Home SCIENCE 50 Valuable Science Questions frequently appearing in PSC Online Examinations

50 Valuable Science Questions frequently appearing in PSC Online Examinations

0 352

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams

The following are basic questions in Science section especially appearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC online Examinations too.

 

  1. Hypoxia is a pathological condition due to
    Ans:Lack of oxygen in blood
  2. High pressure of the aqueous humour of eyes causes
    Ans:Glaucoma
  3. What is laughing gas
    Ans:Nitrous oxide
  4. Which variety of coal contains the largest amount of carbon
    Ans:Anthrasite
  5. The names of the scientist Newlands ,Mendeleev and Meyer are associated with the development of
    Ans:Periodic table of elements
  6. The major constituent of air is
    Ans:Nitrogen
  7. The first metal used by man was
    Ans:Copper
  8. Potassium nitrate is used in
    Ans:Fertilizers
  9. Monozite is an ore of
    Ans:Thorium
  10. The two elements that are frequently used for making transistors are
    Ans:Silicon and Germanium
  11. Rainbow is due to
    Ans:Refraction and reflection of sunlight by water droplets
  12. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegitable oil is
    Ans:Hydrogen
  13. Solar eclipse will take place from
    Ans:The moon is between the sun and earth
  14. Koala is found in
    Ans:Australia
  15. Myopia is a disorder of eye in which image of eyes are focused
    Ans:In front of retina
  16. Conjunctivitis is a common disease affecting
    Ans:Eye
  17. The most malleable metal is
    Ans:Gold
  18. Cocos nucifera is the botanical name of
    Ans:Coconut tree
  19. From which part of the plant Quinine is obtained
    Ans:Stem bark of cinchona plant
  20. Cotton cultivation is suited in
    Ans:Black soil
  21. Humus is formed due to the action of
    Ans:Microbes on detritus
  22. The longest reptile
    Ans:Reticulated Python
  23. The light waves are
    Ans:Electromagnetic waves
  24. The enzyme that converts glucose into ethyl alcohol is
    Ans:Invertase
  25. Reo virus are
    Ans:Double stranded RNA viruses
  26. Retinoblastoma is a cancer associated with gene in —- Chromosomes of human
    Ans:13th chromosome
  27. Espundia is a disease caused by
    Ans:Protozoa
  28. Electrolyte in a Volta cell
    Ans:Diluted Sulphuric acid
  29. The gas absorbed by plants during photosynthesis
    Ans:Carbon dioxide
  30. The most stable forms of carbon
    Ans:Graphite
  31. The first organic compound prepared in laboratory
    Ans:Urea
  32. Light travel fastest in
    Ans:Vacuum
  33. Superconductors are substances which
    Ans:Offer no resistance to the flow of electricity
  34. Oil raise up the wick in a lamp. The principle involves
    Ans:Capillary action
  35. The nucleus of Hydrogen atom consists of
    Ans:1 proton only
  36. The most commonly used bleaching agent is
    Ans:Chlorine
  37. Light from the star,Alpha Centauri Which is nearest to the earth after the sun reaches the earth in
    Ans:4.2 years
  38. The main chemical constituent of clay is
    Ans:Aluminium silicate
  39. The main active constituent of tea and coffee is
    Ans:Caffeine
  40. Sir C.V.Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which phenomenon
    Ans:Scattering of light
  41. In which industries mica is used as raw material
    Ans:Electrical
  42. Which one of the following is a progressive degenerative disorser causes trembling of hands arms legs etc.
    Ans:Parkinsons disease
  43. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of
    Ans:Fossils
  44. Natural radioactivity was discovered by
    Ans:Henry Baquerel
  45. Optical works on the
    Ans:Total internal reflection
  46. Sound travels with different speed in media ,In what order does the velocity of sound increase in iron air water
    Ans:Air,water and iron
  47. The maximum desirable limit as per BIS norms of lead in the drinking water
    Ans:0.05mg/1
  48. Anthology is the study of
    Ans:Flowers
  49. Kidney stone is chemically
    Ans:Calcium oxalate
  50. The intensity of whisper is
    Ans:20 decibel

NO COMMENTS

Leave a Reply