Home GK 50 Kerala History Questions for Kerala Public service Examinations

50 Kerala History Questions for Kerala Public service Examinations

0 742

Kerala History Questions Set-5(31/01/2016-)

Study all the given set in Kerala History ,surely you can score good mark in any Kerala Public Service Examinations.In all the question paper of kerala Public Service Examinations a lot of questions are from Kerala History parts.

  1. Which Zamorins court was decorated by Pathinettarakavikal
    Ans:Manavavikraman
  2. Who was the Arakaviamong Pathinettarakavikal
    Ans:Punam Namboothiri
  3. Who was the naval captain of Zamorins
    Ans:Kunjali Marakkar
  4. The ritualistic trial of a Namboothiri woman and fellow male adulterers who were accussed of illegitimate sexual relations was known as
    Ans:Smarthavicharam
  5. What was the name of the annual seven days assembly of scholars who held under the patronage of the Zamorin at Koxhikode
    Ans:Revathy Pattathanam
  6. Which temple was staged foer the Ravathy Pattathanam
    Ans:Thali temple
  7. Which Zamorin was the originator of the Krishnanattom
    Ans:Manavedan
  8. Which Zamorin was the author of Krishnageethi
    Ans:Manavedan
  9. Who was the creator of Ramanattam
    Ans:Veera Kerala Varma
  10. Ramanattam is widely believed to be the immediate stem of the famous art form of Kerala
    Ans:Kathakali
  11. In which year Marthanda varma conquered Kayamkulam
    Ans:1746
  12. Which palce was known as Martha in the European records
    Ans:Karunagapally
  13. Which place was called as Bettimeni by the Dutch
    Ans:Karthikapally
  14. Odanadu was the former name of —
    Ans:Kayamkulam
  15. Which place was called Porka by the Europeans
    Ans:Purakkadu
  16. Which feudal state was famously known as Chempakasserry
    Ans:Purakkadu
  17. The famous Devanarayana were the rulers of
    Ans:Chempakassery
  18. Which rulers court was decorated by Melpathur Narayana Bhattathiri and Kunchan Nambiar
    Ans:Devanarayana of Chempakassery
  19. What was the name of the feudal state before it divided into Thekkumkur and Vadakkumkur
    Ans:Vembolinadu
  20. Which place was called by Portuguese as Pepper Country
    Ans:Vadakkumkur
  21. Which company was formed as result of the agreement between the punjar king and English East owner John Monroe
    Ans:Kannan Devan
  22. Which place was called as Mautan by Europeans
    Ans:Karappuram
  23. Which feudal state is known as Rapolin in the European documents
    Ans:Edappally
  24. Which feudal state was Elangallur Swarupam
    Ans:Edappally
  25. Pindinivattathu Swarupam was another of the which feudal state
    Ans:Paravur
  26. Which feudal state was Papaneethi in the European records
    Ans:Ayirur
  27. Which place of Kerala was known as Vallabhashobhiniin the Sanskrit documents
    Ans:Valluvanadu
  28. Which ruler had the titles such as Vellathiri,Arangittu Udayavar and Valluvakonathiri
    Ans:King of Valluvanadu
  29. Which feudal state was known as Arangottu Swarupam
    Ans:Valluvanadu
  30. The rulers of which feudal state was known as Shekharivarmans
    Ans:Palakkad
  31. Who is known as the father of Malayalam language
    Ans:Thunjathu Ezhuthachan
  32. In which feudal state was Thunjathu Ezhuthachan born
    Ans:Vettathunadu
  33. Vettathu Sampradayam is style in
    Ans:Kathakali
  34. Which place is known as Pappu kovilin European records
    Ans:Parappanad
  35. Todays Vadakara and surroundings were the parts of erstwhile feudal states
    Ans:Kadathanad
  36. Which rulers had the title Puraleeshwaran
    Ans:Kings of Kottayam
  37. Which was the northern most feudal state in Kerala
    Ans:Kumbala
  38. Which Chera King issued Thirunelli edict
    Ans:Bhaskara Ravivarma
  39. Who was the author of Valmiki Ramayanam Kilipattu
    Ans:Kerala Varma Thampuran
  40. Who is popularly known as Kerala Simham
    Ans:Kerala varma Pazhassi raja
  41. Pazhassi Raja was the ruler of
    Ans:Kingdom Kottayam
  42. Which dynastys family diety was sri Porkkali Bhagavathy
    Ans:Kings of Kottayam
  43. Which was the only Muslim dynasty in Kerala
    Ans:Arakkal kingdom
  44. Which place was included in the Arakkal Kingdom
    Ans:Kannur
  45. What was the title of the ruling king of Arakkal
    Ans:Ali Raja
  46. What was the title of ruling queen in Arakkal
    Ans:Arakkal Beevi
  47. Which rulers of kerala controlled the Laccadives
    Ans:Arakkal Kingdom
  48. Who was the first Arakkal Beevi
    Ans:Ali Raja Beevi Harrabichi Kadavube
  49. Which ruler had sent Chavers to the amankams
    Ans:Valluvakkonathiri
  50. Who called Pazhassi Raja as Kerala Simham
    Ans:Sardar K.M.Panicker

NO COMMENTS

Leave a Reply