Home QUESTION BANK Valuable Knowledge for any PSC Examinations

Valuable Knowledge for any PSC Examinations

0 328

Valuable Knowledge for any PSC Exams

The following are the most valuable PSC Questions .The are repeatedly appearing for any PSC Examinations.It is the stepping stone for entering in the PSC Rank list.The following details should be studied with utmost care to avoid confusion while writing PSC Examinations

 

  1. Which organization got Gandhi Peace prize for the first time-
    Ans:Rama Krishna Mission
  2. In which year Rama Krishna Mission got Gandhi Peace prize-
    Ans:1998
  3. Where is the headquarters of Rama Krishna Mission-
    Ans:Belur
  4. Who got Gandhi Peace prize for the first time-
    Ans:Julies Nerara,National father of Tansania
  5. Which Indian got Gandhi Peace prize for the first time-
    Ans:Baba Amthe
  6. Which organization got Gandhi Peace prize in 2014-
    Ans:ISRO
  7. The first person who resigned from the Secretary General of United Nations-
    Ans:Dag Hamer Shold
  8. The person from Asean continent who became the Secretary General of united Nations-
    Ans:Uthant(Myanmar)
  9. Who established Bharathiya vidya Bhavan-
    Ans:K.M.Munshi(1938)
  10. Who is the present secretary general of UNO-
    Ans:Banki Moon(South Korea)
  11. The year of bloodless revolution-
    Ans:1688
  12. Who was the king in England at the time of bloodless revolution-
    Ans:James II
  13. Who was the queen at the time Sepoy mutiny in 1857-
    Ans:Queen Victoria
  14. Who was the British Emperor at the time of India got Independence-
    Ans:George VI
  15. The iron man of India-
    Ans:Sardar Valla Bhai Patel
  16. Who played the key role in the unification of princely states after India got Independence-
    Ans:Sardar Valla Bhai patel
  17. Who is known as ‘Indian Bismark’-
    Ans:Sardar valla bhai Patel
  18. Who gave the name ‘Sardar’to Valla Bhai patel-
    Ans:Gandhiji
  19. Whose birth day is celebrated as ‘Rashtriya Ekatha Divas’-
    Ans:Sardar valla Bhai Patel on October 31
  20. Whose birth day is celebrated as ‘Desa Sneha Dinam’-
    Ans:Subhash Chandra bose on January 23

NO COMMENTS

Leave a Reply