Home QUESTION BANK Inevitable Questions for any PSC Examinations(04/12/2015)

Inevitable Questions for any PSC Examinations(04/12/2015)

0 454

Current Affairs inevitable part of any PSC Examinations(04/12/2015)

The current affairs plays an important role in any PSC Examinations.About 20 to 30 percentage questions will come from this section for PSC Examinations.Actually this section is rank making one for PSC Examinations.Those who want to raise your existing position in PSC Rank list you study clearly the current affairs section.So getting good rank in PSC Examinations study well this sections

  1. The magazine ‘Kudi Arasu’was started by which Tamil social reformer-
    Ans:V.Rama Swami Naicker
  2. Who was the first President of the All India Trade union Congress-
    Ans: Lala Lajpat Rai
  3. Which Prime Minister of India is associated with the slogan ‘Garibi Hatavo’-
    Ans: Indhira Gandhi
  4. Which is the rift valley of India-
    Ans: Narmada Valley
  5. Who salled Ayyankali as ‘Pulaya Raja’-
    Ans: Gandhiji
  6. Who s known as the ‘George Washington of South Africa’-
    Ans: Simon Bolivar
  7. Which was the first ISO certified police station in Kerala-
    Ans: Kozhikode Town
  8. What was the name of the famous horse of Rana Pratap-
    Ans: Chetak
  9. Which Prime minister of India abolished the privy perse-
    Ans: Indhira Gandhi
  10. Which national leader formulated the ‘ Drain Theory’-
    Ans: Dadbhai Naoroji
  11. Which writ is issued by Supreme Court When an office holder is not doing his legal duties-
    Ans: Mandamus
  12. Which scientist developed the ballistic science-
    Ans: Kalwin Godard
  13. Which was the world’s first space station-
    Ans: Salute
  14. Which was the first Grama Panchayath in Kerala to prepare a Bio-diversity Register-
    Ans: Edavaka(Wayanad)
  15. Which is the first State to ban polythene packed edibles-
    Ans: Himachal Pradesh
  16. Which International Organization’s anthem is Beethoven’s ‘Ode to Joy’-
    Ans: European Union
  17. Which is the first aircraft carrier built in India-
    Ans: INS Vikrant
  18. With which sports item is the Sudirman Cup Associated-
    Ans: Badminton
  19. Who introduced the Zamindari System in Bengal in 1793-
    Ans: Cornwallis
  20. Who is known as ‘the Father of Cooperative movement in India-
    Ans: Frederic Nicholson
  21. The basic objective of which five year plan was self reliance growth with social justice-
    Ans: Fifth Five Year Plan
  22. Who made the first scientific estimate of India’s national income for the year 1931-32-
    Ans: V.K.R.V.Rao
  23. Which institution calculates the national income of India-
    Ans: The central statistical Organization
  24. Which is the only tidal port in India-
    Ans: Kandla(Gujatrat)
  25. Kudremukh in Karnataka is famous for the mining of –
    Ans: Iron Ore

 

NO COMMENTS

Leave a Reply