Home QUESTION BANK 50 Valuable Indian History Questions-appearing for PSC Examinations(23/12/2015)

50 Valuable Indian History Questions-appearing for PSC Examinations(23/12/2015)

0 303

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(23/12/2015)(Set-23)

  1. Who propounded the safety valve theory regarding the origin of the Indian National Congress
    Ans:Lalalajpath Rai
  2. Who called Rani Gaidinliu as the Rani of Nagas
    Ans:Jawaharal Nehru
  3. Who is called as Red Chera
    Ans:Senguttavan
  4. The last Mughal ruler Bahadurshah II died at
    Ans:Rangoon
  5. The Suez Canal Crisis was in
    Ans:1956
  6. The news paper Shome Prakash was related to
    Ans:Iswara Chandra Vidyasagar
  7. In which language Swami Dayananda Saraswati wrote Sathyarta Prakash
    Ans:Hindi
  8. The Surat Salt agitation was in
    Ans:1844
  9. The 20 years of Indian National Congress is known as
    Ans:Moderate Phase
  10. Name the last Nawab of Awadh
    Ans:Wajid Ali Shah
  11. Who was the first martyr of the revolt of 1857
    Ans:Mangal Pandey
  12. Who founded the Swadeshi Dteam Navigation Company in Tuticorin to spread the Swadeshi Movement in Madras
    Ans:V.O.Chidambaram Pillai
  13. Who was appointed as the principal of Bengal National College founded in 1906
    Ans:Aurobindo Ghosh
  14. Who was the president of the Benaras Session of the Indian National Congress held in 1905
    Ans:Gopalakrishna Gokhale
  15. Name the leader of the Revolt of 1857 who fled to Nepal
    Ans:Nana Saheb
  16. When di d Prince of Wales visit India first
    Ans:1875
  17. Name the only Sikh Guru recognized by Kukas
    Ans:Guru Gobind Singh
  18. The Kuki tribal revolt was held in
    Ans:Manipur
  19. Who was called as Saheb-i-Alam Bhadur
    Ans:General Bhakt Khan
  20. Name the trusted friend of Tantia Tope who betrayed him
    Ans:Mansingh
  21. Which was the special palace of Wajid Ali Shah
    Ans:Parikhana
  22. Who abolished double government in Bengal
    Ans:Warren Hastings
  23. For whom Raja Jaisingh signed the treaty of Purander with Shivaji in 1665
    Ans:Aurangazeb
  24. The Swadeshi East India Company was organized in
    Ans:1731
  25. Who was the first to use the term Swaraj in 1906
    Ans:Dadabhai Naoroji
  26. Who founded the Bengal Chemicals and Pharmaceuticals to promote Swadeshi
    Ans:Acharya P.C.Ray
  27. Who was the advisor and Prime Minister of Nana Saheb
    Ans:Azimullah Khan
  28. Which is considered as the first dated event of ancient Indian History
    Ans:Invasion of Alexander
  29. The books of Rigveda from II to VII were known as
    Ans:Family books
  30. Who was called as Amitraghata
    Ans:Bindusara
  31. Who considered the Revolt of 1857 as a conflict between civilization and barbarism
    Ans:T.R.Holmes
  32. Who introduced the Dahsala land revenue systems
    Ans:Rala Todar Mal
  33. In Bengali language the word Muqaddammeans
    Ans:Village headman
  34. Who is called as the Father of Pope of Indian Ornithology
    Ans:A.O.Hume
  35. Who founded the Paunar Ashram in Maharashtra
    Ans:Acharya Vinobabhave
  36. Who founded the Punjab National Bank to promote Swadeshi
    Ans:Lala Harkishan Lal
  37. Name the wife of C.R.Das who was one of the first women volunteers to court arrest in 1921
    Ans:Basant Debi
  38. Who declared that , It was religiously unlawful for the Muslims to continue in the British Army
    Ans:Muhammed Ali
  39. Who was the author of the book Gandhi versus Lenin
    Ans:S.A.Dange
  40. Name the father of land settlements in Northern India
    Ans:Merttins Bird
  41. Sir Richard Stratchey commission was related with
    Ans:Famine
  42. Name the Viceroy of India during the Young Husbands Missin to Tibet
    Ans:Lord Curzon
  43. Who wrote the novel Rangbhumi
    Ans:Premchand
  44. When did Gandhiji formally launch the Civil Dis Obedience Movement
    Ans:April 6 1930
  45. Who founded the Khudai Khidmatgar movement popularly known as Red Shirts
    Ans:Khan Abdul Gaffer Khan
  46. Name the comrade of Gandhiji during his South African struggle
    Ans:Imam Saheb
  47. Who was the leader of the Chittagong Armoury Raid
    Ans:Surya Sen
  48. Who ran the Congress Radio during the Quit India Movement
    Ans:Usha Mehta
  49. Who moved the Quit India Resolution on 8th August 1942 in Bombay
    Ans:Jawaharlal Nehru
  50. Name the Governor General of India during the annexation of Sindh
    Ans:Lord Ellenborough

NO COMMENTS

Leave a Reply