Home CONSTITUITION Constitutional Questions Regarding Speaker and UPSC-For PSC Examinations

Constitutional Questions Regarding Speaker and UPSC-For PSC Examinations

0 421

Constitutional Questions regarding Speaker and UPSC

Constitutional Questions are inevitable part of any examinations of PSC.It is little difficult to understand but if once you understand it never easily forget.Actually constitutional questions play important role in rank making in PSC Examinations.So carefully understand the following questions and study clearly

 

  1. Lok Sabha Secretariat comes under the supervision of –
    Ans:Speaker
  2. Joint session of Parliament is presided over by the–
    Ans: Speaker of Lokh Saba
  3. Who has the power to adjourn the House or suspends its meeting if there is no quorum–
    Ans: Speaker
  4. If any member of the house resigns his office should give resignation letter to–
    Ans: Speaker
  5. Who has the power to use casting vote–
    Ans: Speaker
  6. The concept of Speaker is adopted from–
    Ans:The constitution of Britain
  7. If House is dissolved ,the office of the speaker will continue in office till–
    Ans:A new speaker is elected when the new house mets
  8. The speaker should give his resignation letter to–
    Ans: Deputy Speaker
  9. The speaker can be removed through–Ans:A resolution passed by a majority of all the then members of the House
  10. The first speaker of Lok Sabha–Ans:G.V.Mavlankar
  11. The present speaker of Lok Sabha–Ans:Sumitra Mahajan
  12. Name the person who is elected as the President of India after being the Lok Sabha Speaker–Ans:Neelam sanjeeva Reddy
  13. While the office of Speaker is vacant or the Speaker is absent from the sitting of House ,who discharged the duty of Speaker–Ans:Deputy Speaker
  14. Whenever Deputy Speaker is in doubt ,he refer the matter to–
    Ans:The ruling of the Speaker
  15. Who discharges various administrative and executive functions on behalf of Speaker–
    Ans:Secretary General of lok Sabha
  16. Who is the Custodian and guardian of the Rights and Privileges of the members–
    Ans: Speaker
  17. Who has the power to advise the Union Govt:in legal matters as well as to perform the duties of legal character–
    Ans:Attorney General of India
  18. Attorney general of India is appointed by–
    Ans:The President
  19. Public Service Commission in India as it was first called was established in–
    Ans:1926
  20. Who was the first Chairman of Public Service Commission in India–
    Ans:Sir Ross Barker
  21. Public Service Commission in India came to be known as Federal Public Service Commission after the–Ans:Govt of India Act of 1935
  22. Union Public Service Commission was set up under the article–
    Ans:Article 315
  23. A member of UPSC holds office for a periods of–
    Ans:6 years or till the age of 65
  24. The chairman of UPSC shall be —-for reappointment–
    Ans:In eligible for re appointment
  25. A member of UPSC can be removed from office only by an–
    Ans:order of the Parliament
  26. The Comptroller and Auditor General of India established by the constitution under chapter–
    Ans:Chapter V
  27. The CAG report is taken into consideration by–
    Ans:Public Account Committee
  28. Who is the Head of the Indian Audit and Accounts Department–
    Ans:CAG
  29. Who is the 11th CAG of India–
    Ans:Vinod Rai
  30. The CAG of India is appointed by–
    Ans:The President
  31. Article 148 provides–
    Ans:An Independent office of CAG
  32. Who was the first CAG of India–
    Ans:V Narahari Rao
  33. Which former CAG of India acted as the Governor of Kerala–
    Ans:T N Chathurvedi

NO COMMENTS

Leave a Reply