Home QUESTION BANK 56 Model Questions for LDC Examinations

56 Model Questions for LDC Examinations

0 677

PSCCCCCC

56Typical Model Questions for LDC Examinations From PSC Question Bank

  1. The cell used in mobile phones are
    Ans:Lithium ion cells
  2. The branch of clinical study related to hearing ,taste and smell
    Ans:Otolaryngology
  3. Scurvy is the disease caused by the deficiency of
    Ans:Vitamin C
  4. Energy to carry out any action of life process is obtained from
    Ans:Adenosine triphosphate
  5. “The three mistakes of My Life”is a book authored by
    Ans:Chetan Bhagat
  6. Which institution established on 1st April 1935 and headed by Sir Osborne Smith celebrated its 75th anniversary
    Ans:Reserve Bank of India
  7. Which organization Panda as its symbol
    Ans:World Wide Fund for Nature
  8. Name the inventor of Black Box Flight Recorder
    Ans:David Warren
  9. Which famous Indian artist accepted Qatari citizenship in February 2010
    Ans:M F Hussain
  10. ‘Life is good’ is the tag line of which consumer durables company in India
    Ans:LG
  11. Which leaders died in the battle in the Revolt of 1857
    Ans:Rani Jhansi
  12. ‘What Congress and Gandhi have done to the untouchables’ is a book written by
    Ans:B R ambedkar
  13. Name the person who is known as ‘Indian Gladstone’
    Ans:Dadabhai Naoroji
  14. Prabudha Barat was a paper published in English by
    Ans:Swami Vivekanand
  15. The Radical Democratic Party was founded in 1940 by
    Ans:M N Roy
  16. Based on the 1981-91 decenniel growth rate of population state with the highest and lowest growth rate are respectively
    Ans:Nagaland and Kerala
  17. Which incidents prompted Vinoba Bhave to initiate the Boothan Movement
    Ans:Nalgonda incident
  18. The poorest state with 39.9 people living below poverty line is
    Ans:Orissa
  19. Largest man made lake in India
    Ans:Indira Sagar Lake
  20. Which states is nicknamed as Garden spices of India
    Ans:Kerala
  21. Landsdowne is a hill station in
    Ans:Uttarkhand
  22. Who launched Education Reforms Movement of Muslims in India
    Ans:Sir Syed Ahmed Khan
  23. Regional committee aims at
  24. The Cheena Kesava Temple is found in
    Ans:Belur
  25. In India special ministry for Women Social Welfare was formed at the centre in the year
    Ans:1986
  26. The article in the constitution of India which provides for the appointment of special officer for scheduled caste and scheduled tribe by the President of India
    Ans:Article 338
  27. Who was the permanent chairman of the Constituent assembly
    Ans:Dr.Rajendra Prasad
  28. The 42nd Amendment extended the term of the Lok Sabha to
    Ans:6 Years
  29. The sarkaria Commission was set up to review the realtion between
    Ans:Centre and the state
  30. The provision concerning the suspension of fundamental rights by the President during emergencies was borrowed from the
    Ans:Weimar Constitution
  31. Article 164 of the constitution of India provides for separate Ministers of Tribal welfare in
    Ans:Bihar,Madhyapradesh and Orissa
  32. Who appoints the municipal commissioner of the Muncipalities
    Ans:State Government
  33. The historic INA trial commenced in
    Ans:1944
  34. In India there is a single constitution for the union and state with the exception of
    Ans:Jammu&Kashmir
  35. A rift valley is formed mainly due to
    Ans:The forces of tension
  36. The state in India which leads in the production of Cashew Kernels is
    Ans:Kerala
  37. The southernmost part in India is
    Ans:Great Nicobar
  38. The Kerala Institute of Local Administration is situated in which districts
    Ans:Thrissur
  39. Puralimala is situauted in
    Ans:Thalassery
  40. The biggest and smallest Taluk in Kerala state are respectively
    Ans:Ernad and Kochi
  41. Edakkal caves are in
    Ans:Wayanad
  42. The preamble of the constitution was amended for the first time by which amendment
    Ans:42
  43. The position of Vice President of India greatly resembles the position of the Vice president of the President of which country
    Ans:USA
  44. AADHAR is the logo for what
    Ans:Unique ID Project
  45. Who partnered Leander Paes to win the 2010 Wimbledon Mixed Doubles Crown
    Ans:Cara Black
  46. Who apart from Pele has won the World cup Football as a player and coach
    Ans:Franz Beckenbauer Germany
  47. According to the Protection of women from Domestic violence Act,2005 appeal can be made to the session court
    Ans:Within 30 days
  48. According to the provision of the Right to information Act ,2005 the amount of penalty for not providing information by public authorities amounts to
    Ans:Rs.250 per day and total amount upto Rs.25000
  49. Declaration on the elimination of Discrimination against women was adopted by the General Ans:Assembly in the year
  50. Part IV of the constitution of India deals with
    Ans:Economic Social and cultural Rights
  51. Chairperson of the National Human Rights commission
    Ans:Who has been Chief Justice of the Supreme Court
  52. The National Commission for Women Act was enacted in the year
    Ans:1990
  53. Name the competent authority who is authorized to provide the relief and rehabilitation to the victims of atrocities under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes Act 1989
    Ans:District Magistrate
  54. The Right of Information Act .2005 come into effect in full
    Ans:12th October
  55. The Right of Information as per the The Right of Ans:Information Act ,2005 can be available to
  56. Universal declaration of Human Rights relates to the year
    Ans:1948

NO COMMENTS

Leave a Reply