Home QUESTION BANK LDC MODEL QUESTIONS ON GK

LDC MODEL QUESTIONS ON GK

0 764

LDC MODEL QUESTIONS

Typical model questions of any PSC Examinations especially for LDC Examinations.Following questions are repeatedly asking for PSC Examinations.So never make  mistakes on answering the following questions in PSC Examinations

  1. The Right Information Act came fullyinto effect on
    Ans:12 Oct.2005
  2. Indian Constitution consists of —articles
    Ans:395
  3. GSM stands for
    Ans:Global System for Means
  4. The first Indian who travelled in space
    Ans:Rakesh Sharma
  5. Name the writer who won Man Booker prize in 2008
    Ans:Aravind Adiga
  6. The celebrated autobiography “Joothan”(2007) was written by
    Ans:Om Prakash Valmiki
  7. The ‘E-Series’brand of cell phones belongs to which of the manufactures
    Ans:Nokia
  8. Who is the first first women to to win Oscar award for the best director
    Ans:Kathryn Bigelow
  9. Eidrick Tont’Tiger’Woods is associated with
    Ans:Golf
  10. The national Solar Mission has been named after
    Ans:Jawaharlal Nehru
  11. ‘We are all born mad,some remains so’Who said these words
    Ans:Samuel Beckett
  12. The famous writer Rudyard Kipling was born in
    Ans:India
  13. A telephone holds
    Ans:15 ml
  14. Which is the capital city of Gabones Republic
    Ans:Librevilla
  15. The place where Sabarmathi Ashram was founded by Gandhiji
    Ans:Ahmedabad
  16. Who presented the first resolution in the 1st national Congress meeting at Bombay
    Ans:G.Subramania Ayyer
  17. The United Nations Human Rights Council was established in
    Ans:2006 March 15
  18. Who gave the slogan ‘Go back to the Vedas’
    Ans:Swami Vivekananda
  19. Who was the president of INC at the time of Indian Independence
    Ans:J.B.Kripalani
  20. The first nuclear powered submarine designed in India is
    Ans:INS Arihant
  21. Which English General defeated Jhansi Rani
    Ans:General Hugh Rose
  22. The headquarter of World Bank
    Ans:Washington DC
  23. Who referred the revolt of 1857 as India’s first war of Independence
    Ans:V.D.Savarkar
  24. Who was the founder of INA
    Ans:Subhash Chandra Bose
  25. Who launched the “Bhoodan Movement”
    Ans:Acharya Vinoba Bhave
  26. The year in which the nationalization of banks took place
    Ans:1969
  27. Bandung conferences was in the year
    Ans:1955
  28. The first martyr of 1857 revolts
    Ans:Mangal Pandey
  29. The place where Mother Theresa was born
    Ans:Uskub
  30. Indian Parliamentary system is a model of
    Ans:British
  31. PH value of pure water is
    Ans:7
  32. The first mobile phone service in India
    Ans:Airtel
  33. World population day is observed on
    Ans:July 11
  34. “Vivekanantha Sethu” is built across
    Ans:River Hugli
  35. ‘Pathfinder was sent to study about the planet
    Ans:Mars
  36. Night blindness is due to the lack of
    Ans:Vitamin A
  37. Protection of Human Rights Act came into force on
    Ans:1993 September 28
  38. Pallivasal Hydro Electric Project was commissioned under
    Ans:Sri Chithira Thirunal
  39. The volunteer captain of Guruvayur Sathyagraha
    Ans:A.K.Gopalan
  40. Sri Narayana Guru died in the year
    Ans:1928
  41. The Honourable High Court of Kerala came into force
    Ans:1956 Nov 1
  42. The Daily ‘Swadeshabhimani’ was started by
    Ans:Vakkom Abdul Khader Moulavi
  43. The state which is known as ‘Land of Legends’
    Ans:Rajasthan
  44. The founder of Amnesty International
    Ans:Peter Berenson
  45. The right of Children to free and Compulsory Education Act was passed by the Indian Parliament on
    Ans:4th Aug 2009
  46. Kudumbashree project for poverty reduction was launched on
    Ans:17th May 1998
  47. The British Viceroy during the First war of Independence in 1857 was
    Ans:Charles Canning
  48. The Indian President Fakruddin Ali Ahammed declared a state of emergency based on the provision of
    Ans:Article 352
  49. The first Indian state Government to start Lottery
    Ans:Kerala
  50. The Chairman of “NORKA”
    Ans:Chief Minister of Kerala
  51. Which of the Indian President was the Secretary General of Non-Alligned movement
    Ans:Giani Zail Sing
  52. Reserve Bank of India established on
    Ans:1935 April 1st
  53. The Indian capital market is under the control of
    Ans:S.E.B.I
  54. The Prime minister who nationalized the Banks of India
    Ans:Mrs.Indira Gandhi

NO COMMENTS

Leave a Reply