Home QUESTION BANK 50 valuable Indian History Questions-asking for PSC Examinations

50 valuable Indian History Questions-asking for PSC Examinations

0 464

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(24/12/2015)(Set-24)

 

  1. Which was called by Gandhiji as Joyfull Pilgrimage
    Ans:Fifth visit of Gandhiji in Kerala in 1937
  2. Who was the president of the Lucknow Session of the Indian National Congress in 1916
    Ans:A.C.Majundar
  3. Name the Policy of Britain towards the Princely states from 1935 to 1947
    Ans:Policy of equal federation
  4. Name the Governor General of India who was associated with the trial of Nanda Kumar
    Ans:Warren Hasting
  5. Who is called as Vichitraditta
    Ans:Mahendravarman I
  6. Which is called as the Ancient City
    Ans:Varanasi or Banaras
  7. Name the founder of the Sayyid Dynasty
    Ans:Khizrkhan
  8. Who restored Mysore to the Wodeyar Dynasty
    Ans:Lord Rippon
  9. Who became the president of the Indian National Congress after the resignation of Subhashchandra Bose
    Ans:Dr:Rajendra Prasad
  10. The second visit of the Prince of Wales was in
    Ans:1889
  11. Who created the North Western frontier Province
    Ans:Lord Curzon
  12. Who is called as the Machiavelli of the Marathas
    Ans:Nana Phadnis
  13. Who is called as Todar Mal of Decan
    Ans:Malik Ambar
  14. Name the first independent ruler of Awadh
    Ans:Saadat Khan Burhan-ul-mulk
  15. What was the main purpose of the fourth visit of Gandhiji in Kerala in 1934
    Ans:Upliftment of Harijans
  16. Who was the president of Indian National Congress when India got Independence
    Ans:Acharya J.B.Kripalani
  17. The Red Fort Trial of the I.N.A .Soldiers was held in
    Ans:1946
  18. Name the Viceroy when the Calcutta Corporation Act was passed in
    Ans:Lord Curzon
  19. The Post Office Act passed in
    Ans:1854
  20. Who was the first chairman of the Atomic Energy Commission of India
    Ans:Homi J Bhaba
  21. Who formulated the 14 points in 1929
    Ans:Muhammadali Jinnah
  22. Who boycotted referendum at NWFP in 1947
    Ans:Khan Abdul Gaffer Khan
  23. Name the only European who declared the Revolt of 1857 as a National Revolt
    Ans:Benjamin Disraeli
  24. The British general who recaptured Jhansi
    Ans:Hugh Rose
  25. Who was the first secretary of Brahma Sabha
    Ans:Tarachand Chakravarty
  26. The second visit of Gandhiji in to Kerala in 1925 was in connection with
    Ans:Vaikom Satyagraha
  27. Who is considered as the first Nawab of Bengal
    Ans:Murshid Quli Khan
  28. Name the founder of the Khilji Dynasty
    Ans:Jalaluddin Khalji
  29. The first Jain Council was held in
    Ans: Pataliputra
  30. Who founded the Young Bengal Movement
    Ans:Henry Vinan Derozio
  31. The Ancient Monument Preservation Act was passed in
    Ans:1904
  32. Who called the revolt of 1857 as legitimate war than a rebellion
    Ans:Ellenborough
  33. When was the Brahmasamaj of India founded
    Ans:1866
  34. What was the original name of Ramakrishna Paramahamsa
    Ans:Gangadhar Chattopadyaya
  35. Who was the founder of the Radhaswami Movement
    Ans:Tulsi Ram
  36. Who is considered as the father of Indian Revolutionary Terrorism
    Ans:Shishir Kumar Ghosh
  37. Who started the paper Sulabh Samajar
    Ans:Keshavachandrasen
  38. Name the author of the book ,Builders of Modern India
    Ans:C.R.Das
  39. Which document is called as Intellectual Charter
    Ans:Woods Despatch
  40. Education was enlisted in the concurrent list of Indian Constitution in
    Ans:1976
  41. Who was the Viceroy of India during the Ilbert Bill controvercery
    Ans:Lord Rippon
  42. Name the father of British Indian Army
    Ans:Major Stringer Lawrence
  43. Who founded the Indian Association of Calcutta
    Ans:Surendranath Banerjee
  44. Who proposed the name ,Indian National Congress
    Ans:Dadabhai Naoroji
  45. Name the mother of Indian Revolution
    Ans:Madam Bhikaji Kama
  46. Which is known as Black Pagoda
    Ans:Sun Temple at Konark
  47. The ahoms revolt was held in
    Ans:Assam
  48. Name the leader of the Revolt of 1857 at Arrah/Jagadishpur
    Ans:Kunwar Singh
  49. Who completed the work of Ganges Canal
    Ans:Lord Delhousie
  50. When was Punjab annexed to the British Empire

Ans:1849

NO COMMENTS

Leave a Reply