Home SCIENCE 50 Valuable questions asking for PSC Examinations in Science Sections

50 Valuable questions asking for PSC Examinations in Science Sections

0 350

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(26/12/2015)

The following are basic questions in Science section regularlyappearing for PSC Examinations,so should not neglect any of the given below details because that should destine you to enter in the any of the rank list published by Kerala Public Service Commission .This questions frequently appearing for the PSC 2015&16 online Examinations too.

  1. Soda water contains —acid
    Ans:Carbonic acid
  2. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
    Ans:Sodium Carbonate
  3. Which element was to be discovered first in the chromospheres of the sun
    Ans:Helium
  4. Production of chlorofluorocarbons gas which is proposed to be banned in India is used in which of the domestic products
    Ans:Refrigerator
  5. Other than Caesium ,which element shows least electro negativity
    Ans:Francium
  6. What percent of the mass of human body is Oxygen
    Ans:65
  7. The gas filled in flying balloon is
    Ans:Helium
  8. Sodium is kept under
    Ans:Kerosene
  9. Which metal pollute the air of a big cities
    Ans:Lead
  10. The filament of an electric bulb is made of
    Ans:Tungsten
  11. Actinides are the elements with atomic numbers from
    Ans:89 to 103
  12. What are the ingradients of gun metal
    Ans:Copper ,Tin
  13. The chemical added to the odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
    Ans:Sulphur
  14. The age of most ancient geological formations is estimated by
    Ans:C14 method(Carbon dating)
  15. Bell metal is an alloy of
    Ans:Tin and Copper
  16. Water is a good solvent of ionic salts because
    Ans:It has a high dipole
  17. Atoms are composed of
    Ans:Electrons and nuclei
  18. The main constituent of pearls are
    Ans:Calcium carbonate and magnesium carbonate
  19. Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus
    Ans:Rutherford
  20. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water because
    Ans:It is an oxidizing agent
  21. In nuclear fission which particle is used to start the fission reaction
    Ans:Neutron
  22. Reading of a barometre going down is an indication of
    Ans:Cyclone and wind
  23. Gypsum is added to cement clinker to
    Ans:Decrease the rate of setting of cement
  24. The four blood groups were discovered by
    Ans:Karl Landsteiner
  25. The scientist who is known as father of modern biology is
    Ans:Aristotle
  26. The type of glass used in making lenses and prisms is
    Ans:Flint glass
  27. Which wax is obtained from the petroleum
    Ans:Paraffin wax
  28. The basic building blocks of proteins are
    Ans:amino acids
  29. The atomic number of oxygen is
    Ans:Eight
  30. Plant that eat insects are called
    Ans:Insectivorous plants
  31. The theory of special relativity was propounded by-
    Ans:Albert Einstein
  32. Plants that flower only once in their lifetime are called
    Ans: Mono carpic
  33. Fruits that are formed without fertilization are called
    Parthenocarpic
  34. Cellulose is present in the cell wall of
    Ans:Plants
  35. The five kingdom system of classification was set up by
    Ans:Robert Whittaker
  36. The electrical resistance of a substance is zero the substance is called
    Ans:Super conductor
  37. The most abundant mineral in sea water
    Ans:Chlorine
  38. Number of oxygen atoms in an ozone molecule
    Ans:3
  39. What is the percentage of oxygen in the atmosphere of earth
    Ans:20.95
  40. Yellow revolution is related to the increased production of
    Ans:Oil seeds
  41. Black lead is
    Ans:Graphite
  42. T*D is a variety of
    Ans:Coconut
  43. The temperature of human body in Kelvin Scale
    Ans:310
  44. The compounds leading to the origin of life were
    Ans:Protein and nucleic acids
  45. The colour of sodium vapour lamp
    Ans:Yellow
  46. Which type of parasitism is related with sandal wood trees
    Ans:Partial root parasite
  47. Which element has the second highest density
    Ans:Iridium
  48. The second hardest natural substances
    Ans:Corrundum
  49. Mirrors used by dentists to get the magnified view of teeth
    Ans:Concave
  50. Root nodules of Pea plants has bacteria called
    Ans:Rhizobrum

NO COMMENTS

Leave a Reply