Home GK Valuable LDC Questions

Valuable LDC Questions

0 684

TYPICAL MODEL LDC QUESTION

Workout this model questions clearly,that will become good exercise  for the forthcoming LDC Examinations.Following questions were taken from different sections of General Knowledge.

  1. Atoms can be sorted according to their mass by the help of instrument

    Ans:Spectrometre

  2. Aluminium,Copper,magnesium and manganese are the constituent element of the alloy

    Ans:tool steel

  3. Heavy water boils at a temperature of —degree Celsius

    Ans:101.4

  4. Which compound is used in nasal drops as an antisceptic

    Ans:aceleldehyde

  5. Unit of time is

    Ans:second

  6. Which Newtonian law states that action is equal to reaction

    Ans:third law

  7. Mesons and baryons are together called

    Ans:hadrons

  8. Simplest elementary particles

    Ans:leptones

  9. Lichen is symbiotic association between

    Ans:alga&fungus

  10. Example for living fossil

    Ans:Ginko biloba

  11. Who directed the opening ceremony of the 30th Olymbics

    Ans:Dany Boyle

  12. When was the investors summit ,Emerging Kerala held

    Ans:Sept 12-14

  13. The author book , “Indian my beloved”

    Ans:Dominic Lapier

  14. NASA’s next mission to Mars to be launched in 2016 is named

    Ans:Insight

  15. The country with which India started diplomatic relations for the first time on August 30,2012

    Ans:Niue

  16. The Asean games held every

    Ans:4 years

  17. Who regarded as the education alone as a means of National progress

    Ans:Sir Syed Ahammed Khan

  18. The Indian Red cross society was established in the year

    Ans:1920

  19. Name the longest dam in the India

    Ans:Hirakud

  20. Maximum yield of milk is obtained from—–varity of cows

    Ans:Red Sindhi

  21. The Punjab takes its name from the tributaries of the river

    Ans:Indus

  22. The constitutional validity of the law passed by the states and the parliament is decided by –

    Ans:The supreme court

  23. Project tiger was instituted in India in—

    Ans:1973

  24. The progressive street play writer and actor who was murdered by revolutionary force in Delhi was

    Ans:Safdar Hashmi

  25. Indias first television centre came into being on

    Ans:15 Aug 1959

  26. Who was the finance minister to start lottery

    Ans:P K Kunju

  27. Who was the winner of the first Jnanpith prize in 1965

    Ans:G Shankara Kurup

  28. In which year was the split in the Communist party at national level

    Ans:1964

  29. In which year was the state institute of languages constituted

    Ans:1968

  30. Which was the centre of Orana Samaram in 1958

    Ans:Alapuzha

  31. In which year Keralam won the Santhosh Trophy National Football Championship for the first time

    Ans:1973

  32. In which year the Door darshan started Malayalam broadcasting

    Ans:1985

  33. Which was first total literate town in India

    Ans:Kottayam

  34. Who was the first women judge of the Supreme court

    Ans:Fathima Beevi

  35. How many times Gandhiji visited Kerala

    Ans:5

  36. Which amendment is known as ‘Mini constitution’

    Ans:42nd

  37. The Lok Adalat was held at

    Ans:Chennai

  38. Judges of High courts are appointed at

    Ans:President

  39. Provision regarding state election commission is mentioned in article

    Ans:243K

  40. Which authority has the power to alter the boundaries of the states

    Ans:Parliament

  41. The CAG report is presented to

    Ans:Public Account Committee

  42. Gandhian principles are mentioned in

    Ans:Directive Principles

  43. Who ws the advisor of the constituent assembly of India

    Ans:B.N Rau

 

NO COMMENTS

Leave a Reply