Home CURRENT AFFAIRS PSC notification 2016 Examinations Appearing Questions

PSC notification 2016 Examinations Appearing Questions

PSC notification 2016 Examinations Appearing Questions

Here I am sharing with you some critical questions and its answers .Importance is that it has a major role in the notified examination conducted by PSC in 2016.Wheneve you go through this questions,study details of options too.

The following questions includes below given topics

1)Current Affairs

2) General Science

3)Constitutions

4)History related Questions

5)Economics related Questions

6)Miscellaneous Questions

50 All round Connected Details including PSC Questions

Hallo! Dear just a glance at the following questions.Beneficial that in the nearest future of you.Something bring you colourful to you.Colouring in the sense your place PSC Rank list.

 

50 Career Smartening PSC Questions and answers

 

Wonder!How its so?Listen your smartness in the view of PSC Questions oriented manner.Lies the answer there.Listen the all the PSC notifications appearing in your one time registration profile.Apply it in time.And also study the shocking questions also in time……

 

  1. Which disease was declared as an international public health emergency by WHO
    A.Yellow Fever
    B.Arab  Fever
    C.Zika Virus
    D.Swine Flu
    Ans: Zika Virus
  2. Which countries Parliament is the first to run completely on solar power
    A.Pakistan
    B.Tunisia
    C.Israel
    D.Nepal
    Ans: Pakistan
  3. Which year was observed as the International Year of Pulses’
    A.2016
    B.2015
    C.2014
    D.2013
    Ans: 2016
  4. Which High Court is celebrating its 150th foundation year in 2016
    A.Kolkatta
    B.Mumbai
    C.Chennai
    D.Allahabad
    Ans: Allahabad
  5. The Chairperson of the National Human Rights Commission shall be
    A.The Chief Justice of India
    B.Rtd.Chief Justice of India
    C.Chief Justice of High court of India
    D.Rtd.Chief Justice of High Court
    Ans: Rtd.Chief Justice of India
  6. Which is the first state to make gender education compulsory at the graduate level
    A.Manipur
    B.Goa
    C.Telangana
    D.Sikkim
    Ans: Telangana
  7. Which is India’s first zero landless district of India
    A.Kasargod
    B.Kannur
    CAlappuzha
    D.Kollam
    Ans: Kannur
  8. ‘Operation Valsaya’launched by the State Governments aims
    A.Landless
    B.Mentally retarded
    C.Missing Children
    D.De-addicted
    Ans: Missing Children
  9. Which is the first Grama Panchayat in the state to declare a Water Policy

A.Vellanadu
B.Vembayam
C.Peelikode
D.Perumanna
Ans: Perumanna

10)  Which is the world’s first dengue vaccine

A.Dengfax
B.Dengvaxia
C.Denguefia
D.Denglax
Ans: Dengvaxia

11)  The revolt 1721 at which place is the first attempt against foreign domination from the South India
A.Kulachal
B.Varkala
C.Kayakulam
D.Attingal
Ans: Attingal

12) Who among the following was not the member of the Cabinet Mission
A.Clement Atlee
B.Lord Alexander
C.Stafford Cripps
D.Pethwick Lawrence
Ans: Clement Atlee

13) The Eighth Schedule of the Constitution deals with

A.Official Language
B.Anti defection
C. Panchayath Raj
D. Nagarpalika
Ans: Official Language

14) Detergents are sodium or potassium salts of

A.Adipic Acid
B.Carboxilic Acid
C.Sulphonic Acid
D.Hydroflouric Acid
Ans: Sulphonic Acid

15) The author of’Man the Maker of his own Destiny is’

A.Tagore
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Vivekananda
D.Vallabhai Patel
Ans: Vivekananda

16) Which disease is caused by the deficiency of Vitamin D

A.Scurvy
B.Anaemia
C.Rickets
D.Berberi
Ans: Rickets

17)Kyoto Protocol deals with

A.Endangered Species
B.Green House Gas Reduction
C.Ban on Nuclear Test
D.New plant Varieties
Ans: Green House Gas Reduction

18) The Green Belt Movement,the campaign for the protection of environments was founded by

A.Graca Machelle
B.Ellen John Sirleaf
C.Wangari Mathai
D.Winnie Mandela
Ans: Wangari Mathai

19) Which country is the first to bring a parliamentary legislation on climate change

A.Singapore
B.Canada
C.Poland
D.Chile
Ans: Canada

20) The Jatakas contain 500 stories connected with the previous births of :

A.Mahavira
B.Rishabha
C.Adi Sankara
D.Buddha
Ans: Buddha

21) Right to Information Act became effective in India on

A.15th June 2000
B.15th June 2001
C.15th June 2003
D.15th June 2005
Ans: 15th June 2005

22) The substance most commonly used as a foos preservative is

A.Sodium Citrate
B.Benzoic Acid
C.Tartaric Acid
D.Calcium Carbide
Ans: Benzoic Acid

23) Pneumonia affects

A.Kidney
B.Spleen
C.Liver
D.Lungs
Ans: Lungs

24) Most of the light rays inside a tube light is in the form of

A.Visible light
B.Infra red
C. Ultra Violet
D. Bright Light
Ans Ultra Violet

25) The decimal system of currency was introduced in India in the year

A.1957
B.1962
C.1969
D.1980
Ans: 1957

26) Which of the following is a renewable source of energy

A.Sun light
B.Diesel
C.LPG
D.Coal
Ans: Sun light

27) Which one of the following Fundamental Rights is known as ‘Heart and Soul of the Constitution

A.Right to Religion
B.Right to Equality
C.Right to constitutional Remedies
D.Right to Freedom
Ans: Right to constitutional Remedies

28) Panchayath Day is observed on

A.Feb:19
B.April 24
C.March 19
D.May 10
Ans: April 24

*29) Who is the Chancellor of the State Universities

A.Chief Minister
B.Governor
C.Education Minister
D.DPI
Ans: Governor

30) Which of the following crops help in nitrogen fixation

A.Maize
B.Wheat
C.Rice
D.Beans
Ans: Beans

31) Which dance form is known as ‘Poetry in motion’

A.Bharata Natyam
B.Mohiniyattom
C.Odissy
D.Kuchuppudi
Ans: Bharata Natyam

32) Which body has the power to grant State party status to a political party

A.State Legislature
B.Election Commission
C.Rajya Sabha
D.Public Accout Committee
Ans: Election Commission

33)Which force is responsible for the protection of Indo-Nepalese border

A.Border SecurityForce
B.Sasastra Seema Bal
C.Assam Rifles
D.Special Frontier Force
Ans: Sasastra Seema Bal

34) Which is the exclusive Tribal Panchayat of Kerala

A.Attapadi
B.Idamalakkudi
C.Bhoothathankettu
D.Ambalavayal
Ans: Idamalakkudi

35) C Sankaran Nair was elected as Congress President in

A.1893
B.1895
C.1897
D.1899
Ans: 1897

36)Srisailam Dam is built across the river

A.Godavari
B.Kaveri
C.Mahanadi
D.Krishna
Ans: Krishna

37)National Handloom Day is observed on

A.December 7
B.January 18
C.September 18
D.August 7
Ans: August 7

38) Which belt of the Himalayas are famous for the doon valleys

A.Shivalik
B.Himachal
C.Himadri
D.Great Himalayas
Ans: Shivalik

39) Madhav Gadgil Committee is associated with the conservation of

A.Sea Turtle
B.Endemic Plants
C.Evergreen Forests
D.Western Ghats
Ans: Western Ghats

40)Who was the author of ‘Jathibharatam’

A.Pandit Karuppan
B.T K Madhavan
C.K Ayyappan
D.Vagbhatananda
Ans: K Ayyappan

41) Who has the right to suspend the fundamental rights of citizen

A.Supreme Court
B.Lok Sabha
C.President
D.Central Cabinet
Ans: President

42)Who was known as ‘the Vivekananda of Kerala’

A.Agamananda Swami
B.Anandatheertan
C.Bodeshwaran
D.Subhananda Gurudev
Ans: Agamananda Swami

43) Which organization is known as the ‘Angelic arm of UN’

A.UN Women
B.UNESCO
C.UNICEF
D.Security Council
Ans: UNICEF

44) Who is the author books’The light of Asia’

A.Edwin Arnold
B.EM Foster
C.Dominique Lapier
D.William Johns
Ans: Edwin Arnold

45) Who said that ‘the proper study of mankind is man’

A.Aristotle
B.Aldous Huxely
C.Immanuel Kant
D.Alexander Pope
Ans: Alexander Pope

46) In diesel engines,ignition takes place by

A.Compression
B.Electrical spark
C.Dyanmo
D.Battery
Ans: Compression

47) Alcohol contains

A.Carbon,Hydrogen,Nitrogen
B. Carbon,Hydrogen,Oxygen
C. Carbon,Hydrogen,Amonia
D. Hydrogen,Oxygen,Nitrogen
Ans: Carbon,Hydrogen,Oxygen

48) How many banks were nationalized in 1980

A.6
B.14
C.10
D.8
Ans: 6

49) Which river forms the Palaruvi falls

A.Kalladayar
B.Pamba
C.Vamanapuram puzha
D.Neyyar
Ans: Kalladayar

50) Rajiv Gandhi Combined Cycle Project Plant is situated at

A .Nallalam
B.Brahmapuram
C.Kayamkulam
D.Perumbavur
Ans: Kayamkulam

 

 

Specially made datas for PSC notified Examinations

Remind this questions the famous poem ‘Road Not Taken’ by Robert Frost. As so this questions are less appeared in usual books but appeared in PSC Examinations .Hope you are understanding its importance of questions

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

 

NO COMMENTS

Leave a Reply