Home SCIENCE 50 Valuable unavoidable PSC Questions in Science Section(27/12/2015)

50 Valuable unavoidable PSC Questions in Science Section(27/12/2015)

0 301

50-Precious Science Questions Especially Appearing for PSC Exams(27/12/2015)

The following are basic questions in Science section and most of them will appear for any of the Kerala PSC exams in 2015 or PSC Exams in 2016.Certain percentage of people start to study after PSC notification come ,but that will not help them to enter in PSC Rank list.

 

  1. Ancient chemistry was given the name Alchemy
    Ans:Arabs
  2. Which disease is caused by Micro bacterium Leprae
    Ans:Leprosy
  3. Pepsin a digestive enzyme is produced in
    Ans:Stomach
  4. Ammonia is produced through
    Ans:Haeber process
  5. Which light has the longest wavelength
    Ans:Red
  6. The fast breeder nuclear reactor of India KAMINI is located at
    Ans:Kalpakkom
  7. Number of films passing through a film projector in a second
    Ans:24
  8. Which natural substance has least expansion
    Ans:Diamond
  9. Which bird is known as American Ostrich
    Ans:Rhea
  10. The blood cells in perform the function of transport of oxygen is
    Ans:RBC
  11. 35Cl17 and 37Cl15 are
    Ans:Isotopes
  12. Which is known as wonder metal brand metal of future
    Ans:Titanium
  13. Molecules responsible for the smell of fruits
    Ans:Ester
  14. The instrument that converts mechanical energy into electrical energy
    Ans:Dynamo
  15. One fathom is equal to —feet
    Ans:6 feet
  16. Which animal can produce two sounds at one time
    Ans:Dolphin
  17. Which animal can produce two types of milk
    Ans:Kangaroo
  18. Common cold is caused by
    Ans:Rhino virus
  19. The minimum distance of reflecting surface from the source of sound for echo
    Ans:17m
  20. Which colour absorb the maximum amount of heat
    Ans:Black
  21. In an electric motor electrical energy is mainly to
    Ans:Mechanical energy
  22. Fathom is the unit of —
    Ans:Depth
  23. Light year is a measurement of
    Ans:Stellar distance
  24. Very small time intervals are accurately measured by
    Ans:Atomic clocks
  25. One kilometer is equal to how many miles
    Ans:0.62
  26. Kilohertz is a unit which measures
    Ans:Wave frequencies
  27. —-is used as a moderator in nuclear reactor
    Ans:Graphite
  28. —-is a positively charged particle emitted by a radioactive element
    Ans:Alpha ray
  29. The isotope of uranium capable of sustaining chain reaction
    Ans:U-235
  30. Epoxy resins are used as
    Ans:Adhesive
  31. Which is /are the important raw materials required in cement industry
    Ans:Limestone and Clay
  32. Two trains length 100m each crossing each other in parallel tracks with speed 54 km/hr the time taken for the crossing is
    Ans:6.6 sec
  33. Space Applications Centre is located at
    Ans:Ahmedabad
  34. Vulcanised rubber was invented by
    Ans:Charles Good year
  35. A tangent galvanometer is to study the
    Ans: Strength of direct current
  36. The major ingredient of leather is
    Ans:Collagen
  37. Michael Faraday worked as an assistant under an eminent scientists whose name
    Ans:Sir Humphry Davy
  38. The instrument used to measure the concentration of salt water is the
    Ans: Salinometer
  39. Two balls with masses 10 kg and 100kg drops to ground from the same height which one hits the ground first
    Ans:Both will reach at the same time
  40. Dactylography is the study of
    Ans:Finger prints
  41. The response of a plant to touch is called
    Ans:Thigmotropism
  42. The common name for potassium carbonate is
    Ans:Potash
  43. Calcium oxide is commonly known as
    Ans:Quick lime
  44. A deviation of light passing from one medium to another is known as
    Ans:Refraction
  45. An apparatus for generation of atomic energy is called a
    Ans:Reactor
  46. A machine used for converting mechanical energy into electrical energy is called
    Ans:Generator /Dynamo
  47. Atomic energy commission located at
    Ans:Mumbai
  48. Dynamics is the study of
    Ans:Moving bodies
  49. Statics is the study of
    Ans:Forces acting on bodies at rest
  50. The first American to orbit earth was
    Ans:John H Glen

NO COMMENTS

Leave a Reply