Home QUESTION BANK 45 Model Questions and their answers for LDC Examinations

45 Model Questions and their answers for LDC Examinations

0 641

45 Model Questions and their answers for LDC Examinations

Typical model questions for LDC Examination in 2017 is given .Start to practice for the forth coming exam:, early to attain safety rank in LDC examination  to  get Govt:job.So you start early to practice today itself.

  1. Which vitamin is known as ascorbic acid
    Ans:Vitamin C
  2. Hippocampus is the scientific name of an aquatic animal Name it
    Ans:Sea horse
  3. The nucleus of Hydrogen atom contains
    Ans:one protron only
  4. Ethology is the study of
    Ans:behavior of animals
  5. Hydrophobia is the disease associated with
    Ans:rabies
  6. The acids abundantly found in plants belongs to apple family is—
    Ans:malic acid
  7. Which alloy has the power to remember its shape
    Ans:nitinol
  8. The heaviest elements
    Ans:Francium
  9. Total number of protons and neutrons in an atom is called
    Ans:mass number
  10. The 1500 megawatt Tipamukh hydroelectric project being built in Manipur is on –river
    Ans:Barak
  11. India signed a memorandum of understanding with — jointly manufacture the 80 KM range smirch rockets
    Ans:Russia
  12. The Indian Coast guards inshore patrol vessel recently
    commissioned in Visakapattanam
    Ans:Rajkiran
  13. The two units of Kudamkulam nuclear power plant are expected to generate —megawatt of electricity on commissioning
    Ans:2000
  14. Which state government has decided to form a new districts named Chota Udepur with effect from January 26 2013
    Ans:Gujarat
  15. To which country does the opening batsman Matthew Hayden who retired belongs
    Ans:Australia
  16. Who is named Castrol Indian Cricketer of the year 2012
    Ans:M.S Dhoni
  17. Which cloth is used to make our national flag
    Ans:Hand woven Khadi
  18. Introduction of non-confidence motion in the Lok sabha requires the support of at least
    Ans:50 members
  19. Who is the first women to get six Gold medals in one Olympics
    Ans:Kristin Otto
  20. Who started transport service in Travancore
    Ans:Sir C.P.Ramaswamy Ayyer
  21. Which Indian satellite has brought about great changes in Telecommunication and T.V network making India a global partner on its own right in modern technology
    Ans:Insat 2-B
  22. C.S Panicker was a famous
    Ans:Painter
  23. Martyre’s day is observed on
    Ans:30th January
  24. India’s first surface to surface missile
    Ans:Prithwi
  25. The planet nearest to Earth is
    Ans:Pluto
  26. The first Malayalam film actor whose name has entered in the Guinnes Book of World Record
    Ans:Prem Nazir
  27. Which districts of Kerala has largest area under forest
    Ans:Palakkad
  28. In which year was Kerala Sahitya Academy founded
    Ans:1956
  29. What was the total number of elected members in the first Kerala assembly
    Ans:126
  30. Which was the first state in India to be imposed the President rule
    Ans:Punjab
  31. Who inaugurated the Panchayat Raj System of Kerala in 1960
    Ans:Jawaharlal Nehru
  32. In which year was the Kerala Shasthra Sahitya Parishad formed
    Ans:1962
  33. Who was the second chief minister of Kerala
    Ans:Pattom Thanu Pillai
  34. In which year was the Thumba Rocket Launching station inaugurated
    Ans:1963
  35. Who was the first woman High court judge in India
    Ans:Anna Chandi
  36. Who was the author of “Many worlds”
    Ans:KPS Menon
  37. In 1938 who among the following demanded for a Constituent assembly elected on the basis of Adult Franchise
    Ans:Jawaharlal Nehru
  38. Grants in aid of revenue to the state is recommended by
    Ans:Finance Commission
  39. Who was the first member of Rajya Sabha when appointed as the Prime minister of India
    Ans:Inira Gandhi
  40. The constitution of India provides for a federal System with
    Ans:Strong Centre
  41. The idea of ‘Concurrent List ‘ was borrowed by the makers of Constituent Assembly from
    Ans:Australia
  42. The Judges of Supreme court hold office till they attain the age of
    Ans:65 years
  43. The right to dissolve Rajya Sabha rests with
    Ans:No one has such right
  44. Kerala institute of Local Administration was situated
    Ans:Thrissur
  45. Fundamental rights come under part—of the constitution
    Ans:III

NO COMMENTS

Leave a Reply