Home GK 70 TYPICAL LDC QUESTIONS ON INDIAN CULTURE&ARTS

70 TYPICAL LDC QUESTIONS ON INDIAN CULTURE&ARTS

0 1400

hd1

INDIAN CULTURE&ARTS

The following are the important cultural questions appearing for LDC Examinations and other PSC Examinations.Followings  may be treated as the fundamental questions.Study thoroughly those basic questions ,you don’t commit mistakes in basic questions as it is written by everybody.Write correct answer for all basic question to make sure your rank in LDC Examinations.About 70 percentage of question for LDC  Examination is basic questions.

TYPICAL BASIC QUESTIONS FOR LDC EXAMINATIONS ON THE CHAPTER INDIA CULTURE &ARTS

  1. The ratio of width of our National flag to its length is—–
    Ans:2:3
  2. Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as Indias National Anthem .How many stanzas of the said song were adopted
    Ans:Only first stanza
  3. ‘Natyasasthra’ the main source of Indian classical dances was written by —
    Ans:Bharat Muni
  4. ‘Dandia’is a popular dance of —–
    Ans:Gujarat
  5. The sentence ‘Satyameva Jayate’inscibed below the base plate of emblem of India are taken from
    Ans:Mundak Upanishad
  6. Mohiniattom dance form developed originally in the state of
    Ans:Kerala
  7. Which folk dance forms is associated with Gujarat
    Ans:Garba
  8. Which academy is responsible for fostering the development of dance,drama,and music in India
    Ans:Sangeet Natak Academy
  9. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of the Hindu deity
    Ans:Jaganath
  10. The book of Parsis is —–
    Ans:Zend Avastha
  11. ‘Kathakali’is a dance prevalent in which state
    Ans:Kerala
  12. The National Anthem was first sung in the year
    Ans:1911
  13. Thillana is a format of—-
    Ans:Bharatanatyam
  14. ‘Madhubani’a style of folk paintings ,is popular in which state in India
    Ans:Bihar
  15. Kathak is classical dance of—–
    Ans:North India
  16. The headquarters of Sahitya Academy is at—
    Ans:New Delhi
  17. The dance encouraged and performed in the temple Tanjore was—
    Ans:Bharatanatyam
  18. The last Mahakumbb of the 20th century was held at—
    Ans:Haridwar
  19. The National song of India was composed by—
    Ans:Bankim Chandra Chatterji
  20. Who composed the famous song ‘Sare Jahan Se Acha’
    Ans:Mohammed Iqbal
  21. In which festival the boat race a special feature
    Ans:Onam
  22. Kalchakra ceremony is associated with the religion of
    Ans:Buddhism
  23. Which place is famous for Chikankari work which is the traditional art of embroidery
    Ans:Lucknow
  24. In Indian musical ceremony what is the feminine form of Raga
    Ans:Ragini
  25. What term is used for initiation into Sikhism
    Ans:Pahul
  26. In Hindhu mythology ,what is the name of auspicious jewel that Lord Vishnu wears on a pendant around his neck
    Ans:Kausthubam
  27. Chuhau is a folk dance of the state of
    Ans:Bihar
  28. According to legend which diety was Ved Vyasa’s scribe as he dictated the story of the Mahabharata
    Ans:Ganesha
  29. Ronu Mazumdar is an expert in
    Ans:Flute
  30. Which Veda contains an account of magical charms and spell
    Ans:Atharva veda
  31. ‘Maha Kumbh’ mela rotates in the same place with a gap of
    Ans:12 years
  32. Who is regarded as the historical founder of Jainism
    Ans:Mahavira
  33. Which Ragamala depicts the martial art by introducing horseman in battle
    Ans:Nataraga/Natanarayana
  34. What is the name of elephant which serves as the mount of Lorsd Indra
    Ans:Airavata
  35. Name the sea demoness known for trapping birds by illusion ,who tried to obstruct Hanuman on his way to Lanka
    Simhika
  36. Which traditional Asean performing art derives its name from the Japanese words for ‘singing ,dancing and acting’
    Ans:Kabuki
  37. Who founded ‘Yoga Shastra’ the school of Hindhu Philosophy
    Ans:Patanjali
  38. Who established Khalsa the Sikh order
    Ans:Guru Gobind Singh
  39. The Meenakshi temple at Maduarai is the monuments of
    Ans:Pandyas
  40. Tirupati Temple of Lord Venkateshwarais situated in the state of
    Ans:Andhra Pradesh

    WONDERFUL INDIAN CULTURE QUESTIONS FOR PSC EXAMINATIONS

    Indian Culture may be the treasure of psc examination questions.Conquer those questions and answers while you preparing for psc examinations

  41. Which Indian State banned the forceful religious conversions—-
    Ans:Tamil Nadu
  42. Bhagavata Mela is a folk dance of —-
    Ans:Andhra Pradesh
  43. The famous Sun Temple is located in which Indian state—-
    Ans:Odisha
  44. Pungi is a dance form related to the state of—
    Ans:Himachal Pradesh
  45. Garba a popular folk dance associated with Indain state —
    Ans:Gujarat
  46. Bhangra is the folk dance of—-
    Ans:Punjab
  47. Who is the director of the Sanskrit film Adi Sankara
    Ans:G.V.Iyer
  48. Which is the first Sanskrit film produced in India
    Ans:Adi Sankara
  49. Which is the first talkie film
    Ans:The Jazz singer in 1927
  50. Who is known as Barefoot Painter
    Ans:M.F.Hussain
  51. The Mohiniyattam dance form was developed in the state of
    Ans:Kerala
  52. Which of the following is the most prevalent folk dance of Uttar Pradesh
    Ans:Nautanki
  53. Which dance is a classical dance form of Andhra Pradesh
    Ans:Kuchupudi
  54. In which tribe is a divorced women most respected
    Ans:Korawa of Mizapur
  55. The Shuddi Movement to bring back to the Hindu fold people converted to other religions from Hinduism was launched by
    Ans:Arya Samajam
  56. Which of the societies practiced polyandry
    Ans:Todas of India
  57. Red fort was built by the Mughal ruler
    Ans:Shahjahan
  58. Viswamohan Bhatt is an exponent in
    Ans:mohana veena
  59. A childless widow who could cohabit with her brother-in-law until the birth of a son.This practice was known as
    Ans:Niyoga
  60. God created society just as he did the animate and inanimate objects of the world.This views comes from the
    Ans:Divine origin theory
  61. Who is regarded as the father of Carnatic Music
    Ans:Purandara Dasa
  62. The oldest Veda is
    Ans:Rig Veda
  63. Ramakrishna Mission was established by—
    Ans:Swami Vivekananda
  64. The Simhastha Kumbh Mela was held at—
    Ans:Nasik
  65. Who was the first recipient of a scholarship offered by the Indian Society of Oriental arts in 1907
    Ans:Nandala Bose
  66. Who directed the film ‘Pather Panjali’
    Ans:Satyajit Ray
  67. Who is the director of the movie Salaam Bombay
    Ans:Mira Nair
  68. With which musical instrument is Shiv Kumar Sharma associated
    Ans:Santoor
  69. Kelucharan Mahapatra was an exponent in
    Ans:Odissi
  70. Dandiya Ras is a dance form of the state of—
    Ans:Gujarat

 

NO COMMENTS

Leave a Reply