Home GK INEVITABLE QUESTIONS FOR LDC EXAMINATIONS

INEVITABLE QUESTIONS FOR LDC EXAMINATIONS

0 438

PRECIOUS QUESTIONS ON RURAL DEVELOPMENT PROGRAMME

If you study the following details you will get a thorough knowledge about planning commission and the sub-ordinate agencies.Those details are certainly appearing for LDC Examinations and other PSC Examinations.Those details plays important role in attaining the top ranks in LDC Examinatios.So don’t leave single point included in the following questions.That may or may not be determining the brightness of your career.Upto that level  those questions have the capacity,that can be colouring your future.Attaining good status in the society.The following questions are prepared after understanding the latest trends in PSC Examinations especially LDC Examinations.Study all, all the best .

TYPICAL LDC QUESTIONS FROM PSC QUESTIONS BANK

  1. The union budget is always presented first in —-
    Ans:Lokhsabha
  2. The financial year of India starts on—
    Ans:1st April
  3. A fiscal year of India ends on—-
    Ans:31st March
  4. In India which body finalizes the Five Year Plan proposal
    Ans:National Development Council
  5. Chairman of Indian planning commission
    Ans:Prime Minister
  6. The Planning Commission of India was set up in —year
    Ans:1950
  7. The planning in India derives its objectives from
    Ans:Directive Principles of State Policy
  8. The concept of Five Year plan in India was introduced by
    Ans:Jawaharlal Nehru
  9. National development council was set up in —year
    Ans:1952
  10. The first attempt to initiate economic planning in India was made by –
    Ans:M.Visheshwarayya
  11. The objective first Five year plan was
    Ans:Development of agriculture including irrigation and power project
  12. Who wrote the book titled, ‘Planned Economy of India’
    Ans:M.Visheshwarayya
  13. Persons below the poverty line in India are classified as such based on whether
    Ans:They are entitled to a minimum prescribed food basket
  14. Which Commissions are being followed for estimating Poverty line in India
    Ans:Suresh Tendulkar Committee
  15. Absolute poverty means
    Ans:Poverty in terms of the basic minimum calorie requirements
  16. The source of gas for TAPI Gas pipeline project is
    Ans:Galkynysh Gas fields
  17. The parliament of India celebrated 60 years of its existence on —-
    Ans:May 13, 2012
  18. Planning Commission is
    Ans:A consultative body
  19. Who is the deputy Chairman of Planning Commission
    Ans:Montek Singh Ahluwalia
  20. When was 10th Five year plan was introduced
    Ans:1st April 2002
  21. What is period of 11th five year plan
    Ans:2007-2012
  22. For which year is the census is being conducted in India
    Ans:2011
  23. How many census carried out in India since Independence
    Ans:7
  24. When was Indias first human development report of India issued
    Ans:April 2002
  25. According to the Population census 2011,approximate population of India is
    Ans:121 crore
  26. The duties determined as a certain percentage of the price of products are known as
    Ans:Ad-valorem duties
  27. The main feature of mixed economy is
    Ans:Combination of free market economy and centrally planned economy
  28. When was consumer protection act enacted
    Ans:1986
  29. Which is the monetary measure to control inflation
    Ans:Hard credit policy
  30. Fiscal deficit means
    Ans:Public expenditure exceeds tax and non tax revenue receipts

    TYPICAL  LDC QUESTIONS ON RURAL DEVELOPMENT PROGRAMME FROM PSC QUESTION BANK

  31. According to the latest statistics released by international Tea Committee,largest tea producer country in the world
    Ans:China
  32. ‘Pure Banking ,Nothing Else’ is a slogan raised by
    Ans:SBI
  33. VAT is imposed
    Ans:On all stages between production and final sale
  34. Bombay plan was presented in —year
    Ans:1944
  35. Gandhian plan was presented by—
    Ans:N Agarwal
  36. People’s plan was given by
    Ans:M N Roy
  37. Who was the proponent of the Sarvodaya Plan
    Ans:Jayaprakash Narayanan
  38. In which year was the Rolling Plan introduced
    Ans:1978-80
  39. The second five year plan laid more stress upon
    Ans:Industrialisation
  40. The eighth five year plan gave priority
    Ans:Employment Generation
  41. The strategy of Rolling plan was adopted during the Prime Minister of
    Ans:Morarji Desai
  42. The Planning Commission implemented three annual plans instead of Five year plan between
    Ans:The third and fourth plan
  43. The steel plants at Durgapur,Bhilai,Rourkelawere established during the period of
    Ans:Second Five year plan
  44. Which parameters gives an accurate measurement of economic development through five year plan
    Ans:Rise in national income and per capita income
  45. Eighth five year plan covered the period
    Ans:1992-97
  46. A special feature of the Sixth plan was
    Ans:Area Planning
  47. The Gandhian economy was based on the principle of
    Ans:Truseeship
  48. Which period of the Five year plan is called ‘Plan Holiday’
    Ans:1966-69
  49. Rastriya Madhyamic Shiksha Abhiyan(RMSA)aims
    Ans:To achieve universal Access and Quality Secondary Education
  50. The theory of economic Drain of India during British imperialism was pronounced by
    Ans:Dada Bhai Naoroji
  51. ICICI is the name of a
    Ans:Credit and investment financial institution
  52. Gilt edged market means
    Ans:Market of Govt:securities
  53. India changed over to the decimal system of coinage in
    Ans:April 1957

NO COMMENTS

Leave a Reply