Home CURRENT AFFAIRS Valuable Questions for the PSC Examinations conducted from KPSC Thulasi

Valuable Questions for the PSC Examinations conducted from KPSC Thulasi

  • Valuable Questions for the PSC Examinations conducted from KPSC Thulasi

By the following psc questions and answers I am sharing you the valuable seeds,from KPSC Thulasi that will decide your fate .Seeds means valuable questions having the capacity of determine your rank in examinations.While you KPSC Login You can see the effects this seeds in the form appearing in top most rank in psc rank list

Question paper  Oriented details to make easy to enter in the Rank list

I am thinking ,this sort of question surely benefits you to brighten your future.That is why I am sharing with you.My advice that you should start your preparation not only from notification for a particular post but far-far from psc notification

 

Life Giving Question papers from the Examination Conducted from KPSC Thulasi

You will be wonder how the following questions  becomes plays role of as the heading indicated manner .Really so.Each every questions help you to near your place in rank list.Current affairs matter also inco-operated with it for psc notification based manner

  1. In which place the biggest solar plant situated
    A.Bagavanpur
    B.Kamudi
    C.Kanpur
    D.Vadodara
    Ans: Kamudi
  2. Marine national park which is declared as eco-sensitive zone is situated in which state
    A.Rajasthanr
    B.Maharashtra
    C.Gujarath
    D.Goa
    Ans: Gujarath
  3. Name the punishment of inserting the long iron bar into the body of people belongs to lower class of people and make them die after tying in the tree existing in the central region of Keralam
    A.Thooku pareeksha
    B.Chitravadam
    C.Visha pareeksha
    D.Vidikalpitha Vadam
    Ans: Chitravadam
  4. Name the atmospheric phenomenon which is called the ‘real finance minister of India’
    A.Loo
    B.Monsoon wind
    C.Rain
    D.Rivers
    Ans: Monsoon wind
  5. Name the experiment to possible the internet connection in the region of having no telephone line or mobile connectivity
    A.Project Loon
    B.Google-10
    C.Mozilla Firefox
    D.Google Chrome
    Ans: Project Loon
  6. Greek philosopher known as ‘Jnanikalude Aacharyan’
    A.Socrates
    B.Plato
    C.Aristotle
    D.Periclis
    Ans: Aristotle
  7. Whose official palace is ‘Narayan Hiti Kotaram’
    A.Nepal King
    B.Japan Prime Minister
    C.Singapore President
    D.Bhootan King
    Ans: Nepal King
  8. In which year United nations given approval for child right and declared child right year
    A.1993
    B.1979
    C.1982
    D.1989
    Ans: 1989
  9. The first chief minister who is non- eligible after punishing in criminal case

A.Jayalalitha
B.Mamatha Banerjee
C.Karuan Nithi
D.Lalu Prasad
Ans: Jayalalitha

10)  The first bio-metric ATM in Keralam

A.Munar
B.Cochi
C.Thekadi
D.Thiruvananthapuram
Ans: Munar

11)  Who is known as Anfrank of Gasa
A.Mala Usuf Sai
B.Fara Backer
C.Elfred Jellenic
D.Shiri Ebadi
Ans: Fara Backer

12) The constitution under gone large number of amendments in which Prime Ministers term
A.Jawaharlal Nehru
B.Rajiv Gandhi
C.Indhira Gandhi
D.Morarji Desai
Ans: Indhira Gandhi

13) The social reformer who is known as ‘Daiva Dasan’

A.Kumara Guru Devan
B.Chavara Achan
C.Pndt:Karuppan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans: Chavara Achan

14) Who started the journal ‘Velakkaran’

A.Vagbadanandan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Brahmananda Siva Yohi
D.Dr.Palpu
Ans: Sahodaran Ayyappan

15) The chemicals used to protect blood in blood bank

A.Sodium Nitrate
B.Sodium Carbonate
C.Sodium Citrate
D.Sodium Silicate
Ans: Sodium Citrate

16) The parts of Indian Constitution which reflects the philosophy and thoughts of Indian Constitution

A.Fundamental Rights
B.Directive Principle
C.The First Schedule
D.Preamble
Ans: Preamble

17)Who invented optical fibre

A.Karothers
B.Huganse
C.Nareender Kapani
D.Samuel Colt
Ans: Nareender Kapani

18) The father of Indian Music

A.Saranga Devan
B.Purandara Dasan
C.Narasimha Metha
D.Vishnu Digambar
Ans: Saranga Devan

19) The place Makavu is under the rule of which country

A.Portugal
B.Britain
C.China
D.USA
Ans: China

20) Name the connector of Central Govt: and State Govt:

A.Speaker
B.Chief Minister
C.Chief Secretary
D.Governor
Ans: Governor

21) KPCC President at the time of ‘Vimochana Samaram’

A.R.Sanker
B.P.T.Chacko
C.Panabilly Govinda Menon
D.None of this
Ans: R.Sanker

22) The germ behind the Siphilis disease

A.Naiceria
B.Tipponima Palledium
C.Myca Bacterium
D.Plasmodium Vivax
Ans: Tipponima Palledium

23) The chemicals cotain in the sleeping pills

A.Barbiturate
B.Salicylic Acid
C.Amphitamimbukal
D.Pencillin
Ans: Barbiturate

24) Loka Mithavyaya Dinam

A.Oct:1
B.Oct:24
C.Oct:2l
D.Oct:30
Ans: Oct:30

25) Name the ‘navika pathippu’ of Prithvi Missile

A.Surya
B.Nag
C.Dhanush
D.Pinaka
Ans: Dhanush

26) Who transalated H G Well’s book as ‘Loka Charotra Samgraham’in Malayalam

A.E K Nayanar
B.EMS
C.C Achutha Menon
D.Pattam M Thanupilla
Ans: C Achutha Menon

27) In what name the Hungarian citizen John Earnest Hang Salser famous in Kerala history

A.Arnose pathiri
B.Herman Hundert
C.Mathews Pathiri
D.Chavara Achan
Ans: C Arnose pathiri

28) What is known as ‘Brave Wave Test’

A.Electro Encephalo Gram
B.Electro Cardio Gram
C.Tread mill test
D.Mandroks Test
Ans: Electro Encephalo Gram

29) The American President who handled the Cuban missile crisis

A.Icenovar
B.John F Kennedy
C.Linden B Johnson
D.Richard Nixon
Ans: John F Kennedy

30) The national territory having more number of districts

A.Lakshadeep
B.Pondichery
C.Delhi(National capital)
D.Andaman Nicobar
Ans: Delhi

31) Parimargan Jogi related to which sports item

A.Tennis
B.Kabady
C.Cricket
D.Chess
Ans: Chess

32) Golden fibre

A.Chanam
B.Paruthy
C.Nylon
D.Rayon
Ans: Chanam

33)Name the Indian river called ‘Gaiva Maruboomi’

A.Mahanadi
B.Narmada
C.Tapti
D.Damodar
AnsDamodar

34) Name the chera king who received the degree ‘Mnukuladityan’

A.Kulashekara Azhwar
B.Rajashekhara Varman
C.Indhukotha Varma
D.Bhaskara ravi Varma
Ans: Bhaskara ravi Varma

35) The year in which KSEB established

A.1964
B.1957
C.1960
D.1963
Ans: 1957

36)Which state in India having the earth quake warning secretariat

A.Gujarath
B.Maharashtra
C.Haryana
D.Goa
Ans: Haryana

37)The widely used protocol in network

A.TCP/IP
B.FTP
C.DHCP
D.WAP
Ans: TCP/IP

38) The chief information officer in India

A.Nassim Syed
B.R K Mathur
C.H L Dattu
D.T S Takur
Ans: R K Mathur

39) The instrument which is used to measure the speed of computer mouse

A.Wiki
B.Byte
C.Nibble
D.Miki
Ans: Miki

40)The first film artist nominated to Rajya Sabha

A.Nargese Dutt
B.dada Sahib Phalke
C.Utham Kumar
D.Prithwi Raj kapur
Ans: Prithwi Raj kapur

Career making through PSC Results of notified examinations

Hai friends; how the heading indicates so happens,at any you think about that.Right now think, that make you cheerful in getting the required psc results from KPSC

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

NO COMMENTS

Leave a Reply