Home SCIENCE Regularly asking Science Questions in PSC Examinations(28/12/2015)

Regularly asking Science Questions in PSC Examinations(28/12/2015)

0 269

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(28/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of the Kerala PSC exams in 2015 or PSC Exams in 2016.Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Well defined nucleus is absent in lower organisms coming under
    Ans:Prokaryte
  2. Cholera is caused by a bacterium belongs to the group
    Ans:Vibrio
  3. Light from the Sun reaches earth in nearly
    Ans:8 minutes
  4. Survival of the fittest is a theory of evolution put forward by
    Ans:Charles Darwin
  5. A compound which contains only Hydrogen and Carbon is called a
    Ans:Hydrocarbon
  6. The liquid used to preserve specimens of plants and animals
    Ans:Formalin
  7. Mass number of an element having 147 neutrons and atomic number 92 will be
    Ans:239
  8. Auriscope is used to detect
    Ans:Ear disorders
  9. Descending order of the hierarchy of levels of biological classification is
    Ans:Kingdom,phylum,class,order,family,genus,species
  10. The response of a plant to heat is called
    Ans:Thermotropism
  11. All cells are derived from the existing cell is the part of —theory
    Ans:cell theory
  12. Mirage is due to
    Ans:unequal heating of different parts of the atmosphere
  13. Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are
    Ans:binary star
  14. The inherited traits of an organism are controlled by
    Ans:Genes
  15. The most abundant element in the moon
    Ans:Oxygen
  16. The gas formed when Potassium permanganate is heated
    Ans:Oxygen
  17. The line that separates atmosphere and outer space
    Ans:Karman line
  18. Papiloma is the virus that cause
    Ans:Wart disease
  19. Which hormone is related to the disease Tetany
    Ans:Parathormone
  20. The cell wall of plant cells is mainly composed of
    Ans:Cellulose
  21. What type of mirror is used in the rear view mirror of automobiles
    Ans:Convex
  22. Instrument used in submarines to view the surface of water
    Ans:Periscope
  23. Which has the biggest eye among the land mammals
    Ans:Horse
  24. The most abundant metal in Earth
    Ans:Iron
  25. The prolonging of sound due to reflection is called
    Ans:Reverberation
  26. Who was the first to state that the earth revolves round the sun
    Ans:Copernicus
  27. Who discovered Doppler Effect
    Ans:Christian Doppler
  28. The process of water becoming vapour is
    Ans:Evaporation
  29. Which element has the lowest melting point
    Ans:Mercury
  30. Amount of water in the atmosphere is known as
    Ans:Humidity
  31. Visible part of sun is
    Ans:Photosphere
  32. Which is known as the king of inventions
    Ans:Steam engine
  33. Ozone quantity is measured by the unit of
    Ans:Dobson
  34. Which element has the least ionization energy
    Ans:Iron
  35. The word cell was first used by
    Ans:Robert Hooke
  36. Which plastids help plants in the process of photosynthesis
    Ans:Chloroplast
  37. What is the colour of light used in automobiles during snow fall
    Ans:Yellow
  38. Who discovered the bacteria that cause cholera
    Ans:Robert Koch
  39. The foundation of germ theory of disease was set down by
    Ans:Louis Pasteur
  40. The plants which is poisonous and also used as medicine
    Ans:Castor and datura
  41. Light year is a unit of
    Ans:distance
  42. The power of lens is stated in
    Ans:Dioptre
  43. Nuclear sizes are expressed in a unit named
    Ans:Fermi
  44. The vitamin which is destroyed by heat is
    Ans:Vitamin C
  45. Chronic consumption of excess selenium can lead to
    Ans:Muscle weakness
  46. PH of pure water is
    Ans:7
  47. Which trace mineral is a component of the enzyme that activates vitamin A in the eye
    Ans:Zinc
  48. The science of calculating the age of trees by counting the annual rings
    Ans:Dendrochronology
  49. Brilliance of diamonds is due to the phenomenon of
    Ans:Total internal reflection
  50. Pa(Pascal) is the unit of
    Ans:pressure

NO COMMENTS

Leave a Reply