Home SCIENCE 50Valuable PSC Science Questions appearing for PSC Examinations

50Valuable PSC Science Questions appearing for PSC Examinations

0 387

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(31/12/2015-B)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. The most abundant element in plants
    Ans:Carbon
  2. Polio Myelitus is caused by
    Ans:Entero virus
  3. Who was the inventor of Black Box Flight recorder
    Ans:David Warren
  4. The disease caused by the deficiency of Nicotinic acid
    Ans:Pellagra
  5. Huntingsons disease affects
    Ans:Nervous system
  6. Alternating current is converted into direct current by using
    Ans:Rectifier
  7. From which plant Asafoetida is prepared
    Ans:Fenula asafoetida
  8. The gas usually filled in the electric bulb is
    Ans:Nitrogen
  9. Auxine,giberellin and cytokinine are
    Ans:Plant hormones
  10. The type of mirrors used in the headlamp of cars is
    Ans:Parabolic concave
  11. In turmeric the usable part of the plant is
    Ans:Under ground stem
  12. Which protein in human blood contain iron
    Ans:Hemoglobin
  13. Which compound causes itching while handling an elephant foot yam and colocasia
    Ans:Calcium oxalate
  14. Knot is used for measuring
    Ans:Speed of ship
  15. The rays used in the remote control of TV
    Ans:Infra Red rays
  16. Which of the following is a common constituent of Transistor
    Ans:Germanium
  17. The alkaloid present in tobacco
    Ans:Nicotine
  18. The solid carbon dioxide is known as
    Ans:Dry ice
  19. Which animal produces tears without crying
    Ans:Seal
  20. Which is known as August Fever
    Ans:Influenza
  21. Who first used the term Nanotechnology
    Ans:Nario Taniguchi
  22. Systolic pressure in Hypertension exceeds
    Ans:above 140 mm of Hg
  23. The hard parts of the plant body is made up of tissues
    Ans:Schlerenchyma
  24. Pyrometre is used for measuring
    Ans:Very high temparature
  25. Which is the most widely used food grain in India
    Ans:Rice
  26. Crohns disease is a inflammation condition of
    Ans:Intestine
  27. Hypoinsulinism causes
    Ans:Diabetes mellitus
  28. Diabetes insipidus is a disease associated with the hormone
    Ans:Vasopressin
  29. Macrogenitosoma in children is caused by —hormone
    Ans:Melatonin
  30. The deficiency of —causes adrenal virilism
    Ans:Sexcorticoids
  31. Multiple sclerosis is associated with damages on
    Ans:Central Nervous System
  32. Pink eye codition is also called
    Ans:Conjunctivitis
  33. The gas responsible for the smell of rotten eggs
    Hydrogen Sulphide
  34. Microtia is a disease associated with
    Ans:Hearing ability
  35. The mammal that identifies its path using its ear
    Ans:Bat
  36. The plant which is known as poor mans wood
    Ans:Bamboo
  37. Edward syndrome is a trisomy of —chromosome
    Ans:18th Chromosome
  38. Acid rain is due to the presence of
    Ans:Sulphur dioxide
  39. Vertigo is a major symptom of a disease of ear called
    Ans:Otitis interna
  40. Who categorized elements according to atomic number
    Ans:Mosley
  41. Batten disease is a disease found connected with
    Ans:A nervous system disorder in children
  42. Damage to language part of brain caused
    Ans:Aphasia
  43. Which hormone deficiency causes cretinism in children
    Ans:Thyroxine
  44. The plant family that helps Nitrogen fixation
    Ans:Papilionaceae
  45. The tendency of plants to grow towards light
    Ans:Phototropism
  46. The catalyst used for the manufacture of Ammonia
    Ans:Iron
  47. Which soil is most suitable for Paddy cultivation
    Ans:Alluvial soil
  48. How many seed leaves does a monocot plant have
    Ans:One
  49. Pollination through bird is known as
    Ans:Ornithophily
  50. Mulberry growing is known as
    Ans:Sericulture

NO COMMENTS

Leave a Reply