Home SCIENCE 50 valuable science section questions appearing for PSC Examinations

50 valuable science section questions appearing for PSC Examinations

0 324

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(04/01/2016)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of PSC online exams and other psc exams also ..Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

  1. The biosphere reserve extends to kerala is—
    Ans:Neelagiri biosphere reserve
  2. The book contained the information about endangered and extinct species prepared by IUCN is known as —-
    Ans:Red data book
  3. The full form of SPCA
    Ans:Society for the prevention of cruelty on animals
  4. The full form of IUCN
    Ans:International union for Conservation of Nature and Natural resources
  5. Two hotspots of India are —-
    Ans:Western ghat and Eastern Himalaya
  6. Full form of IBWL
    Ans:Indian board of wild life
  7. The major green house effect gas —
    Ans:CO2
  8. Which phenomena due to air pollution destroy marble monument like Tajmahal
    Ans:Acid rain
  9. Full form of BOD
    Ans:Biological Oxygen Demand
  10. Full form of COD
    Ans:Chemical Oxygen Demand
  11. Increase in BOD is an indicator of —
    Ans:Water pollution
  12. Pure drinking water should have BOD
    Ans:Less than I ppm
  13. The environment protection act came into existence in
    Ans:1986
  14. Prevention and control of water pollution act in
    Ans:1974
  15. Prevention and control of air pollution act in
    Ans:1981
  16. The compound causes ozone depletion is
    Ans:CFC
  17. The element causes ozone depletion is
    Ans:Atomic chlorin
  18. Ozone hole is first discovered in
    Ans:Over Antartica in 1985
  19. Mention the unit of ozone hole in amount
    Ans:Dobson
  20. The national park in India is
    Ans:Corbett National Park
  21. Protected species in Kazirenga National park is
    Ans:Indian rhenoceros
  22. The largest bird sanctuary in Asia is
    Ans:Bharathpur Bird Sanctuary
  23. The Fall of sparrow was written by
    Ans:Dr.Salim Ali autobiography
  24. Which is the fastest flying bird
    Ans:Swift
  25. Monohybrid ratio of Mendel—
    Ans:3:1
  26. The compact mass of irregularly folded DNA Molecules in Bacteria
    Ans:Nucleoid
  27. Chromosome number in Human being
    Ans:46
  28. Number of Autosomes in Human being
    Ans:44
  29. Male sex chromosomes
    Ans:XY
  30. Female sex hormones
    Ans:XX
  31. Gene is the part of
    Ans:DNA
  32. Basic units of Nucleic acids
    Ans:Nucleotides
  33. The Nitrogen base present only in DNA
    Ans:Thymin
  34. Nitrogen base present only in RNA
    Ans:Urocil
  35. In human beings cancer is caused by extra activation of certain genes named
    Ans:Proto oncogenes
  36. The syndrome occurs due to an excess autosome
    Ans:Down Syndrome/Mongoloid syndrome
  37. The syndrome occurs due to the lack of one X chromosome
    Ans:Turner syndrome
  38. Super male having —genotype
    Ans:XYY
  39. Super females having —genotype
    Ans:XXX
  40. Red biotechnology is applied to
    Ans:Medical process
  41. White biotechnology/grey biotechnology is applied to
    Ans:Industrial process
  42. Green biotechnology is applied to
    Ans:Agricultural process
  43. The Ph value of blood-
    Ans:7.35
  44. The Ph value of sea water-
    Ans:8.2
  45. The Ph value of toilet soap-
    Ans:9
  46. The Ph value of milk,urine,saliva-
    Ans:6
  47. The Ph value of stomach juice-
    Ans:1.2
  48. The Ph value of lemon juice-
    Ans:2
  49. The Ph value of pure distilled water-
    Ans:7
  50. The Ph value of rain water-
    Ans:5

NO COMMENTS

Leave a Reply