Home GK Kerala History Questions Set -Asking for Kerala PSc Examinations

Kerala History Questions Set -Asking for Kerala PSc Examinations

0 1189

site

Kerala History Questions Set-12(11/02/2016-)

Kerala History Questions are played very important in determining the rank of both LDC and LGS examinations conducted by Kerala Public Service Commissions.So all the probable questions appearing for both LDC and LGS Examinations are available in the site www.pscclassroom.com. Kerala History questions are giving as different set .Each set having a particular sections in Kerala History.So dont avoid a single set in Kerala History

In this section of Kerala History,includes various rennaissance leader of ancient Kerala and their various organisations established by them.Their important slogans in Kerala history which makes people of Kerala to uplift their mindset

  1. Where was Sree Narayana Guru born in August 20 1856
    Ans:Chempazhanthi
  2. The parents of Sree Narayana Guru
    Ans:Masan Asan and Kuttiyamma
  3. In which year Sree Narayana Guru consecrated Sivalingam at Aruvipuaram
    Ans:1888
  4. In 1913 Sree Narayana Guru founded the Advaita Ashram at
    Ans:Aluava
  5. Who were behind the concept of Sivagiri pilgrimage from December 30 to January 1 every year
    Ans:Vallabhasseri Govindan Vaidyar and T.K.Kuttan
  6. Whose famous teaching is progress through education ,strenghten to organisation
    Ans:Sree narayana Guru
  7. Ayyankali born in 1863 at
    Ans:Venganoor
  8. Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham in 1905
    Ans:Ayyankali
  9. Who described Ayyankali as Pulaya Raja
    Ans:Gandhiji
  10. Who unveiled the statue of Ayyankali at Kowdiar Square ,Thiruvananthapuram in November 1980
    Ans:Indhira Gandhi
  11. The birth place of sahodaran Ayyappan
    Ans:Cherai(Ernakulam)
  12. Who founded Sahodara Sangham for eradicating casteism
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  13. The founder editor of the magazine Yukthivadi
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  14. The journal started By sahodaran Ayyappan from Mattancherry
    Ans:Sahodaran
  15. Who raised the slogan No Caste ,No Religion,No God for human beings
    Ans:Sahodaran Ayyappan
  16. The birth place of Chattampi Swamikal
    Ans:Kollur
  17. The original name of Chattampi Swamikal
    Ans:Ayyappan
  18. Kunjan Pillai and Shanmukhadasan were the former names of
    Ans:Chattampi Swamikal
  19. The later part of life of Chattampi Swamikal was spent at
    Ans:Panmana
  20. In which Districts is Panmana Ashram situated
    Ans:Kollam
  21. Vedadikara Niroopanam,Vedantha Saram and Prajeena Malayalam are the major works of
    Ans:Chattampi Swamikal
  22. Where was Ayya vaikunda Swamikal born in 1809
    Ans:Swami thoppu
  23. The original name of Vaikunda Swamikal
    Ans:Muthukutty
  24. The author of books Akhilathirattu and Arulnool
    Ans:Vaikunda Swamikal
  25. Who raised the slogan If we work ,we should be got paid
    Ans:Vaikunda Swamikal
  26. The first to perform mirror consecration in South India
    Ans:Vaikunda Swamikal
  27. Ayyavazhi is a dharmic belief system centred on the life and preachings of
    Ans:Vaikunda Swamikal
  28. In which year Nair Bhruthya Janasangham formed
    Ans:1914
  29. Nair Bhruthya Janasangham was changed into Nair Service Society in 1915 by
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  30. Who led the Savarna Jadha against untouchability
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  31. In 1959 who led the Vimochana Samaram which resulted in the dismissal of EMS ministry
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  32. In 1959,who was given the title Bharata Kesari by the Indian president
    Ans:Mannathu Padmanabhan
  33. Who was the author of the play Adukkalayil Ninnum Arangathekku
    Ans:V.T.Bhattathirippadu
  34. Who was the first m,edical degree holder from the Ezhava community
    Ans:Dr.Palpu
  35. Who formed Ezhava Mahasabha
    Ans:Dr.Palpu
  36. Who is known as the Lincoln of Kerala
    Ans:K.P.Karuppan
  37. Who is the author of the famous work Jathikkummi
    Ans:K.P.karuppan
  38. Who was the author of Vrithantha Pathra Pravarthanam
    Ans:Swadeshabhimani Rama Krishna Pillai
  39. The first book of journalism in Malayalam
    Ans:Vrithantha Pathra Pravarthanam
  40. Who wrote the biography of Karl Max in Malayalam in 1912 ,the first Marx biography in any Indian language
    Ans:Swadeshabhimani Rama Krishna Pillai
  41. The birth place of K Kelappan
    Ans:Muchukunnu
  42. Who is the author of works Delhi Chunking and Russian panorama
    Ans:KPS Menon
  43. Which Malayali served as the Indian Ambassidor to China and Soviet Union
    Ans:KPS Menon
  44. Name the Keralite who is the author of the works Playing Tokya and Many worlds
    Ans:KPS Menon
  45. Who is the one and only Keralite to hold the position of the President of India National Congress
    Ans:C.Sankara Nair
  46. The only Malayali to become the President of India
    Ans:K.R.Narayanan
  47. Which Keralite became the Vice Chancellor of the Jawaharalal Nehru University in 1979
    Ans:K.R.Narayanan
  48. Which Keralite drafted the introductory chapter of the first Five year plan of India
    Ans:Dr.K.N.Raj
  49. Name the Keralite who became the Vice Chancellor of the Delhi University in 1969
    Ans:Dr.K.N.Raj
  50. Which Economist from Kerala drafted sections of the fist Five Year Plan
    Ans:Dr.K.N.Raj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply