Home Tags Posts tagged with "psc question and answers in malayalam"

psc question and answers in malayalam

images-2

The following psc Questions and answers contains the below given topics

1)Current Affairs

2)Science

3)History

4)Economics

5)Constitution

6)Reformation in Keralam

 

50 Valuable Questions and Answers asking from PSC Kerala Thulasi

I say you ,first analyse the psc question papers,that is the primary step those who wants to write and attain good rank in the rank list.After analysis you will get a clear cut idea and scope of psc notifications as well as its your chance of including in the rank list.Analysing includes vacancies of particular post as well as an average idea of number applicants

 

Pin pointed questions appearing for online-applied PSC Examinations

Here I am giving some typical questions seen in the online test in the PSC notifications.As far as online applicant, special concentration given to this sort of questions where  the vacancies filled after online test.Those who are preparing LDC Examination it is very helpful.

 

Questions and answers any PSC Examinations inviting application from PSC Kerala Thulasi

 

Hallo! Dears. ,studying of following given questions sometimes may change your fate,no doubt.It is intellectually oriented questions in tune with the various frequently asked psc notification.Studying it proves your sincerity towards your own life.So dear,don’t waste your time, such a way you make your own life not much brighter.So brighter your life Decide and proceed,,,,, to study the following questions.Rare collection from the psc question bank.

 

  1. The main income of state government
    Corporate Tax
    B.Customs Tax
    C.Sale Tax
    D.Income Tax
    Ans: Sale tax
  2. The Green Revolution started in which plan of India
    2nd Five Year Plan
    B.3rd Five Year Plan
    C.4th Five Year Plan
    D.5th Five Year Plan
    Ans: 3rd Five Year plan
  3. Which King is behind the ‘Hathi Kumbha Shasanam’
    Khara Velan
    B.Shatha Karni 1
    C.Mihira Bhojan
    D.None of this
    Ans: Khara Velan
  4. Who wrote the novel ‘Saraswathi Vijayam’in the pretexts of 19th centuries Social rites and observances
    Potheri Madhavan
    B.Attur Krishna Pisharady
    C.K.P.Narayana Pisharady
    D.Potheri Kunjambu
    Ans: Potheri Kunjambu
  5. The small islands situated in between Kumarakam and Thannermukkam bund
    Wellington
    B.Pathiramanal
    C.Marakunnam
    D.Vypene Islands
    Ans: Pathiramanal
  6. In which place in Kerala implemented the Rice and Fish project
    Kuttanad
    B.Poonthura
    C.Neenda kara
    D.Palakkad
    Ans: Kuttanad
  7. In which Indian states the ‘Chunnambu Rock Caves’seen
    Rajasthan
    B.Karnatakam
    C.tamil Nadu
    D.Jammu-Kashmir
    Ans: Jammu-Kashmir
  8. The alphabets used more before the coming of Malayalam Language
    Vattezhuth
    B.Kharoshty
    C.Kolezhuth
    D.Prakruth
    Ans: Vattezhuth
  9. Whose pen-name Mullanezhi

A.Neela Kandan Namboothiri
B.Subramanyan Namboothiri
C.Achuthan Namboothiri
D.Narayanan Namboothiri
Ans: Neela Kandan Namboothiri

10)  Who combiled the Malayalam Dictionary ‘Shabda Tharavaly’

A.Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai
B.C.Madavan Pillai
C.Vadakkum Koor Raja Raja Varma
D.S.Gupthan Nair
Ans: Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai

11)  The Emperor of India when English East India Company formed
A.Babar
B.Humayun
C.Akbar
D.Aurangazeb
Ans: Akbar

12) Who published ‘Samvad Kaumudi’ the first  journal in Indian Language
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Raveendra Nath Tagore
D.Arabindo
Ans: Raja Ram Mohan Roy

13) Who brought under control the Pazhashi Mutiny

A.Thomas Harve Babar
B.Jonathan Dungen
C. Arthur Wellesly
D. General Diar
Ans: Thomas Harve Babar

14) The interpretation given to ‘Bagavath Geetha’by Gandhiji

A.Sathyana Prayoha
B.Anasakthi Yoham
C.Sanmarga Jeevitham
D.Ente Jeevithamanu Ente Sandesham
Ans: Anasakthi Yoham

15) Whose work is ‘1857-The Great Rebellion’

A.Asok Metha
B.Nana Sahib
C.V D Savarkar
D.Thanthio Topi
Ans: Asok Metha

16) The first princely states captured by Britishers by Doctrine of Lapses

A.Hyderabad
B.Jhansi
C.Nagpur
D.Sathara
Ans: Sathara

17)Name the agitation conducted by Thiruvithankur State Congress from 1938 to 1947

A.Poorna Bharana Pankalitha Bharanam
B.Utharavada Bharana Prakshobam
C.Poura Samatwa Vatha Prakshobam
D.Ayithochhadanam
Ans: Utharavada Bharana Prakshobam

18) Which Kingdom ruled in ancient India Kanjipuram as its capital

A.Pallavans
B.Cholans
C.Cherans
D.Pandyans
Ans: Pallavans

19) In which place the first sea food park inKerala started

A.Kollam
B.Kozhikode
C.Alapuzha
D.Kannur
Ans: Alapuzha

20) The Syrian Christian leader related to Tharissapally Pattayam :

A.Coln Mecalay
B.Coln Manro
C.Bhodaravi
D.Mar Sapir Eso
Ans: Mar Sapir Eso

21) The biggest children’s park situated in Keralam

A.Vagamon
B.Mananthavady
C.Nellyambathi
D.Aakulam
Ans: Aakulam

22) Who transalated Bible into Malayalam

A.John Wycliff
B.Charled Dickens
C.Benjamin Baily
D.P.C.Devassy
Ans: Benjamin Baily

23) In whose tenure archeological departments started in India

A.Curson Prabhu
B.Minto Prabhu
C.Elgin II
D.Hardinj II
Ans: Curson Prabhu

24) The first southern Indian city hosted the INC

A.Mumbai
B.Pune
C. Chennai
D. Cochi
Ans: Chennai

25) In which year widow re-marriage act passed

A.1896
B.1884
C.1826
D.1856
Ans: 1856

26) What is meant by Dart System

A.Tsunami forecasting system
B.Earth quake              forecasting system
C.Volcane Explosion forecasting system
D.None of this
Ans: Tsunami forecasting system

27) The first dam in India

A.Mettur Dam
B.Grant Dam
C.Krishna Raja Sagar dam
D.Indhira Sagar Dam
Ans: Grant Dam

28) In which year Forest-Environmental departments formed in India

A.1983
B.1984
C.1985
D.1986
Ans: 1985

*29) World Diabetic day

A.Nov:14
B.Dec:2
C.Jan:2
D.July:5
Ans: Nov:14

30) Name the Governor who ordered to shoot at Jalian walabag

A.Micheal O Daire
B.General Diare
C.Mayo Prabhu
D.Rippon Prabhu
Ans: Micheal O Daire

31) The biggest cotton production centre in India

A.Delhi
B.Chennai
C.Mumbai
D.Kotkotha
Ans: Mumbai

32) The pass which connects Koxhikode to Wayanad

A.Perambady Pass
B.Body Naikannur Pass
C.Thamarassery pass
D.Palakkad Pass
Ans: Thamarassery pass

33)In which districts Aruvi Kuzhi water falls situated

A.Iduki
B.Wayanad
C.Thrissur
D.Kotayam
Ans: Kotayam

34) Name the river which is otherwise known as Perar

A.Periyar
B.Pampa
C.Bharathapuzha
D.Chaliyar
Ans: Bharathapuzha

35) The year in which KSEB start functioning

A.1957 March 31
B.1957             April 10
C.1929 March 31
D.1929 April 10
Ans:1957 March 31

36)The clouds which is formed due to the passage of Jet planes

A.Constrail
B.Zerocumilus
C.Cloud streets
D.Nacreas Clouds
Ans: Cloud streets

37)The metal used during the production of protein

A.Zink
B.Calcium
C.Pottassium
D.Sodium
Ans: Pottassium

38) The name of elements having the valency zero

A.Metals
B.Transition elements
C.By metals
D.Inert gases
Ans: Inert gases

39) Name the fluid which is known as candy fluid

A.Silver Bromide
B.Silver Iodide
C.Hydrochloric Acid
D.Pottassium Permanganate
Ans: Pottassium Permanganate

40)Who designed the red ribbon in connection with AIDS

A.Visual AIDS
B.AIDS Society
C.National AIDS Control Society
D.UNESCO
Ans:Visual AI DS

41) Indias first remote sensing satellite

A.IRS I B
B.IRS I C
C.IRS 1A
D.IRS 1D
Ans: IRS I C

42)The metal contained in the bathing soap

A.Sodium
B.Pottassium
C.Silicon
D.Iron
Ans: Pottassium

43) The substance having more density of the given below substance

A.Glicerine
B.Pure water
C.Coconut Oil
D.Kerosine
Ans: Glicerine

44) The instruments which is operated in AC only

A.Motor
B.Transformer
C.Bulb
D.Induction Coil
Ans: Transformer

45) Who combiled ‘Kottiyur Pattu’

A.Pndt:Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.Vagbadanandan
D.Thaikad Ayya
Ans: Vagbadanandan

46) The disease which is due to the lack of shortage of Calcium in blood

A.Tetanus
B.Lukemia
C.Tetani
D.Haemophilia
Ans: Tetani

47) National Lepracy Eradication day

A.Jan:26
B.March:8
C.Jan:30
D.Oct:28
Ans: Jan:30

48) The Social Reformer declared the slogan ‘Manassanu Daivam’

A.Brahmananda Siva Yogi
B.Thaikad Ayya
C.Chattambi Swami
D.Nataraja Guru
Ans: Thaikad Ayya

49) The real name of Brahmananda Sivayogi

A.Shankaran
B.Ayyappan
C.Kunjikannan
D.Karattu Govinda Menon
Ans: Karattu Govinda Menon

50) In which year Pndt:Karuppan organized Kayal sammelanam

A.1912
B.1914
C.1925
D.1