Home QUESTION BANK 50 Precious Science Questions appearing for PSc Examinations

50 Precious Science Questions appearing for PSc Examinations

0 313

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Down Syndrome,a genetic disease is also known as
    Ans:Mongolism
  2. Who classified elements according to atomic mass
    Ans:Mendeleef
  3. Spherical surfaces curvature is measured by
    Ans:Spherometer
  4. Brass gets discoloured in air because of the presence
    Ans:Hydrogen sulphide
  5. Sound wave is an example of
    Ans:Longitudinal wave
  6. Who discovered Tachyons
    Ans:ECG Sudarshan
  7. Tetraethyl lead is used as
    Ans:Petrol Additive
  8. The variety of coal in which the deposit contains recognizable traces of the original plant material is
    Ans:Peat
  9. The hardest substance available on earth is
    Ans:Diamond
  10. Bromine exists in—form
    Ans:Red liquid
  11. Which cell in human body lack the property of division
    Ans:Neuron
  12. A plant hormone existing in gas state is
    Ans: Ethylene
  13. Which vitamins Anti-Pellagra vitamin
    Ans:Niacin
  14. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing is
    Ans:Helium
  15. The gases used in different types of welding include
    Ans:Oxygen and acetylene
  16. The group organisms which make food with the help of light and carbon dioxide is called
    Ans:Autotrophs
  17. How many noble gases are there in a periodic table
    Ans:Six
  18. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
    Ans:Deliquescence
  19. Which non metal that remains liquid at room temperature
    Ans:Bromine
  20. A train of length 100m crossing a bridge of length 200m with a speed of 46 km/hr what will be the time taken to cross the bridge
    Ans:30 sec
  21. The gas which is most soluble in water
    Ans:Ammonia
  22. Chlorophyll is a natuarally occurring chelate compound in which central elements is
    Ans:Magnesium
  23. The carrier agent that transmits Chikunguniya virus is
    Ans:Aedes aegypti mosquito
  24. Silicon carbide is used for
    Ans:Cutting very hard substance
  25. The average salinity of sea water is
    Ans:3.5%
  26. The botanical name of caster plant is
    Ans:Ricinus communis
  27. The elements of group 1.2,13,14,15,16&17 are collectively called
    Ans:Representative elements
  28. What will be the colour of sky in the outer space
    Ans:Black
  29. When an iron nail gets rusted ,the weight of the nail got increased due to the formation of
    Ans: Iron oxide
  30. Which material is used in pencils
    Ans:Graphite
  31. The father of Modern Medicine
    Ans:Hippocratus
  32. Which metal forms an amalgam with other materials
    Ans:Mercury
  33. Galvanised iron sheets have a coating of the metal
    Ans:Zinc
  34. What is known as Black gold
    Ans:Petroleum
  35. H1N1 Virus is associated with
    Ans:Swine flu
  36. The first test tube baby in India
    Ans:Durga
  37. Styrene contains the elements of
    Ans:Hydrogen and Carbon
  38. Who calculated the circumference of earth for the first time
    Ans:Erathosthanes
  39. The voltage of torch cell is
    Ans:1.5V
  40. The nearest ancestor of man is
    Ans:Neanderthal man
  41. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc.is chemically
    Ans:Silicon Dioxide
  42. Washing soda is the common name of
    Ans:Sodium Carbonate
  43. The main constituent of Natural gas
    Ans:Methane
  44. Which was called herb of immortality by the ancient Egyptians
    Ans:Aloe vera
  45. Which plants helps nitrogen fixation
    Ans:Plants of pulse family
  46. The pigment imparts yellow colour to Termeric
    Ans:Curcumine
  47. Among the various allotropes of carbon ,which is hardest and which is softest
    Ans:Diamond is the hardest ,graphite is the softest
  48. Which disease is identified by Benedicts test
    Ans:Diabetes
  49. Which vitamin prevents bleeding of gums
    Ans:C
  50. Who discovered that light has maximum speed in vaccum
    Ans:Leon Fukart

NO COMMENTS

Leave a Reply