Home QUESTION BANK LDC MODEL QUESTIONS ON GK

LDC MODEL QUESTIONS ON GK

0 1182

 pppppppp

47 Kerala PSC Questions and answers for LDC Examinations

       Very valuable and repeatedly asking questions for PSC Examinations especially for LDC Examinations are given

below.Followings are the rank making questions for LDC Examinations.Previously asking psc questions and answers

are the treasure of marks in psc exam .It is the small collection of kerala psc questions and answers .In the

subsequent pages rare questions and rank making points for kerala psc questions and answers are given

  1. Nepenthes ,Venus fly trap and Drosera are examples of—
    Ans:all the insectivorous plants
  2. Study of effect of law temparature on plants is called—
    Ans:cryobiology
  3. Stroma and grana are the constituent parts of —-
    Ans:chloroplast
  4. Plants respire in the presence of light is called –
    Ans:Photorespiration
  5. Which hormone increases the level of calcium in the blood—
    Ans:Parathormone
  6. Which plastic is used in bullet proof jackets
    Ans:Kevlar
  7. The blue colour of the sky is because of—
    Ans:Scattering of light
  8. Which instrument is used to get angular magnification of distant objects
    Ans:Telescope
  9. Presbyopia is a defect of —
    Ans:Eye
  10. The recipient of Saraswathi Samman(2011)
    Ans:A Manavalan
  11. Which film actor has been appointed as the brand ambassador of West Bengal
    Ans:Shah Rukh Khan
  12. The Mana Airport at Raipur,Chattisgarch has been recently renamed as—
    Ans:Jawaharlal Nehru
  13. The US based online retail company Amazon .com has recently entered Indian Market by forming a subsidiary named —
    Ans:Jungle.com
  14. Who headed the Committee which was set up to recommend ways and means to modernize Indian Railways
    Ans:Sam Pitroda
  15. The newly listed World Heritage site of India
    Ans:Western Ghats
  16. Who got this years Vallathol Award(2012)
    Ans:Yusuf Ali Kechery
  17. Who is the author of the book, “Turning Points”
    Ans:A.P.J.Abdul Kalam
  18. Which city hosted the 36th session of the World Heritage committee
    Ans:St.Petersburg
  19. Which West Indian cricketer created the new world record for the test score (95 runs)by No.11 bats man
    Ans:Tino Best
  20. The first Malayalam feature film that won the President’s Gold medal was in the year
    Ans:1965

    Rank making points in kerala psc questions and answers
    The questions given below should contain certain points that may directly or indirectly may appear as the kerala psc exam questions.Speciality is that once questions may be answer for next time psc exam.So both questions and answers analysing equally important

  21. The maximum age that the Chief Justice of the Supreme Court can remain in the office is
    Ans:65
  22. The biggest back water in Kerala—
    Ans:Vembanad Lake
  23. The birth place of Sree Sankaracharya now belongs to—districts
    Ans:Ernakulam
  24. The first scheduled cast Vice –President of India belongs to—
    Ans:Kerala
  25. Indian Military Academy is situated at—
    Ans:Dehradun
  26. Minimum age prescribed for membership in Rajya Sabha
    Ans:30
  27. Kuchipudi originated in —
    Ans:Andhrapradesh
  28. The first atomic power plant in India was built at
    Ans:Tarapur
  29. Gandhiji’s first visit to Kerala was in the year—
    Ans:1920
  30. In which year was the Peruman train tragedy
    Ans:1988
  31. Who is the only Malayali to win the Dadasaheb Phalke Award
    Ans:Adoor Gopalakrishnan
  32. Who was the leader of opposition in Kerala Legislative assembly for the maximum time
    Ans:EMS Namboothiripad
  33. Who is known as Kerala Valmiki
    Ans:Vallathol
  34. Who is called as the father of modern Malayalam Prose
    Ans:Kerala Varma Valiya Koyithambuaran
  35. Who is known as Kerala Panini
    Ans:A R Rajaraja Varma

    Tips for kerala psc questions and answers

    Close regular analysing of following questions play an important role indeterminig the rank in kerala psc exam

    Study the kerala psc questions and answers as  record it in the mind permanently.Once you come across the

    questions and anwers of psc exams that will not forget ,such way study them

  36. Which is the largest cashew nut producing district of Kerala
    Ans:Kannur
  37. In which river is the Sabarigiri Hydro Electric Project
    Ans:Pampa
  38. Who was the architect of Cochin Sea port
    Ans:Robert Bristo
  39. ‘Yojana Bhavan’ is associated to
    Ans:Planning Commission
  40. The highest advisory body to the Centre and State
    Government in the field of education
    Ans:CABE
  41. Free and compulsory education is now up to the classes of
    Ans:10th std
  42. Rajiv Gandhi Scholorship is for the empowerment of
    Ans:SC/ST
  43. In India State Legislative Council is abolished by
    Ans:Parliament after the resolution made by the respective State Legislative Assemblies
  44. The Supreme Court of India consists of Chief Justice and—
    Ans:30 Judges
  45. Public Interest Litigation is the new form of—
    Ans:Judicial Activism
  46. Division of power are mentioned in –
    Ans:7th schedule
  47. Citizenship provisions are mentioned in the article—
    Ans:5

NO COMMENTS

Leave a Reply