Home QUESTION BANK 50 Valuable Indian History Questions Regularly asking for PSC Examinations

50 Valuable Indian History Questions Regularly asking for PSC Examinations

0 284

50-Valuable Questions in the History of India for PSC Examiantions(24/12/2015)(Set-24B)

  1. Who is called as Desabandhu
    Ans:C.R.Das
  2. The first English factory in India was at
    Ans:Surat
  3. Who published the magazine Udbodhana
    Ans:Swami Vivekananda
  4. The first cotton textile mid in India was established at
    Ans:Bombay
  5. Who sent William Hawkins in to the court of Jahangir
    Ans:James I of England
  6. Who wrote the book , Gora
    Ans:Rabindranath Tagore
  7. R.Das died in
    Ans:1925
  8. When did Central Hindhu college ar Eanaras become Banaras Hindu university
    Ans:1916
  9. Name the anchor of the book , Father of Indian unrest
    Ans:Valentine Chirol
  10. Who is called as Frontier Gandhi
    Ans:Khan Abdul Gaffar Khan
  11. The third Mysore war ended with the treaty of
    Ans:Treaty of Sreerangapatanam
  12. Who was called as Andhra Bhoja
    Ans:Krishnadevaraya
  13. Who wrote the book Kavirajamarga
    Ans:Amogha Varsha
  14. The last maurya ruler
    Ans:Brihadratha
  15. Who was the exponent of the Central Asian theory regarding the origin of the Aryans
    Ans:Max muller
  16. Who represented the Indian National Congress at the congress of oppressed nationalities in Brussels held in 1927
    Ans:Jawaharlal Nehru
  17. The Japanese dictator who made talks with Subhash Chandra Bose in 1943
    Ans:Tojo
  18. Name the day Muslim League observed as the day Deliverance
    Ans:Lord Linlithgow
  19. Who was the leader of the national conference in Kashmir during integration
    Ans: Sheikh Muhammed Abdulla
  20. The Royal Indian Navy Mutiny was held in
    Ans:1946
  21. Who moved an objectives Resolution in the constituent Assembly in 1947
    Ans:Jawaharlal Nehru
  22. Name the exponent of the Laissez Faire theory
    Ans:Adamsmith
  23. Who founded the Deccan Education Society
    Ans:G.G.Agarkar
  24. Who wrote ,Ghare Baire
    Ans:Rabindranath Tagore
  25. Who was known as the Father of Revolutionary thought in India
    Ans:Bipin Chandrapal
  26. Who criticized the government of India Act of 1935 as thoroughly rotten fundamentally bad and totally unacceptable
    Ans:M.A.Jinnah
  27. Name the founder of city Agra
    Ans:Sikandar Lodi
  28. The general service enlistment act which required every recruit to serve wherever required was passed in
    Ans:1856
  29. Name the Viceroy who was considered as Gladstones agent
    Ans:Lord Rippon
  30. The ruler of Afghanistan during the first Anglo-Afghan war
    Ans:Dost Muhammed
  31. Who was the winner of the Crimean was held from 1854 to 1856 between Britain and Russia
    Ans:Britain
  32. The Empress cotton mill at Nagpur was opened J.N.Tata in
    Ans:1887
  33. The Bengal coal company was formed in
    Ans:1843
  34. The muddiman committee was appointed in
    Ans:Examine the working of Dyarchy of the Montague-Chelmsford Reforms
  35. Who appointed the Inam commission which confiscated 20000 estates in Bombay
    Ans:Lord Delhousie
  36. Name the document prepared for the integration of of Princely states into Indian Union
    Ans:Instrument of Accession
  37. Name the Viceroy who is called as Saviour of India and Organiser of Victory
    Ans:John Lawrence
  38. FICCI was founded in
    Ans:1927
  39. Old name of Ghadar Party
    Ans:Hindi Association of Pacific
  40. The Harappan site in Afghanistan
    Ans:Shortughai
  41. Who was crowned as the king of Oudh by rebel sepoys during the revolt of 1857
    Ans:Birjis Qadr
  42. Name the Sulthan of Delhi when the Portuguese reached in India
    Ans:Sikandar Lodi
  43. The battle place ,Ranipatt is in the state of
    Ans:Haryana
  44. Who called Indian civil service as the steel frame which reared and sustained British rule in India
    Ans:Llyod George
  45. Who wrote the book We Our Nationhooddefined
    Ans:M.S.Golwarker
  46. The Viceroy who was known in the literacy worlds as Owen Meredith
    Ans:Lord Lytton
  47. Who founded the association Quam
    Ans:Qasi Abbas Hussain
  48. Who founded the Sidharataha college
    Ans:B.R.Ambedkar
  49. Who built the Labore fort
    Ans:Akbar
  50. The capital of Carnatic
    Ans:Arcot

NO COMMENTS

Leave a Reply