Home Tags Posts tagged with "Quiz Questions"

Quiz Questions

Hi friends,

Here I am sharing you with 50 valuable questions and answers for Kerala PSC examinations.

After each questions answer key is also given.

That is much helpful those who are preparing for PSC Examinations.

I have listed this below 50 questions and Answers for you.

Suitable PSC Questions to be included in PSC Rank List

Hallo! The More you study this the more you have the chance to include in the list.This can be treated as mock test for all who are seeking Govt:through PSC Examinations.

The following categories are included in this list.

  • General Knowledge Questions
  • Current affairs
  • Science
  • History

50 Questions Prepared in accordance with latest trends in PSC Examinations

My dears! Get its importance.

Any way you are registered your profile with One time registration.

So time you reached to the Eager study for PSC Examinations.

Conquere these 50 Questions and answers while you login PSC sites your register to be included in Short list and hence appear in Rank list of PSC

  1. Which is known as the red river in India?
    A. Yamuna
    B. Brahmaputra
    C. Ganga
    D. KrishnaAnswer. Brahmaputra
  2. Third Panipat war was between –
    A. Hemu&Akbar
    B. Nadirshas&Mughals
    C. Humayun&Shersha
    D. Ahamadsha Abdali&Marathers&Answer. Ahamadsha Abdali&Marathers
  3. Name of Parliament in Japan-
    A. Nesset
    B. Diat
    C. Senet
    D. Syndicate

    Answer. Diat

  4. Two important freedom-fighters died in 1948 who are they —-
    A. Gandhi&Patel
    B. Jinna&Patel
    C. Gandhi&Jinna
    D. Tagore&Jinna

    Answer. Gandhi&Jinna

  5. ‘Who controls the Union Public Service Commission-
    A. President
    B. Vice President
    C. Prime Minister
    D. Chief Justice

    Answer. President

  6. White Revolution relates to-
    A. Egg Production
    B. Fish Production
    C. Food Production
    D. Milk Production

    Answer. Milk Production

  7. In which year first independent war occurred –
    A. 1757
    B. 1857
    C. 1867
    D. 1767

    Answer. 1857

  8. In which state silk is produced most in India-
    A. Karnataka
    B. Keralam
    C. Assam
    D. Tamil Nadu

    Answer. Karnataka
  9. Who got Nobel Prize on economics in 1998
    A. Amartya Sen
    B. Waltor Kohen
    C. John Hue
    D. Jose saramago

    Answer. Amartya Sen

  10. Which Scientist firstly used the term ‘Gene’-
    A. Johanson
    B. Lamark
    C. Khorana
    D. Mendel

    Answer. Johanson

  11. The acid generated in intestine-
    A. HNO3
    B.HCl
    C.H2SO4
    D.CACO3

    Answer. HCl

  12. How many bones can be seen in the human beings-
    A. 216
    B. 601
    C. 206
    D. 616

    Answer. 206

  13. In which year LIC nationalized in India-
    A. 1949
    B. 1956
    C. 1969
    D. 1980

    Answer. 1956

  14. Raghuveer Choudhary,who got Jnanpeet in 2015 belongs to which state-
    A. MahaRashtra
    B. Gujarath
    C. Andhra Pradesh
    D. West Bengal

    Answer. Gujarath

  15. Which is known as ‘Oil of Vitriole’-
    A. Sodium Chloride
    B. Nitric Acid
    C. Salphuirc Acid
    D. Hydrochloric Acid

    Answer. Salphuirc Acid

  16. Bakranangal was constructed across which river –
    A. Satlej
    B. Bageerathi
    C. Narmada
    D. Mahanadi

    Answer. Satlej

  17. International soil year-
    A. 2012
    B. 2013
    C. 2014
    D. 2015

    Answer. 2015

  18. Escape velocity of Earth-
    A. 2.37 m/s
    B. 11.2KM/S
    C. 11.2m/s
    D. 7.5m/s

    Answer. 11.2km/s

  19. The principle behind Atom Bomb’-
    A. Nuclear Fusion
    B. Nuclear Fission
    C. Magnetic Reaction
    D. None of this

    Answer. Nuclear Fission

  20. The Acid present Apple-
    A. Ctric Acid
    B. Phytic Acid
    C. Malic Acid
    D. Tartaric Acid

    Answer. Malic Acid
  21. The level of glucose in human blood-
    A. 80-120 mg//100ml
    B. 70-110 mg//100ml
    C. 60-100 mg//100ml
    D. 100-150 mg//100ml

    Answer. 70-110 mg//100ml

  22. World Diabettic Day-
    A. Nov:14
    B. Nov:24
    C. Nov:28
    D. Aug:3

    Answer. Nov:14

  23. The unit measuring mercury-
    A. Kg.
    B. Gram
    C. Gallon
    D. Flask

    Answer. Flask

  24. Which metals ore is Monocyte-
    A. Titanium
    B. Thorium
    C. Radium
    D. Uranium

    Answer. Thorium

  25. Name the process for the preparation of H2SO4-
    A. Contact Process
    B. Ostwald Process
    C. Dumas
    D. Decons

    Answer. Contact Process

  26. The elements used for the Vulcanization-
    A. Sulphur
    B. Zinc
    C. Carbon
    D. Nitrogen

    Answer. Sulphur

  27. The metals having highest resistance-
    A. Silver
    B. Tungsten
    C. Platinum
    D. Rhodium

    Answer. Tungsten

  28. The date at which President signed the food safety bill
    A. 2013 sept:12
    B. 2013 sept:2
    C. 2014 jan:1
    D. 2013 dec:31

    Answer. 2013 sept:12

  29. The limit of lowest frequency of audible sound of human beings-
    A. 20 Hz
    B. 200 Hz
    C. 20000 Hz
    D. 30 Hz

    Answer. 20 Hz

  30. Name the Scientist formulated the wave theory
    A. Max Plank
    B. Einstein
    C. Christian Hygens
    D. Newton

    Answer. Christian Hygens

  31. The existence of hearing in the ear human beings-
    A. 0.5 Second
    B. 0.2 Second
    C. 0.3 Second
    D. 0.1 Second

    Answer. 0.1 Second

  32. The speed of sound in Aluminium-
    A. 6420
    B. 5941
    C. 1482
    D. 1522

    Answer. 6420

  33. The plant hormone helpful for the ripening of fruits-
    A. Ethilene
    B. Cytokynene
    C. Auxene
    D. Giberllinei

    Answer. Ethilene

  34. Whose autobiography is ‘A Passion for Dance’-
    A. Mrilani Sarabhai
    B. Rukmini Arundele
    C. Yamini Krishana Murthy
    D. Mallika Sarabhai

    Answer. Yamini Krishana Murthy

  35. Who is the architecture of Gramin Bank-
    A. Amathya Sen
    B. Muhammed Yunus
    C. Nom Chosky
    D. Robert Owen

    Answer. Muhammed Yunus

  36. The date of reaching of Chandrayan in the Moon’s orbit
    A. 2008 Oct:22
    B. 2009 Aug:29
    C. 2008 Nov:14
    D. 2008 Nov:8

    Answer. 2008 Nov:8

  37. No.of Districts in Telungana-
    A. 21
    B. 31
    C. 15
    D. 20

    Answer. 31

  38. Who got Vayalar Award in 2016-
    A. U.K Kumaran
    B. Leelawathi
    C. Bala Chandarn Chullikad
    D. Meera

    Answer. U.K Kumaran

  39. Nobel Prize in literature in 2016-
    A. Bob Deel
    B. Bengt Ostram
    C. Oliver Hart
    D. Amarthya Sen

    Answer. Bob Deel

  40. The childhood days name of famous social reformer Vagbadanandan-
    A. Kunjan Pillai
    B. Kunjikannan
    C. Subbharayan
    D. Karat Govindamenon

    Answer. Kunjikannan

  41. Who is having the power to order writs,protectors of fundamental rights-
    A. Central Cabinet
    B. Indian Parliament
    C. President
    D. Supreme Court&High Court

    Answer. Supreme Court&High Court

  42. The river which divide North India and South India
    A. Mahanadi
    B. Godavari
    C. Narmada
    D. Kaveri

    Answer. Narmada

  43. Who got Gandhi peace award in 2014-
    A. ISRO
    B. NSS
    C. Red Cross
    D. Asia Watch

    Answer. ISRO

  44. Who was president of Congress at the time of spli tin Congress at Surat-
    A. Rash Bihari Ghosh
    B. Aravinda Ghosh
    C. A C Majundar
    D. Bala Gangadharan

    Answer. Rash Bihari Ghosh

  45. ‘Chipko movement’ is connected with-
    A. Project Tiger
    B. Plant Breeding
    C. Plant/Forest conservation
    D. Conservation of Natural resources

    Answer. Plant/Forest conservation

  46. World Environment day is celebrated on-
    A. 5th June
    B. 28th February
    C. 7th August
    D. 10th April

    Answer. 5th June

  47. Pollutant released by jet planes is –
    A. CO
    B. NH3
    C. CO2
    D. CFCs

    Answer. CFCs

  48. Pollution of SO2 destroys-
    A. Lichen
    B. Fungi
    C. Algae
    D. Fishes

    Answer. Lichen

  49. Cadmium poisoning is responsible for-
    A. Minamata disease
    B. Itai-Itai disease
    C. Blue Baby Syndrome
    D. None of this

    Answer. Itai-Itai disease

  50. Noise pollution is measured in –
    A. Hertz
    B. Fathoms
    C. Nano Metres
    D. Decibels

    Answer. Decibels

Questions for making the Success Place –PSC Kerala Thulasi

Wonder! Here the term success that is success in life .Once you get the Govt:job you became stability in earning and correct social status etc,are qualities of it .Make this page a success sections in your life.Hope you understand its underlying sense Okay best of luck………

 

References: Kerala PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

images-2

The following psc Questions and answers contains the below given topics

1)Current Affairs

2)Science

3)History

4)Economics

5)Constitution

6)Reformation in Keralam

 

50 Valuable Questions and Answers asking from PSC Kerala Thulasi

I say you ,first analyse the psc question papers,that is the primary step those who wants to write and attain good rank in the rank list.After analysis you will get a clear cut idea and scope of psc notifications as well as its your chance of including in the rank list.Analysing includes vacancies of particular post as well as an average idea of number applicants

 

Pin pointed questions appearing for online-applied PSC Examinations

Here I am giving some typical questions seen in the online test in the PSC notifications.As far as online applicant, special concentration given to this sort of questions where  the vacancies filled after online test.Those who are preparing LDC Examination it is very helpful.

 

Questions and answers any PSC Examinations inviting application from PSC Kerala Thulasi

 

Hallo! Dears. ,studying of following given questions sometimes may change your fate,no doubt.It is intellectually oriented questions in tune with the various frequently asked psc notification.Studying it proves your sincerity towards your own life.So dear,don’t waste your time, such a way you make your own life not much brighter.So brighter your life Decide and proceed,,,,, to study the following questions.Rare collection from the psc question bank.

 

  1. The main income of state government
    Corporate Tax
    B.Customs Tax
    C.Sale Tax
    D.Income Tax
    Ans: Sale tax
  2. The Green Revolution started in which plan of India
    2nd Five Year Plan
    B.3rd Five Year Plan
    C.4th Five Year Plan
    D.5th Five Year Plan
    Ans: 3rd Five Year plan
  3. Which King is behind the ‘Hathi Kumbha Shasanam’
    Khara Velan
    B.Shatha Karni 1
    C.Mihira Bhojan
    D.None of this
    Ans: Khara Velan
  4. Who wrote the novel ‘Saraswathi Vijayam’in the pretexts of 19th centuries Social rites and observances
    Potheri Madhavan
    B.Attur Krishna Pisharady
    C.K.P.Narayana Pisharady
    D.Potheri Kunjambu
    Ans: Potheri Kunjambu
  5. The small islands situated in between Kumarakam and Thannermukkam bund
    Wellington
    B.Pathiramanal
    C.Marakunnam
    D.Vypene Islands
    Ans: Pathiramanal
  6. In which place in Kerala implemented the Rice and Fish project
    Kuttanad
    B.Poonthura
    C.Neenda kara
    D.Palakkad
    Ans: Kuttanad
  7. In which Indian states the ‘Chunnambu Rock Caves’seen
    Rajasthan
    B.Karnatakam
    C.tamil Nadu
    D.Jammu-Kashmir
    Ans: Jammu-Kashmir
  8. The alphabets used more before the coming of Malayalam Language
    Vattezhuth
    B.Kharoshty
    C.Kolezhuth
    D.Prakruth
    Ans: Vattezhuth
  9. Whose pen-name Mullanezhi

A.Neela Kandan Namboothiri
B.Subramanyan Namboothiri
C.Achuthan Namboothiri
D.Narayanan Namboothiri
Ans: Neela Kandan Namboothiri

10)  Who combiled the Malayalam Dictionary ‘Shabda Tharavaly’

A.Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai
B.C.Madavan Pillai
C.Vadakkum Koor Raja Raja Varma
D.S.Gupthan Nair
Ans: Sree Kandeshwaram Padmanabha Pillai

11)  The Emperor of India when English East India Company formed
A.Babar
B.Humayun
C.Akbar
D.Aurangazeb
Ans: Akbar

12) Who published ‘Samvad Kaumudi’ the first  journal in Indian Language
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Raveendra Nath Tagore
D.Arabindo
Ans: Raja Ram Mohan Roy

13) Who brought under control the Pazhashi Mutiny

A.Thomas Harve Babar
B.Jonathan Dungen
C. Arthur Wellesly
D. General Diar
Ans: Thomas Harve Babar

14) The interpretation given to ‘Bagavath Geetha’by Gandhiji

A.Sathyana Prayoha
B.Anasakthi Yoham
C.Sanmarga Jeevitham
D.Ente Jeevithamanu Ente Sandesham
Ans: Anasakthi Yoham

15) Whose work is ‘1857-The Great Rebellion’

A.Asok Metha
B.Nana Sahib
C.V D Savarkar
D.Thanthio Topi
Ans: Asok Metha

16) The first princely states captured by Britishers by Doctrine of Lapses

A.Hyderabad
B.Jhansi
C.Nagpur
D.Sathara
Ans: Sathara

17)Name the agitation conducted by Thiruvithankur State Congress from 1938 to 1947

A.Poorna Bharana Pankalitha Bharanam
B.Utharavada Bharana Prakshobam
C.Poura Samatwa Vatha Prakshobam
D.Ayithochhadanam
Ans: Utharavada Bharana Prakshobam

18) Which Kingdom ruled in ancient India Kanjipuram as its capital

A.Pallavans
B.Cholans
C.Cherans
D.Pandyans
Ans: Pallavans

19) In which place the first sea food park inKerala started

A.Kollam
B.Kozhikode
C.Alapuzha
D.Kannur
Ans: Alapuzha

20) The Syrian Christian leader related to Tharissapally Pattayam :

A.Coln Mecalay
B.Coln Manro
C.Bhodaravi
D.Mar Sapir Eso
Ans: Mar Sapir Eso

21) The biggest children’s park situated in Keralam

A.Vagamon
B.Mananthavady
C.Nellyambathi
D.Aakulam
Ans: Aakulam

22) Who transalated Bible into Malayalam

A.John Wycliff
B.Charled Dickens
C.Benjamin Baily
D.P.C.Devassy
Ans: Benjamin Baily

23) In whose tenure archeological departments started in India

A.Curson Prabhu
B.Minto Prabhu
C.Elgin II
D.Hardinj II
Ans: Curson Prabhu

24) The first southern Indian city hosted the INC

A.Mumbai
B.Pune
C. Chennai
D. Cochi
Ans: Chennai

25) In which year widow re-marriage act passed

A.1896
B.1884
C.1826
D.1856
Ans: 1856

26) What is meant by Dart System

A.Tsunami forecasting system
B.Earth quake              forecasting system
C.Volcane Explosion forecasting system
D.None of this
Ans: Tsunami forecasting system

27) The first dam in India

A.Mettur Dam
B.Grant Dam
C.Krishna Raja Sagar dam
D.Indhira Sagar Dam
Ans: Grant Dam

28) In which year Forest-Environmental departments formed in India

A.1983
B.1984
C.1985
D.1986
Ans: 1985

*29) World Diabetic day

A.Nov:14
B.Dec:2
C.Jan:2
D.July:5
Ans: Nov:14

30) Name the Governor who ordered to shoot at Jalian walabag

A.Micheal O Daire
B.General Diare
C.Mayo Prabhu
D.Rippon Prabhu
Ans: Micheal O Daire

31) The biggest cotton production centre in India

A.Delhi
B.Chennai
C.Mumbai
D.Kotkotha
Ans: Mumbai

32) The pass which connects Koxhikode to Wayanad

A.Perambady Pass
B.Body Naikannur Pass
C.Thamarassery pass
D.Palakkad Pass
Ans: Thamarassery pass

33)In which districts Aruvi Kuzhi water falls situated

A.Iduki
B.Wayanad
C.Thrissur
D.Kotayam
Ans: Kotayam

34) Name the river which is otherwise known as Perar

A.Periyar
B.Pampa
C.Bharathapuzha
D.Chaliyar
Ans: Bharathapuzha

35) The year in which KSEB start functioning

A.1957 March 31
B.1957             April 10
C.1929 March 31
D.1929 April 10
Ans:1957 March 31

36)The clouds which is formed due to the passage of Jet planes

A.Constrail
B.Zerocumilus
C.Cloud streets
D.Nacreas Clouds
Ans: Cloud streets

37)The metal used during the production of protein

A.Zink
B.Calcium
C.Pottassium
D.Sodium
Ans: Pottassium

38) The name of elements having the valency zero

A.Metals
B.Transition elements
C.By metals
D.Inert gases
Ans: Inert gases

39) Name the fluid which is known as candy fluid

A.Silver Bromide
B.Silver Iodide
C.Hydrochloric Acid
D.Pottassium Permanganate
Ans: Pottassium Permanganate

40)Who designed the red ribbon in connection with AIDS

A.Visual AIDS
B.AIDS Society
C.National AIDS Control Society
D.UNESCO
Ans:Visual AI DS

41) Indias first remote sensing satellite

A.IRS I B
B.IRS I C
C.IRS 1A
D.IRS 1D
Ans: IRS I C

42)The metal contained in the bathing soap

A.Sodium
B.Pottassium
C.Silicon
D.Iron
Ans: Pottassium

43) The substance having more density of the given below substance

A.Glicerine
B.Pure water
C.Coconut Oil
D.Kerosine
Ans: Glicerine

44) The instruments which is operated in AC only

A.Motor
B.Transformer
C.Bulb
D.Induction Coil
Ans: Transformer

45) Who combiled ‘Kottiyur Pattu’

A.Pndt:Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.Vagbadanandan
D.Thaikad Ayya
Ans: Vagbadanandan

46) The disease which is due to the lack of shortage of Calcium in blood

A.Tetanus
B.Lukemia
C.Tetani
D.Haemophilia
Ans: Tetani

47) National Lepracy Eradication day

A.Jan:26
B.March:8
C.Jan:30
D.Oct:28
Ans: Jan:30

48) The Social Reformer declared the slogan ‘Manassanu Daivam’

A.Brahmananda Siva Yogi
B.Thaikad Ayya
C.Chattambi Swami
D.Nataraja Guru
Ans: Thaikad Ayya

49) The real name of Brahmananda Sivayogi

A.Shankaran
B.Ayyappan
C.Kunjikannan
D.Karattu Govinda Menon
Ans: Karattu Govinda Menon

50) In which year Pndt:Karuppan organized Kayal sammelanam

A.1912
B.1914
C.1925
D.1

  • Valuable Questions for the PSC Examinations conducted from KPSC Thulasi

By the following psc questions and answers I am sharing you the valuable seeds,from KPSC Thulasi that will decide your fate .Seeds means valuable questions having the capacity of determine your rank in examinations.While you KPSC Login You can see the effects this seeds in the form appearing in top most rank in psc rank list

Question paper  Oriented details to make easy to enter in the Rank list

I am thinking ,this sort of question surely benefits you to brighten your future.That is why I am sharing with you.My advice that you should start your preparation not only from notification for a particular post but far-far from psc notification

 

Life Giving Question papers from the Examination Conducted from KPSC Thulasi

You will be wonder how the following questions  becomes plays role of as the heading indicated manner .Really so.Each every questions help you to near your place in rank list.Current affairs matter also inco-operated with it for psc notification based manner

  1. In which place the biggest solar plant situated
    A.Bagavanpur
    B.Kamudi
    C.Kanpur
    D.Vadodara
    Ans: Kamudi
  2. Marine national park which is declared as eco-sensitive zone is situated in which state
    A.Rajasthanr
    B.Maharashtra
    C.Gujarath
    D.Goa
    Ans: Gujarath
  3. Name the punishment of inserting the long iron bar into the body of people belongs to lower class of people and make them die after tying in the tree existing in the central region of Keralam
    A.Thooku pareeksha
    B.Chitravadam
    C.Visha pareeksha
    D.Vidikalpitha Vadam
    Ans: Chitravadam
  4. Name the atmospheric phenomenon which is called the ‘real finance minister of India’
    A.Loo
    B.Monsoon wind
    C.Rain
    D.Rivers
    Ans: Monsoon wind
  5. Name the experiment to possible the internet connection in the region of having no telephone line or mobile connectivity
    A.Project Loon
    B.Google-10
    C.Mozilla Firefox
    D.Google Chrome
    Ans: Project Loon
  6. Greek philosopher known as ‘Jnanikalude Aacharyan’
    A.Socrates
    B.Plato
    C.Aristotle
    D.Periclis
    Ans: Aristotle
  7. Whose official palace is ‘Narayan Hiti Kotaram’
    A.Nepal King
    B.Japan Prime Minister
    C.Singapore President
    D.Bhootan King
    Ans: Nepal King
  8. In which year United nations given approval for child right and declared child right year
    A.1993
    B.1979
    C.1982
    D.1989
    Ans: 1989
  9. The first chief minister who is non- eligible after punishing in criminal case

A.Jayalalitha
B.Mamatha Banerjee
C.Karuan Nithi
D.Lalu Prasad
Ans: Jayalalitha

10)  The first bio-metric ATM in Keralam

A.Munar
B.Cochi
C.Thekadi
D.Thiruvananthapuram
Ans: Munar

11)  Who is known as Anfrank of Gasa
A.Mala Usuf Sai
B.Fara Backer
C.Elfred Jellenic
D.Shiri Ebadi
Ans: Fara Backer

12) The constitution under gone large number of amendments in which Prime Ministers term
A.Jawaharlal Nehru
B.Rajiv Gandhi
C.Indhira Gandhi
D.Morarji Desai
Ans: Indhira Gandhi

13) The social reformer who is known as ‘Daiva Dasan’

A.Kumara Guru Devan
B.Chavara Achan
C.Pndt:Karuppan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans: Chavara Achan

14) Who started the journal ‘Velakkaran’

A.Vagbadanandan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Brahmananda Siva Yohi
D.Dr.Palpu
Ans: Sahodaran Ayyappan

15) The chemicals used to protect blood in blood bank

A.Sodium Nitrate
B.Sodium Carbonate
C.Sodium Citrate
D.Sodium Silicate
Ans: Sodium Citrate

16) The parts of Indian Constitution which reflects the philosophy and thoughts of Indian Constitution

A.Fundamental Rights
B.Directive Principle
C.The First Schedule
D.Preamble
Ans: Preamble

17)Who invented optical fibre

A.Karothers
B.Huganse
C.Nareender Kapani
D.Samuel Colt
Ans: Nareender Kapani

18) The father of Indian Music

A.Saranga Devan
B.Purandara Dasan
C.Narasimha Metha
D.Vishnu Digambar
Ans: Saranga Devan

19) The place Makavu is under the rule of which country

A.Portugal
B.Britain
C.China
D.USA
Ans: China

20) Name the connector of Central Govt: and State Govt:

A.Speaker
B.Chief Minister
C.Chief Secretary
D.Governor
Ans: Governor

21) KPCC President at the time of ‘Vimochana Samaram’

A.R.Sanker
B.P.T.Chacko
C.Panabilly Govinda Menon
D.None of this
Ans: R.Sanker

22) The germ behind the Siphilis disease

A.Naiceria
B.Tipponima Palledium
C.Myca Bacterium
D.Plasmodium Vivax
Ans: Tipponima Palledium

23) The chemicals cotain in the sleeping pills

A.Barbiturate
B.Salicylic Acid
C.Amphitamimbukal
D.Pencillin
Ans: Barbiturate

24) Loka Mithavyaya Dinam

A.Oct:1
B.Oct:24
C.Oct:2l
D.Oct:30
Ans: Oct:30

25) Name the ‘navika pathippu’ of Prithvi Missile

A.Surya
B.Nag
C.Dhanush
D.Pinaka
Ans: Dhanush

26) Who transalated H G Well’s book as ‘Loka Charotra Samgraham’in Malayalam

A.E K Nayanar
B.EMS
C.C Achutha Menon
D.Pattam M Thanupilla
Ans: C Achutha Menon

27) In what name the Hungarian citizen John Earnest Hang Salser famous in Kerala history

A.Arnose pathiri
B.Herman Hundert
C.Mathews Pathiri
D.Chavara Achan
Ans: C Arnose pathiri

28) What is known as ‘Brave Wave Test’

A.Electro Encephalo Gram
B.Electro Cardio Gram
C.Tread mill test
D.Mandroks Test
Ans: Electro Encephalo Gram

29) The American President who handled the Cuban missile crisis

A.Icenovar
B.John F Kennedy
C.Linden B Johnson
D.Richard Nixon
Ans: John F Kennedy

30) The national territory having more number of districts

A.Lakshadeep
B.Pondichery
C.Delhi(National capital)
D.Andaman Nicobar
Ans: Delhi

31) Parimargan Jogi related to which sports item

A.Tennis
B.Kabady
C.Cricket
D.Chess
Ans: Chess

32) Golden fibre

A.Chanam
B.Paruthy
C.Nylon
D.Rayon
Ans: Chanam

33)Name the Indian river called ‘Gaiva Maruboomi’

A.Mahanadi
B.Narmada
C.Tapti
D.Damodar
AnsDamodar

34) Name the chera king who received the degree ‘Mnukuladityan’

A.Kulashekara Azhwar
B.Rajashekhara Varman
C.Indhukotha Varma
D.Bhaskara ravi Varma
Ans: Bhaskara ravi Varma

35) The year in which KSEB established

A.1964
B.1957
C.1960
D.1963
Ans: 1957

36)Which state in India having the earth quake warning secretariat

A.Gujarath
B.Maharashtra
C.Haryana
D.Goa
Ans: Haryana

37)The widely used protocol in network

A.TCP/IP
B.FTP
C.DHCP
D.WAP
Ans: TCP/IP

38) The chief information officer in India

A.Nassim Syed
B.R K Mathur
C.H L Dattu
D.T S Takur
Ans: R K Mathur

39) The instrument which is used to measure the speed of computer mouse

A.Wiki
B.Byte
C.Nibble
D.Miki
Ans: Miki

40)The first film artist nominated to Rajya Sabha

A.Nargese Dutt
B.dada Sahib Phalke
C.Utham Kumar
D.Prithwi Raj kapur
Ans: Prithwi Raj kapur

Career making through PSC Results of notified examinations

Hai friends; how the heading indicates so happens,at any you think about that.Right now think, that make you cheerful in getting the required psc results from KPSC

References:Kerala        PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission

0 2557

Kerala-PSC-General-Knowledge-Questions

 

50 Repeatedly appearing Kerala PSC General Knowledge Questions and Answers in Malayalam

 

      Here I am giving some 50 repeatedly asking PSC General Knowledge Questions and Answers in Malayalam. It is very interesting. This will determine your place in the rank list in PSC examinations. Important speciality is that this GK current affairs helps in attaining good rank in PSC examinations.

 

PSC GK questions and answers in English

In normal course  any psc examinations basic GK Questions and Answers are the back-borne of it. Special concentration is given to study this study materials for PSC examinations.

 

Enchanting Basic easy General Knowledge Questions and Answers for Kerala PSC

As the headlines indicates it is magical Basic General Knowledge Questions and Answers. You can use the following questions for improvemnet  in your present knowledge.

 

 

  1. Who is the architecture of the Gate Way of India-
    A.George Witet
    B.Edwin Lutins
    C.Herbart Becker
    D.Le KorbusiarAns: George Witet

2.Who got  first Rajiv Gandhi Khel Ratna Award –

A.Geeth Sethi
B.Liander Paes
C.Sachin
D.Vishwa Nath Ananth
Ans: Vishwa Nath Ananth

3.Whose auto biography is ‘My Times’-
A.David Bekkam
B.J.B.Kripalani
C.V.V.Giri
D.K.R.Narayanan
Ans: J.B.Kripalani

  • Human nails are the product —-
    A.Protein
    B.Calcium
    C.Phosporus
    D.Magnesium
    Ans: Protein
  • ‘Thazhna Lakshyam Oru Kutamanu’ Whose words are this-
    A.Dr.B.R.Ambedkar
    B.A.P.J.Abdul Kalam
    C.Jawaharlal Nehru
    D.Gandhiji
    Ans: A.P.J.Abdul Kalam
  • Golden Globe Award is related to which field-
    A.Film
    B.Telecommunication
    C. Music
    D.Dancing
    Ans: Film
  • In which year East India Association formed-
    A.1870
    B. 1867
    C.1600
    D.1866
    Ans: 1866
  • Name the Chera King who was behind the ‘Tarisa Pally Sasanam-
    A.Vikramaditya Varagunan
    B.Bhaskara Ravi Varman
    C.Goda ravi Varman
    D.Sthanu ravi Kulasekharan
    Ans: Sthanu ravi Kulasekharan
  • Name the state having more sea cost
    A.Keralam
    B.Tamil Nadu
    C.Gujarath
    D.Andhra Pradesh

Ans: Gujarath

  • The smallest Republic in the world-
    A.Vathican city
    B.Monoko
    C.Nouru
    D.Domanika
    Ans: Nouru
  • Athmeeya Guru of Shivaji-
    A.Thulasidas
    B.Surdas
    C.Kabir Das
    D.Ram Das
    Ans: Ram Das
  • Who established Vijaya Nagaram-
    A.Hari Haran&Bukan
    B.Hari haran&Gavanum
    C.Bukanum&Shivarayan
    D.Hariharan&Devarayan
    Ans: Hari Haran&Bukan
  • The Agricultural crops known as ‘Chinese Potato’-
    A.Tomato
    B.Cabbage
    C.Kurka
    D.Beet root
    Ans: Kurka
  • In which place All Kerala Congress Meeting took place in 1921-
    A.Kozhikode
    B.Ottapalam
    C.Payyannur
    D.Manjeri
    Ans: Ottapalam
  • In which districts ‘Cheeyappara water falls-
    A.Kollam
    B.Pathanamthitta
    C.Idukki
    DTrivandrum
    Ans: Idukki
  • On which organs of body affects pneumonia –
    A.Liver
    B.Lungs
    C.Heart
    D.Small intestine
    Ans: Lungs
  • Which International Agencies slogan is ‘Charity in War’-
    A.Amnesty international
    B.Red Cross
    C.Green Peace
    D.United Nations
    Ans: Red Cross
  • Whose work is ‘Nagananda’-
    A.Harsha Vardhan
    B.Chanakyan
    C.Bhava Bhoodi
    D.Dasan
    Ans: Harsha Vardhan
  • The writ which is having the meaning ‘Thadayuka’-
    A.Haebeus Corpus
    B.Mandamas
    C.Prohibition
    D.Quowaranto
    Ans: Prohibition
  • The length of river Pampa-
    A.244
    B.176
    C.238
    D.240
    Ans: 176 km
  • The instrument which is used to record the growth of plants-
    A.Pyro metre
    B.Cresco Graph
    C.Hydrophone
    D.Manometre
    Ans: Cresco Graph
  • World Teachers Day-
    A.Sept:9
    B.Oct:5
    C.Sept:21
    D.May:22
    Ans: Oct:5
  • Chemical name of kakka-
    A.Calcium Carbonate
    B.Calcium Oxalate
    C.Calcium Oxite
    D.Calcium Oxide
    Ans: Calcium Carbonate
  • The minimum age require to be the member of Legislative assembly-
    25
    B.35
    C.30
    D.21
    Ans: 30
  • The year in which cancelled the Bengal Division-
    A.1905
    B.1911
    C.1916
    D.1909r
    Ans: 1911
  • The first Indian who travelled in the world in ‘Pakkappal’-
    A.Abhilash Tomy
    B.Sebastian Saviour
    C.Mihir Sen
    D.None of this
    Ans: Abhilash Tomy
  • In which place liquefied natural gas terminal situated-
    A.Manjeri
    B. Puthu Vype
    C.Balaramapuram
    D. Kakkanad
    Ans: Puthu Vype
  • The date at which President signed the food safety bill
    A.2013 sept:12
    B.2013 sept:2
    C.2014 jan:1
    D.2013 dec:31
    Ans: 2013 sept:12
  • In which country Mount Etna Volcanes situated-
    A.Italy
    B. France
    C.Indonesia
    D.Germany
    Ans: Italy
  • The leader warriors of Akbar
    A.Raja Thodermal
    B.Byram Khan
    C.Raja Birbel
    D.Abul Fasal
    Ans: Byram Khan
  • The treaty which is known as ‘A child births’-
    A.Thashkent Treaty
    B.Pancha Sheela Thathwam
    C.Simla Treaty
    D.Lahore Treaty
    Ans: Simla Treaty
  • The mother of modern ecological organizations-
    A.Rachel Karsen
    B.Wangari mathai
    C.Meda Padkar
    D.Mother Theressa
    Ans: Rachel Karsen
  • Name the river originate from Michala Nira and mets in Bay of Bengal-
    A.Kavery
    B. Ganga
    C. Narmada
    D. Mahanadi
    Ans: Narmada
  • In which state Manikiran Project situated-
    Himachal Pradesh
    B.Tamil Nadu
    C.Utharakhand
    D.Odisha
    Ans: Himachal Pradesh
  • In which place Salim Centre for Ornithology&Natural Science situated-
    A.Coimbatore
    B.Jammu-Kashmir
    C. Maharashtra
    D.Goa
    Ans: Coimbatore
  • Name the action of attaining the information of others after attacking the computer network of others-
    A.Winchester
    B.Hacker
    C. Cyber space
    D.Iniac
    Ans: Hacker
  • Whose pen name is ‘Sinik’-
    A.P.C.Kuttikrishnan
    B.A.Ayyappan
    C.M.Vasudevan Nair
    D. O.V.Vijayan
    Ans: M.Vasudevan Nair
  • The scientist who discovered the ‘Soura Kalankangal’-
    A.Newton
    B.Einstein
    C.Galeleo
    D. Copper Nicus
    Ans: Galeleo
  • The Area of Keralam-
    A.3863 KM Square
    B.36863 KM Sqare
    C.3214 KM Square
    D.38863 KM Square
    Ans: 38863 KM Square
  • Whose work is Kalapani-
    A.V.D.Savarkar
    B.Nanasahib
    C.Vinayak Godsey
    D.Vishnu Batt Godse
    Ans: V.D.Savarkar
  • Name the Governor General known as Bengal Tiger-
    A.Wellesly
    B.Delhousie
    C.Caning
    D.Curson
    Ans: Wellesly
  • The first Governor General of Pakisthan
    A.Abdul Kalam Azad
    B.Delhousie
    C.Muhammed Ali Jinna
    DLiyakhath Ali Khan
    Ans: Muhammed Ali Jinna
  • Which table explains about ‘Koorumata Nirodhana Niyamam’-
    A.8
    B.10
    C.11
    D12
    Ans: 10
  • The father of Hotmail-
    A.Sabi Battiya
    B.Bilgates
    C.James T Russel
    D.Dugles Engal Bert
    Ans: Sabi Battiya
  • The 193th member of United Nations-
    A.Mondi Negro
    B.South Sudan
    C.Poland
    D.South Korea
    Ans: South Sudan
  • The chairman of national knowledge commission-
    A.Sam Pitroda
    B.Vincent M Paul
    C.J.B.Koshy
    D.R K Mathur
    Ans: Sam Pitroda
  • The first Secretary of SNDP-
    A.Kumaranasan
    B.SreeNarayana Guru
    C.Dr.Palpu
    D.NataRaja Guru
    Ans: Kumaranasan
  • The present Chairman of ISRO-
    A.S Kiran Kumar
    B.P C Mahala Nobis
    C.MGK Menon
    D.Dr.Radha Krishnan
    Ans: A.S Kiran Kumar
  • The architecture of second five year paln-
    A.Dr.M.S.Swami Nathan
    B.P.C.Mahala Nobis
    C.Dr.K.N.Raj
    D.M.Visheshwarayya
    Ans: P.C.Mahala Nobis
  • The term ‘Bimar’related which game-
    A.Boxing
    B.Billiards
    C.Cricket
    D.Chess
    Ans: Cricket

 

This advanced General Knowledge Questions and Answers helps for PSC Examinations

In other words, above General Knowledge Questions and answers are qualifying questions and answers to write a PSC Examinations. Success in this test may be your stepping stones to aquare a higher rank in PSC Examinations.

 

References: Kerala PSC,
https://www.keralapsc.gov.in
https://thulasi.psc.kerala.gov.in
https://en.wikipedia.org/wiki/Kerala public Service Commission