Home SCIENCE 50 Precious Basic Questions in Science Section -Repeatedly asking for PSC Exams

50 Precious Basic Questions in Science Section -Repeatedly asking for PSC Exams

0 332

50 -Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section especially appearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission

  1. Germ free isolation suits are essential to those who have
    Ans:Person with SCID (Severe combined Immuno Deficiency)
  2. Protozoan parasite that usually infects AIDS patient is
    Ans:Pneumocystis carinii
  3. Cushings syndrome is a due to the over production of
    Ans:ADH
  4. Otosclerosis is the hardening of —-in the middle ear
    Ans:Stapes
  5. Behcets disease are chronic diseases associated with
    Ans:Defective Autoimmune responses
  6. Which disease is an inheritable nervous disorder
    Ans:Huntingtons disease
  7. A particle having negligible mass and negative charges is
    Ans:Electron
  8. 1 amu is equal to
    Ans: of C-12
  9. The metal which do not liberate Hydrogen gas from acid is
    Ans:Cu
  10. What is the unit for measuring the amplitude of a sound
    Ans:Decibel
  11. Detergents used for cleaning clothes and utensils contain
    Ans:Sulphonates
  12. Soap is mixture of sodium or potassium salts of
    Ans:Monocarboxylic acids
  13. The principal metal used in manufacturing steel is
    Ans:Iron
  14. The first person to see a cell under microscope was
    Ans:Robert Hooke
  15. Thermostat is an instrument used for regulating
    Ans:Temparature
  16. The scientist who developed quantum theory
    Ans:Max plank
  17. The gas used for artificial ripening of fruit is
    Ans:Ethylene
  18. The upper limit of normal cholesterol level in human blood is
    Ans:200mg
  19. 45+XO chromosomal condition is termed as
    Ans:Turner syndrome
  20. The gas released during the production of food in plants
    Ans:Oxygen
  21. Insufficient blood supply in human body is referred to as
    Ans:Ischemia
  22. Pine,fir,spruce,cedar,larch,and cypress are belongs to
    Ans:Gymnosperms or non flowering trees
  23. Monocarpic plant which shows flowering once in 12 years
    Ans:Bamboo
  24. Sound cannot pass through this ,but light pass early
    Ans:Vaccum
  25. Which item is taken by sports men to get instant energy
    Ans:Carbohydrates especially glucose
  26. Name the layer of earths atmosphere that absorb uv rays
    Ans:Ozone
  27. Which element is used in fire works for getting red colour
    Ans:Strontium
  28. Which food crop was most benefitted by Green Revolution
    Ans:Wheat
  29. The element formed in Sun as the result of nuclear fusion
    Ans:Helium
  30. The maximum audible frequency to human ears is—Hz
    Ans:20000
  31. Who is regarded as the father of Indian Nuclear Science
    Ans:H.J.Bhabha
  32. Which cell organelle is known as power house of the cell
    Ans:Mitochondria
  33. What is the wavelength of visible spectrum
    Ans:400nm-700nm
  34. Einstein published General theory of Relativity in
    Ans:1915
  35. One horse power is
    Ans:746 watts
  36. One mach number refer to
    Ans:340.3
  37. Prions are disease causing agents belongs to the category of
    Ans:Proteins
  38. Sleeping sickness is transmitted by
    Ans:Glossina palpalis(tse tse fly)
  39. Halitosis is described as
    Ans:Bad breath
  40. Ferrous Sulphate is known as
    Ans:Green vitriol
  41. Bhopal gas tragedy was due to
    Ans:Methyl isocynate
  42. Typhoid is a disease associated with
    Ans:Intestine
  43. German silver is an alloy of
    Ans:Cu,Zn,Ni
  44. The tendency of an atom to attract to itself the electron pair shared with another atom is called
    Ans:Electro negativity
  45. The deficiency of Na+,K+,Ca2+ in the body fluids are called
    Ans:Addisons Disease
  46. Consumption of Beef affected with mad cow disease causes —in human
    Ans:Creutzfedlt-Jacob disease
  47. Diamond is an allotropic form of
    Ans:Carbon
  48. The element common to all acid
    Ans:Hydrogen
  49. Chemically heavy water is
    Ans:Deuterium oxide
  50. From which mineral radium obtained
    Ans:Pitchblende

NO COMMENTS

Leave a Reply