Home QUESTION BANK 50 unavoidable Science section questions asking for PSC Examinations

50 unavoidable Science section questions asking for PSC Examinations

0 299

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(01/01/2016)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. Hormones helps for flowering of plants
    Ans:Florigen
  2. Hepatitis B is transmitted through
    Ans:Blood and body fluids
  3. Who formulated wave theory of light
    Ans:Christian Huygenes
  4. A change ih DNA that is inherited is known as
    Ans:Mutation
  5. Nitrogen base found in RNA and not found in DNA
    Ans:Urasil
  6. The gas obtained from cow dung
    Ans:Methane
  7. Penicillin is obtained from
    Ans:A fungus called Penecilium notatum P chrysogenum
  8. The symbol Md stands for
    Ans:Mendelevium
  9. Calcium sulphate is commonly called
    Ans:Plaster of paris
  10. The ship used by Darwin for his expedition
    Ans:HMS Beagle
  11. Gonorrhoea is caused by
    Ans:Neisseria gonorrhoea
  12. Least corrosive metal is
    Ans:Iridium
  13. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force
    Ans:Geotropism
  14. The metal used in storage batteries is
    Ans:Lead
  15. The gas formed as the result of fermentation
    Ans:CO2
  16. Which scientist got Nobel prize both in Chemistry and peace
    Ans:Linus pauling
  17. Who discovered the infrared rays in sunlight
    Ans:William Herschel
  18. The law of gravitation was propounded by
    Ans:Sir Isaac Newton
  19. Galileos first scientific discovery was
    Ans:Pendulum
  20. Who used the word rubberfor the first time
    Ans:Joseph Priestly
  21. Which organelle are known as the suicidal bag of the cell
    Ans:Lysosome
  22. Latex is obtained from
    Ans:Rubber tree
  23. Crescograph is used to measure
    Ans:Rate of a growth of a plant
  24. The system for writing by blind people was invented by
    Ans:Louis Braille
  25. A plant adapted to live in dry places is called a
    Ans:Xerophyte
  26. The chemical name of bleaching powder is
    Ans:Calcium hypochlorate
  27. Who is known as the King of Invention
    Ans:Edison
  28. The chemical name of baking powder is
    Ans:Sodium bicarbonate
  29. The pigments imparts yellow colour to flowers
    Ans:Xanthophyll
  30. A plant adapted for grow in water is called a
    Ans:Hydrophyte
  31. Which enzyme in fire fly help it to emit light
    Ans:Luciferase
  32. Japanese art of cultivating plants in miniature size
    Ans:Bonsai
  33. Tata Institute of Fundamental Research was established in
    1945
  34. The edible part in a Jacks fruit
    Ans:Flower
  35. The first Indian in space was
    Ans:Rakesh Sharma
  36. The metal present in Chlorophyll
    Ans:Magnisium
  37. The hormone that is helpful for ripening of fruits
    Ans:Ethylene
  38. The chemical name of Chloroform is
    Ans:Trichloromethane
  39. Sodium Chloride is commonly known as
    Ans:Common salt
  40. Which Indian scientist proved that plants have life as that of animals
    Ans:J C Bose
  41. The instrument that records the intensity of earth quake is
    Ans: Seismograph
  42. The German physicists who first demonstrated the existence of Radio waves was
    Ans:Henrich Hertz
  43. The organelle responsible for maintaining the structure of a cell
    Ans:Endoplasmic reticulum
  44. The first Indian Satellite was launched in the year
    Ans:1975
  45. The parachute was used for the first time by
    Ans:J.P.Blanchard
  46. Which scientist got Nobel price both in Chemistry and Physics
    Ans:Madam Curie
  47. Indian Institute of Horticultural Research is located at
    Ans:Bangalore
  48. The atomic energy commission was set up in
    Ans:August 1948
  49. The first Indian satellite was
    Ans:Aryabhatta
  50. The role of hereditary was demonstrated by
    Ans:Mendel

NO COMMENTS

Leave a Reply