Grant Dam
C.Krishna Raja Sagar dam
D.Indhira Sagar Dam
Ans: Grant Dam

28) In which year Forest-Environmental departments formed in India

A.1983
B.1984
C.1985
D.1986
Ans: 1985

*29) World Diabetic day

A.Nov:14
B.Dec:2
C.Jan:2
D.July:5
Ans: Nov:14

30) Name the Governor who ordered to shoot at Jalian walabag

A.Micheal O Daire
B.General Diare
C.Mayo Prabhu
D.Rippon Prabhu
Ans: Micheal O Daire

31) The biggest cotton production centre in India

A.Delhi
B.Chennai
C.Mumbai
D.Kotkotha
Ans: Mumbai

32) The pass which connects Koxhikode to Wayanad

A.Perambady Pass
B.Body Naikannur Pass
C.Thamarassery pass
D.Palakkad Pass
Ans: Thamarassery pass

33)In which districts Aruvi Kuzhi water falls situated

A.Iduki
B.Wayanad
C.Thrissur
D.Kotayam
Ans: Kotayam

34) Name the river which is otherwise known as Perar

A.Periyar
B.Pampa
C.Bharathapuzha
D.Chaliyar
Ans: Bharathapuzha

35) The year in which KSEB start functioning

A.1957 March 31
B.1957             April 10
C.1929 March 31
D.1929 April 10
Ans:1957 March 31

36)The clouds which is formed due to the passage of Jet planes

A.Constrail
B.Zerocumilus
C.Cloud streets
D.Nacreas Clouds
Ans: Cloud streets

37)The metal used during the production of protein

A.Zink
B.Calcium
C.Pottassium
D.Sodium
Ans: Pottassium

38) The name of elements having the valency zero

A.Metals
B.Transition elements
C.By metals
D.Inert gases
Ans: Inert gases

39) Name the fluid which is known as candy fluid

A.Silver Bromide
B.Silver Iodide
C.Hydrochloric Acid
D.Pottassium Permanganate
Ans: Pottassium Permanganate

40)Who designed the red ribbon in connection with AIDS

A.Visual AIDS
B.AIDS Society
C.National AIDS Control Society
D.UNESCO
Ans:Visual AI DS

41) Indias first remote sensing satellite

A.IRS I B
B.IRS I C
C.IRS 1A
D.IRS 1D
Ans: IRS I C

42)The metal contained in the bathing soap

A.Sodium
B.Pottassium
C.Silicon
D.Iron
Ans: Pottassium

43) The substance having more density of the given below substance

A.Glicerine
B.Pure water
C.Coconut Oil
D.Kerosine
Ans: Glicerine

44) The instruments which is operated in AC only

A.Motor
B.Transformer
C.Bulb
D.Induction Coil
Ans: Transformer

45) Who combiled ‘Kottiyur Pattu’

A.Pndt:Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.Vagbadanandan
D.Thaikad Ayya
Ans: Vagbadanandan

46) The disease which is due to the lack of shortage of Calcium in blood

A.Tetanus
B.Lukemia
C.Tetani
D.Haemophilia
Ans: Tetani

47) National Lepracy Eradication day

A.Jan:26
B.March:8
C.Jan:30
D.Oct:28
Ans: Jan:30

48) The Social Reformer declared the slogan ‘Manassanu Daivam’

A.Brahmananda Siva Yogi
B.Thaikad Ayya
C.Chattambi Swami
D.Nataraja Guru
Ans: Thaikad Ayya

49) The real name of Brahmananda Sivayogi

A.Shankaran
B.Ayyappan
C.Kunjikannan
D.Karattu Govinda Menon
Ans: Karattu Govinda Menon

50) In which year Pndt:Karuppan organized Kayal sammelanam

A.1912
B.1914
C.1925
D.1

0 918

  psc

50Model Questions for LDC Examinations

Repeatedly asking psc questions 2015 for both LDC and any other PSC Exam and psc exam questions on

international agencies are also stydy along with it .These portions are also inco-operated with it.In the following questions some economic related questions are also seen

  1. ‘Sravanabalagola’ is associated with
    Ans:Jainism
  2. The largest producer of sugarcane in India
    Ans:Utter Pradesh
  3. Delhi is on the banks of river
    Ans:Yamuna
  4. The founder of Brahma Samaj
    Ans:Raja Ram Mohan Roy
  5. The apex court in India
    Ans:Supreme Court
  6. The dark green colour in the lowest stripe of our National flag represents
    Ans:Life and Prosperity
  7. The governor of the state is appointed by
    Ans:President
  8. The largest producer of Aluminium
    Ans:Australia
  9. Nehru Award winner for international understanding in the year 1996
    Ans:
  10. Who invented X rays
    Ans:Roentgen
  11. The study of relations of animal and plants their environment
    Ans:Ecology
  12. The instrument to test the purity of milk
    Ans:Lactometre
  13. The deficiency of Vitamin B causes
    Ans:Beri-Beri
  14. Charaka was the court physician of
    Ans:Bindusara
  15. Theory of relativity is associated with
    Ans:Albert Einstein
  16. Light year is the unit of
    Ans:Distance
  17. The centre of solar system
    Ans:Sun
  18. The demarcation line between China and India
    Ans:Mc Mohan Line
  19. The founder of the new religion Din-I-Lahi
    Ans:Akbar
  20. The author of the book ‘The Insider’
    Ans:P V Narasimha Rao
  21. ‘Breast stroke’ is the term associated with
    Ans:Swimming
  22. The Director of the film ‘Pather Panchali’
    Ans:Satyajith Ray
  23. Capital of Karnataka
    Ans:Bangalore
  24. Who was named ‘Women millionaire’in a BBC poll
    Ans:Indiara Gandhi
  25. Laurie Baker was famous in the field of
    Ans:Architecture

    Regularly asking important  psc questions 2016
    Accomplish the following psc questions 2016 to attain highest rank.Now psc questions are preparing differant manner.These manner can be seen in the following question

  26. Bill on cyber law was introduced in the Loksabha in the year
    Ans:1999
  27. The first person to land in Moon
    Ans:Neil Armstrong
  28. DPEP was started to promote
    Ans:Primary Education
  29. The UN secretary General Ban-Ki-moon belongs to
    Ans:South Korea
  30. The chief of the three armed forces in India
    Ans:President
  31. Rasul Pookutty won Oscar Award for
    Ans:Sound Mixing
  32. The song Vande Matharam was composed by
    Ans:Bankim Chandra Chatterjee
  33. Kerala state was formed on
    Ans:1st November 1956
  34. First fully literate state in India
    Ans:Kerala
  35. The first Prime minister of India
    Ans:Jawaharlal Nehru
  36. Chembai Vaidyanatha Bhagavatar was famous
    Ans:Musician
  37. The book ‘Daughter of the East’ is the autobiography of
    Ans:Benazir Bhuto
  38. The river known as ‘Bengal’s sorrow’
    Ans:Damodar
  39. January 30 is observed as
    Ans:Martyres Day

    Important psc questions2016 and it is taken from psc questions bank

  40. Demography is the study of
    Ans:Population
  41. Barack Obama became the President of
    Ans:USA
  42. The director of the film ‘Swayamvaram’
    Ans:Adoor Gopala Krishnan
  43. The first Indian to win the tittle ‘Miss Universe’
    Ans:Susmitha Sen
  44. The women known as Nightingale of India
    Ans:Sarojini Naidu
  45. The currency of Japan
    Ans:Yen
  46. Lahore declaration was signed between
    Ans:India and Pakistan
  47. The father of Indian Missile Technology
    Ans:A P J abdul Kalam
  48. The ruler who was known as ‘Padmanabhadasa’
    Ans:Marthanda Varma
  49. What makes M S Dhoni Popular
    Ans:Cricket
  50. Kerala Co-operative Act was passed in the year
    Ans:1969

 

 

0 7491

PPPPPP

57 NUMBERS-LDC MODEL QUESTIONS AND ANSWERS FROM PSC QUESTION BANK

These questions are rare collection of psc question bank and it is asking for LDC Examinations.One speciality is that certain questions are repeatedly appearing in psc question bank.Study the following questions and answers.The following questions include differant types of awards in economic science etc.Those are very important

  1. Indian institute of Geomagnetism is located at
    Ans:Mumbai
  2. Heaviest metal is
    Ans:Osmium
  3. The study of muscles is
    Ans:Mylogy
  4. Total number of members in national human rights commission
    Ans:Seven
  5. The biggest private commercial Bank in India
    Ans:ICICI Bank
  6. Father of Economics
    Ans:Adam Smith
  7. First district in India which is declared to be achieved hundred percent primary education
    Ans:Kannur
  8. Who became the provisional President in the first session of the Constituent Assembly
    Ans:Dr.Sachidananda Sinha
  9. The number of member countries in ‘SAARC’
    Ans:Eight
  10. The fundamental right ‘The right to property’ was repealed by the constitutional amendments
    Ans:44th
  11. The freedom fighter who died while he was in fast unto death for a separate state for the Telugu speaking people
    Ans:Sri Potti Sriramalu
  12. Who was the Prime Minister of India when ‘Prime minister Rozgar Yojana’came into force
    Ans:Narasimha Rao
  13. Panchayath day in Kerala
    Ans:19th February
  14. Father of ‘Local self government’ in India
    Ans:Lord Rippon
  15. What is the special project ,the local self
    governing bodies have for the welfare of the women
    Ans:Kudumba Sree
  16. The place where the first war of independence led by Kunwar Singh
    Ans:Jagadispur
  17. Prarthana Samaj was founded by
    Ans:Dr.Atmaram Pandurang
  18. The brave heroine of Nagaland during Civil Disobedience Movement
    Ans:Rani Gaidiliu
  19. The National agency which is regulating the functioning of the Teacher Education Institutes in India
    Ans:NCTE
  20. The year of Kundarara Proclamation
    Ans:1809 AD
  21. The total number of universities in Kerala
    Ans:11+deemed universities
  22. The Education minister who had completed the de-linking of Pre-degree course in Kerala from universities
    Ans:P J Joseph
  23. Total number of chromosomes in human beings
    Ans:46
  24. The winner of Dada Saheb Phalke Award 2007 was
    Ans:Manna Dey
  25. Name the author of the book ‘what went wrong’
    Ans:Kiran Bedi
  26. National institute of Ayurveda is situated at
    Ans:Jaipur
  27. Nelliyampathy hills are situated in the district
    Ans:Palakkad
  28. The National Highway running between Quilon and Maduarai
    Ans:NH 208
  29. The first bird sanctuary in Kerala
    Ans:Thattekad
  30. The year of Punnapra vayalar agitation
    Ans:1946 AD

    Rarest Collection from psc question bank

    The following questions from psc question bank are not only appearing psc examinations also asking in various bank examinations too

  31. The river which merging with Arabian Sea at Beypore
    Ans:Chaliyar
  32. The theme famous novel’Aadu Jeevitam’
    Ans:Life of Desert
  33. An autobiography of N N Pillai
    Ans:Njan
  34. The author of ‘Manimekhale’
    Ans:Chathanar
  35. The man who is known as ‘Bharata Kesari’
    Ans:Mannath Padmanabhan
  36. The river of Kerala in which large number of dams are constructed
    Ans:Periyar
  37. World Press day
    Ans:3rd May
  38. Garuda airlines belongs to
    Ans:Indonessia
  39. The smallest Grama Panchayath in Kerala
    Ans:Valapattanam
  40. Who has won the Grand Slam Singles(men) more number of times
    Ans:Roger Federer
  41. The human organ severely affected due to Alcohol consumption
    Ans:Liver
  42. The name of D K Pattamal is associated with
    Ans:Karnatic Music
  43. The smallest state in the world
    Ans:Vatican City
  44. The Raja Chelliah reports relates to
    Ans:Tax reforms
  45. One hectare is approximately how many acres
    Ans:2.471

    Valuable questions from psc questions bank

  46. The world nation first started the census process
    Ans:USA
  47. KSRTC is an organization under
    Ans:Public Sector
  48. Bretton Woods Conference is related to the formation of
    Ans:IMF
  49. International Development Association was constituted in
    Ans:1960 AD
  50. A ‘Keerthana’ with ‘Pallavi’,’Anupallavi’and ‘Charanam’ was first composed by
    Ans:Annamacharyan
  51. An art form in Kerala which is specified as ancient heritage form by UNESCO
    Ans:Koodiyattam
  52. The first sound movie of India
    Ans:Alam Ara
  53. The Indian Scientist who won Nobel Prize in Chemistry
    Ans:Venkata Raman Ramakrishnan
  54. HTML is a—
    Ans:Computer language
  55. The book of ‘Kannerum Kinavum’ is the work of
    Ans:V T bhatathiripad
  56. Weight of an object on the moon will be
    Ans:1/6th of its weight on the weight
  57. Name the device which is used by Navigators in the 18th century to find out the time accurately

Ans:Chronometre

0 1470

pscccc

68 psc previous questions and answers for LDC Examinations

Attend the following psc previous questions and answers  and improve your ability to attain the top rank in LDC Examinations.The more you do the exercise on psc previous questions and answers more you get the experience.Some persons simply read the model questions.That is not good ,thoroughly watch or study the questions and answers, write some answers if necessary.

  1. The unit of measuring distance between the stars is called
    Ans:Light year
  2. Diamond is chemically
    Ans:pure carbon
  3. Cooking gas is the mixture of
    Ans:Butane and propane
  4. Natural rubber is a polymer of
    Ans:isoprene
  5. The substance most commonly used as a food preservatives is
    Ans:benzoic acid
  6. The IC chips used in computers are made of
    Ans:Silicon
  7. LSD stands for
    Ans:Lysergic acid diethylamide
  8. The disease not transmitted by house-fly is
    Ans:Dengue fever
  9. The vast proportion of our body’s weight is made up of
    Ans:water
  10. Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of
    Ans:Lactic acid
  11. The widely used antibiotic ,pencillin is produced by
    Ans:a fungus
  12. The colour of cow’s milk is slightly yellowish due to the presence of
    Ans:carotin
  13. Soil nature is drastically altered by the application of
    Ans:Fertilisers
  14. Plant mushroom gets its food from
    Ans:dead and decaying plants
  15. Which compound is added to petrol to prevent engines from ‘knocking’
    Ans:Lead
  16. Mention the Article which gives a special statehood position to Jammu and Kashmir
    Ans:Art 370
  17. Medha Padkar is a strong leader in the popular movement of
    Ans:NBA
  18. Who was the Indian President declared the National emergency in 1975
    Ans:Fakkrudheen ali Ahmed
  19. Who is known as the milk man of India
    Ans:Dr.Varghese Kurian
  20. First Union Health Minister of India,she served as the Secretary of M.K.Gandhi in Vardha Monastery
    Ans:Rajkumari Amruth Kaur
  21. Agenda 21 is is related with
    Ans:Earth Summit
  22. Indian President can nominate 2 members of one community to the Lok Sabha,if they are not adequately represented .The community is
    Ans:Anglo Indian
  23. Rajya Sabha members are elected by means of
    Ans:Single transferable system
  24. The Defence minister who resigned the post following an attack on Northern-Eastern borders of India by China in November 1962
    Ans:V.K.Krishna Menon
  25. First trade union in India
    Ans:AITUC

    Repeatedly asking psc previous questions and answers
    T
    he following are repeatedly asking psc previous questions and answers.

  26. Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai exiled on
    Ans:26th1910
  27. The first person who described the Sepoy Mutiny in 1857 as the first war of Independence in his book ‘First war of Independence’
    Ans:V.D.Savarkar
  28. The famous Malayalam prayer song ‘Daivame Kaithozham Kelkumarakanam’was written by
    Ans:Panthala Kerala Varma
  29. The winner of Wimbledon Tennis Men’s title 2010
    Ans:Rafael Nadal
  30. The only Tropical Rain Forest in India.It is also called as the cradle of evolution
    Ans:Silent Valley
  31. ‘Here Pappa Comes’ is the painting of
    Ans:Raja Ravi Varma
  32. The India National Movement leader who attracted the people into the freedom struggle movement through organizing ‘Ganapathy Carnival and Sivaji Carnival’
    Ans:Bala Gangadhara Thilak
  33. Octopus the Paul ,who fascinated the football fans by correcting the result at 2010 World Cup Football was bailed from
    Ans:Germany
  34. The French Novel ‘The Count Monte Cristo ‘written by Alexander Dumas inspired the Malayalam movie
    Ans:Padayottam
  35. In which city Commonwealth Games 2010 were held
    Ans:Delhi
  36. “Say no to racism” is a banner raised before every match of
    Ans:World Cup Football 2010
  37. Which of the schedule of Indian Constitution enumerates powers and functions of Panchayath Raj Institution
    Ans:Eleventh
  38. Three tier Panchayat Raj system established with the recommendation of
    Ans:Balwanth Rai Mehta Committee
  39. The provision of fundamental rights in Indian Constitution is borrowed from
    Ans:American Constitution
  40. Power of Rajya Sabha in dealing with money bill
    Ans:Only can withhold 14 days

    Understand the importance of studying the psc previous questions and answers .Benefit is more of studying previously asked psc questions and answers

  41. The Veda which deals with music
    Ans:Sam Veda
  42. Jataka tales describe the stories related to the birth of
    Ans:Buddha
  43. ASEAN referred to
    Ans:Association of South East Asian Nation
  44. The website that exposed detailed chronicle of systematic abuse ,torture and concealment of the US and other military logs in Iraq
    Ans:Wiki Leaks
  45. China exposed it contention towards the Nobel Prize Award for Peace 2010.The winner is
    Ans:Liu Xiaobo
  46. The first law officer of Government of India
    Ans:Attorney General
  47. Konark Sun Temple or Black Pagoda is situated in the state of
    Ans:Orissa
  48. Name the Hurricane that blew over Jamaica and Haiti in 2010
    Ans:Tomas
  49. The term ‘Third World’refers to
    Ans:Developing countries
  50. ‘Worshiping false Gods’ is the book of
    Ans:Arun Shourie
  51. Opium war fought between
    Ans:China and Britain
  52. Currency notes in India are printed in
    Ans:Security Press Nasik
  53. In which layer of atmosphere the ozone layer found
    Ans:Stratosphere
  54. The first national park in Kerala
    Ans:Periyar
  55. In 3rd September 1896 Ezhava Memorial submitted a huge writ to the King Sreemoolam Thirunal under the leadership of
    Ans:Dr.Palpu
  56. Rice is the main crop of
    Ans:China
  57. The ‘Khetri Project’in Rajasthan is famous for the production of
    Ans:Copper
  58. Which is the longest cave in the world
    Ans:Mammoth cave
  59. Which day is observed as World Wet Land Day
    Ans:2nd February

    psc previous questions and answers

    A

    nalyse the previously asking psc questions and answers.That is the appropriate way of scoring highest rank

    Get the experiance of writing number psc exams if you analyse psc previous questions and answers

  60. Savanna grass land situated in which continent
    Ans:Africa
  61. Name the currency of Brazil
    Ans:Real
  62. Who appoints the Chief information Commissioner of India
    Ans:The President of India
  63. In which situation the unnatural death of a woman will be deemed to be dowry death
    Ans:The wife dies in the husband’s house within 7 years after marriage
  64. What is the name of the Supreme court decision in which guidelines are laid down to prevent sexual harassment to working woman
    Ans:Vishaka Vs State of Rajasthan
  65. Which article in the Indian constitution abolishes untouchability
    Ans:Article 17
  66. Which act prescribes punishment for discrimination on the ground of untouchability
  67. What is the name of the commission appointed to inquire into specific complaints regarding deprivation of rights to scheduled tribes
    Ans:National Commission for Scheduled Tribes
  68. Human rights are recobnised in which part of the Indian Constitution
    Ans:Part III

 

0 1189

 pppppppp

47 Kerala PSC Questions and answers for LDC Examinations

       Very valuable and repeatedly asking questions for PSC Examinations especially for LDC Examinations are given

below.Followings are the rank making questions for LDC Examinations.Previously asking psc questions and answers

are the treasure of marks in psc exam .It is the small collection of kerala psc questions and answers .In the

subsequent pages rare questions and rank making points for kerala psc questions and answers are given

  1. Nepenthes ,Venus fly trap and Drosera are examples of—
    Ans:all the insectivorous plants
  2. Study of effect of law temparature on plants is called—
    Ans:cryobiology
  3. Stroma and grana are the constituent parts of —-
    Ans:chloroplast
  4. Plants respire in the presence of light is called –
    Ans:Photorespiration
  5. Which hormone increases the level of calcium in the blood—
    Ans:Parathormone
  6. Which plastic is used in bullet proof jackets
    Ans:Kevlar
  7. The blue colour of the sky is because of—
    Ans:Scattering of light
  8. Which instrument is used to get angular magnification of distant objects
    Ans:Telescope
  9. Presbyopia is a defect of —
    Ans:Eye
  10. The recipient of Saraswathi Samman(2011)
    Ans:A Manavalan
  11. Which film actor has been appointed as the brand ambassador of West Bengal
    Ans:Shah Rukh Khan
  12. The Mana Airport at Raipur,Chattisgarch has been recently renamed as—
    Ans:Jawaharlal Nehru
  13. The US based online retail company Amazon .com has recently entered Indian Market by forming a subsidiary named —
    Ans:Jungle.com
  14. Who headed the Committee which was set up to recommend ways and means to modernize Indian Railways
    Ans:Sam Pitroda
  15. The newly listed World Heritage site of India
    Ans:Western Ghats
  16. Who got this years Vallathol Award(2012)
    Ans:Yusuf Ali Kechery
  17. Who is the author of the book, “Turning Points”
    Ans:A.P.J.Abdul Kalam
  18. Which city hosted the 36th session of the World Heritage committee
    Ans:St.Petersburg
  19. Which West Indian cricketer created the new world record for the test score (95 runs)by No.11 bats man
    Ans:Tino Best
  20. The first Malayalam feature film that won the President’s Gold medal was in the year
    Ans:1965

    Rank making points in kerala psc questions and answers
    The questions given below should contain certain points that may directly or indirectly may appear as the kerala psc exam questions.Speciality is that once questions may be answer for next time psc exam.So both questions and answers analysing equally important

  21. The maximum age that the Chief Justice of the Supreme Court can remain in the office is
    Ans:65
  22. The biggest back water in Kerala—
    Ans:Vembanad Lake
  23. The birth place of Sree Sankaracharya now belongs to—districts
    Ans:Ernakulam
  24. The first scheduled cast Vice –President of India belongs to—
    Ans:Kerala
  25. Indian Military Academy is situated at—
    Ans:Dehradun
  26. Minimum age prescribed for membership in Rajya Sabha
    Ans:30
  27. Kuchipudi originated in —
    Ans:Andhrapradesh
  28. The first atomic power plant in India was built at
    Ans:Tarapur
  29. Gandhiji’s first visit to Kerala was in the year—
    Ans:1920
  30. In which year was the Peruman train tragedy
    Ans:1988
  31. Who is the only Malayali to win the Dadasaheb Phalke Award
    Ans:Adoor Gopalakrishnan
  32. Who was the leader of opposition in Kerala Legislative assembly for the maximum time
    Ans:EMS Namboothiripad
  33. Who is known as Kerala Valmiki
    Ans:Vallathol
  34. Who is called as the father of modern Malayalam Prose
    Ans:Kerala Varma Valiya Koyithambuaran
  35. Who is known as Kerala Panini
    Ans:A R Rajaraja Varma

    Tips for kerala psc questions and answers

    Close regular analysing of following questions play an important role indeterminig the rank in kerala psc exam

    Study the kerala psc questions and answers as  record it in the mind permanently.Once you come across the

    questions and anwers of psc exams that will not forget ,such way study them

  36. Which is the largest cashew nut producing district of Kerala
    Ans:Kannur
  37. In which river is the Sabarigiri Hydro Electric Project
    Ans:Pampa
  38. Who was the architect of Cochin Sea port
    Ans:Robert Bristo
  39. ‘Yojana Bhavan’ is associated to
    Ans:Planning Commission
  40. The highest advisory body to the Centre and State
    Government in the field of education
    Ans:CABE
  41. Free and compulsory education is now up to the classes of
    Ans:10th std
  42. Rajiv Gandhi Scholorship is for the empowerment of
    Ans:SC/ST
  43. In India State Legislative Council is abolished by
    Ans:Parliament after the resolution made by the respective State Legislative Assemblies
  44. The Supreme Court of India consists of Chief Justice and—
    Ans:30 Judges
  45. Public Interest Litigation is the new form of—
    Ans:Judicial Activism
  46. Division of power are mentioned in –
    Ans:7th schedule
  47. Citizenship provisions are mentioned in the article—
    Ans:5

0 677

PSCCCCCC

56Typical Model Questions for LDC Examinations From PSC Question Bank

  1. The cell used in mobile phones are
    Ans:Lithium ion cells
  2. The branch of clinical study related to hearing ,taste and smell
    Ans:Otolaryngology
  3. Scurvy is the disease caused by the deficiency of
    Ans:Vitamin C
  4. Energy to carry out any action of life process is obtained from
    Ans:Adenosine triphosphate
  5. “The three mistakes of My Life”is a book authored by
    Ans:Chetan Bhagat
  6. Which institution established on 1st April 1935 and headed by Sir Osborne Smith celebrated its 75th anniversary
    Ans:Reserve Bank of India
  7. Which organization Panda as its symbol
    Ans:World Wide Fund for Nature
  8. Name the inventor of Black Box Flight Recorder
    Ans:David Warren
  9. Which famous Indian artist accepted Qatari citizenship in February 2010
    Ans:M F Hussain
  10. ‘Life is good’ is the tag line of which consumer durables company in India
    Ans:LG
  11. Which leaders died in the battle in the Revolt of 1857
    Ans:Rani Jhansi
  12. ‘What Congress and Gandhi have done to the untouchables’ is a book written by
    Ans:B R ambedkar
  13. Name the person who is known as ‘Indian Gladstone’
    Ans:Dadabhai Naoroji
  14. Prabudha Barat was a paper published in English by
    Ans:Swami Vivekanand
  15. The Radical Democratic Party was founded in 1940 by
    Ans:M N Roy
  16. Based on the 1981-91 decenniel growth rate of population state with the highest and lowest growth rate are respectively
    Ans:Nagaland and Kerala
  17. Which incidents prompted Vinoba Bhave to initiate the Boothan Movement
    Ans:Nalgonda incident
  18. The poorest state with 39.9 people living below poverty line is
    Ans:Orissa
  19. Largest man made lake in India
    Ans:Indira Sagar Lake
  20. Which states is nicknamed as Garden spices of India
    Ans:Kerala
  21. Landsdowne is a hill station in
    Ans:Uttarkhand
  22. Who launched Education Reforms Movement of Muslims in India
    Ans:Sir Syed Ahmed Khan
  23. Regional committee aims at
  24. The Cheena Kesava Temple is found in
    Ans:Belur
  25. In India special ministry for Women Social Welfare was formed at the centre in the year
    Ans:1986
  26. The article in the constitution of India which provides for the appointment of special officer for scheduled caste and scheduled tribe by the President of India
    Ans:Article 338
  27. Who was the permanent chairman of the Constituent assembly
    Ans:Dr.Rajendra Prasad
  28. The 42nd Amendment extended the term of the Lok Sabha to
    Ans:6 Years
  29. The sarkaria Commission was set up to review the realtion between
    Ans:Centre and the state
  30. The provision concerning the suspension of fundamental rights by the President during emergencies was borrowed from the
    Ans:Weimar Constitution
  31. Article 164 of the constitution of India provides for separate Ministers of Tribal welfare in
    Ans:Bihar,Madhyapradesh and Orissa
  32. Who appoints the municipal commissioner of the Muncipalities
    Ans:State Government
  33. The historic INA trial commenced in
    Ans:1944
  34. In India there is a single constitution for the union and state with the exception of
    Ans:Jammu&Kashmir
  35. A rift valley is formed mainly due to
    Ans:The forces of tension
  36. The state in India which leads in the production of Cashew Kernels is
    Ans:Kerala
  37. The southernmost part in India is
    Ans:Great Nicobar
  38. The Kerala Institute of Local Administration is situated in which districts
    Ans:Thrissur
  39. Puralimala is situauted in
    Ans:Thalassery
  40. The biggest and smallest Taluk in Kerala state are respectively
    Ans:Ernad and Kochi
  41. Edakkal caves are in
    Ans:Wayanad
  42. The preamble of the constitution was amended for the first time by which amendment
    Ans:42
  43. The position of Vice President of India greatly resembles the position of the Vice president of the President of which country
    Ans:USA
  44. AADHAR is the logo for what
    Ans:Unique ID Project
  45. Who partnered Leander Paes to win the 2010 Wimbledon Mixed Doubles Crown
    Ans:Cara Black
  46. Who apart from Pele has won the World cup Football as a player and coach
    Ans:Franz Beckenbauer Germany
  47. According to the Protection of women from Domestic violence Act,2005 appeal can be made to the session court
    Ans:Within 30 days
  48. According to the provision of the Right to information Act ,2005 the amount of penalty for not providing information by public authorities amounts to
    Ans:Rs.250 per day and total amount upto Rs.25000
  49. Declaration on the elimination of Discrimination against women was adopted by the General Ans:Assembly in the year
  50. Part IV of the constitution of India deals with
    Ans:Economic Social and cultural Rights
  51. Chairperson of the National Human Rights commission
    Ans:Who has been Chief Justice of the Supreme Court
  52. The National Commission for Women Act was enacted in the year
    Ans:1990
  53. Name the competent authority who is authorized to provide the relief and rehabilitation to the victims of atrocities under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes Act 1989
    Ans:District Magistrate
  54. The Right of Information Act .2005 come into effect in full
    Ans:12th October
  55. The Right of Information as per the The Right of Ans:Information Act ,2005 can be available to
  56. Universal declaration of Human Rights relates to the year
    Ans:1948

0 1228

55 Un-avoidable Valuable Model Questions from PSC Questions bank for LDC Examinations

Folowings are the repeatedly asking PSC Questions for LDC Examinations.So study them clearly.Following are the

notable kerala psc examinations questions.They are having some questions on current affairs also.Your success

depends how many model psc questions and answers are attending you!So success can be determind by yourself

 

  1. Nandigram in West Bengal is in the districts of
    Ans:Midnapur
  2. Lottery was first started in
    Ans:Kerala
  3. The code name given to Indias first atomic explosion at Pokran in 1974 is
    Ans:Budhan Chirikkunnu
  4. G-15 the Economic Organisation of Developing countries was formed in the year
    Ans:1989
  5. The year in which Kerala Road Transport Corporation came into existence
    Ans:1965
  6. In which districts the headquarter of Kerala Agro Machinery Corporation situates
    Ans:Ernakulam
  7. The largest districts in Kerala
    Ans:Palakkad
  8. India’s only Ayurvedic Mental Hospital is at
    Ans:Kottakkal
  9. The biggest dam in Kerala
    Ans:Malampuzha
  10. The thing which is known as ‘Yavanapriya’
    Ans:Pepper
  11. The biggest irrigation project in Kerala
    Ans:Kallada
  12. The scheme of ‘Laksham Veedu’ was launched by
    Ans:M.N Govindan Nair
  13. The most tragic event connected with Malabar rebellion
    Ans:Wagon Tragedy
  14. Which mountain range separates North India from Penisualar India
    Ans:The Vindhya Satpuara Range
  15. The boundary between India and China is known as
    Ans:Mc Mohan Line
  16. The state known as ‘Granary of India’
    Ans:Punjab
  17. Longest beach in India
    Ans:Mareena Beach
  18. Which state is known as ‘Jewel of India’
    Ans:Manipur
  19. Who resorted to guerilla technique of warfare in the revolt of 1857
    Ans:Tantio Topi
  20. The author book ‘Satyarthaprakash’
    Ans:Dayananda Saraswathy
  21. ‘Niladarpan’thedrama which exposes the miseries of Indigo cultivators of Bihar was written by
    Ans:Dinabandhumitra
  22. ‘Give me blood ,in turn .I will give you Freedom’Whose words are these
    Ans:Subhash Chandra Bose
  23. ‘Panchaseel’ was signed in 1954 between India and
    Ans:China
  24. The Indian writer who launched an e-novel in the internet in 2001
    Ans:
  25. In which year the Scheduled caste and Scheduled Tribe Act(Prevention of atrocities)came in existence
    Ans:1989

    Patiently study the following Typical Questions from PSC Question Bank

    Execute Correctness,Quickness    on psc examination question bank plays important role in rank making.
    Some employees are studying all psc exam questions thoroughly but the can’t write them properly ,making negative marks etc.

  26. The UN declaration of ‘Millenium Development Goals’for women empowerment and Gender equality was in the year
    Ans:2000
  27. National womens commission elected consecutively for the second time
    Ans:Girija Vyas
  28. Anne Marie Orler,the head of UN Police belongs to
    Ans:Sweden
  29. Kudumbasree was launched in the year
    Ans:1998
  30. Under the Right information act ,which officer in the Public Authority provides information
    Ans:PIO
  31. The chair person of Kudumbasree (State Poverty Eradication Mission)
    Ans:Minister for Local Self Govt:
  32. A brave patriot Naga girl who spent her youthful years in Jail for 15 years in connection with our freedom struggle
    Ans:Rani Gaidilin
  33. The author of the book ‘Trikkottoor Peruma’
    Ans:U.A.Khader
  34. The author of ‘Gods of Small things’
    Ans:Arundhathi Roy
  35. ‘Nandanar’ is the pen name of
    Ans:P.C.Gopalan
  36. ‘Poverty and UnBritish Rule’ was written by
    Ans:Dada Bai Naoroji
  37. ‘Vandemataram’ the national song of India was taken from the novel
    Ans:Ananda Matt
  38. The metal used in storage cell is
    Ans:Lead
  39. Barometre was invented by
    Ans:Toricelli
  40. The disease ‘Scurvy’ is caused by the deficiency of
    Ans:Vitamin C

    Notable psc questions for kerala psc exam

    Decide the rank how carefully you study questions from psc question bank.In psc examinations questions

    randomly selecting from their psc question bank.So if you study number psc examination questions you will

    come to which and which type of questions including in psc question bank

  41. The ‘Space city ‘ of India
    Ans:Bangalore
  42. The first Asian Woman go into space
    Ans:Kalpana Choula
  43. The acids finds in ants
    Ans:Formic
  44. The energy star is produced by
    Ans:Thermo nuclear Reaction
  45. Which rights was described by B.R.Ambedkar as the ‘Heart and Soul’ of the constitution
    Ans:Right to constitutional remedies
  46. Which amendments came to be called a mini constitution
    Ans:42nd
  47. Who decide whether a particular bill is money bill or not
    Ans:Speaker of Lokh sabha
  48. Who won the Bharata Ratna award in 2008
    Ans:Bhimsen Joshy
  49. The first youth Olympics was held in
    Ans:Singapore
  50. The winner of 64th Santhosh Trophy Football
    Ans:West Bengal
  51. The Kerala ADGP who won the Presidents Police medal of 2010
    Ans:Vincent M Paul
  52. Saina Nehwal ,the winner of ‘Rajiv Gandhi Khelratna Puraskar’is a player of
    Ans:Badminton
  53. In which year Right information act came into force
    Ans:2005
  54. Hertha Muller ,the Nobel Prize (literature)winner of 2009 belongs to
    Ans:Rumania
  55. ‘Fields medal ‘associated with
    Ans:Mathematics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 864

43Model Questions on LDC Examinations From PSC Question Bank

Very valuable and repeatedly asking questions for PSC Examinations especially for LDC Examinations are given below.Followings are the rank making questions for LDC

 

  1. In a rainbow appeared in sky, which constituent light bends least-
    Ans:Red
  2. Binomial system of nomenclature is associated with-
    Ans:Linnaeus
  3. Which metal is associated with the protein hemoglobin
    Ans:Iron
  4. Mutation in BRCA 1and BRCA2 genes lead women to the disease –
    Ans:Breast and Ovarian Cancer
  5. Reproduction without fertilization is called—
    Ans:Parthenogenesis
  6. Which is the world’s first cloned buffalo
    Ans:Samroopa
  7. Which blood group contains two antigens and no antibody
    Ans:AB
  8. Whooping cough is caused by—
    Ans:Hemophilous pertusis
  9. The Senkaku Islands located in the East China Sea has become a matter of dispute mainly between China and—
    Ans:Japan
  10. Who is presently appointed as the leader of the House in Lok Sabha
    Ans:Sushil Kumar Shinde
  11. The recipient of the Vayalar Award 2012
    Ans:Akkitham Achutan Nampootahri
  12. The famous Big Ben tower in London has been renamed as—
    Ans:Elizabeth Tower
  13. On June 16,2012 which country put their woman astronaut into space
    Ans:China
  14. The cartoonist who has been awarded Padma Vibhusan 2012 posthumously
    Ans:Mario Miranda
  15. One rupees note bears the signature of
    Ans:The Secretary Minister of Finance
  16. The language Dogri is spoken in—
    Ans:Jammu&Kashmir
  17. The Chief Executive of a Muncipality
    Ans:Municipal Commissioner
  18. Central food and Technological Research Institute is situated in
    Ans:Mysore
  19. Nehru Award is instituted for—
    Ans:International understanding and peace
  20. The River Valley Project in India that is made with the co-operation of Nepal
    Ans:Kosi Project

    Typical Model Questions from PSC Question Bank

    Study maximum GK Questions from  wherever you get.That questions can determine your future.That will be helpful to study maximum questions from psc question Bank

  21. The Chief Exporting country of Mica
    Ans:India
  22. The centre of the Southern Air Command of India is at—
    Ans:Trivandrum
  23. The first space craft that launched on Moon was —
    Ans:Luna-9
  24. In which year Kerala University Established
    Ans:1937
  25. Which was the birth place of classic painter Raja Ans:Ravivarma
  26. The largest road length in Kerala is maintained by
    Ans:Panchayats
  27. Where is the lion safari park in Kerala is situated
    Ans:Neyyar Dam
  28. In which year was the Kerala Kalamandalam established
    Ans:1930
  29. Where is the National University of Advanced Legal Ans:Studies situated
  30. In which year was the Kudumbasree programme inaugurated
    Ans:1998
  31. Mamankam was a festival of —days
    Ans:28
  32. Name the first Indian President to address the Kerala Legislative Assembly
    Ans:K.R.Narayanan
  33. Who was the first Malayali to be appear in the postal stamp
    Ans:Sree Narayana Guru
  34. Which place is known as the Mecca of Kerala
    Ans:Ponnani
  35. Constitution declares India as
    Ans:Union of States
  36. How many times the preamble of Indian Constitution amended so far
    Ans:1
  37. Within what time should be the information provided in matters of life and death
    Ans:48 hrs
  38. Which amendment substitute ‘Odiya for Oriya
    Ans:96th
  39. Which Organization responsible to the Legislation regarding Right Information Act
    Ans:Mazdoor Kisan Shakti sangathan
  40. Name the movement led by Aravind Kejirival
    Ans:India against corruption
  41. Members of Rajya sabha are elected for a period of
    Ans:6 yrs
  42. The famous objective resolution was moved by
    Ans:Jawaharlal Nehru
  43. The 73rd Amendment Act emanates from the Article
    40